Przepyszny sernik Amaretto z ciasteczkami Amaretti Morbidi

Przyg: 20 min Pieczenie: 60 min
Łatwy
Porcje: 12
Filtry wyszukiwania
sernik%20amaretto%20z%20ciasteczkami%20amaretti.JPG

Składniki:

Forma okrągła (Kliknij ikonę, aby zmienić rozmiar)
22 cm

  • Składniki na spód:

    Ilość Składnik
    150 g ciastek digestive (mogą być w czekoladzie)
    miękkiego masła
    ekstraktu/aromatu migdałowego (opcjoanlnie)
  • Masa serowa:

    Ilość Składnik
    twarogu śmietankowego zmielonego trzykrotnie (może być zwarty twaróg wiaderkowy)
    jajka
    cukru pudru (można więcej w zależności od preferencji smakowych)
    serka mascarpone
    likieru Amaretto (można dać mniej, w zależności od tego jak bardzo ma być wyczuwalny w masie serowej)
    miękkich ciasteczek Amaretti (tzw. Amaretti Morbidi)
  • Polewa:

    Ilość Składnik
    gorzkiej czekolady
    masła
    śmietanki kremówki 30%
    ekstraktu z migdałówlub aromatu migdałowego

Sposób przygotowania

Spód ciasteczkowy:

Ciasteczka rozdrobnić w malakserze, przesypać do miski, dodać miękkie masło, zmiksować do połączenia składników. Masą ciasteczkową wyłożyć spód tortownicy o śr. 22 cm wyłożony papierem do wypieków (boków tortownicy nie wykładać papierem). Ostawić na bok.

Masa serowa:

Ser utrzeć z cukrem, dodać resztę składników (pomijając ciasteczka) zmiksować na gładką masę. Dodać połamane na mniejsze kawałki ciasteczka Amaretti, delikatnie wmieszać. Masę serową wylać na ciasteczkowy spód. Piec w temperaturze 160ºC przez około 60-70 minut. Studzić w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami, wystudzony włożyć na kilka godzin do lodówki, a najlepiej na całą noc.

Polewa:

Przygotować polewę (czekoladę, masło i śmietankę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać aromat, wymieszać). Rozsmarować na wierzchu sernika.

*wszystkie składniki na masę powinny mieć temperaturę pokojową

Smacznego :)

Przepyszny sernik Amaretto z ciasteczkami Amaretti Morbidi

Ocena:
Przyg: 20 min Pieczenie: 60 min
Łatwy
Porcje: 12

Kochani tego sernika miałam Wam nie pokazywać, bo wizualnie zdecydowanie nie wyszedł taki jak chciałam. Zaryzykowałam i kupiłam inny niż zwykle ser i bardzo szybko przekonałam się, że to był spory błąd. Owszem ser w smaku był jak najbardziej smaczny, ale ze względu na znacznie niższą zawartość tłuszczu i nieco inną konsystencję sernik już kilka minut po włożeniu do piekarnika zaczął szaleć jak nigdy. :) Najpierw urósł do niebotycznych rozmiarów (nieco wylewając się z tortownicy, a później równie spektakularnie opadł. ;) Ja dostałam nauczkę i szybko nie wpadnie mi do głowy pomysł, żeby znów testować niesprawdzony twaróg. :) Ale mimo tych szaleństw w piekarniku sernik wyszedł tak pyszny, że nie mogłam go Wam nie pokazać.

Nie da się ukryć, że ja uwielbiam prawie wszystkie serniki, ale jeśli miałabym oceniać te przedstawione na blogu to dla tego na pewno znalazłoby się któreś z trzech miejsc na podium. :) Masa jest jedwabiście kremowa, ze zdecydowanym smakiem i aromatem Amaretto, a w niej zatopione są przepyszne mięciutkie Amaretti Morbidi, całość zwieńczona czekoladową polewą o aromacie migdałów… Kochani, jeśli tylko lubicie takie smaki, to ogromnie polecam Wam ten sernik… Jest cudowny!

Przepis własny.

sernik%20amaretto%20z%20ciasteczkami%20amaretti_2.JPG

Komentarze Czytelników

Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.

Twój komentarz
  • Pati Pati
    2012-08-29 11:13:01

    Uwielbiam amaretti i dlatego opracowałam już kilka przepisów z tymi pysznymi ciasteczkami.... Nie wiedziałam, że są również miękkie....

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2012-08-28 19:46:49

    @JolantaSzyndlarewicz - Jolu występują i są przepyszne :)

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2012-08-28 19:46:09

    @Agnieszka - ja kupuję często w Almie.

    Twój komentarz
  • anieszka anieszka
    2012-08-28 17:55:03

    gdzie można takie ciasteczka zakupić??? czy w jakimś znanym markecie??

    Twój komentarz
  • Jolanta Szyndlarewicz Jolanta Szyndlarewicz
    2012-08-28 17:34:29

    ...a widziosz nie wiedziałam, że amaretti występują też w miękkiej odsłonie:) .... sernik wyglada naprawdę pysznie ... ja też mam swój sprawdzony ser:) pozdrawiam

    Twój komentarz
  • kuchenny bałagan kuchenny bałagan
    2012-08-28 11:28:14

    NIe wiem jak smakuje, ale wygląda cudownie :)

    Twój komentarz
  • darkanagelika darkanagelika
    2012-08-28 05:41:22

    Mi tam się podoba wizualnie;) Amaretto uwielbiam i zjadłabym ze smakiem taki serniczek;)

    Twój komentarz
  • Majana Majana
    2012-08-28 04:38:30

    Musi być pyszny! Wygląda znakomicie:)Miłego dnia!

    Twój komentarz

Przepyszny sernik Amaretto z ciasteczkami Amaretti Morbidi

Przepyszny sernik Amaretto z ciasteczkami Amaretti Morbidi

Przygotowanie: 20 min. Pieczenie: 60 min

Poziom trudności: Łatwy

Ilość porcji: 12

Forma: 22 cm

Opis

Kochani tego sernika miałam Wam nie pokazywać, bo wizualnie zdecydowanie nie wyszedł taki jak chciałam. Zaryzykowałam i kupiłam inny niż zwykle ser i bardzo szybko przekonałam się, że to był spory błąd. Owszem ser w smaku był jak najbardziej smaczny, ale ze względu na znacznie niższą zawartość tłuszczu i nieco inną konsystencję sernik już kilka minut po włożeniu do piekarnika zaczął szaleć jak nigdy. :) Najpierw urósł do niebotycznych rozmiarów (nieco wylewając się z tortownicy, a później równie spektakularnie opadł. ;) Ja dostałam nauczkę i szybko nie wpadnie mi do głowy pomysł, żeby znów testować niesprawdzony twaróg. :) Ale mimo tych szaleństw w piekarniku sernik wyszedł tak pyszny, że nie mogłam go Wam nie pokazać.

Nie da się ukryć, że ja uwielbiam prawie wszystkie serniki, ale jeśli miałabym oceniać te przedstawione na blogu to dla tego na pewno znalazłoby się któreś z trzech miejsc na podium. :) Masa jest jedwabiście kremowa, ze zdecydowanym smakiem i aromatem Amaretto, a w niej zatopione są przepyszne mięciutkie Amaretti Morbidi, całość zwieńczona czekoladową polewą o aromacie migdałów… Kochani, jeśli tylko lubicie takie smaki, to ogromnie polecam Wam ten sernik… Jest cudowny!

Przepis własny.

Składniki

  • Składniki na spód:

    Ilość Składnik
    150 g ciastek digestive (mogą być w czekoladzie)
    miękkiego masła
    ekstraktu/aromatu migdałowego (opcjoanlnie)
  • Masa serowa:

    Ilość Składnik
    twarogu śmietankowego zmielonego trzykrotnie (może być zwarty twaróg wiaderkowy)
    jajka
    cukru pudru (można więcej w zależności od preferencji smakowych)
    serka mascarpone
    likieru Amaretto (można dać mniej, w zależności od tego jak bardzo ma być wyczuwalny w masie serowej)
    miękkich ciasteczek Amaretti (tzw. Amaretti Morbidi)
  • Polewa:

    Ilość Składnik
    gorzkiej czekolady
    masła
    śmietanki kremówki 30%
    ekstraktu z migdałówlub aromatu migdałowego

Sposób przygotowania

Spód ciasteczkowy:

Ciasteczka rozdrobnić w malakserze, przesypać do miski, dodać miękkie masło, zmiksować do połączenia składników. Masą ciasteczkową wyłożyć spód tortownicy o śr. 22 cm wyłożony papierem do wypieków (boków tortownicy nie wykładać papierem). Ostawić na bok.

Masa serowa:

Ser utrzeć z cukrem, dodać resztę składników (pomijając ciasteczka) zmiksować na gładką masę. Dodać połamane na mniejsze kawałki ciasteczka Amaretti, delikatnie wmieszać. Masę serową wylać na ciasteczkowy spód. Piec w temperaturze 160ºC przez około 60-70 minut. Studzić w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami, wystudzony włożyć na kilka godzin do lodówki, a najlepiej na całą noc.

Polewa:

Przygotować polewę (czekoladę, masło i śmietankę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać aromat, wymieszać). Rozsmarować na wierzchu sernika.

*wszystkie składniki na masę powinny mieć temperaturę pokojową

Smacznego :)