Bezy

Przyg: 20 min Pieczenie: 180 min
Średni
Porcje: 40
Filtry wyszukiwania
IMG_3596.JPG

Składniki:

  • Ilość Składnik
    białek w temp. pokojowej
    cukru pudru
    cukru z prawdziwą wanilią
    soku z cytryny

Sposób przygotowania

Białka ubić na sztywną pianę (musi być na tyle sztywna, by nawet nie drgnęły gdy odwrócimy do góry dnem miskę). Nie przerywając ubijania dodawać cukier puder i cukier waniliowy po 1-2 łyżki. Bo każdym dodaniu cukru chwile ubijać (masa na każdym etapie ubijania musi być sztywna). Na koniec ubijania dodać 1 łyżeczką soku z cytryny (podobno nadaje delikatności bezą), krótko ubić, masa powinna być bardzo sztywna (uformowany łyżką stożek powinien pozostać w niezmienionej pozycji) i bardzo lśniąca. 

Wykładać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia za pomocą szprycy lub łyżką, pozostawiając około 1 cm odstępy.Bezy suszyć 2-3 godziny w piekarniku nagrzanym do temp. 100°C (jeśli macie podobnie jak ja piekarnik, w którym raczej trzeba zmniejszać temperaturę pieczenia to polecam suszyć w temp. 75-80°C) z lekko uchylonymi drzwiczkami i zostawić tam do wystudzenia.

Smacznego :)

Przyg: 20 min Pieczenie: 180 min
Średni
Porcje: 40

W mojej kuchni zapanowała niedawno wielka radość, bo wyszły mi bezy w piekarniku, wktórym nigdy wyjść nie chciały. W moim poprzednim a i owszem wychodziły śliczne, ale w tym aktualnym „diabelstwie” za żadne skarby nie chciały wyjść takie jak bym tego oczekiwała. I w końcu nastał ten dzień, kiedy przetarłam ze zdumienia oczy, ugryzłam kolejny kawałek i kolejny, bo bezy wyszły jeszcze lepsze niż bym tego oczekiwała, w sumie to chyba nigdy jeszcze tak dobrych nie jadłam…:) Wypróbowałam już wiele przepisów i chyba w końcu natrafiłam na taki, który sprawdza się przy moim mega trudnym we współpracy piekarniku. A wiadomo, same bezy są kapryśne i niełatwe, tym bardziej jak mają bliskie spotkanie z takim nieprzychylnym im sprzętem. :) Bezy wychodzą chrupiące, suchutkie, ale nie zasuche, a jeśli chcecie by było delikatnie ciągnące w środku wystarczy suszyć je trochę krócej (sprawdzając w trakcie). Przepis gorąco Wam polecam, szczególnie jeśli macie z bezami podobne doświadczenia. ;) Źródło inspiracji Lucyna Ćwierczakiewiczowa „Wypieki” (z drobnymi zmianami).

IMG_3580.JPG

Komentarze Czytelników

Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.

Twój komentarz
  • grazyna grazyna
    2014-01-23 16:17:59

    W starej kuchni gazowej piekły się pięknie, natomiast w piekarnku elektrycznym nie wychodzą takie jakbym chciała. Zawsze wkładałam je do troszkę ,,za mocno" nagrzanego, a potem zmniejszałam płomień do małych kropek i uchylałam drzwiczki. Całą przygotowaną masę wkładam do mocniejszej torebki plastikowej i ucinam rożek , tak aby była mała dziurka. Wyciskam bezy w takim kształcie jak tylko mi się podoba na wysmarowaną masłem blaszkę - jak się dobrze wysuszą nie przywierają do blaszki. Pozdrawiam Panią Kasię.

    Twój komentarz
  • LoL LoL
    2013-10-30 17:58:07

    Co moge urzyć zamiast papieru do pieczenia ?? Przepis i zdjęcia wyglądają apetycznie :3 Nie ma co sie ociągać idę robić. Trzymajcie kciuki !!!

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2013-05-05 20:18:55

    @Aga - to czy bezy robią się gumowate podczas jedzenia zależy od stopnia ich wysuszenia. Niektórzy preferują bezy chrupiące na zewnątrz, a lekko ciagnące w środku, a inni wolą, by cała beza była chrupiąca i nie stawała sie "gumowata". Jeśli chcemy by całe bezy były chrupiące po prostu suszymy je dłużej (ok. 2,5 -3 godziny). Szczerze mówiąc nigdy nie czułam jedząc bezy czegoś na wzór waty cukrowej, która "twardnieje i nie da sie jej zjeść do końca", więc trudno mi się do tego odnieść, ale myślę, że jest to właśnie kwestia stopia wysuszenia bezy i tego jak mocno ubite były białka. Piana na bezy powinna być bardzo sztywna, nie lejąca, postawiona na sztorc nie powinna ani odrobinę opaść. Sądzę, że wyciekajaca "ciecz" może świadczyć o tym, że białka nie były ubite wystarczająco mocno. Pozdrawiam serdecznie

    Twój komentarz
  • Aga Aga
    2013-05-05 15:12:00

    Witam, jeszcze nie próbowałam tego przepisu, ale mam pytanie, czemu bezy podczas jedzenia robią się gumowate w buzi? Czuć jakby bryłkę waty cukrowej, która co raz bardziej twardnieje i nie da się jej zjeść do końca. Na początku ładnie rozpuszcza się a potem bryli :(. Zdarza się mi również że podczas suszenia bez, widać obok ciastka wypływającą ciecz (przypomina wyglądem miód). Czemu ?Pozdrawiam

    Twój komentarz
    • Aksu Aksu
      2015-07-27 22:16:14

      Aga, prawdopodobnie za krótko ubijałaś białka z cukrem.

      Twój komentarz
  • Asia Asia
    2013-02-13 10:21:14

    ja robiłam bezy wyszły pyszne ale nie takie białe robiłam już z różnych przepisów w smaku zawsze dobre wyszły ale kolor nie jest taki jaki bym chciała, jak to robisz, że są białe ?

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2012-12-05 15:56:59

    @Mon - Zamiast podejrzewać, że bezy są kupne a nie domowe i tracić czas na dziwne insynuacje... proponuję zrobić je wg przepisu, wyciskając średnią tylką zakończoną ostrą gwiazką i przekonać sie czy domowe bezy nie mogą wyjść tak samo ładnie a nawet lepiej niz sklepowe... a co do kupowanych wypieków i deserów... na moim blogu nie ma ani jednej słodkości, która nie byłaby przeze mnie samą przygotowana. :)

    Twój komentarz
  • Mon Mon
    2012-12-05 11:39:47

    Jak dla mnie to te bezy na zdjęciu są ze sklepu. :]

    Twój komentarz
  • Mariola Mariola
    2012-09-10 16:10:02

    Kilka dni temu zrobiłam bezy miętowe dodając kilka kropli miętowych (nie miałam prawdziwej mięty) i muszę przyznać, że trzeba bardzo uważać żeby nie przesadzić, bo moje wyszły w wersji hard miętowej. Ale jakoś rodzinka się z nimi uporała.Pozdrawiam.

    Twój komentarz
  • kachna kachna
    2012-03-07 20:20:28

    Idealne! małe pychotki :)))

    Twój komentarz
  • Jolanta Szyndlarewicz Jolanta Szyndlarewicz
    2012-03-07 14:26:19

    jejku, jak ja je uwielbiam:)

    Twój komentarz
  • Dusia Dusia
    2012-03-07 13:30:09

    Piękne!

    Twój komentarz
  • Justin&Dorothy Justin&Dorothy
    2012-03-07 12:20:24

    jakie bielutkie!!! Idealne!!

    Twój komentarz
  • Justin&Dorothy Justin&Dorothy
    2012-03-07 12:20:24

    jakie bielutkie!!! Idealne!!

    Twój komentarz
  • moje pasje moje pasje
    2012-03-07 12:03:12

    piękne!!!!!! Jakie bielusieńkie Cudne Ci wyszły !!!!

    Twój komentarz
  • majka majka
    2012-03-07 06:27:47

    Jakie fajne...takie rowniutkie :) Slicznie Ci sie upiekly.

    Pozdrowienia.

    Twój komentarz
  • Majana Majana
    2012-03-07 05:48:26

    Piękne bezy Kasiu! Wyglądają idealnie.

    Mnie nigdy takie nie wyjdą. Nie umiem wyciskać ze szprycy tak by powstał taki ładny ksztalt.

    Pozdrowienia :)

    Twój komentarz

Bezy

Bezy

Przygotowanie: 20 min. Pieczenie: 180 min

Poziom trudności: Średni

Ilość porcji: 40

Opis

W mojej kuchni zapanowała niedawno wielka radość, bo wyszły mi bezy w piekarniku, wktórym nigdy wyjść nie chciały. W moim poprzednim a i owszem wychodziły śliczne, ale w tym aktualnym „diabelstwie” za żadne skarby nie chciały wyjść takie jak bym tego oczekiwała. I w końcu nastał ten dzień, kiedy przetarłam ze zdumienia oczy, ugryzłam kolejny kawałek i kolejny, bo bezy wyszły jeszcze lepsze niż bym tego oczekiwała, w sumie to chyba nigdy jeszcze tak dobrych nie jadłam…:) Wypróbowałam już wiele przepisów i chyba w końcu natrafiłam na taki, który sprawdza się przy moim mega trudnym we współpracy piekarniku. A wiadomo, same bezy są kapryśne i niełatwe, tym bardziej jak mają bliskie spotkanie z takim nieprzychylnym im sprzętem. :) Bezy wychodzą chrupiące, suchutkie, ale nie zasuche, a jeśli chcecie by było delikatnie ciągnące w środku wystarczy suszyć je trochę krócej (sprawdzając w trakcie). Przepis gorąco Wam polecam, szczególnie jeśli macie z bezami podobne doświadczenia. ;) Źródło inspiracji Lucyna Ćwierczakiewiczowa „Wypieki” (z drobnymi zmianami).

Składniki

  • Ilość Składnik
    białek w temp. pokojowej
    cukru pudru
    cukru z prawdziwą wanilią
    soku z cytryny

Sposób przygotowania

Białka ubić na sztywną pianę (musi być na tyle sztywna, by nawet nie drgnęły gdy odwrócimy do góry dnem miskę). Nie przerywając ubijania dodawać cukier puder i cukier waniliowy po 1-2 łyżki. Bo każdym dodaniu cukru chwile ubijać (masa na każdym etapie ubijania musi być sztywna). Na koniec ubijania dodać 1 łyżeczką soku z cytryny (podobno nadaje delikatności bezą), krótko ubić, masa powinna być bardzo sztywna (uformowany łyżką stożek powinien pozostać w niezmienionej pozycji) i bardzo lśniąca. 

Wykładać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia za pomocą szprycy lub łyżką, pozostawiając około 1 cm odstępy.Bezy suszyć 2-3 godziny w piekarniku nagrzanym do temp. 100°C (jeśli macie podobnie jak ja piekarnik, w którym raczej trzeba zmniejszać temperaturę pieczenia to polecam suszyć w temp. 75-80°C) z lekko uchylonymi drzwiczkami i zostawić tam do wystudzenia.

Smacznego :)