Muffiny daktylowo-cynamonowe z sosem waniliowym

Przyg: 25 min Pieczenie: 25 min
Łatwy
Porcje: 12
Filtry wyszukiwania
IMG_2752.JPG

Składniki:

  • Składniki na 12 szt:

    Ilość Składnik
    suszonych daktyli
    miękkiego masła
    mąki pszennej
    cukru (lub mniej, same daktyle są dość słodkie)
    jajka
    laska wanilii
    cynamonu
    proszku do pieczenia
    jogurtu naturalnego
  • Sos waniliowy:

    Ilość Składnik
    żółtka
    4 łyżki cukru z wanilią
    1 laska wanilii
    mleka
    mąki ziemniaczanej

Sposób przygotowania

Muffiny: Daktyle zalać wrzątkiem i odstawić na kilka minut, żeby zmiękły. Odcedzić. Obrać ze skórki, 3/4 owoców zmiksować, resztę posiekać.
Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać jajka, mąkę, proszek, rdzeń z wanilii i cynamon. Wymieszać. Dodać jogurt i daktyle, wymieszać. Ciasto przełożyć do foremek. Piec ok. 25 minut w temperaturze 180°C (z termoobiegiem 160°C).

Sos:
Z wanilii wyskrobać rdzeń (strąków wanilii nie wyrzucać). Żółtka, cukier waniliowy, mąkę ziemniaczaną i rdzeń wanilii wymieszać na gładką masę. Wlać następnie mleko i dodać przecięty strąk wanilii. Na małym ogniu podgrzać do wysokiej temperatury całość ciągle mieszając, aż sos będzie gęsty. Nie gotować. Jeśli sos jest zbyt gęsty dolać wówczas mleka. Jeśli za rzadki dosypać odrobinę mąki ziemniaczanej.

Strąk wanilii wyciągnąć. Polać babeczki.


Smacznego :)

Przyg: 25 min Pieczenie: 25 min
Łatwy
Porcje: 12

Szczerze mówiąc nie miałam okazji aż do tej pory spróbować ciasta stricte daktylowego, więc ciężko mi było sobie wyobrazić jak takie muffinki mogą smakować, ale intuicja podpowiadała mi, że w połączeniu z cynamonem i wanilią to może być coś naprawdę wyjątkowego. :) Na szczęście zaryzykowałam upieczenie tej „niewiadomej” i przekonałam się jak wspaniałe mogą być takie muffiny.

Niejednokrotnie już wspominałam, że nie jestem ogromną fanką muffinek i babeczek, ale jeszcze kilka takich przepisów i zacznę pałać do nich płomienną miłością… :)

Nawet jeśli podobnie jak ja nie jesteście pasjonatami muffinek, to te gorąco Wam polecam, bo wychodzą naprawdę pyszne. Ciasto jest puszyste, nie za słodkie, z wyraźnym posmakiem owoców i aromatem cynamonu. A w dodatku z sosem waniliowym… mmmm… niebo w gębie. Przepis na muffiny pochodzi z „Sól i Pieprz” 1/2012, zmodyfikowany o niektóre składniki i ilość, sos –propozycja własna (w oryginale sos karmelowy, który jak dla mnie wydawał się za słodki)

IMG_2735.JPG IMG_2750.JPG

Komentarze Czytelników

Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.

Twój komentarz
  • moje pasje moje pasje
    2012-02-01 12:14:15

    :) fantastyczne :) Och ten sosik mi się podoba baaardzo :)

    Twój komentarz
  • Kasia, Slodkie fantazje Kasia, Slodkie fantazje
    2012-01-30 23:49:10

    @Aga - Ogromnie mi miło, że do mnie zaglądasz tak często :) I pamiętam o obiecanych przepisach wytrawnych, tylko ostatnio sporo okazji miałam do "pichcenia" na słodko - różne uroczystości rodzinne, dodatkowo karnawał i zbliżające się Walentynki. :) Ale obiecuję się poprawić i w tym tygodniu zamieścić już również wytrawne przepisy. :) pozdrawiam cieplutko i zapraszam jeszcze częściej. ;))

    Twój komentarz
  • Kasia, Slodkie fantazje Kasia, Slodkie fantazje
    2012-01-30 23:42:23

    Karmelitka - z wyglądu jak z wyglądu, ale w smaku, niebo w gębie, polecam :)

    Nastusia81 - częstuj się proszę :)

    Asiek - Asiu, ja też powoli zaczynam się do nich przekonywać :)

    Kasia_h - Kasiu, jakie??? :D:D:D

    Majana - Majanko, ja za samymi daktylami nie przepadam, ale w tej postaci są na tyle delikatne i subtelnie wyczuwalne w połączeniu z cynamonem, że naprawdę mi te muffiny bardzo smakowały :)

    Maja i Kamila - smakują lepiej niż wyglądają :)

    Twój komentarz
  • Anonymous Anonymous
    2012-01-30 22:38:48

    Kasiu, częściej się już nie da bo zaglądam do Ciebie codziennie ;) Wypatruje za zapowiadanymi przepisami wytrawnymi.

    Pozdrawiam, Aga

    Twój komentarz
  • Maja i Kamila Maja i Kamila
    2012-01-30 19:22:11

    Wyglądają pięknie, brzmią pysznie, a jak smakują? Hmm aż strach pomyśleć:) fantastyczne!

    Twój komentarz
  • Maja i Kamila Maja i Kamila
    2012-01-30 19:22:11

    Wyglądają pięknie, brzmią pysznie, a jak smakują? Hmm aż strach pomyśleć:) fantastyczne!

    Twój komentarz
  • Majana Majana
    2012-01-30 16:37:51

    Śliczne są te muffiny! Ja od niedawna polubiłam bardziej daktyle ,więc sądzę,że by mi takie muffiny posmakowały , a ten sos bardzo mi się podoba:)

    Pozdrawiam

    Twój komentarz
  • Kasia_h Kasia_h
    2012-01-30 14:25:28

    Mam sprośne skojarzenia co do Twoich muffinek:P

    Twój komentarz
  • Asiek Asiek
    2012-01-30 12:01:55

    A ja bardzo lubię muffinki za ich prostotę wykonania:) Twoje wyglądają bardzo zachęcająco. A ten sos... pyszności!

    Twój komentarz
  • Kasia, Slodkie fantazje Kasia, Slodkie fantazje
    2012-01-30 09:18:37

    @Aga - myślę, że można zrobić w foremkach do babeczek, tylko trzeba te foremki wcześniej natłuścic i pewnie wysypać bułką tartą/mąką lub kaszą manną, żeby ciasto nie przyczepiło się do foremek. :) Będą po prostu miały kształt babeczek :) ps. w sklepach sa też jednorazowe sztywne papilotki do muffinek dużo tańsze niż foremki, więc można też z takich skorzystać, żeby na darmo nie kupować foremki, jakbyś chciała jednak zachować kształt muffinkowy. Pozdrawiam serdecznie i zapraszam częściej :)

    Twój komentarz
  • nastusia81 nastusia81
    2012-01-30 09:07:16

    Uwielbiam muffiny, a Twoje wyglądają cudnie;) Kradnę jedną na śniadanko;)

    Twój komentarz
  • Anonymous Anonymous
    2012-01-30 08:28:06

    Wyglądają pysznie.

    Mam takie pytanie: Nie jestem wielką fanką muffinów, ale chciałabym tych spróbować. Czy można muffiny robić w zwykłych foremkach na babeczki, takich metalowych? Nie chciałabym porywać się od razu na kupno foremek do muffinów, jakby miały mi potem zastępować w szafce :)

    Dziękuję za super przepisy i pozdrawiam!

    Aga

    Twój komentarz
  • Karmel-itka. Karmel-itka.
    2012-01-29 23:46:11

    już z wyglądu są wyjątkowe ;]

    Twój komentarz

Muffiny daktylowo-cynamonowe z sosem waniliowym

Muffiny daktylowo-cynamonowe z sosem waniliowym

Przygotowanie: 25 min. Pieczenie: 25 min

Poziom trudności: Łatwy

Ilość porcji: 12

Opis

Szczerze mówiąc nie miałam okazji aż do tej pory spróbować ciasta stricte daktylowego, więc ciężko mi było sobie wyobrazić jak takie muffinki mogą smakować, ale intuicja podpowiadała mi, że w połączeniu z cynamonem i wanilią to może być coś naprawdę wyjątkowego. :) Na szczęście zaryzykowałam upieczenie tej „niewiadomej” i przekonałam się jak wspaniałe mogą być takie muffiny.

Niejednokrotnie już wspominałam, że nie jestem ogromną fanką muffinek i babeczek, ale jeszcze kilka takich przepisów i zacznę pałać do nich płomienną miłością… :)

Nawet jeśli podobnie jak ja nie jesteście pasjonatami muffinek, to te gorąco Wam polecam, bo wychodzą naprawdę pyszne. Ciasto jest puszyste, nie za słodkie, z wyraźnym posmakiem owoców i aromatem cynamonu. A w dodatku z sosem waniliowym… mmmm… niebo w gębie. Przepis na muffiny pochodzi z „Sól i Pieprz” 1/2012, zmodyfikowany o niektóre składniki i ilość, sos –propozycja własna (w oryginale sos karmelowy, który jak dla mnie wydawał się za słodki)

Składniki

  • Składniki na 12 szt:

    Ilość Składnik
    suszonych daktyli
    miękkiego masła
    mąki pszennej
    cukru (lub mniej, same daktyle są dość słodkie)
    jajka
    laska wanilii
    cynamonu
    proszku do pieczenia
    jogurtu naturalnego
  • Sos waniliowy:

    Ilość Składnik
    żółtka
    4 łyżki cukru z wanilią
    1 laska wanilii
    mleka
    mąki ziemniaczanej

Sposób przygotowania

Muffiny: Daktyle zalać wrzątkiem i odstawić na kilka minut, żeby zmiękły. Odcedzić. Obrać ze skórki, 3/4 owoców zmiksować, resztę posiekać.
Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać jajka, mąkę, proszek, rdzeń z wanilii i cynamon. Wymieszać. Dodać jogurt i daktyle, wymieszać. Ciasto przełożyć do foremek. Piec ok. 25 minut w temperaturze 180°C (z termoobiegiem 160°C).

Sos:
Z wanilii wyskrobać rdzeń (strąków wanilii nie wyrzucać). Żółtka, cukier waniliowy, mąkę ziemniaczaną i rdzeń wanilii wymieszać na gładką masę. Wlać następnie mleko i dodać przecięty strąk wanilii. Na małym ogniu podgrzać do wysokiej temperatury całość ciągle mieszając, aż sos będzie gęsty. Nie gotować. Jeśli sos jest zbyt gęsty dolać wówczas mleka. Jeśli za rzadki dosypać odrobinę mąki ziemniaczanej.

Strąk wanilii wyciągnąć. Polać babeczki.


Smacznego :)