Wspaniała szarlotka z serem i nutą pomarańczy

Przyg: 40 min Pieczenie: 60 min
Łatwy
Porcje: 16
Filtry wyszukiwania
IMG_0444.JPG

Składniki:

Forma okrągła (Kliknij ikonę, aby zmienić rozmiar)
26 cm

  • Ciasto:

    Ilość Składnik
    300 g masła
    mąki
    cukru
    żółtka
    śmietany 18% (opcjonalnie)
  • Masa serowa:

    Ilość Składnik
    twarogu
    cukru
    mąki ziemniaczanej
    ekstraktu z wanilii lub kilka kropel aromatu waniliowego
  • Masa jabłkowa:

    Ilość Składnik
    kwaśnych jabłek (antonówki, szara reneta)
    mąki ziemniaczanej lub budyniu waniliowego
    skórka starta z 1 pomarańczy
    likieru pomarańczowego (opcjonalnie)
    brązowego cukru (mniej lub więcej w zależności od upodobań smakowych)

Sposób przygotowania

Ciasto:Masło pokroić w kostkę, wymieszać z mąką i cukrem. Dodać żółtka, jeśli ciasto jest zbyt suche, można dodać śmietanę, wszystko energicznie zagnieść. Uformować kulę, owinąć w folię i schłodzić w lodówce min. 1 godz.

Masa serowa:

Twaróg, cukier, mąkę i ekstrakt dokładnie utrzeć .

Masa jabłkowa:

Jabłka obrać oczyścić, pokroić w grubą kostkę. Wymieszać z sokiem i skórką otartą z pomarańczy, cukrem, likierem i mąką ziemniaczaną (budyniem).


Całość:

Schłodzone ciasto podzielić na dwie części (2/3 i 1/3). Natłuszczoną tortownicę o śr. 26 cm (24 cm, jeśli chcemy wyższą szarlotkę), wylepić większą częścią, tworząc dość wysoki rant (do ok. 1/2-2/3 wysokości tortownicy). Nałożyć masę jabłkową, na wierzch masę serową, wszystko przykrywając drugą częścią rozwałkowanego ciasta, starając się zlepić wierzchnie ciasto z brzegiem. Wierzch ponakłuwać widelcem.

Piec około 60 min. w temperaturze 180°C (termoobieg), 200°C przy grzaniu góra/dół.

Najlepiej smakuje na ciepło z lodami waniliowymi lub bakaliowymi.


Smacznego :)

Przyg: 40 min Pieczenie: 60 min
Łatwy
Porcje: 16

Można o niej powiedzieć wiele… a przede wszystkim, że jest to wyjątkowa szarlotka na wyjątkowe okazje. :) a okazją tym razem jest setny post na blogu. :) Dopiero albo aż :) Czas szybko leci, kilka m-cy temu pisałam pierwszy post, a tu nagle już setka. :)

W każdym bądź razie prowadzenie tego bloga sprawia mi ogromną przyjemność, a Wasze odwiedziny, komentarze uskrzydlają mnie i motywują do dalszego pisania o moich wyczynach w kuchni, dlatego, mimo że czasu mam teraz strasznie mało staram się tu wpadać choć raz-dwa razy w tygodniu. :) Przy okazji chciałam oczywiście serdecznie Wam podziękować za Wasz poświęcony czas na odwiedziny bądź pozostawianie komentarzy. Każdy znich, zarówno ciepły, pytający, jak i ten z konstruktywną krytyką sprawiają, że aż chce się natychmiast robić kolejny deser. :)

Wracając do zaproponowanej szarlotki, jest naprawdę wyjątkowa. Nie jest to zdecydowanie klasyczna wersja z cynamonem, ale w niczym nie umniejsza to jej smaku i aromatu, gdyż aromat i smak pomarańczy idealnie współgra z kwaśnymi jabłkami i godnie zastąpił on aromat cynamonu. :). Z tym wszystkim wspaniale współgra waniliowy twaróg.

Samo ciasto jest idealnie kruche, rozpływające się w ustach, a kruchość mimo dodatku masy jabłkowej utrzymuje się nawet trzeciego dnia. Robiąc to ciasto eksperymentowałam z dodatkami i naprawdę nie miałam pojęcia, co z tego wyjdzie i czy moja wyobraźnia tym razem nie poszybowała za daleko, ale efekt zdecydowanie przerósł moje oczekiwania. Z czystym sumieniem polecam Wam gorąco to ciacho. :)

IMG_0438.JPG

Komentarze Czytelników

Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.

Twój komentarz
  • Ksenia Ksenia
    2013-10-01 10:53:39

    Następny świetny przepis. Wyszło rewelacyjnie. Masa serowa nadała ciastu wspaniały smak, a masa jabłeczna udała się perfekcyjnie. Ciasto tylko migło :)

    Twój komentarz
  • Eveni Eveni
    2013-09-29 07:43:59

    Mialam rezerwacje co do dodania dwoch kilogramow niepodsmazanych jablek ale jednak sie skusilam... Pomimo uprzedniego odcisniecia soku, po przekrojeniu ladnie wygladajacego ciasta wylalo sie mnostwo soku a jablka byly wciaz surowe... Masa serowa byla dobra przed pieczeniem, lecz w polaczeniu z sokiem jablkowym sie zwarzyla.. Podobaja mi sie przepisy z tego bloga ale chyba zle zrobilam wybierajac ten jako pierwszy do wyprobowania..

    Twój komentarz
  • reni- reni-
    2013-05-04 14:20:29

    Dodałam jeszcze trzy żółtka do masy serowej, trochę oleju dla scalenia masy. Być może że bez tych składników byłby dobry sernik. Ogólnie bardzo dobre ciasto.

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2013-05-01 19:18:47

    @Reni - otóż z tych składników wychodzi po upieczeniu dokładnie taka masa, i zawszę podaję pełny przepis...

    Twój komentarz
  • reni- reni-
    2013-04-30 13:57:40

    Z tych zkładników nigdy nie wyjdzie masa serowa jak na zdjęciu. Ser z cukrem. Jeśli już to proszę podawać pełny przepis.

    Twój komentarz
  • Anecia Anecia
    2012-12-25 11:26:01

    Zrobiłam to ciasto wyszło super a jakie przepyszne jest,życzę miłych chwil w gronie rodzinnym.Pozdrawiam ciepło

    Twój komentarz
  • Anecia Anecia
    2012-12-20 10:31:56

    pięknie wygląda napewno wypróbuje na nadchodzące święta:)Pozdrawiam i wszystkiego co najlepsze

    Twój komentarz
  • Jolanta szyndlarewicz Jolanta szyndlarewicz
    2012-11-10 07:31:21

    Pieknie wygladaja poszczególne warstwy tej szarlotki .... a takiej z serem i pomarańczowym dodatkiem nie miałąm jeszcze okazji jeśc:) pozdawiam ciepło

    Twój komentarz
  • Ana Ana
    2012-09-03 09:26:55

    Dziękuję, oczywiście zdam relację. Pozdrawiam serdecznie :)

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2012-09-03 08:27:26

    @Ana - kwadratowa pewnie najlepiej 25 x 25 cm ewentualnie może być ciut mniejsza wtedy szarlotka wyjdzie jeszcze wyższa, np. 23 x 23 cm. Pozdrawiam serdecznie i czekam na relacje jak smakowała serniko-szarkotka. :)

    Twój komentarz
  • Ana Ana
    2012-09-02 10:38:33

    Cudo!!!!!!!!!!!! Kasiu jak się cieszę, szukałam przepisu na ciasto jabłkowe i serniczek w jednym i oto znalazłam, a do tego nuta pomarańczy :). Jakiej wielkości kwadratowa forma na te proporcje? Pozdrawiam serdecznie :)

    Twój komentarz
  • Kasia, Slodkie fantazje Kasia, Slodkie fantazje
    2012-02-25 09:10:41

    @Karoladka - Witam serdecznie,

    Bardzo się cieszę, że szarlotka smakowała. :) Jeśli chodzi o blog Moje Wypieki, to jest tam całe mnóstwo psznych przepisów, więc wcale się nie dziwie, że tak długo byłaś mu wierna na wyłaczność. :) Ale myślę (mam nadzieję), że i u mnie też znajdziesz różne smaczne przepisy i w tym wypadku romans jest zupełnie nieskzodliwy, bo przecież nic nie stoi na przeszkodzie, żebyś korzystała z obu blogów ;)) pozdrawiam serdecznie :)

    Twój komentarz
  • karoladka karoladka
    2012-02-25 07:57:55

    Witam,

    Muszę się przyznać, że po raz pierwszy od 2 lat zdradziłam swojego ulubionego bloga "Moje Wypieki" i chyba będzie to dłuższy romans... :) szarlotka WYŚMIENITA, nic dodać, nić ująć... pozdrawiam serdecznie

    Twój komentarz
  • slodkiefantazje slodkiefantazje
    2011-10-21 06:11:54

    Nika, jest naprawdę pyszna, więc jak najbardziej skuś się :)

    Twój komentarz
  • n i k a n i k a
    2011-10-20 21:58:12

    i w ten właśnie sposób zaintrygowała mnie Twoja szarlotka ;) chyba się skuszę i spróbuję, bo brzmi ciekawie! :)

    Twój komentarz
  • Nemi Nemi
    2011-10-04 18:11:11

    Świetne połączenie smaków! Jestem pod wrażeniem ciasta:) Zapisuję:) Gratuluję 100-tki:) I życzę szybkiego 1000-czka:)

    Twój komentarz
  • kuchennefascynacje kuchennefascynacje
    2011-10-03 12:59:57

    Naprawdę wspaniała a wygląda mega apetycznie :)

    Twój komentarz
  • Jolanta Szyndlarewicz Jolanta Szyndlarewicz
    2011-10-03 10:53:01

    ależ smakowicie wyglada ta szarlotka ...a dodatek sera ...hmmm ...ciekawy pomysł:)

    Twój komentarz
  • Asiek Asiek
    2011-10-02 21:02:23

    Ser i jabłka w jednym... nie może smakować inaczej niż cudnie!! Wygląda fantastycznie i też zrobię na jakąś wyjątkową okazję!

    Wszystkiego dobrego!:)

    Pozdrawiam

    Twój komentarz
  • slyvvia slyvvia
    2011-10-02 18:21:09

    W 100% wierzę, że wspaniała. Z takimi składnikami i pod taką nazwą ni może kryć się coś niedobrego :D

    Twój komentarz
  • Kaś Kaś
    2011-10-02 13:59:15

    taka serniko-szarlotka :) bardzo mi się podoba to połączenie smaków

    Twój komentarz
  • Tyna Tyna
    2011-10-02 13:43:52

    Nabrałam ochoty na szarlotkę:) Wygląda pysznie

    Twój komentarz
  • Kubełek Smakowy Kubełek Smakowy
    2011-10-02 13:28:06

    Szarlotka i sernik? Czyż może być piękniej jesienią? Ciekawi mnie tylko, jak to jeść, bo sernik dla mnie musi być schłodzony, inaczej zupełnie nie ma smaku, a znowu szarlotka najlepsza prosto z pieca ;-) Pewnie i tak i tak będzie bardzo smacznie!

    Twój komentarz
  • asieja asieja
    2011-10-02 11:54:08

    oj jest wspaniała.

    Twój komentarz
  • Fuchsia Fuchsia
    2011-10-02 11:48:12

    Faktycznie wyjątkowa szarlotka. Nigdy takiej nie jadłam, a coś czuję, że powinnam skosztować :) Pozdrawiam

    Twój komentarz

Wspaniała szarlotka z serem i nutą pomarańczy

Wspaniała szarlotka z serem i nutą pomarańczy

Przygotowanie: 40 min. Pieczenie: 60 min

Poziom trudności: Łatwy

Ilość porcji: 16

Forma: 26 cm

Opis

Można o niej powiedzieć wiele… a przede wszystkim, że jest to wyjątkowa szarlotka na wyjątkowe okazje. :) a okazją tym razem jest setny post na blogu. :) Dopiero albo aż :) Czas szybko leci, kilka m-cy temu pisałam pierwszy post, a tu nagle już setka. :)

W każdym bądź razie prowadzenie tego bloga sprawia mi ogromną przyjemność, a Wasze odwiedziny, komentarze uskrzydlają mnie i motywują do dalszego pisania o moich wyczynach w kuchni, dlatego, mimo że czasu mam teraz strasznie mało staram się tu wpadać choć raz-dwa razy w tygodniu. :) Przy okazji chciałam oczywiście serdecznie Wam podziękować za Wasz poświęcony czas na odwiedziny bądź pozostawianie komentarzy. Każdy znich, zarówno ciepły, pytający, jak i ten z konstruktywną krytyką sprawiają, że aż chce się natychmiast robić kolejny deser. :)

Wracając do zaproponowanej szarlotki, jest naprawdę wyjątkowa. Nie jest to zdecydowanie klasyczna wersja z cynamonem, ale w niczym nie umniejsza to jej smaku i aromatu, gdyż aromat i smak pomarańczy idealnie współgra z kwaśnymi jabłkami i godnie zastąpił on aromat cynamonu. :). Z tym wszystkim wspaniale współgra waniliowy twaróg.

Samo ciasto jest idealnie kruche, rozpływające się w ustach, a kruchość mimo dodatku masy jabłkowej utrzymuje się nawet trzeciego dnia. Robiąc to ciasto eksperymentowałam z dodatkami i naprawdę nie miałam pojęcia, co z tego wyjdzie i czy moja wyobraźnia tym razem nie poszybowała za daleko, ale efekt zdecydowanie przerósł moje oczekiwania. Z czystym sumieniem polecam Wam gorąco to ciacho. :)

Składniki

  • Ciasto:

    Ilość Składnik
    300 g masła
    mąki
    cukru
    żółtka
    śmietany 18% (opcjonalnie)
  • Masa serowa:

    Ilość Składnik
    twarogu
    cukru
    mąki ziemniaczanej
    ekstraktu z wanilii lub kilka kropel aromatu waniliowego
  • Masa jabłkowa:

    Ilość Składnik
    kwaśnych jabłek (antonówki, szara reneta)
    mąki ziemniaczanej lub budyniu waniliowego
    skórka starta z 1 pomarańczy
    likieru pomarańczowego (opcjonalnie)
    brązowego cukru (mniej lub więcej w zależności od upodobań smakowych)

Sposób przygotowania

Ciasto:Masło pokroić w kostkę, wymieszać z mąką i cukrem. Dodać żółtka, jeśli ciasto jest zbyt suche, można dodać śmietanę, wszystko energicznie zagnieść. Uformować kulę, owinąć w folię i schłodzić w lodówce min. 1 godz.

Masa serowa:

Twaróg, cukier, mąkę i ekstrakt dokładnie utrzeć .

Masa jabłkowa:

Jabłka obrać oczyścić, pokroić w grubą kostkę. Wymieszać z sokiem i skórką otartą z pomarańczy, cukrem, likierem i mąką ziemniaczaną (budyniem).


Całość:

Schłodzone ciasto podzielić na dwie części (2/3 i 1/3). Natłuszczoną tortownicę o śr. 26 cm (24 cm, jeśli chcemy wyższą szarlotkę), wylepić większą częścią, tworząc dość wysoki rant (do ok. 1/2-2/3 wysokości tortownicy). Nałożyć masę jabłkową, na wierzch masę serową, wszystko przykrywając drugą częścią rozwałkowanego ciasta, starając się zlepić wierzchnie ciasto z brzegiem. Wierzch ponakłuwać widelcem.

Piec około 60 min. w temperaturze 180°C (termoobieg), 200°C przy grzaniu góra/dół.

Najlepiej smakuje na ciepło z lodami waniliowymi lub bakaliowymi.


Smacznego :)