Szarlotka sypana

Przyg: 20 min Pieczenie: 50 min
Łatwy
Porcje: 12
Filtry wyszukiwania
szarlotka%20sypana.JPG

Składniki:

Forma protokątna (Kliknij ikonę, aby zmienić rozmiar)
25x25 cm

  • Ciasto:

    Ilość Składnik
    mąki pszennej
    2 szklanki kaszy manny
    cukru
    cukru z prawdziwą wanilią
    proszku do pieczenia
  • Nadzienie:

    Ilość Składnik
    kwaśnych jabłek (u mnie szara reneta)
    cynamonu
    kilka łyżek cukru (można pominąć, gdyż samo ciasto jest dość słodkie)
  • Dodatkowo:

    Ilość Składnik
    200 g zimnego masła (najlepiej schłodzonego kilka godzin w zamrażalniku)

Sposób przygotowania

Ciasto:
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać do miski. Dodać kasze i cukier, wymieszać.

Jabłka umyć i obrać, drobno pokroić i chwilkę poddusić z cynamonem i ewentualnie kilkoma łyżkami cukru (można też tylko zetrzeć jabłka i już ich nie dusić.

Kwadratową formę o wymiarach 25 x 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na dno wysypać 1/3 mieszanki na ciasto, zetrzeć na nią równomiernie 1/3 masła. Wyłożyć połowę masy jabłkowej. Przysypać kolejną częścią mieszanki (zostawiając jeszcze 1/3 na wierzch), na mieszankę zetrzeć równomiernie 1/3 masła, wyłożyć pozostałe jabłka. Wysypać ostatnią część mieszanki, na nią równomiernie zetrzeć pozostałe masło.

Piec około 45-50 minut w temperaturze 180°C.

Smacznego :)

Szarlotka sypana

Ocena:
Przyg: 20 min Pieczenie: 50 min
Łatwy
Porcje: 12

Do tej szarlotki podchodziłam dość sceptycznie. Nie wiedziałam czego mogę się spodziewać po cieście, które w wersji przed upieczeniem jest w postaci „sproszkowanej”. :) Ale na szczęście moje obawy okazały się bezpodstawne. Szarlotka ta w niczym nie odstaje od porządnej szarlotki klasycznej. Ciasto jest bardzo smaczne, mięciutkie i rozpływające się w ustach, z wierzchu nieco chrupiące, a nadzienie z jabłek standardowo pyszne. Widziałam ten przepis już w wielu książkach i na wielu blogach, ale postanowiłam zrobić go trochę po swojemu, zgodnie z moja intuicją i ciasto wyszło dokładnie takie jakiego oczekiwałam. Bardzo polecam!

szarlotka%20sypana_2.JPG

Komentarze Czytelników

Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.

Twój komentarz
  • pytanie pytanie
    2014-10-10 21:12:23

    czy maslo musi byc koniecznie z zamrazalnika czy moze byc z temperatury pokojowej?

    Twój komentarz
    • Kasia - Slodkiefantazje.pl Kasia - Slodkiefantazje.pl
      2014-10-13 11:56:57

      Najlepiej z zamrażalnika. Pozdrawiam

      Twój komentarz
  • Ciasteczkowy potworek 31 Ciasteczkowy potworek 31
    2014-08-26 18:42:23

    Witam serdecznie,

    Chciałam bardzo bardzo podziękować za ten przepis to ulubione ciasto mojego mężusia oraz kilkoro przyjaciół :) Robię je już od dawna tylko nie było okazji nigdy podziekować :)

    Twój komentarz
  • Andzia Andzia
    2014-02-01 12:47:53

    Robiłam ją milion razy i jest ulubionym ciastem w moim domu ale jedynym problemem było to, że pierwsza warstwa ciasta po upieczeniu nadal się sypała. Teraz zrobię ją Twoim sposobem, że masło trzesz na każdą warstwę i myślę, że mi się uda.Naprawdę polecam, jest wyśmienite

    Twój komentarz
  • bea bea
    2013-09-23 21:36:17

    mam duże doświadczenie z tą szarlotką, bo syn ją uwielbia - ja smaruję miękkim masłem grubo dno tortownicy, na to warstwy, jak w przepisie i na górę kroję masło w plasterki i rozkładam na powierzchni, można oprószyć zmielonym brązowym cukrem, poza tym najlepsze są surowe i starte tzw. zielone jabłuszka lub jabłka deserowe, słodko-winne i raczej soczyste, wtedy nie wychdzi sypka, tylko warstwy się ładniej łączą, jak wyjdzie, jest absolutnie najlepsza, ale nie zawsze wychodzi, jest niebezpieczeństwo gluta lub sypkiej.

    Twój komentarz
  • Ania Ania
    2013-04-06 08:40:23

    Dzisiaj upiekłam i wyszła pyszna, chociaż zdecydowanie za słodka dla mnie, mimo że dodałam mniej cukru, niż w przepisie. Następnym razem dodam jeszcze mniej i będzie absolutne niebo w gębie :)

    Twój komentarz
  • Helena Helena
    2013-02-09 08:11:39

    Ta szarlotka jest prosta i cudowna w smaku a jaka tania!!!polecam wszystkim...

    Twój komentarz
  • edi edi
    2013-01-23 13:05:42

    ciasto upiekłam, niestety ostatnia warstwa ciasta nie połaczyła się i pozostała sypka, nie wiem co jest tego powodem bo składniki i proporcje takie jak w przepisie

    Twój komentarz
  • Agnieszka 29 Agnieszka 29
    2012-12-28 18:53:24

    Szarlotka ta podbiła moje serce kilka tygodni temu kiedy to pierwszy raz ją zrobiłam :) Przepis jest fantastyczny a pomysł z rozłozeniem masła na 3 warsrwy bardzo trafiony. Cała moja rodzinka oraz wszystkie kolezanki z pracy również pokochały ten przepis . Polecam trzymac się wskazówek i wszystko na pewno wyjdzie! Pozdrawiam , buziaczki!

    Twój komentarz
  • karolinka karolinka
    2012-12-15 14:24:36

    ja też się skusiłam, upiekłam. no cóż.. pyszna to ona jest. bardzo delikatna w smaku. zrobiłam z kwaśnych renet. ale poza tym.. nie wyszła. po prostu się rozsypywała. dodałam nawet troszkę więcej masła niż w przepisie, ale i to nic nie pomogło. zjedliśmy łyżeczką prosto z tortownicy, bo nie dało się jej wyjąc :(potem tak pomyślałam, że gdyby do ciasta dodać jajka i wszystko razem zagnieść, to wyszło by super.. tylko już nie "sypana" :)

    Twój komentarz
  • Palma Palma
    2012-12-01 16:21:04

    pieklam ją, nie wyszła i nie smakuje mi. Osobiście nie polecam przypomina jablka w słodkim piasku. Lepiej piec tradycyjne.

    Twój komentarz
  • Kasia Kasia
    2012-11-30 11:17:18

    Polecam na kawałek szarlotki dodać trochę bitej śmietany i posypać cynamonem. Smakuje i wygląda jeszcze lepiej :)

    Twój komentarz
  • Magda Magda
    2012-11-26 13:11:01

    Szarlotka niesamowicie pyszna i taka... magiczna, że z sypkich produktów wychodzi taka zwarta całosć! :)Ale...! Babcina to nadal nr 1 :-)

    Twój komentarz
  • Majana Majana
    2012-11-23 20:28:20

    Piękna i pyszna szarlotka! :)Lubię taką i chętnie bym się poczęstowała kawałeczkiem :)

    Twój komentarz
  • Kamciss Kamciss
    2012-11-23 17:21:37

    Jej jak ja dawno nie jadłam szarlotki <3

    Twój komentarz
  • Asiek Asiek
    2012-11-23 15:31:22

    Jak dla mnie, jest to doskonała alternatywa do tradycyjnej szarlotki, w szczególności wtedy, gdy nie mamy dużo czasu. U mnie znika nie wiadomo kiedy...

    Twój komentarz
  • Nemi Nemi
    2012-11-23 10:29:33

    Też ją widziałam wiele razy, ale nie zdecydowałam się jeszcze upiec, skoro polecasz - wypróbuję przy najbliższej okazji:)

    Twój komentarz
  • Margarytka Margarytka
    2012-11-23 08:25:09

    Szarlotka jest rewelacyjna. Piekę ją od bardzo dawna, a gdy zrobiłam ją w sierpniu u teściowej (nadmiar jabłek wychodził z koszyka i trzeba było je wykorzystać) to zniknęła w ciągu jednego dnia - nie wiadomo kiedy, nie wiadomo jak :-)

    Twój komentarz

Szarlotka sypana

Szarlotka sypana

Przygotowanie: 20 min. Pieczenie: 50 min

Poziom trudności: Łatwy

Ilość porcji: 12

Forma: 25x25 cm

Opis

Do tej szarlotki podchodziłam dość sceptycznie. Nie wiedziałam czego mogę się spodziewać po cieście, które w wersji przed upieczeniem jest w postaci „sproszkowanej”. :) Ale na szczęście moje obawy okazały się bezpodstawne. Szarlotka ta w niczym nie odstaje od porządnej szarlotki klasycznej. Ciasto jest bardzo smaczne, mięciutkie i rozpływające się w ustach, z wierzchu nieco chrupiące, a nadzienie z jabłek standardowo pyszne. Widziałam ten przepis już w wielu książkach i na wielu blogach, ale postanowiłam zrobić go trochę po swojemu, zgodnie z moja intuicją i ciasto wyszło dokładnie takie jakiego oczekiwałam. Bardzo polecam!

Składniki

  • Ciasto:

    Ilość Składnik
    mąki pszennej
    2 szklanki kaszy manny
    cukru
    cukru z prawdziwą wanilią
    proszku do pieczenia
  • Nadzienie:

    Ilość Składnik
    kwaśnych jabłek (u mnie szara reneta)
    cynamonu
    kilka łyżek cukru (można pominąć, gdyż samo ciasto jest dość słodkie)
  • Dodatkowo:

    Ilość Składnik
    200 g zimnego masła (najlepiej schłodzonego kilka godzin w zamrażalniku)

Sposób przygotowania

Ciasto:
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać do miski. Dodać kasze i cukier, wymieszać.

Jabłka umyć i obrać, drobno pokroić i chwilkę poddusić z cynamonem i ewentualnie kilkoma łyżkami cukru (można też tylko zetrzeć jabłka i już ich nie dusić.

Kwadratową formę o wymiarach 25 x 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na dno wysypać 1/3 mieszanki na ciasto, zetrzeć na nią równomiernie 1/3 masła. Wyłożyć połowę masy jabłkowej. Przysypać kolejną częścią mieszanki (zostawiając jeszcze 1/3 na wierzch), na mieszankę zetrzeć równomiernie 1/3 masła, wyłożyć pozostałe jabłka. Wysypać ostatnią część mieszanki, na nią równomiernie zetrzeć pozostałe masło.

Piec około 45-50 minut w temperaturze 180°C.

Smacznego :)