Placek drożdżowy z serem i jagodami

Przyg: 30 min Pieczenie: 45 min
Średni
Porcje: 16
Filtry wyszukiwania
placek%20drozdzowy%20z%20serem%20i%20jagodami_3.JPG

Składniki:

Forma protokątna (Kliknij ikonę, aby zmienić rozmiar)
30x40 cm

  • Ciasto drożdżowe:

    Ilość Składnik
    30 g drożdży świeżych
    cukru
    mleka
    mąki pszennej
    szczypta soli
    skórka otarta z 1 cytryny
    cukru z prawdziwą wanilią
    jajka
    masła
  • Masa twarogowa:

    Ilość Składnik
    twarogu zmielonego przynajmniej dwukrotnie
    małych jajek lub 4 duże
    serka mascarpone ( w oryginale 120 g masła)
    cukru pudru (może być więcej, jeśli preferujecie słodsze masy)
    pasty z wanilii (można zastąpić ekstraktem z wanilii)
    budyniu waniliowego lub skrobii ziemniaczanej
    jagód

Sposób przygotowania

Ciasto drożdżowe:

Drożdże rozetrzeć z łyżeczką cukru. Dodać całe mleko i tyle mąki, by miał konsystencję gęstej śmietany (ok. 2 łyżek). Dokładnie wymieszać. Rozczyn odstawić do wyrośnięcia.

Masło rozpuścić w rondelku, lekko przestudzić. 

Do drugiej miski przesiać resztę mąki, dodać pozostały cukier, sól, skórkę cytrynową, cukier z wanilii, wymieszać.  Do suchych składników dodać wyrośnięte drożdże i jajka. Wyrabiać ciasto, aż składniki połączą się, tworząc jednolitą masę. Dodać przestudzone masło i wyrabiać dalej, aż ciasto będzie gładkie, jednolite i będzie odstawać od ręki. Przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (ok 1,5 godziny).

Masa serowa:

Jagody umyć i dobrze odsączyć na papierowym ręczniku.

Żółtka oddzielić od białek. Mielony twaróg zmiksować z serkiem mascarpone, żółtkami i resztą składników, oprócz białek i jagód. Białka ubić na sztywno. Dodać do masy serowej i delikatnie wymieszać.

Całość:

Wyrośnięte ciasto ponownie przez chwilę wyrobić, rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy na cienki placek o wymiarach 30 x 40 cm. Nie podsypywać za dużo mąki, żeby ciasto nie zrobiło się zbite. Wyłożyć go do blachy, uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia.

Na ciasto wyłożyć masę serową i wysypać jagody.

Ciasto piec około 40-45 minut w temperaturze 180 °C (grzanie góra/dół). Po upieczeniu wyjąć z piekarnika, studzić w blasze.


Smacznego :)

Przyg: 30 min Pieczenie: 45 min
Średni
Porcje: 16

Drożdżówka, sernik i jagody w jednym cieście… z tego musiało wyjść coś pysznego. :) Zwłaszcza jeśli ciasto jest wilgotne, puszyste, lekko cytrynowe i rozpływa się w ustach, a sernik puszysty, delikatny i pachnie wanilią… na to wszystko jagody i mamy trio doskonałe. :)

Mój mąż nazwał to ciasto serniko-jagodzianką i faktycznie jest coś na rzeczy. ;))

Do zrobienia tego ciasta zainspirował mnie  przepis z książki Wyśmienite ciasta serowe Elisabeth Lange. :)  Ciasto jest wprawdzie odrobinę czasochłonne (ze względu na wyrastanie), ale jego smak wynagradza nam stokroć czas oczekiwania. Bardzo Wam polecam!

Placek%20drodowy%20z%20serem%20i%20jagodami.JPG Placek%20drozdzowy%20z%20serem%20i%20jagodami_2.JPG

Komentarze Czytelników

Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.

Twój komentarz
  • Marta Marta
    2015-07-23 22:23:43

    Dziękuję za przepis. Ciasto wyszło smaczniutkie - rzeczywiście taka jagodzianka, sernik i drożdżówka w jednym. :-) Będziemy do niego wracać. :-)

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2014-07-14 09:01:33

    @Marta - tak, można zastąpić czereśniami. Owoce raczej bym rozmroziła i odsączyła na papierowym ręczniku, bo jak puszczą dużo wody i soku to mogą nadmiernie rozrzedzić masę serową i może się zdarzyć, że nie będzie się chciała "ściąć" albo potrzeba będzie na to więcej czasu (a wtedy drożdżowy spód może się za bardzo przypiec). Pozdrawiam

    Twój komentarz
  • Marta Marta
    2014-07-14 06:15:28

    Czy jagody mogę zastąpić czereśniami albo wymieszać mrożone jagody z truskawkami? Czy trzeba je rozmrażać przed dodaniem do ciasta?

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2014-07-05 21:07:15

    @Amatorka - Drożdży instant dajemy o połowę mniej, a więc 25 g. Z suszonych drożdży nie trzeba robić zaczynu. Pozdrawiam

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2014-07-05 21:04:52

    @Milka - omyłkowo zamieściłam cukier podwójnie, pół szklanki cukru to właśnie 10 dag, już poprawiłam w przepisie. Pozdrawiam

    Twój komentarz
  • Amatorka Amatorka
    2014-07-05 14:33:19

    Nie mam świeżych drożdży tylko instant, czy mogę takich użyć i w jakiej ilości? Czy zaczyn przygotowuje się tak samo?

    Twój komentarz
  • Milka Milka
    2014-07-05 08:16:46

    A dlaczego w składnikach ciasta drożdżowego jest raz 0, 5 szkl.cukru a potem jeszcze 10 dag. Pol szklanki cukru dodalam do zoltek, a co zrobic z tymi 10 dekagramami?

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2014-03-06 13:39:49

    @Anonimowa - Zamiast mascarpone można zwiększyć ilość twarogu o 100-150 g i dodać 100 g miękkiego masła. Jagody można zastąpić dowolnymi owocami, również brzoskwiniami z puszki. Pozdrawiam

    Twój komentarz
  • Anonimowa Anonimowa
    2014-03-06 07:55:06

    Czym mogę zastąpić serek mascarpone i czy zamiast jagód mogę dać brzoskwinie z puszki? Moja masa serowa jest dość rzadka czy muszę dodawać jeszcze serek mascarpone?

    Twój komentarz
  • mala_mi mala_mi
    2013-02-26 11:28:52

    Zapewne smakuje tak jak wygląda, pyszności.

    Twój komentarz
  • Daga Daga
    2012-12-23 17:42:09

    Przyzadzam to ciasto wlasnie w te Swieta. Zamiast jagod, dodam rodzynek wczesniej namoczonych oczywiscie do ciasta drozdzowego a na ser pokruszone bakalie i orzechy. Dam znac jak wyjdzie!:)

    Twój komentarz
  • cukrowa wróżka cukrowa wróżka
    2012-07-29 20:42:44

    No tak, trzy ukochane rzeczy w jednym cieście.. :D

    Twój komentarz
  • cukrowa wróżka cukrowa wróżka
    2012-07-29 20:42:44

    No tak, trzy ukochane rzeczy w jednym cieście.. :D

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2012-07-25 09:34:45

    @Monik-ka - myślę, że jak najbardziej. Robiłam takie ciacho też z truskawkami, wiśniami i śliwkami i były równie pyszne. :) Mnie najbardziej urzekło chyba połączenie z truskakwmi, ale to pewnie dlatego, że lubię je najbardziej ze wszystkich owoców. :)

    Twój komentarz
  • monik_ka monik_ka
    2012-07-25 09:17:20

    Wygląda świetnie i pewnie jeszcze lepiej smakuje...zastanawiam się czy równie dobrze komponowałoby się z innymi owocami np. malinami?

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2012-07-24 10:00:11

    @M - to zależy co ma sie na myśli mówiąc "przyjemnie". :) Ciasto jest miękkie, nieco kleiste i lejące... mnie się wyrabiało bardzo przyjemnie :)

    Twój komentarz
  • m m
    2012-07-24 09:28:13

    czy to ciasto drożdżowe "przyjemnie" sie wyrabia?:)

    Twój komentarz
  • karmel-itka karmel-itka
    2012-07-22 19:32:24

    moje dwa ulubione ciasta w jednym. plus wakacyjne owoce! wiesz, jak zaspokoić ochotę na słodycze.

    Twój komentarz
  • Jolanta Szyndlarewicz Jolanta Szyndlarewicz
    2012-07-22 07:40:47

    Nie znam połaczenia jagód i sera białego, ale szalenie mi się ono podoba ...a na drozdżowym spodzie musi smakować cudownie:)

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2012-07-21 22:18:55

    @Cukrowa Wrózka - nic przeciez nie stoi na preeszkodzie, żebyś sobie niemalże już teraz takie upiekła :))@Usagi, zdecydowanie juz czas, jagody w tym roku sa pyszne :) mam wrazenie, że lepsze niz w ubiegłym... :))@Misia 53 - dziękuje za czujność, i całe szczęście, że nie zamierzała Pani dawać 50 dag :)) 50 g w zupełności wystarczy :))

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2012-07-21 22:14:54

    Catherine - Kasiu - mnie po zjedzeniu kawałka takiego ciasta też przypominaja sie te czasu :) u mnie lepiaca pierogi z jagodami była babcia, czasmi robiła z samymi jagodami, a czasami z jagodami i serem... były wspaniałe, do tej pory pamięam ich smak :) i jeszcze zapach i smak drożżowego ciasta.... te wspomnienia są bezcenne :) A o kremówkach oczywiśie pamietam, tylko nawarstwilo mi sie w tym tygodniu tyle spraw, że praktycznie z niczym się nie wyrobiłam, również z kremówkami... ale zrobię je na pewno w najblizszych dniach :) mój Maż też nie może sie już ich doczekać. :))

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2012-07-21 22:09:29

    Aga, iLovebake.pl, Wiosenka - dziekuję ślicznie Dziewczyny za miłe słowa :)

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2012-07-21 22:08:19

    @MAjana - Majanko to parwda połaczenie owoców, ciasta drożdżowego i sera daje naprawdę wspaniały smak :) mnie też kojarzy sie z dzieciństwem i z latem spędzanym na wsi :))

    Twój komentarz
  • misia53 misia53
    2012-07-21 21:08:56

    Ciasto wygląda fantastycznie , mam zamiar na weekend go upiec tylko nie dam 50 dkg drożdzy a 5 dkg, bo to z pewnością pomyłka.

    Twój komentarz
  • Usagi Usagi
    2012-07-21 08:06:09

    Rewelacyjnie wygląda i pewnie też smakuje. Ja w ty roku jeszcze jagód nie próbowałam, może już czas...

    Twój komentarz
  • cukrowa wróżka cukrowa wróżka
    2012-07-20 16:35:12

    Te Twoje zdjęcia są zabójcze. Chcę takiego ciasta TERAZ :(

    Twój komentarz
  • cukrowa wróżka cukrowa wróżka
    2012-07-20 16:35:12

    Te Twoje zdjęcia są zabójcze. Chcę takiego ciasta TERAZ :(

    Twój komentarz
  • Monia Monia
    2012-07-20 15:31:50

    Jejku jaki piękny obrazek:) mniam!

    Twój komentarz
  • Ola Ola
    2012-07-20 12:43:17

    Na zdjęciach widać że mocccno jagodowe, takie lubię najbardziej

    Twój komentarz
  • Angie Angie
    2012-07-20 07:37:53

    przepysznie wygląda!

    Twój komentarz
  • Catherine Catherine
    2012-07-20 07:31:47

    Zapachniało latem;) I przypomniały mi się czasy gdy jako dzieci chodziliśmy z rodzicami na jagody! A potem Mama piekła drożdżówki albo lepiła pierogi z jagodami;) A tu tyle dobroci w jednym- drożdżowe-jagody i sernik! Musi smakować wybornie;) Jak wrócę z urlopu, może się skuszę? Póki co czekam na obiecane Kremówki;) Pozdrawiam ciepło!

    Twój komentarz
  • wiosenka27 wiosenka27
    2012-07-20 07:01:10

    O matko, Twoje zdjęcia mnie oszałamiają:)

    Twój komentarz
  • ilovebake.pl ilovebake.pl
    2012-07-20 06:41:11

    Jak zwykle zdjęcia pierwsza klasa:)

    Twój komentarz
  • aga aga
    2012-07-20 05:37:21

    Ależ wspaniale się prezentuje! Cudne!!!

    Twój komentarz
  • Majana Majana
    2012-07-20 04:46:41

    Wyglada bardzo pysznie. Lubię takie połączenia. NIedawno robiłam ciasto drożdżowe z serem i owocami, wspaniały smak :)Pozdrówki:)

    Twój komentarz

Placek drożdżowy z serem i jagodami

Placek drożdżowy z serem i jagodami

Przygotowanie: 30 min. Pieczenie: 45 min

Poziom trudności: Średni

Ilość porcji: 16

Forma: 30x40 cm

Opis

Drożdżówka, sernik i jagody w jednym cieście… z tego musiało wyjść coś pysznego. :) Zwłaszcza jeśli ciasto jest wilgotne, puszyste, lekko cytrynowe i rozpływa się w ustach, a sernik puszysty, delikatny i pachnie wanilią… na to wszystko jagody i mamy trio doskonałe. :)

Mój mąż nazwał to ciasto serniko-jagodzianką i faktycznie jest coś na rzeczy. ;))

Do zrobienia tego ciasta zainspirował mnie  przepis z książki Wyśmienite ciasta serowe Elisabeth Lange. :)  Ciasto jest wprawdzie odrobinę czasochłonne (ze względu na wyrastanie), ale jego smak wynagradza nam stokroć czas oczekiwania. Bardzo Wam polecam!

Składniki

  • Ciasto drożdżowe:

    Ilość Składnik
    30 g drożdży świeżych
    cukru
    mleka
    mąki pszennej
    szczypta soli
    skórka otarta z 1 cytryny
    cukru z prawdziwą wanilią
    jajka
    masła
  • Masa twarogowa:

    Ilość Składnik
    twarogu zmielonego przynajmniej dwukrotnie
    małych jajek lub 4 duże
    serka mascarpone ( w oryginale 120 g masła)
    cukru pudru (może być więcej, jeśli preferujecie słodsze masy)
    pasty z wanilii (można zastąpić ekstraktem z wanilii)
    budyniu waniliowego lub skrobii ziemniaczanej
    jagód

Sposób przygotowania

Ciasto drożdżowe:

Drożdże rozetrzeć z łyżeczką cukru. Dodać całe mleko i tyle mąki, by miał konsystencję gęstej śmietany (ok. 2 łyżek). Dokładnie wymieszać. Rozczyn odstawić do wyrośnięcia.

Masło rozpuścić w rondelku, lekko przestudzić. 

Do drugiej miski przesiać resztę mąki, dodać pozostały cukier, sól, skórkę cytrynową, cukier z wanilii, wymieszać.  Do suchych składników dodać wyrośnięte drożdże i jajka. Wyrabiać ciasto, aż składniki połączą się, tworząc jednolitą masę. Dodać przestudzone masło i wyrabiać dalej, aż ciasto będzie gładkie, jednolite i będzie odstawać od ręki. Przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (ok 1,5 godziny).

Masa serowa:

Jagody umyć i dobrze odsączyć na papierowym ręczniku.

Żółtka oddzielić od białek. Mielony twaróg zmiksować z serkiem mascarpone, żółtkami i resztą składników, oprócz białek i jagód. Białka ubić na sztywno. Dodać do masy serowej i delikatnie wymieszać.

Całość:

Wyrośnięte ciasto ponownie przez chwilę wyrobić, rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy na cienki placek o wymiarach 30 x 40 cm. Nie podsypywać za dużo mąki, żeby ciasto nie zrobiło się zbite. Wyłożyć go do blachy, uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia.

Na ciasto wyłożyć masę serową i wysypać jagody.

Ciasto piec około 40-45 minut w temperaturze 180 °C (grzanie góra/dół). Po upieczeniu wyjąć z piekarnika, studzić w blasze.


Smacznego :)