Sernik cytrynowy z lemon curd

Przyg: 30 min Pieczenie: 60 min
Łatwy
Porcje: 12
Filtry wyszukiwania
sernik%20cytrynowy%20z%20lemon%20curd.jpg

Składniki:

Forma okrągła (Kliknij ikonę, aby zmienić rozmiar)
21 cm

  • Spód:

    Ilość Składnik
    150 g podsuszonych biszkoptów
    miękkiego masła
    skórka starta z 1/2 cytryny
  • Masa serowa*:

    Ilość Składnik
    tłustego twarogu zmielonego trzykrotnie (może być wiaderkowy)
    jajka
    cukru pudru (jeśli masa wyda się Wam mało słodka można dodać więcej)
    śmietany kremówki, nieubitej
    skórka otarta z 1 średniej cytryny
  • Dodatkowo:

    Ilość Składnik
    lemon curd*

Sposób przygotowania

Spód:

Biszkopty rozdrobnić w malakserze lub za pomocą wałka na „pył”, przesypać do miski, dodać miękkie masło, skórkę cytrynową, zmiksować do połączenia składników. Masą ciasteczkową wyłożyć spód tortownicy o śr. 21 cm wyłożony wcześniej papierem do wypieków (boków tortownicy nie wykładać papierem). Z zewnątrz szczelnie otulić tortownicę folią aluminiową, gdyż sernik ten powinien być pieczony w kąpieli wodnej.


Masa serowa:

Wszystkie składniki zmiksować na gładką masę (białek nie oddzielamy od żółtek). Masę serową wylać na ciasteczkowy spód. Piec w kąpieli wodnej w temperaturze 160ºC (piekłam z termoobiegiem) przez około 60 minut. Studzić w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami, wystudzony posmarować lemon curd, włożyć na kilka godzin do lodówki, a najlepiej na całą noc. Jeśli będziemy trzymać się podanych zasad sernik wychodzi równy jak stół.

Smacznego :)

Przyg: 30 min Pieczenie: 60 min
Łatwy
Porcje: 12

Kochani witajcie po małej przerwie. Przepraszam za milczenie, ale dopadło mnie choróbsko, a zaraz potem przeniosło się na moje dziecię. Córa oprócz opieki potrzebowała też kogoś kto zapełniłby jej czas zabawami i innymi atrakcjami, więc miałam po brzegi zapełniony grafik ;))… chciała mieć mamę tylko dla siebie… cóż takie jej święte prawo… przynajmniej podczas choroby. ;)

Od przygotowywania posiłków i pieczenia ciast urlopu zdecydowanie nie miałam, wiec przepisów nazbierało się już całe mnóstwo. Na początek mam dla Was sernik cytrynowy z lemon curd. Sernik jest delikatnie cytrynowy, w żadnym razie nie jest kwaśny ani cierpki, za to jest mocno kremowy i „mazisty”. Absolutnie nie można o nim powiedzieć, że jest puszysty, ale też nie powinien taki być, ciężkość, kremowość i zwarta konsystencja są zdecydowanie jego atutami. Całości dopełnia wierzch w postaci lemon curd. Nam bardzo przypadł do gustu, więc polecam, szczególnie, jeśli lubicie cytrynowe smaki.

Przepis własny.

sernik%20cytrynowy%20z%20lemon%20curd_2.JPG sernik%20cytrynowy%20z%20lemon%20curd_3.JPG

Komentarze Czytelników

Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.

Twój komentarz
  • Agata Agata
    2013-03-07 20:59:07

    Upiekłam ten sernik 2 godziny temu, ale strasznie do tej pory sok z niego cieknie. Zrobiłam go 1,5 porcji. Powinnam dodać zdecydowanie mniej soku z cytryny. Niestety wygląda licho. Smak dobry, bo strasznie się kruszy, więc spróbowałam te okruchy.

    Twój komentarz
  • slywia slywia
    2012-10-23 20:38:19

    Bardzo, bardzo smaczny, wyszedł delikatnie cytrynowy i mocno kremowy i faktycznie równiutki jak stół!

    Twój komentarz
  • Aleksandra Aleksandra
    2012-10-16 12:14:06

    Ale piękny! cytrynowy, mój ulubiony :)

    Twój komentarz
  • aga aga
    2012-10-15 18:37:45

    powiem krótko: piekny:)

    Twój komentarz
  • Veronica Veronica
    2012-10-15 12:15:12

    Tak bardzo lubię serniki, że jakiś czas temu robiłam je regularnie raz lub 2 razy w tygodniu. Dupka rosła, a ja musiałam isc na sernikowy odwyk. Jak patrzę na Twój, to się we mnie odzywają stare instynkty:)

    Twój komentarz
  • Jolanta Szyndlarewicz Jolanta Szyndlarewicz
    2012-10-15 10:17:08

    Oj te choroby .... mogłyby odejść w niebyt:) .... ale gdyby tak sobie podczas tej choroby zafundować taki sernik to by i człowiek szybciej ozdrowiał:) pozdrawiam

    Twój komentarz
  • Panna Malwinna Panna Malwinna
    2012-10-15 09:29:17

    Wygląda rewelacyjnie!

    Twój komentarz
  • Basia Basia
    2012-10-15 07:20:03

    Uwielbiam cytrynowe smaki i bardzo chętnie zjadłabym taki serniczek :-)Pozdrawiam serdecznie :-)Basia

    Twój komentarz
  • Majana Majana
    2012-10-15 04:44:34

    Piękny sernik Kasiu! Cudownie wygląda.Robiłam sernik z lemon curd , z przepisu Dorotuś, bardzo nam smakował, wiec Twój na pewno też zjadłabym z wielką ochotą.:)Piękne zdjęcia.Pozdrawiam:)

    Twój komentarz

Sernik cytrynowy z lemon curd

Sernik cytrynowy z lemon curd

Przygotowanie: 30 min. Pieczenie: 60 min

Poziom trudności: Łatwy

Ilość porcji: 12

Forma: 21 cm

Opis

Kochani witajcie po małej przerwie. Przepraszam za milczenie, ale dopadło mnie choróbsko, a zaraz potem przeniosło się na moje dziecię. Córa oprócz opieki potrzebowała też kogoś kto zapełniłby jej czas zabawami i innymi atrakcjami, więc miałam po brzegi zapełniony grafik ;))… chciała mieć mamę tylko dla siebie… cóż takie jej święte prawo… przynajmniej podczas choroby. ;)

Od przygotowywania posiłków i pieczenia ciast urlopu zdecydowanie nie miałam, wiec przepisów nazbierało się już całe mnóstwo. Na początek mam dla Was sernik cytrynowy z lemon curd. Sernik jest delikatnie cytrynowy, w żadnym razie nie jest kwaśny ani cierpki, za to jest mocno kremowy i „mazisty”. Absolutnie nie można o nim powiedzieć, że jest puszysty, ale też nie powinien taki być, ciężkość, kremowość i zwarta konsystencja są zdecydowanie jego atutami. Całości dopełnia wierzch w postaci lemon curd. Nam bardzo przypadł do gustu, więc polecam, szczególnie, jeśli lubicie cytrynowe smaki.

Przepis własny.

Składniki

  • Spód:

    Ilość Składnik
    150 g podsuszonych biszkoptów
    miękkiego masła
    skórka starta z 1/2 cytryny
  • Masa serowa*:

    Ilość Składnik
    tłustego twarogu zmielonego trzykrotnie (może być wiaderkowy)
    jajka
    cukru pudru (jeśli masa wyda się Wam mało słodka można dodać więcej)
    śmietany kremówki, nieubitej
    skórka otarta z 1 średniej cytryny
  • Dodatkowo:

    Ilość Składnik
    lemon curd*

Sposób przygotowania

Spód:

Biszkopty rozdrobnić w malakserze lub za pomocą wałka na „pył”, przesypać do miski, dodać miękkie masło, skórkę cytrynową, zmiksować do połączenia składników. Masą ciasteczkową wyłożyć spód tortownicy o śr. 21 cm wyłożony wcześniej papierem do wypieków (boków tortownicy nie wykładać papierem). Z zewnątrz szczelnie otulić tortownicę folią aluminiową, gdyż sernik ten powinien być pieczony w kąpieli wodnej.


Masa serowa:

Wszystkie składniki zmiksować na gładką masę (białek nie oddzielamy od żółtek). Masę serową wylać na ciasteczkowy spód. Piec w kąpieli wodnej w temperaturze 160ºC (piekłam z termoobiegiem) przez około 60 minut. Studzić w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami, wystudzony posmarować lemon curd, włożyć na kilka godzin do lodówki, a najlepiej na całą noc. Jeśli będziemy trzymać się podanych zasad sernik wychodzi równy jak stół.

Smacznego :)