Sernik migdałowy ze śliwkami i ciasteczkami Amaretti

Przyg: 30 min Pieczenie: 60 min
Łatwy
Porcje: 10
Filtry wyszukiwania
IMG_6184.JPG

Składniki:

Forma okrągła (Kliknij ikonę, aby zmienić rozmiar)
22 cm

  • Ciasteczkowy spód:

    Ilość Składnik
    250 g ciasteczek Amaretti
    kakao
    masła
  • Masa serowa:

    Ilość Składnik
    twarogu tłustego (może być z wiaderka, ale ważne, żeby to był gęsty, zwarty twaróg, a nie rzadki, serek)
    miękkiego masła lub serka mascarpone
    cukru pudru
    średnie jajka
    ekstraktu z wanilii
    ekstraktu/aromatu migdałowego
    mąki ziemniaczanej lub proszku budyniowego o smak waniliowym
  • Dodatkowo:

    Ilość Składnik
    kilkanaście śliwek węgierek
    płatków migdałowych
    50 g pokruszonych ciasteczek Amaretti na wierzch (opcjonalnie)

Sposób przygotowania

Spód:

Ciasteczka Amaretti rozdrobić w malakserze na proszek (można je też przesypać do foliowej torebki i rozgnieść wałkiem). Dodać do nich kakao i stopione masło, wymieszać ręką, by powstała jednolita wilgotna masa.

Spód tortownicy o śr. 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia, boków niczym nie wykładać. Masę ciasteczkową wyłożyć równomiernie na boki i spód tortownicy, dociskając palcami. Schłodzić kilka minut w lodówce.

Masa serowa:

Twaróg zmielić, utrzeć mikserem na średnich obrotach z masłem lub mascarpone, cukrem pudrem i aromatami. Dodawać kolejno jajka i miksować po każdym na średnich obrotach do połączenia się składników w jednolitą masę, nie dłużej, żeby zbytnio nie napowietrzać masy serowej. Na końcu dodać przesianą mąkę ziemniaczaną lub proszek budyniowy, wymieszać do połączenia się mąki z masą.

Całość:

Masę serową przelać na ciasteczkowy spód. Na wierzchu ułożyć przepołowione, wcześniej umyte i wysuszone śliwki. Obsypać je pokruszonymi ciasteczkami Amaretti (opcjonalnie) i płatkami migdałowymi.

Na dolna półkę piekarnika nagrzanego do temperatury 160-165 °C (z termoobiegiem 150° C) wstawić dużą brytfannę napełnioną do 1/2 wysokości gorącą wodą.

Sernik wstawić na środkową półkę (poziom nad brytfanną) i piec około 50-60 minut (aż wierzch sernika będzie ścięty (wyłączamy piekarnik, gdy na środku wierzchu sernik jeszcze lekko drży przy dotyku). Zostawiamy sernik do wystudzenia w piekarniku. Wystudzony schłodzić przez kilka godzin w lodówce.

Smacznego :)

Przyg: 30 min Pieczenie: 60 min
Łatwy
Porcje: 10

Miał być sernik z gruszkami, ale że u zaprzyjaźnionego rolnika nie dostałam gruszek padło na śliwki. I bardzo dobrze się stało, bo serniczek wyszedł obłędnie pyszny. :) Jedwabiście kremowy, mazisty, nie za słodki, taki jak u nas w domu lubimy najbardziej. W smaku delikatnie migdałowy, choć wyczuwalna jest też nuta wanilii. Spód to nic innego jak masa z ciasteczek Amaretti z dodatkiem kakao. Masę serową z wierzchu otulają pyszne węgierki, przykryte warstwą chrupiących migdałów. Mojej rodzince tak posmakował, że do zdjęć został jedynie kawałek. :) Polecam!

sernik%20migdalowy.JPG

Komentarze Czytelników

Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.

Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2014-07-17 07:14:05

    @Marta - w jakimś sklepie internetowym, ale było to dość dawno, więc niestety nie pamiętam nazwy sklepu. Pozdrawiam

    Twój komentarz
  • marta marta
    2014-07-16 11:04:09

    Gdzie kupiłas te widelczyki deserowe???:D

    Twój komentarz
  • Jolanta Szyndlarewicz Jolanta Szyndlarewicz
    2013-10-18 04:54:01

    Bardzo apetyczny kawałeczek został do zdjęć:) . Świetny sernik:) Pozdrawiam

    Twój komentarz
  • Dominika Anna Dominika Anna
    2013-09-27 11:23:38

    Ostatnio chodzi za mną sernik. Ten wygląda wspaniale i chyba już wiem, co wkrótce zagości na moim stole :)

    Twój komentarz
  • Majana Majana
    2013-09-25 15:15:33

    Kasiu, ten sernik prezentuje się tak pięknie! Wcale sie nie dziwię, że rodzince tak posmakował.Pozdrawiam :)

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2013-09-25 13:17:27

    @Ania - oczywiście, że trzeba, gdzie ja mam głowę. :) Już poprawiłam w przepisie. :)

    Twój komentarz
  • Ania Ania
    2013-09-25 13:09:57

    Sernika nie trzeba wkładać do piekarnika?

    Twój komentarz
  • Catherine Catherine
    2013-09-25 12:27:34

    No nie... ledwo zdażyłam skomentować poprzedni wpis o rogalikach a tu kolejne cudo:)Ponieważ za sernikami migdałowymi nie przepadam (nie mylić z ciastami na bazie mielonych migdałów) na tą chwilę skupie się na cieście krucho-drożdzowym:) Co wcale nie znaczy,że sernik śliwkowo-migdałowy nie wygląda zachecająco! Wygląda smakowicie i to nawet bardzo:)

    Twój komentarz

Sernik migdałowy ze śliwkami i ciasteczkami Amaretti

Sernik migdałowy ze śliwkami i ciasteczkami Amaretti

Przygotowanie: 30 min. Pieczenie: 60 min

Poziom trudności: Łatwy

Ilość porcji: 10

Forma: 22 cm

Opis

Miał być sernik z gruszkami, ale że u zaprzyjaźnionego rolnika nie dostałam gruszek padło na śliwki. I bardzo dobrze się stało, bo serniczek wyszedł obłędnie pyszny. :) Jedwabiście kremowy, mazisty, nie za słodki, taki jak u nas w domu lubimy najbardziej. W smaku delikatnie migdałowy, choć wyczuwalna jest też nuta wanilii. Spód to nic innego jak masa z ciasteczek Amaretti z dodatkiem kakao. Masę serową z wierzchu otulają pyszne węgierki, przykryte warstwą chrupiących migdałów. Mojej rodzince tak posmakował, że do zdjęć został jedynie kawałek. :) Polecam!

Składniki

  • Ciasteczkowy spód:

    Ilość Składnik
    250 g ciasteczek Amaretti
    kakao
    masła
  • Masa serowa:

    Ilość Składnik
    twarogu tłustego (może być z wiaderka, ale ważne, żeby to był gęsty, zwarty twaróg, a nie rzadki, serek)
    miękkiego masła lub serka mascarpone
    cukru pudru
    średnie jajka
    ekstraktu z wanilii
    ekstraktu/aromatu migdałowego
    mąki ziemniaczanej lub proszku budyniowego o smak waniliowym
  • Dodatkowo:

    Ilość Składnik
    kilkanaście śliwek węgierek
    płatków migdałowych
    50 g pokruszonych ciasteczek Amaretti na wierzch (opcjonalnie)

Sposób przygotowania

Spód:

Ciasteczka Amaretti rozdrobić w malakserze na proszek (można je też przesypać do foliowej torebki i rozgnieść wałkiem). Dodać do nich kakao i stopione masło, wymieszać ręką, by powstała jednolita wilgotna masa.

Spód tortownicy o śr. 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia, boków niczym nie wykładać. Masę ciasteczkową wyłożyć równomiernie na boki i spód tortownicy, dociskając palcami. Schłodzić kilka minut w lodówce.

Masa serowa:

Twaróg zmielić, utrzeć mikserem na średnich obrotach z masłem lub mascarpone, cukrem pudrem i aromatami. Dodawać kolejno jajka i miksować po każdym na średnich obrotach do połączenia się składników w jednolitą masę, nie dłużej, żeby zbytnio nie napowietrzać masy serowej. Na końcu dodać przesianą mąkę ziemniaczaną lub proszek budyniowy, wymieszać do połączenia się mąki z masą.

Całość:

Masę serową przelać na ciasteczkowy spód. Na wierzchu ułożyć przepołowione, wcześniej umyte i wysuszone śliwki. Obsypać je pokruszonymi ciasteczkami Amaretti (opcjonalnie) i płatkami migdałowymi.

Na dolna półkę piekarnika nagrzanego do temperatury 160-165 °C (z termoobiegiem 150° C) wstawić dużą brytfannę napełnioną do 1/2 wysokości gorącą wodą.

Sernik wstawić na środkową półkę (poziom nad brytfanną) i piec około 50-60 minut (aż wierzch sernika będzie ścięty (wyłączamy piekarnik, gdy na środku wierzchu sernik jeszcze lekko drży przy dotyku). Zostawiamy sernik do wystudzenia w piekarniku. Wystudzony schłodzić przez kilka godzin w lodówce.

Smacznego :)