Tort kokosowo-truskawkowy z białą czekoladą

Przyg: 90 min Pieczenie: 40 min
Średni
Porcje: 12
Filtry wyszukiwania
IMG_5728.JPG

Składniki:

Forma okrągła (Kliknij ikonę, aby zmienić rozmiar)
24 cm

  • Biszkopt:

    Ilość Składnik
    jajek
    cukru
    mąki pszennej tortowej
    mąki ziemniaczanej
    skórka otarta z 1 cytryny
  • Krem:

    Ilość Składnik
    mocno schłodzonej śmietanki kremówki (płynnej)
    200 g białej czekolady (dobrej gatunkowo)
    wiórków kokosowych
  • Poncz:

    Ilość Składnik
    herbaty z cytryną (może być lekko osłodzona)
    likieru Limoncello
  • Dodatkowo:

    Ilość Składnik
    truskawek
    śmietanki kremówki 30%
    cukru pudru
    100 g białej czekolady
    świeża mięta

Sposób przygotowania

Biszkopt:

Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę (stopniowo zwiększając obroty miksera). Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, cały czas ubijając (ubita piana powinna być sztywna i lśniąca). Następnie dodawać kolejno żółtka, dalej ubijając. Mąki wymieszać, przesiać, dodać skórkę cytrynową, delikatnie wmieszać do ciasta drewnianą łyżką.
Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Boków tortownicy niczym nie wykładać i nie smarować. Do formy wlać ciasto. Piec w temperaturze 160 - 170ºC około 40 minut (do suchego patyczka).
Biszkopt od razu po upieczeniu wyjąć z piekarnika i z wysokości około 50-60 cm opuścić go (w formie) na podłogę lub blat. Odstawić do uchylonego piekarnika do ostygnięcia. Całkowicie wystudzić. Wyjąć z formy (boki biszkoptu oddzielać nożykiem od formy dopiero jak biszkopt będzie wystudzony). Biszkopt przekroić na 3 blaty.

Krem:*

Czekoladę drobno posiekać. Śmietankę podgrzać do momentu aż zacznie wrzeć, zdjąć z ognia. Do gorącej śmietanki dodać czekoladę i pozostawić na kilka minut, by dobrze się rozpuściła. Po kilku minutach dokładnie wymieszać. Jeśli cała czekolada się nie rozpuściła, garnek ze śmietanką wstawić na mały ogień i mieszając rozpuścić dokładnie bryłki czekolady. Śmietankę wystudzić, wstawić do lodówki na cala noc, żeby mocno się schłodziła. Gotową, mocno schłodzoną czekoladę ubić na sztywny, puszysty krem. Na koniec ubijania dodać wiórki kokosowe i delikatnie wymieszać. Ponownie wstawić do lodówki.

*Masę czekoladową zamiast w lodówce można schłodzić w zamrażalniku, wtedy wystarczy ok. 2-3 godziny (tą metodą można więc przygotować krem tego samego dnia).


Truskawki oczyścić. Kilka średniej wielkości odłożyć do dekoracji, resztę pokroić w średniej grubości plasterki.


Herbatę z cytryną i likier cytrynowy połączyć, wymieszać.

Całość:

Na paterze ułożyć pierwszy blat ciasta, nasączyć 1/3 ponczu, nałożyć 1/2 kremu, na wierz wyłożyć pokrojone truskawki, lekko wciskając je w krem, przykryć drugim blatem biszkoptowym. Powtórzyć czynności (nasączanie, krem, truskawki). Przykryć trzecim blatem, naponczować.
Śmietanę kremówkę ubić z cukrem pudrem na sztywno, posmarować wierzch i boki tortu. Kilka truskawek pokroić na plasterki i ozdobić boki. Czekoladę pokroić ostrym nożem lub obieraczką do warzyw w grube wiórki. Ozdobić wierzch, pozostałe truskawki przekroić na pół, wyłożyć na wierzch tortu. Udekorować miętą.

Smacznego :)

Przyg: 90 min Pieczenie: 40 min
Średni
Porcje: 12

Kochani dziś mam dla Was pyszny tort z kremem kokosowo-czekoladowym (biała czekolada) i truskawkami. Biszkopt z delikatną nutą cytrynową, a krem palce lizać. Mój Mąż stwierdził, że jest to najlepszy tort jaki jadł w życiu :), a trochę już mu ich piekłam. ;) zresztą nie były to chyba czcze komplementy, bo na potwierdzenie zjadł jednego dnia 3 kawałki a następnego cztery. :) Moja mama również spałaszowała pokaźnych rozmiarów kawałek i stwierdziła, że gdyby nie kalorie, chętnie zjadłaby więcej. :) W smaku nieco przypomina rafaello, delikatny, puszysty i wbrew pozorom nie za słodki. Sam krem jest tylko delikatnie słodki, a orzeźwiającego charakteru nadaje mu biszkopt cytrynowy i truskawki.



Myślę, że przypadnie do gustu zarówno tym starszym, jak i najmłodszym (w tym przypadku wskazane jest pominąć likier cytrynowy w ponczu). Torcik jest lekki, puszysty i naprawdę trudno się od niego oderwać. ;) Przepis własny. Bardzo polecam!

IMG_5758.JPG IMG_5737.JPG

Komentarze Czytelników

Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.

Twój komentarz
  • magma magma
    2015-07-14 13:14:31

    przepiękny i na pewno smaczny:)

    Twój komentarz
  • Monika Monika
    2015-06-28 18:13:57

    Tort wyszedł przepyszny,goście nie mogli się nachwalic. Dziękuję bardzo za świetny przepis.

    Twój komentarz
    • Kasia - Slodkiefantazje.pl Kasia - Slodkiefantazje.pl
      2015-06-29 17:23:11

      Bardzo się cieszę, że smakował. :) Wygląda przepięknie! :)

      Twój komentarz
  • Kasiak Kasiak
    2015-02-19 15:10:46

    Torcik wyszedl pysznie (pomimo, ze zapomnialam dodac wiorki, to z przejecia, bo to moj pierwszy tort byl) :)

    Mieta pasuje doskonale do reszty smakow, szkoda, ze jej tak malo :) Coraz czesciej tu zagladam, bo masz bardzo bogaty zbior przepisow, wszystko czytelne i jasne, odpowiadasz na pytania i co mi sie baaardzo podoba, to przelicznik skladnikow zaleznie od uzytej formy i mozliwosc wyboru jednostek miary, to naprawde pomocne. Gratuluje i zaraz polubie na FB, niech inni tez sie ciesza z korzystania SF :D

    Twój komentarz
    • Kasia - Slodkiefantazje.pl Kasia - Slodkiefantazje.pl
      2015-02-19 15:28:43

      Piękny Ci wyszedł! Brawo! :) Mój pierwszy tak ładnie nie wyglądał. :) Cieszę się, ze blog się podoba i że przepisy się p[przydają. :) Podprawiam serdecznie!

      Twój komentarz
  • Kasiak Kasiak
    2015-02-06 21:57:38

    Kasiu, po "przenocowaniu", ubiciu i dodaniu wiorkow, na jak dlugo wstawiamy czekolade ponownie do lodowki?

    Twój komentarz
    • Kasia - Slodkiefantazje.pl Kasia - Slodkiefantazje.pl
      2015-02-06 23:02:08

      Na kilkanaście minut do pół godziny, żeby ponownie nieco się schłodził. Pozdrawiam

      Twój komentarz
      • Kasiak Kasiak
        2015-02-07 10:50:27

        Dziekuje bardzo. Dam znac jak mi poszlo :)

        Twój komentarz
  • Agra Agra
    2014-06-06 09:03:53

    Zrobiłam tort wg tego przepisu i zawiodłam się. Nie smakował mi. Biszkopt wydał mi się za mało słodki.I ta skórka cytrynowa... W dodatku do naponczowania użyłam posłodzonej herbaty z cytryną, a nie jak było w przepisie. Bez tego w ogóle byłby chyba niezjadliwy... Cóż kwestia gustu chyba...Za to krem to rewelacja. Robię taki już od dawna do rafaello. Pozdrawiam.

    Twój komentarz
  • halina halina
    2014-06-01 18:55:01

    Tort przykuwa uwagę, jest po prostu wspaniały :)))

    Twój komentarz
  • Karolina Karolina
    2014-05-24 16:04:52

    Proponuję dodać do śmietany cynamon. Pycha!

    Twój komentarz
  • ewa ewa
    2014-04-10 01:02:29

    No niestety,klapa.Tyle ciast robię,praktycznie co tydzień...tyle tortów zrobiłam...na tym poległamMasa zważyła mi się i to dwukrotnie.I śmietanka i czekolada były chłodne. Nie ubjałam długo.Pierwszy raz zważyło mi sie od razu po dodatniu czekolady. Miałam zapas śmietanki i czekolady. Ponownie zrobiłam. Tym razem zwazyło mi sie po dodaniu kokosa.Jestem zawiedziona. Miał byc tort na jutro,na 9-te urodziny mojej córki. Chciałam jej zrobić niespodziankę z samego rana.Musze poszukać z samego rana innego przepisu na masę. Tym razem niezawodna z mascarpone.Jest mi bardzo przykro

    Twój komentarz
  • Magda Magda
    2014-03-18 11:11:59

    Druga metoda poskutkowała :) Na szczęście masa się już nie zwarzyła Tort wyszedł super w ostateczności - pewnie jeszcze lepszy by był gdyby był sezon na truskawki, a nie na te szklarniowe, które są trochę bez smaku - przez to bardziej smakował mi tort, który piekłam w styczniu z dodatkiem lemon curd niz ten. Goście mimo wszystko zadowoleni :) Na wierzch posypałam jeszcze borówkami :)Szkoda, że nie można dodawać zdjęć od czytelników :) pozdrawiam i dziękuję za pomoc

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2014-03-14 20:08:40

    @Magda - Pani Magdo, śmietanka prawdopodobnie się zwarzyła, bo albo była za długo ubijana albo pod wpływem różnicy temperatur (czekolada była cieplejsza niż mocno schłodzona śmietanka). Metoda, o której Pani wspomina jest łatwiejsza, tu jedyne ryzyko, to że śmietanka zwarzy się podczas podgrzewania, ale jeśli nie będziemy jej gotować, a tylko podgrzejemy, to takie ryzyko nie istnieje. Więc dla pewności proszę zrobić tą metodą. Ja sama bardzo często robię w ten sposób kremy, dokładny opis można znaleźć np. przy tych tortach: http://www.slodkiefantazje.pl/tort-raffaello, http://www.slodkiefantazje.pl/tort-pralinowy, Pozdrawiam i trzymam mocno kciuki!

    Twój komentarz
  • Magda Magda
    2014-03-14 19:54:58

    Znalazłam taką metodę na krem i nie wiem czy to zadziała: Krem: śmietankę 30% zagotować, następnie zestawić z kuchenki i wrzucić pokruszoną białą czekoladę. Wymieszać do dokładnego rozpuszczenia czekolady. Odstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Następnie ubić na wysokich obrotach mikserem (aż masa będzie mieć sztywną konsystencję). Przepraszam, że zaśmiecam bloga, ale nie wiem jak wybrnąć z problemu, a na jutro muszę mieć tort....

    Twój komentarz
  • Magda Magda
    2014-03-14 19:48:53

    Po dodaniu białej czekolady - masa się zważyła tzn zrobila się dosyć rzadka i taka woda się oddzieliła od niej..... co zrobiłam źle?Na szczęście mam jeszcze dodatkowo składniki więc mogę zrobić drugi raz masę, ale co zrobilam nie tak ? :( Co poprawić? Roztopiona czekolada przestudzona, śmietana ubita i potem nagle zaczęło się wszystko sypać. A jeszcze nie zdążyłam calej czekolady dodać....pomocy :(

    Twój komentarz
  • Magda Magda
    2014-03-14 17:29:56

    Kupiłam likier - cytryna z miętą, niestety tylko taki znalazłam. Mam nadzieję, że będzie się dobrze komponować ze wszystkim skoro mięta jest też w dekoracji tortu ? :)

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2014-03-07 11:57:34

    @Magda - jeśli tort ma być o śr. 28 cm i ma być wysoki, to tak, wszystkie składniki zwiększyłabym o połowę, czyli zamiast 6 jajek 9 itd. Spokojnie można zrobić tort w piątek, a konsumować w sobotę, jeden dzień w lodówce dobrze mu zrobi, smaki się przegryzą i będzie jeszcze smaczniejszy. Pozdrawiam!

    Twój komentarz
  • Magda Magda
    2014-03-07 11:22:17

    A odnośnie pytania od pani - Mara - czy mam rozumieć, że wszystkie składniki bym musiała powiększyć o połowę ilościowo (czyli na biszkopt, krem itd) żeby tort wyszedł dosyć wysoki kiedy będę piekła biszkopt w tortownicy o średnicy 28 cm? :)Aha i czy stanie się coś z tortem kiedy go zrobię w piątek wieczorem tzn upiekę biszkopt i wyłożę kremem, a tort będzie konsumowany w sobotę wieczorem?

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2014-03-06 14:19:42

    @Magda - myślę, że w hipermarketach na stoiskach alkoholowych powinien być dostępny, ale spokojnie można zastąpić go innym likierem cytrynowym lub syropem cytrynowym/limonkowym (najlepiej z dodatkiem odrobiny wódki). Można też samemu zrobić Limoncello - widziałam przepis np tutaj: http://www.kulinarnypodryw.pl/limoncello-przepis/, ale jeśli ma być wykorzystany tylko do tego tortu, to szkoda zachodu. ;) Pozdrawiam

    Twój komentarz
  • Magda Magda
    2014-03-06 14:08:25

    Albo czy taki syrop się nada w zamian za likier?http://www.syropybarmanskie.pl/syropy/lime

    Twój komentarz
  • Magda Magda
    2014-03-06 14:02:51

    Za niedługo urodziny męża - szukam toru i zastanawiam sie nad tym, tylko skąd wziąc likier Limoncello? Będzie dostępny w dużych hipermarketach?

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2013-08-01 08:40:15

    @Mara - zwiększyłabym o 1/3, a jeśli tort ma być wysoki to nawet o połowę. Tort nadaje się do ozdobienia go masą cukrową, z tymże na wierzch tortu i boki nie dawałabym wtedy masy śmietanowej tylko krem maślany (krem na bazie śmietany może nieco rozpuścić masę cukrową). Jeśli chodzi o masę cukrową to ja rzadko ją robię, bo u nas w domu nie cieszy się popularnością, więc proponuję poszukać w sieci, jest tam sporo dobrych przepisów. Pozdrawiam serdecznie!

    Twój komentarz
  • Mara Mara
    2013-07-30 10:37:42

    Witam, jeszcze jedno pytanie czy mogłabym prosić o przepis na idealną masę cukrową do pokrycia tortu (3 blaty biszkoptowe masa) średnica formy 28 cm :) pozdrawiam i czekam na odp

    Twój komentarz
  • Mara Mara
    2013-07-30 10:35:22

    Witam, o ile muszę zwiększyć składniki by tort wyszedł na formie 28 cm? czy tort nadaje się do ozdobienia go masą cukrową? pozdrawiam i czekam na odpowiedź

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2013-05-23 20:20:15

    @Nanulek - tak, jak najbardziej można podać 24 godziny od przygotowania, biała czekolada wystarczy, jeśli tort będzie prechowywany do czasu konsumowania w lodówce. Ale dla pewności mozna też dodać 100 g białej czekolady więcej (czekolada twardnieje w lodówce i masa dodatkowo się zagęszcza).... Jeśli chodzi o dodatek żelatyny - moim zdaniem jest zbędna, masa sama w sobie po ubiciu jest gęsta i zwarta. Pozdrawiam serdecznie!

    Twój komentarz
  • Nanulek Nanulek
    2013-05-23 14:27:16

    Dzien dobry,czy ten tort mozna podac 24 godziny od zrobienia? Czy biala czekolada wystraczy w tym momencie do utrzymania bitej smietany, czy lepiej dodac jeszcze zelatyne?Tort musze zrobic w sobote, a podac w niedziele na duzej uroczystosci rodzinnej i zalezy mi na tym, zeby byl idealny :)z góry dziekuje za odpowiedz

    Twój komentarz
  • kasia kasia
    2013-05-19 10:23:50

    Kasiu swietny ten tort zrobilam wczoraj. dziekuje za przepis

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2012-10-23 20:22:30

    Ela - truskawki spokojnie można zastapić malinami, ja u siebie na targu widziałam je jeszcze wczoraj, więc może Pani też jeszcze znajdzie. :) Ewentualnie można użyć mrożonych truskawek, wcześniej rozmrożonych, tylko mocno odsączonych na ręcznikach papierowych, wtedy pomijamy dekorację zewnętrzną z truskawek.

    Twój komentarz
  • Ela Ela
    2012-10-23 17:52:30

    O tej porze roku nie znajdę już truskawek, baardzo proszę o radę co w zamian? Jestem mega początkująca w ciastach i bardzo potrzebuje pomocy:)

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2012-08-20 19:19:20

    @Beata - jak najbardziej można użyć mrożonych truskawek.

    Twój komentarz
  • Beata Beata
    2012-08-20 09:18:31

    A czy można go wykonać z mrożonymi truskawkami? Mam chrzest 02.09 i nie wiem czy jakieś truskawki jeszcze dostanę.

    Twój komentarz
  • Aga Aga
    2012-07-21 11:01:49

    Tort pierwsza klasa:) Ja ponieważ nie miałam truskawek (bo już nie ma sezonu na nie) to na pierwszy biszkopt z masą dałam maliny, na drugiego biszkopta borówki amerykańskie i na górę też maliny. I było pysznie:D Cudowna strona z przepisami:)

    Twój komentarz
  • talablaska talablaska
    2012-06-10 09:13:07

    Niesamowity!!! Chciałabym spróbować :)))

    Twój komentarz
  • darkanagelika darkanagelika
    2012-06-10 07:06:12

    Obłędnie wygląda;)

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2012-06-10 05:02:31

    Kochane serdecznie dziękuję za komentarze, torcik jest pyszny i taki... hmmm.... "delikatny", a smakuje jeszcze lepiej niż wygląda. dlatego baaaardzo Wam polecam. :)

    Twój komentarz
  • Asiek Asiek
    2012-06-08 18:38:59

    Kasiu, ten tort, to dzieło! Pysznie dzieło. Idealne połączenie smaków. I jak pięknie wygląda. Po prostu cudo:)Pozdrawiam!

    Twój komentarz
  • Jolanta Szyndlarewicz Jolanta Szyndlarewicz
    2012-06-08 14:19:03

    Torcik wyglada niesamowicie ....a truskawka i kokos to bardzo smakowite połączenie:)

    Twój komentarz
  • Samantha Samantha
    2012-06-08 11:42:49

    Świetne połączenie smaków, piękny torcik :) Pozdrawiam :)

    Twój komentarz
  • moje pasje moje pasje
    2012-06-08 09:45:48

    piękny!!! i w dodatku ma wszystko co kocham... kokos i truskawki i śmietana mmmmmm :) Musze go zrobić :D

    Twój komentarz
  • mojetworyprzetwory mojetworyprzetwory
    2012-06-08 06:59:55

    Piękny!!! Idealnie wygląda! Pyszne zdjęcia!

    Twój komentarz
  • Majana Majana
    2012-06-08 04:44:15

    Kasiu,piękne cudo stworzyłaś! Kokos i truskawki - jestem w niebie! Nic więcej nie trzeba. Uwielbiam te dwa składniki. Pozdrowienia:)

    Twój komentarz

Tort kokosowo-truskawkowy z białą czekoladą

Tort kokosowo-truskawkowy z białą czekoladą

Przygotowanie: 90 min. Pieczenie: 40 min

Poziom trudności: Średni

Ilość porcji: 12

Forma: 24 cm

Opis

Kochani dziś mam dla Was pyszny tort z kremem kokosowo-czekoladowym (biała czekolada) i truskawkami. Biszkopt z delikatną nutą cytrynową, a krem palce lizać. Mój Mąż stwierdził, że jest to najlepszy tort jaki jadł w życiu :), a trochę już mu ich piekłam. ;) zresztą nie były to chyba czcze komplementy, bo na potwierdzenie zjadł jednego dnia 3 kawałki a następnego cztery. :) Moja mama również spałaszowała pokaźnych rozmiarów kawałek i stwierdziła, że gdyby nie kalorie, chętnie zjadłaby więcej. :) W smaku nieco przypomina rafaello, delikatny, puszysty i wbrew pozorom nie za słodki. Sam krem jest tylko delikatnie słodki, a orzeźwiającego charakteru nadaje mu biszkopt cytrynowy i truskawki.



Myślę, że przypadnie do gustu zarówno tym starszym, jak i najmłodszym (w tym przypadku wskazane jest pominąć likier cytrynowy w ponczu). Torcik jest lekki, puszysty i naprawdę trudno się od niego oderwać. ;) Przepis własny. Bardzo polecam!

Składniki

  • Biszkopt:

    Ilość Składnik
    jajek
    cukru
    mąki pszennej tortowej
    mąki ziemniaczanej
    skórka otarta z 1 cytryny
  • Krem:

    Ilość Składnik
    mocno schłodzonej śmietanki kremówki (płynnej)
    200 g białej czekolady (dobrej gatunkowo)
    wiórków kokosowych
  • Poncz:

    Ilość Składnik
    herbaty z cytryną (może być lekko osłodzona)
    likieru Limoncello
  • Dodatkowo:

    Ilość Składnik
    truskawek
    śmietanki kremówki 30%
    cukru pudru
    100 g białej czekolady
    świeża mięta

Sposób przygotowania

Biszkopt:

Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę (stopniowo zwiększając obroty miksera). Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, cały czas ubijając (ubita piana powinna być sztywna i lśniąca). Następnie dodawać kolejno żółtka, dalej ubijając. Mąki wymieszać, przesiać, dodać skórkę cytrynową, delikatnie wmieszać do ciasta drewnianą łyżką.
Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Boków tortownicy niczym nie wykładać i nie smarować. Do formy wlać ciasto. Piec w temperaturze 160 - 170ºC około 40 minut (do suchego patyczka).
Biszkopt od razu po upieczeniu wyjąć z piekarnika i z wysokości około 50-60 cm opuścić go (w formie) na podłogę lub blat. Odstawić do uchylonego piekarnika do ostygnięcia. Całkowicie wystudzić. Wyjąć z formy (boki biszkoptu oddzielać nożykiem od formy dopiero jak biszkopt będzie wystudzony). Biszkopt przekroić na 3 blaty.

Krem:*

Czekoladę drobno posiekać. Śmietankę podgrzać do momentu aż zacznie wrzeć, zdjąć z ognia. Do gorącej śmietanki dodać czekoladę i pozostawić na kilka minut, by dobrze się rozpuściła. Po kilku minutach dokładnie wymieszać. Jeśli cała czekolada się nie rozpuściła, garnek ze śmietanką wstawić na mały ogień i mieszając rozpuścić dokładnie bryłki czekolady. Śmietankę wystudzić, wstawić do lodówki na cala noc, żeby mocno się schłodziła. Gotową, mocno schłodzoną czekoladę ubić na sztywny, puszysty krem. Na koniec ubijania dodać wiórki kokosowe i delikatnie wymieszać. Ponownie wstawić do lodówki.

*Masę czekoladową zamiast w lodówce można schłodzić w zamrażalniku, wtedy wystarczy ok. 2-3 godziny (tą metodą można więc przygotować krem tego samego dnia).


Truskawki oczyścić. Kilka średniej wielkości odłożyć do dekoracji, resztę pokroić w średniej grubości plasterki.


Herbatę z cytryną i likier cytrynowy połączyć, wymieszać.

Całość:

Na paterze ułożyć pierwszy blat ciasta, nasączyć 1/3 ponczu, nałożyć 1/2 kremu, na wierz wyłożyć pokrojone truskawki, lekko wciskając je w krem, przykryć drugim blatem biszkoptowym. Powtórzyć czynności (nasączanie, krem, truskawki). Przykryć trzecim blatem, naponczować.
Śmietanę kremówkę ubić z cukrem pudrem na sztywno, posmarować wierzch i boki tortu. Kilka truskawek pokroić na plasterki i ozdobić boki. Czekoladę pokroić ostrym nożem lub obieraczką do warzyw w grube wiórki. Ozdobić wierzch, pozostałe truskawki przekroić na pół, wyłożyć na wierzch tortu. Udekorować miętą.

Smacznego :)