Rolada z bitą śmietaną i truskawkami

Przyg: 30 min Pieczenie: 15 min
Średni
Porcje: 16
Filtry wyszukiwania
IMG_6248.JPG

Składniki:

Forma protokątna (Kliknij ikonę, aby zmienić rozmiar)
28x38 cm

  • Biszkopt:

    Ilość Składnik
    jajka
    mąki pszennej tortowej
    mąki ziemniaczanej
    cukru
    cukru wanilinowego
    kakao
  • Nadzienie:

    Ilość Składnik
    mocno schłodzonej śmietany kremówki
    cukru pudru (mniej lub więcej w zależności od upodobań smakowych)
    truskawek
  • Dekoracja:

    Ilość Składnik
    gorzkiej czekolady

Sposób przygotowania

Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę z połową cukru. Żółtka utrzeć na krem z pozostałym cukrem, sokiem z cytryny i cukrem waniliowym.

Do masy z żółtek dodać przesiane i wymieszane mąki, kakao oraz pianę z białek. Całość delikatnie wymieszać łyżką.

Blachę ( u mnie blacha o śr. Wyłożyć papierem do wypieków. Wyłożyć ciasto i równomiernie je rozsmarować. Piec około 15 minut w temperaturze 170°C (na jasnozłoty kolor).

Upieczony biszkopt zostawić na ok. 15 minut w piekarniku, bez uchylanie drzwiczek. Później nieco otworzyć drzwiczki i po ok 5 minutach wyjąć z piekarnika. Biszkopt przykryć wilgotną ściereczką. Odwrócić do góry nogami i ostrożnie usunąć papier do wypieków.

Zwinąć biszkopt razem ze ściereczką, wzdłuż dłuższego boku. Odstawić do ostudzenia.


Truskawki umyć, odszypułkować, kilka zostawić do dekoracji, resztę pokroić na mniejsze kawałki.

Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem. 2/3 szklanki ubitej kremówki odłożyć do dekoracji. Do pozostałej części dodać pokrojone truskawki, delikatnie wmieszać.

Wystudzony biszkopt rozwinąć, posmarować bitą śmietaną z truskawkami i ponownie zwinąć. Ciasto ułożyć szwem do dołu.

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Przestudzić.

Wierzch rolady posmarować pozostałą bitą śmietaną , udekorować czekoladą i truskawkami. Schłodzić.


Smacznego :)

Przyg: 30 min Pieczenie: 15 min
Średni
Porcje: 16

Klasyczna rolada biszkoptowa z bitą śmietaną i truskawkami. Biszkopt puszysty i mięciutki, wypełniony po brzegi bitą śmietaną i owocami, idealne letnie ciacho. :)

IMG_6234.JPG IMG_6237.JPG

Zdjęcia Czytelników

Komentarze Czytelników

Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.

Twój komentarz
  • Asia Asia
    2014-11-25 19:44:23

    Przepis rewelacyjny:)polecam

    Twój komentarz
  • oliwek oliwek
    2012-06-27 15:44:48

    czapki z głów! prze- pię- kna! :)

    Twój komentarz
  • moje pasje moje pasje
    2012-06-27 08:24:49

    Piękna!!!! Klasyka to klasyka :) Jest najlepsza na świecie i zawsze chętnie sie do niej wraca :) Pozdrawiam Cię cieplutko :)

    Twój komentarz
  • kUCHARZYtRZECH kUCHARZYtRZECH
    2012-06-27 07:32:21

    Rewelacyjna!!!

    Twój komentarz
  • Margarytka Margarytka
    2012-06-27 06:37:18

    Prezentuje się przepięknie i pewnie cudownie smakuje. Przychodzę do Ciebie nacieszyć oczy :-)

    Twój komentarz
  • Ola Ola
    2012-06-26 21:54:41

    Cudowne, apetyczne... aż mam ochotę zjeść

    Twój komentarz
  • Majana Majana
    2012-06-26 17:30:34

    Jejku jaka piękna! Czy mogę sie zgłosić na kurs pieczenia rolad do Ciebie?;)Pozdrowienia z deszczowego , wietrznego Gdańska

    Twój komentarz
  • mojetworyprzetwory mojetworyprzetwory
    2012-06-26 10:20:20

    WOW! jaki cudowne ciasto! Przepis zapisany!

    Twój komentarz
  • Anetnka Anetnka
    2012-06-26 09:45:01

    niesamowita rolada:) wygląda cudnie

    Twój komentarz
  • Nemi Nemi
    2012-06-26 09:43:55

    Zachwycająca!

    Twój komentarz
  • ilovebake.pl ilovebake.pl
    2012-06-26 07:53:14

    Zaniemówiłam tak pięknie wygląda :)

    Twój komentarz
  • Aniko Aniko
    2012-06-26 06:22:40

    Ale mam na coś takiego ochotę ;)

    Twój komentarz

Rolada z bitą śmietaną i truskawkami

Rolada z bitą śmietaną i truskawkami

Przygotowanie: 30 min. Pieczenie: 15 min

Poziom trudności: Średni

Ilość porcji: 16

Forma: 28x38 cm

Opis

Klasyczna rolada biszkoptowa z bitą śmietaną i truskawkami. Biszkopt puszysty i mięciutki, wypełniony po brzegi bitą śmietaną i owocami, idealne letnie ciacho. :)

Składniki

  • Biszkopt:

    Ilość Składnik
    jajka
    mąki pszennej tortowej
    mąki ziemniaczanej
    cukru
    cukru wanilinowego
    kakao
  • Nadzienie:

    Ilość Składnik
    mocno schłodzonej śmietany kremówki
    cukru pudru (mniej lub więcej w zależności od upodobań smakowych)
    truskawek
  • Dekoracja:

    Ilość Składnik
    gorzkiej czekolady

Sposób przygotowania

Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę z połową cukru. Żółtka utrzeć na krem z pozostałym cukrem, sokiem z cytryny i cukrem waniliowym.

Do masy z żółtek dodać przesiane i wymieszane mąki, kakao oraz pianę z białek. Całość delikatnie wymieszać łyżką.

Blachę ( u mnie blacha o śr. Wyłożyć papierem do wypieków. Wyłożyć ciasto i równomiernie je rozsmarować. Piec około 15 minut w temperaturze 170°C (na jasnozłoty kolor).

Upieczony biszkopt zostawić na ok. 15 minut w piekarniku, bez uchylanie drzwiczek. Później nieco otworzyć drzwiczki i po ok 5 minutach wyjąć z piekarnika. Biszkopt przykryć wilgotną ściereczką. Odwrócić do góry nogami i ostrożnie usunąć papier do wypieków.

Zwinąć biszkopt razem ze ściereczką, wzdłuż dłuższego boku. Odstawić do ostudzenia.


Truskawki umyć, odszypułkować, kilka zostawić do dekoracji, resztę pokroić na mniejsze kawałki.

Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem. 2/3 szklanki ubitej kremówki odłożyć do dekoracji. Do pozostałej części dodać pokrojone truskawki, delikatnie wmieszać.

Wystudzony biszkopt rozwinąć, posmarować bitą śmietaną z truskawkami i ponownie zwinąć. Ciasto ułożyć szwem do dołu.

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Przestudzić.

Wierzch rolady posmarować pozostałą bitą śmietaną , udekorować czekoladą i truskawkami. Schłodzić.


Smacznego :)