Drożdżówki zawijaski z dżemem

Przyg: 40 min Pieczenie: 15 min
Średni
Porcje: 12
Filtry wyszukiwania
IMG_2158.JPG

Składniki:

  • Ciasto drożdżowe:

    Ilość Składnik
    mąki
    15 g świeżych drożdży
    mleka
    żółtka
    miękkiego masła
    cukru
    szczypta soli
  • Dodatkowo:

    Ilość Składnik
    400 g powideł
    jajko do posmarowania bułeczek
    mleka do rozmącenia z jajkiem

Sposób przygotowania

Z drożdży, kilku łyżek ciepłego mleka , 1 łyżeczki cukru i garści mąki przygotować zaczyn. Odstawić na 10-15 min. w ciepłe miejsce. Wyrośnięty zaczyn połączyć z mąką, dodać resztę mleka, cukier, masło , żółtka i sól. Wyrobić. Przykryć, odstawić w ciepłe miejsce do podrośnięcia (na ok. 30 min.).

Ciasto rozwałkować obficie podsypując mąką (ciasto jest dość luźne) na prostokąt o wymiarach ok. 50 x 30 cm, cały posmarować dżemem. Zwinąć w roladę wzdłuż dłuższego boku i pokroić na kawałki o grubości ok. 4 cm. Ułożyć je na blasze w sporych odstępach, nożem ponacinać wierzch bułeczek w poprzek. Przykryć, odstawić do wyrośnięcia na ok. 15 min. Lekko podrośnięte posmarować jajkiem rozmąconym wcześniej z mlekiem.

Piec w temp. 200°C przez około 15 min. Studzić na kratce. Można oprószyć cukrem pudrem lub polukrować.


Smacznego :)

Drożdżówki zawijaski z dżemem

Ocena:
Przyg: 40 min Pieczenie: 15 min
Średni
Porcje: 12

Przyznacie pewnie, że nawet, jeśli nie jest to najzdrowsze śniadanie, to od czasu do czasu tak przyjemnie jest zacząć dzień od takiej słodkiej drożdżowej bułeczki przekładanej domowym dżemem. :) Zwłaszcza, że jest o niebo lepsza od tej kupionej w osiedlowym sklepie czy piekarni. :)



Wprawdzie jestem już w trakcie wypieków bardziej karnawałowych i bliższych tłustemu czwartkowi, ale mam jeszcze w zapasie trochę przepisów, których nie zdążyłam na bieżąco opublikować, więc pewnie będę je co jakiś czas przeplatać z tymi bardziej karnawałowymi…. A tak, wiem, z Walentynkowymi również… ;)



Jeśli chodzi o drożdżówki, to są naprawdę pyszne, mięciutkie, puszyste i pachnące. Ciężko poprzestać na jednej. No cóż, ja musiałam, ale zyskali dzięki temu moi kochani Teściowie, im absolutnie nie przeszkadza moja dieta. ;)) Podejrzewam, że wręcz przeciwnie. ;) Niezależnie od tego czy Wy aktualnie jesteście na diecie, czy też nie bułeczki polecam, bo są pyszne, a dodatkowo niewielkie, nie mają w sobie dużo tłuszczu i cukru, a sprawiają ogromną przyjemność i skutecznie poprawiają humor. ;)

IMG_2171.JPG

Komentarze Czytelników

Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.

Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2012-08-30 19:23:42

    Peggi - serdecznie dziękuję za wyróżnienie, jest mi ogromnie miło. :) Niestety prawdopodobnie nie uda mi się znaleźć ani chwili, by kontynuować zabawę i spełnic wszytskie jej wymogi. Mam po porstu aktualnie ciężki zawodowo i prywatnie czas (kilka projektów zawodowych do oddania na już, dziecko tydzień temu poszło po raz pierwszy do przedszkola i oprócz tego, że przeżywa to emocjonalnie i jest nam ciężko to jeszcze już po 4 dniach tam rozchorował sięo, żeby było mało mąż ma jeszcze wiecej pracy do oddania na już a też się rozchorował... ach życie... takze wybacz, ale obecnie raczej nie ma szans, zebym dalej pociągnęła tę zabawe. :) nie mniej jednak bardzo dziękuję za nominacje i oczywiscie za to, że odwiedzasz mojego bloga. :(

    Twój komentarz
  • peggi peggi
    2012-08-30 16:35:29

    Witaj :-) Lubię tu zaglądać i korzystać z Twoich przepisów, dlatego przyznałam Ci nominację w zabawie Versatile Blogger Awards. Pozdrawiam :-)

    Twój komentarz
  • juzinka juzinka
    2012-08-10 13:40:04

    Przepis i zdjęcia wyglądały bosko, więc postanowiłam spróbować. Bułeczki wyszły smaczne, przyznaję tylko, że ich kształt odbiegał od wzorca z Sevres ze zdjęcia...no, ale przecież ćwiczenie czyni mistrza, następnym razem będą kształtniejsze:) dziękuję i pozdrawiam!

    Twój komentarz
  • Daria Daria
    2012-06-08 21:25:37

    Wyszły świetne ale do ciasta zapomiałam mleka dodać ;PPPolecam

    Twój komentarz
  • Kasia, Slodkie fantazje Kasia, Slodkie fantazje
    2012-01-12 23:34:08

    @Saratelka - dziękuję ślicznie :) Jeśli tak Cię zewsząd atakują te zawijaski, to pewnie musisz zrobić. :) o tak, zostać samym z całą parta bułeczek to coś strasznego ;)

    @Kaś - dziękuję, są naprawdę pyszne :)

    @Majana - Dziękuję Majanko! :)

    @Kermeet - :)

    @PieczarkaMysia - Dziekuję Kochana :) i polecam te drożdżóweczki :)

    @Domi - częstuj się w takim razie, dziękuję za odwiedziny i miłe słowa :)

    @Angie - oj tam, dieta dieta, ale czasami można skubnąć kawałeczek takiej drożdżówy :)

    @Karemlitka - proszę Cie bardzo :) porywaj! :)

    @Asiek - Asiu dziękuję Ci Kochana, jak najbardziej inne nadzienie będzie ok, same bułeczki są na tyle mało słodkie, że nawet z mocno słodkim nadzieniem czekoladowym będą się dobrze komponować.

    @MojePasje - Dzięki :) Skuś się, skuś ;)

    Twój komentarz
  • moje pasje moje pasje
    2012-01-12 23:18:58

    och piękne są!!! Ja tez chyba się skuszę :)

    Twój komentarz
  • Asiek Asiek
    2012-01-12 22:27:26

    Piękne te drożdżóweczki! Wyglądają tak apetycznie, że chce się wyciągnąć rękę po nie! Powiedz mi, czy inne nadzienie (np budyniowe, czy ser) nada się do środka? U mnie nie przepadają za dżemem...

    I już nie mogę się doczekać tych Twoich wypieków karnawałowych...:):)

    Pozdrawiam cieplutko!

    Twój komentarz
  • Karmel-itka. Karmel-itka.
    2012-01-12 21:37:49

    piękne!

    ach, porwałabym taka na drugie śniadanie ;]

    Twój komentarz
  • Angie Angie
    2012-01-12 09:34:24

    Aż mi w brzuszku zaburczało....(cholerna dieta;)). Pysznie wyglądają!

    Twój komentarz
  • Domi w kuchni Domi w kuchni
    2012-01-12 08:23:34

    Mmm, ale się zrobiłam glodna!! Wspaniałe te drożdżówki :)

    Twój komentarz
  • pieczarka mySia pieczarka mySia
    2012-01-12 08:21:43

    Mniam! Twoje zawijaski wygladaja bosko! :)

    Twój komentarz
  • Kermeet Kermeet
    2012-01-12 07:45:45

    Qrde powtórzę:ne drożdżówki :) bo są naprawde ładne :0

    Twój komentarz
  • Majana Majana
    2012-01-12 05:45:11

    Piękne drożdżóweczki!:)

    Twój komentarz
  • Kaś Kaś
    2012-01-11 23:25:44

    wyglądają wspaniale i nie wątpię, że smakują jeszcze lepiej

    Twój komentarz
  • Saratelka Saratelka
    2012-01-11 23:15:53

    Piękne drożdżówki! Od paru dni mnie wszelkie drożdżowe zawijasy wręcz prześladują.. muszę zrobić jeśli czas pozwoli :) Ah, nie ważne czy rano czy wieczorem, bylebym nie została z tymi wszystkimi pysznymi bułeczkami sama! :>

    Twój komentarz

Drożdżówki zawijaski z dżemem

Drożdżówki zawijaski z dżemem

Przygotowanie: 40 min. Pieczenie: 15 min

Poziom trudności: Średni

Ilość porcji: 12

Opis

Przyznacie pewnie, że nawet, jeśli nie jest to najzdrowsze śniadanie, to od czasu do czasu tak przyjemnie jest zacząć dzień od takiej słodkiej drożdżowej bułeczki przekładanej domowym dżemem. :) Zwłaszcza, że jest o niebo lepsza od tej kupionej w osiedlowym sklepie czy piekarni. :)



Wprawdzie jestem już w trakcie wypieków bardziej karnawałowych i bliższych tłustemu czwartkowi, ale mam jeszcze w zapasie trochę przepisów, których nie zdążyłam na bieżąco opublikować, więc pewnie będę je co jakiś czas przeplatać z tymi bardziej karnawałowymi…. A tak, wiem, z Walentynkowymi również… ;)



Jeśli chodzi o drożdżówki, to są naprawdę pyszne, mięciutkie, puszyste i pachnące. Ciężko poprzestać na jednej. No cóż, ja musiałam, ale zyskali dzięki temu moi kochani Teściowie, im absolutnie nie przeszkadza moja dieta. ;)) Podejrzewam, że wręcz przeciwnie. ;) Niezależnie od tego czy Wy aktualnie jesteście na diecie, czy też nie bułeczki polecam, bo są pyszne, a dodatkowo niewielkie, nie mają w sobie dużo tłuszczu i cukru, a sprawiają ogromną przyjemność i skutecznie poprawiają humor. ;)

Składniki

  • Ciasto drożdżowe:

    Ilość Składnik
    mąki
    15 g świeżych drożdży
    mleka
    żółtka
    miękkiego masła
    cukru
    szczypta soli
  • Dodatkowo:

    Ilość Składnik
    400 g powideł
    jajko do posmarowania bułeczek
    mleka do rozmącenia z jajkiem

Sposób przygotowania

Z drożdży, kilku łyżek ciepłego mleka , 1 łyżeczki cukru i garści mąki przygotować zaczyn. Odstawić na 10-15 min. w ciepłe miejsce. Wyrośnięty zaczyn połączyć z mąką, dodać resztę mleka, cukier, masło , żółtka i sól. Wyrobić. Przykryć, odstawić w ciepłe miejsce do podrośnięcia (na ok. 30 min.).

Ciasto rozwałkować obficie podsypując mąką (ciasto jest dość luźne) na prostokąt o wymiarach ok. 50 x 30 cm, cały posmarować dżemem. Zwinąć w roladę wzdłuż dłuższego boku i pokroić na kawałki o grubości ok. 4 cm. Ułożyć je na blasze w sporych odstępach, nożem ponacinać wierzch bułeczek w poprzek. Przykryć, odstawić do wyrośnięcia na ok. 15 min. Lekko podrośnięte posmarować jajkiem rozmąconym wcześniej z mlekiem.

Piec w temp. 200°C przez około 15 min. Studzić na kratce. Można oprószyć cukrem pudrem lub polukrować.


Smacznego :)