Torcik obłędnie czekoladowy

Przyg: 40 min Pieczenie: 15 min
Średni
Porcje: 10
Filtry wyszukiwania
marys3.JPG

Składniki:

Forma okrągła (Kliknij ikonę, aby zmienić rozmiar)
22 cm

  • Ciasto:

    Ilość Składnik
    masła
    jajka
    mąki
    kilka kropel aromatu śmietankowego
    cukru
  • Masa czekoladowa:

    Ilość Składnik
    gorzkiej czekolady (min 60% kakao)
    żółtka w temp. pokojowej
    likieru Bayiles
    cukru pudru
    żelatyny
    śmietanki kremówki 30%
    miękkiego masła
  • Dekoracja:

    Ilość Składnik
    gorzkiej kuwertury lub gorzkiej czekolady
    siekanych orzechów laskowych lub migdałów

Sposób przygotowania

Ciasto:

Masło utrzeć na puch z cukrem. Dalej ucierając dodawać na przemian 1jajko i 1/3 mąki, do wyczerpania składników. Dodać aromat, wymieszać. Spód tortownicy (o śr. 22-24 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, boki natłuścić. Piec ok. 15-20 minut lub dłużej w temp. 180 °C (na złoty kolor). Ostudzić.

Masa czekoladowa:

Czekoladę połamać na małe kawałki, rozpuścić w kąpieli wodnej. Przestudzić, dodać likier i wymieszać (uwaga: czekolada nie powinna być gorąca ani mocno ciepła, ponieważ pod wpływem alkoholu zetnie się i zgęstnieje, trzeba ją będzie wtedy jeszcze raz podgrzać w kąpieli i rozrzedzić kilkoma łyżkami śmietanki). Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę.

Żelatynę zalać 3-4 łyżkami wody, żeby napęczniała, następnie rozpuścić w 5 łyżkach ciepłej śmietanki). Nieco przestudzić. Czekoladę wymieszać z masą z żółtek. Do rozpuszczonej żelatyny dodać 2-3 łyżki czekoladowego kremu. Następnie całość wymieszać z reszta kremu czekoladowego.

Śmietanę ubić na sztywno, dodać do kremu i delikatnie wymieszać. Brzegi tortownicy wysmarować masłem i obłożyć posiekanymi orzechami. Napełnić masą. Schłodzić kilka godzin w lodówce. Brzegi udekorować malinami lub truskawkami.

Kuwerturę przeznaczoną na dekorację połamać na kawałki. Rozpuścić w kąpieli wodnej, cały czas podgrzewając (nie gotować). Gdy będzie już płynna wyjąć miskę z kąpieli wodnej.
Kuwerturę wylać na przygotowany papier do pieczenia lub blachę, wyrównać i odstawić, by zastygła. Następnie szpachelką zeskrobać ruloniki. Delikatnie przełożyć na schłodzone ciasto. Ponownie wstawić na chwilę do lodówki, by czekolada lekko się schłodziła.


Smacznego :)

Przyg: 40 min Pieczenie: 15 min
Średni
Porcje: 10

Bardzo czekoladowe, puszyste i rozpływające się w ustach. Krem a w zasadzie mus ma lekko piankową, puszystą konsystencję, jest mocno czekoladowy i stosunkowo mało słodki. W smaku lekko wyczuwalny jest Bayiles i to nadaje ciastu ciekawego wyrazu, dzięki niemu mus nie smakuje jak „zwykły mus” więc warto go nie pomijać…

Nie oszukujmy się, ciasto jest gigantycznie kaloryczne, ale jest warte grzechu… :) Ja pozwoliłam sobie tylko na mały kawałeczek, reszta powędrowała do rodziny i znajomych, ale mój Mąż, któremu zostawiłam również tylko kawałek ciasta, stwierdził już po pierwszym kęsie, że gdyby wiedział, że „to ciasto jest takie pyszne nic by nie oddał”. :) Co ciekawe mój Mąż nie przepada za ciastami czekoladowymi. :) Serdecznie Wam polecam!

marys1.JPG marys5.JPG marys6.JPG marys7.JPG

Komentarze Czytelników

Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.

Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2014-02-07 22:44:10

    Rozia - cieszę się przeogromnie, że torcik tak zasmakował :) w wersji z trzech czekolad będzie jeszcze pyszniejszy, aż sama jestem ciekawa tego smaku :) pozdrawiam serdecznie

    Twój komentarz
  • rozia rozia
    2014-02-07 12:04:37

    W smaku przypomina a moze nawet jest taki sam jaki miałam na slubie i chrzcinach syna znajomy cukiernik nam sprawił tort lodowy potrójnie czekoladowy wygląda jak twój sernik z 3 czekolad a zmakuje jak ten tutaj. Teraz tylko muszę tą masę rozdzielić na 3 części i zmieszać z białą, mleczną i gorzką czekoladą tylko mam mały problem bo moja zamrażalka jest wiecznie pełna ale musze wypróbować . A ten przechodzi ludzkie pojęcie jest tak delikayny i idealnie uzupełnia sie ze spodem :)

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2013-11-20 12:36:20

    @Teresa - już poprawiam w przepisie, wkradł mi się mały błąd, dodajemy oczywiście jajka, choć po dodaniu żółtek spód będzie po prostu bardziej kruchy zamiast ucierany. Swoją drogą ciekawa jestem, co dodawały osoby, które już robiły to ciasto. :) Bo w sumie nigdy nikt mnie nie zapytał o tę nieścisłość. :) Pozdrawiam serdecznie!

    Twój komentarz
  • teresa teresa
    2013-11-19 21:28:17

    W składnikach na ciasto jest "3 jajka": a w przepisie wykonania jest " dodawać na przemian 1 żółtko...."czyli jak? Mają być całe jaja dodawane do ciasta czy tylko żółtka?Pozdrawiam

    Twój komentarz
  • pomocy-cd pomocy-cd
    2013-01-09 23:03:39

    ... użyte produkty były w temp. pokojowej, termoobiegu nie mam w opcji kuchenki, tylko grzałka góra dół, może za krótko ucierałam - ok. 15 min. Przyglądałam się masie po utarciu, a że nie jestem mistrzynią domowych ciast - to nawet nie potrafię odpowiedzieć, czy było zwarzone :( ... ale nie spocznę, będę próbować nadal. Trzymajcie kciuki.

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2013-01-07 21:07:53

    Nie mam pojęcia w czym może tkwić problem... to ciasto, jeśli tylko robimy je wg przepisu nie jest specjalnie "grymaśne", tak przynajmniej do tej pory uważałam. Może temperatura w piekarniku jest za wysoka, czasami podczas pieczenia niektórych ciast np. z termoobiegiem ciasto zbyt szybko sie przypieka zewnątrz i nie ma jak swobodnie rosnąć - w środku robi się wtedy czasami zakalce. A masa po utarciu z żółtkami i mąką nie była zwarzona?

    Twój komentarz
  • pomocy pomocy
    2013-01-07 19:47:18

    Pomocy, już trzy razy próbowałam zrobić torcik i ciągle zakalec na starcie... w czym błąd?!

    Twój komentarz
  • qolu qolu
    2012-08-27 21:17:50

    zapomnialam wystawic pozytywny komentarz! a torcik robilam juz dawno jakos na poczatku wakacji. on jest wprost genialny smakowal wszystkim; likier dodaje cudownego smaku, boski jestem nim zachwycona, goraco polecam! :)

    Twój komentarz
  • ksena ksena
    2012-07-02 21:34:29

    Zrobiłam, jest wspaniały! Choć nie, wspaniały to mało powiedziane! :-) Dziekuję za ten cudowny przepis!

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2012-06-29 13:06:12

    Dzięki serdeczne za ciepłe słowa, torcik ogromnie polecam, bo wychodzi pyszny! :)@Patrycja Wiśniewska - cieszę się bardzo, że przypadł do gustu i czekam w takim razie na relacje! :) Pozdrawiam serdecznie!

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2012-06-29 13:02:23

    @Marta - w przypadku ciasta chodziło o zwykły cukier, jakoś z nadgorliwości dodałam ten "puder" :D, już zmieniam w przepisie ;))

    Twój komentarz
  • Patrycja Wiśniewska Patrycja Wiśniewska
    2012-06-29 07:45:29

    Wygląda tak dobrze, że w niedzielę zabieram się za jego przygotowanie!! Jak wyjdzie to postaram się wrzucić jakieś zdjęcie i relację z degustacji! :)

    Twój komentarz
  • Majana Majana
    2012-06-28 21:44:34

    Jejku, jaki on piękny! Rozpływam sie na sam widok! Cudo.:)

    Twój komentarz
  • Marta Marta
    2012-06-28 21:21:58

    W kwestii ciasta: jako składnik podane zostało 2/3 szkl cukru, natomiast w przygotowaniu że masło należy utrzeć z cukrem pudrem. To jak to w końcu ma być. Zwykły czy puder? :D

    Twój komentarz
  • precelia precelia
    2012-06-28 20:29:35

    Obłędny! ach jak ja kocham czekoladę:)

    Twój komentarz
  • ugotujmyto.pl ugotujmyto.pl
    2012-06-28 17:00:59

    Dla takiego tortu.....warto zgrzeszyć;)!!!!

    Twój komentarz
  • Nemi Nemi
    2012-06-28 16:23:25

    Faktycznie obłędny:)

    Twój komentarz
  • flowerek flowerek
    2012-06-28 16:01:49

    Pieknie wyglada. Chetnie zjadlabym kawalek z malinka :)

    Twój komentarz
  • Anetnka Anetnka
    2012-06-28 10:42:13

    Obłędnie czekoladowy i obłędnie wyglądający! zakochałam się w nim od pierwszego wejrzenia!

    Twój komentarz
  • Evitaa Evitaa
    2012-06-28 10:35:32

    Obłędny to dobre słowo. Wygląda przepysznie, kusząco, połączenie czekolady i malin bardzo do mnie przemawia :).

    Twój komentarz
  • Catherine Catherine
    2012-06-28 10:07:40

    Ciekawy dwuwarstwowy torcik:) Prezentuje się uroczo ozdobiony malinami! Wspaniale sfotografowany, jakby stał tuż obok..... Piękny! szkoda tylko, że taaaki kaloryczny:) ale za to z pysznym Baileys:)Pozdrawiam!

    Twój komentarz
  • Gosia Gosia
    2012-06-28 09:29:34

    Totalnie mnie zachwycił Twój torcik!!!

    Twój komentarz
  • moje pasje moje pasje
    2012-06-28 09:18:58

    Kasiu ten torcik wygląda niesamowicie pięknie!!! Tak puszyście i lekko.. i te maliny.... No jak ja mam schudnąć :(?

    Twój komentarz
  • mojetworyprzetwory mojetworyprzetwory
    2012-06-28 06:27:48

    Cudowne! Wygląda wspaniale! Dla mnie dzieło sztuki!

    Twój komentarz

Torcik obłędnie czekoladowy

Torcik obłędnie czekoladowy

Przygotowanie: 40 min. Pieczenie: 15 min

Poziom trudności: Średni

Ilość porcji: 10

Forma: 22 cm

Opis

Bardzo czekoladowe, puszyste i rozpływające się w ustach. Krem a w zasadzie mus ma lekko piankową, puszystą konsystencję, jest mocno czekoladowy i stosunkowo mało słodki. W smaku lekko wyczuwalny jest Bayiles i to nadaje ciastu ciekawego wyrazu, dzięki niemu mus nie smakuje jak „zwykły mus” więc warto go nie pomijać…

Nie oszukujmy się, ciasto jest gigantycznie kaloryczne, ale jest warte grzechu… :) Ja pozwoliłam sobie tylko na mały kawałeczek, reszta powędrowała do rodziny i znajomych, ale mój Mąż, któremu zostawiłam również tylko kawałek ciasta, stwierdził już po pierwszym kęsie, że gdyby wiedział, że „to ciasto jest takie pyszne nic by nie oddał”. :) Co ciekawe mój Mąż nie przepada za ciastami czekoladowymi. :) Serdecznie Wam polecam!

Składniki

  • Ciasto:

    Ilość Składnik
    masła
    jajka
    mąki
    kilka kropel aromatu śmietankowego
    cukru
  • Masa czekoladowa:

    Ilość Składnik
    gorzkiej czekolady (min 60% kakao)
    żółtka w temp. pokojowej
    likieru Bayiles
    cukru pudru
    żelatyny
    śmietanki kremówki 30%
    miękkiego masła
  • Dekoracja:

    Ilość Składnik
    gorzkiej kuwertury lub gorzkiej czekolady
    siekanych orzechów laskowych lub migdałów

Sposób przygotowania

Ciasto:

Masło utrzeć na puch z cukrem. Dalej ucierając dodawać na przemian 1jajko i 1/3 mąki, do wyczerpania składników. Dodać aromat, wymieszać. Spód tortownicy (o śr. 22-24 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, boki natłuścić. Piec ok. 15-20 minut lub dłużej w temp. 180 °C (na złoty kolor). Ostudzić.

Masa czekoladowa:

Czekoladę połamać na małe kawałki, rozpuścić w kąpieli wodnej. Przestudzić, dodać likier i wymieszać (uwaga: czekolada nie powinna być gorąca ani mocno ciepła, ponieważ pod wpływem alkoholu zetnie się i zgęstnieje, trzeba ją będzie wtedy jeszcze raz podgrzać w kąpieli i rozrzedzić kilkoma łyżkami śmietanki). Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę.

Żelatynę zalać 3-4 łyżkami wody, żeby napęczniała, następnie rozpuścić w 5 łyżkach ciepłej śmietanki). Nieco przestudzić. Czekoladę wymieszać z masą z żółtek. Do rozpuszczonej żelatyny dodać 2-3 łyżki czekoladowego kremu. Następnie całość wymieszać z reszta kremu czekoladowego.

Śmietanę ubić na sztywno, dodać do kremu i delikatnie wymieszać. Brzegi tortownicy wysmarować masłem i obłożyć posiekanymi orzechami. Napełnić masą. Schłodzić kilka godzin w lodówce. Brzegi udekorować malinami lub truskawkami.

Kuwerturę przeznaczoną na dekorację połamać na kawałki. Rozpuścić w kąpieli wodnej, cały czas podgrzewając (nie gotować). Gdy będzie już płynna wyjąć miskę z kąpieli wodnej.
Kuwerturę wylać na przygotowany papier do pieczenia lub blachę, wyrównać i odstawić, by zastygła. Następnie szpachelką zeskrobać ruloniki. Delikatnie przełożyć na schłodzone ciasto. Ponownie wstawić na chwilę do lodówki, by czekolada lekko się schłodziła.


Smacznego :)