Tort szampański

Przyg: 90 min Pieczenie: 40 min
Średni
Porcje: 10
Filtry wyszukiwania
tort%20szampanski.JPG

Składniki:

Forma okrągła (Kliknij ikonę, aby zmienić rozmiar)
21 cm

  • Biszkopt:

    Ilość Składnik
    dużych jajek
    cukru
    mąki pszennej tortowej
    mąki ziemniaczanej
  • Krem:

    Ilość Składnik
    żółtka
    cukru
    wina musującego
    żelatyny w proszku
    wody
    śmietanki kremówki
  • Masa figowa:

    Ilość Składnik
    suszonych fig
    musującego wina
    cukru pudru
  • Dodatkowo do dekoracji:

    Ilość Składnik
    suszona lub świeża karambola
    50 g wiśni kandyzowanych

Sposób przygotowania

Biszkopt:
Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, cały czas ubijając (ubita piana powinna być sztywna i lśniąca). Następnie dodawać kolejno żółtka, po każdym ubijając około 30 sekund. Mąki wymieszać, przesiać, delikatnie wmieszać do ciasta drewnianą łyżką.
Dno tortownicy o średnicy 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Boków tortownicy niczym nie wykładać i nie smarować. Do formy wlać ciasto. Piec w temperaturze 160 - 170ºC około 40 minut (do suchego patyczka).
Biszkopt pozostawić w uchylonym piekarniku do ostygnięcia. Całkowicie wystudzić. Wyjąć z formy (boki biszkoptu oddzielać nożykiem od formy dopiero jak biszkopt będzie wystudzony). Biszkopt przekroić ostrym nożem na 4 blaty.

Krem:

Żółtka ucierać z cukrem na parze na puszystą masę, stopniowo dolewając szklankę wina. Ucierać na parze aż masa będzie gęsta (powinna być płynna, ale gęsta, nie wodnista). Żelatynę zalać wodą, by napęczniała, podgrzać w garnuszku i dodać do ciepłej masy jajecznej.
Kremówkę ubić na sztywno, połączyć z ostudzoną masą jajeczną (najlepiej dodać 1-2 łyżki kremówki do masy jajecznej i wymieszać, połączyć masę z resztą kremówki, zapobiegnie to zbryleniu się żelatyny pod wpływem zimnej śmietanki. Krem schłodzić.

Masa figowa:

Figi pokroić, namoczyć w winie, gotować w nim aż zaczną się rozpadać, dodać cukier puder, zmiksować.
Przygotować paterę, wyłożyć na nią papier do pieczenia. Na papierze położyć pierwszy blat biszkoptowy, posmarować 1/3 kremu winnego, przykryć drugim blatem i rozsmarować na nim cała masę figową. Na masę wyłożyć biszkopt, na niego krem winny (połowę) i ostatni blat. Boki i wierzch tortu posmarować resztą kremu winnego. Udekorować karambolą w plasterkach i kandyzowanymi wiśniami lub inaczej wg swojego uznania. Schłodzić 2-3 godziny w lodówce.


Smacznego :)

*Źródło przepisu – Claudia – Domowe przyjęcia 12/2008

Przyg: 90 min Pieczenie: 40 min
Średni
Porcje: 10

Tort, który zamierzałam przygotować już w ubiegłym roku, właśnie z okazji Sylwestra. W tamtym roku nie zdążyłam, ale – jak mówią – co się odwlecze to nie uciecze. :) Przyznaję, że nie raz myślałam o przygotowaniu tego tortu, zerkał na mnie ze stron pewnego czasopisma* i kusił, ale tak bardzo kojarzył mi się z Sylwestrem, że zrobienie go o innej porze roku nie dałoby mi takiej satysfakcji. :) Oczywiście to tylko moje widzimisię, bo równie dobrze można przygotować go gorącym latem, wykorzystując sezonowe owoce np. truskawki, myślę, że będzie z nimi jeszcze lepszy i bardziej orzeźwiający, ale ja się uparłam na teraz i już. :)

Jeśli chodzi o sam tort jest naprawdę smaczny, a jego przygotowanie nie sprawi nam większych problemów. Klasyczny biszkopt, przełożony kremem na bazie śmietanki i wina musującego, do kompletu masa figowa również z lekką nutą winną, owoce do dekoracji i voila. :)

Polecam!

tort%20szampanski_2.JPG tort%20szampanski_3.JPG tort%20szampanski_4.JPG

Komentarze Czytelników

Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.

Twój komentarz
  • krem szampański krem szampański
    2016-11-21 20:18:41

    Witam, mam pytanie odnośnie wina musującego. Jakie ma być, wytrawne, czy słodkie?

    Twój komentarz
    • Kasia - Slodkiefantazje.pl Kasia - Slodkiefantazje.pl
      2016-11-30 15:14:06

      Pół słodkie lub słodkie najlepiej

      Twój komentarz
  • gosiek23 gosiek23
    2016-08-23 09:32:41

    Witam, Masę też robiłam już parę razy i jest bardzo dobra, ale postanowiłam trochę poeksperymentować i czy myśli Pani, że jak zamiast szampana dam sok truskawkowy z kartonu Hortexa np. to bedzie ok? pozdrawiam

    Twój komentarz
    • Kasia - Slodkiefantazje.pl Kasia - Slodkiefantazje.pl
      2016-08-23 13:28:58

      Myślę, że będzie ok. :)

      Twój komentarz
  • iza iza
    2015-07-16 21:30:03

    Czy z malinami trzeba postapic tak jak z figami? Wystarczy 200 g, nie trzeba dodac galaretki albo maki ziemniaczanej? Prosze o rade bo jutro chce piec torcik. Dziekuje

    Twój komentarz
    • Kasia - Slodkiefantazje.pl Kasia - Slodkiefantazje.pl
      2015-07-16 22:59:50

      Witam, do malin będzie trzeba dodać żelatynę/galaretkę lub mąkę ziemniaczaną (w zależności od tego jaką konsystencje chcemy otrzymać). Ilość malin trzeba zwiększyć raczej do 500 g. Można zrobić jak tutaj http://www.slodkiefantazje.pl/przepisy/3198/krem-z-bialej-czekolady-z-musem-malinowo-porzeczkowym - mus malinowy z dodatkiem żelatyny (tylko dajemy więcej żelatyny), lub zagęścić rozgotowane na mus maliny budyniem waniliowym lub mąką jak tutaj:http://www.slodkiefantazje.pl/przepisy/3168/chrupiacy-torcik-bezowo-kruchy-z-nadzieniem-budyniowo-rabarbarowym. Pozdrawiam serdecznie

      Twój komentarz
  • iza iza
    2015-07-16 13:50:16

    Czy z malinami trzeba postepowac tak samo jak z figami? Wystarczy 200 g?

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2013-09-04 08:43:50

    @Reni - ten jest bardziej zwięzły niż pralinowy, z uwagi na dodatek żelatyny w kremie, ale krem w tamtym również jest bardzo gesty i zwarty. Myślę, że z obu bez problemu da się wyciąć koła. Do pralinowego oczywiście można dodać jakiś kwaskowaty dżem/konfiturę, który zrównoważy słodycz, np. z czarnej porzeczki czy malin. Co istotne, tort pralinowy jest znacznie słodszy od tego. Pozdrawiam serdecznie!

    Twój komentarz
  • Reni Reni
    2013-09-04 08:25:49

    Witam!Chcę upiec tort w kształcie obrączek i mam pytanie, czy ten tort jest na tyle zwięzły , że będę mogła wyciąć koło, czy może lepiej pralinowy ? A jeśli pralinowy czy można dodać jakąś kwaśną konfiturę?

    Twój komentarz
  • gosiek23 gosiek23
    2013-08-20 11:31:34

    Witam! Zrobiłam i polecam! Połączenie smaku śmietany z szampanem- wyśmienite. Ponadto masa ta jest niezwykle lekka, puszysta,zapewne przez to ucieranie na parze. Z kolei masa figowa-niespotykana. Choć myślę, że zamiast niej dla mojego podniebienia lepsza byłaby np. jakaś malinowa czy truskawkowa. Ale to kwestia smaku :) Przepis na masę śmietanową z pewnością wykorzystam:)

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2013-02-27 17:28:17

    @Reni - to oczywiście zależy od tego jakie smaki bardziej preferują Twoi znajomi. Ja bym chyba zrobiła ten czekoladowo-pomarańczowy. Pozdrawiam serdecznie!

    Twój komentarz
  • Reni Reni
    2013-02-27 13:01:58

    Witam!Mam dylemat. Waham się pomiędzy tym tortem, a tortem czekoladowo-pomarańczowym. Moi znajomi w sobotę mają urodziny i poprosili mnie o prezent -TORT. Proszę doradź, który Twoim zdaniem będzie lepszy:)))

    Twój komentarz
  • aga aga
    2013-02-10 11:49:52

    witam właśnie zrobiłam tort szampański...bardzo ciekawe połączenie smaków..ten krem pycha!!jednak następnym razem zmniejszyłabym ilość wina musującego którego używa się do fig a poza tym kolejny udany przepis z tej strony..!!!

    Twój komentarz
  • gin gin
    2013-01-04 15:50:08

    Rewelacyjnie Ci się udał :)

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2013-01-03 09:34:15

    Dziękuję! :)

    Twój komentarz
  • Jolanta szyndlarewicz Jolanta szyndlarewicz
    2013-01-01 08:37:27

    Jejku, ilez smakowitości w jednym kawałku:).Szczęsliwego Nowego Roku życzę:)

    Twój komentarz
  • justin&dorothy justin&dorothy
    2012-12-31 13:14:05

    Super przepis!! Pierwszy raz spotykamy się z kremem z wina musującego no i te figi.... Trzeba wypróbowac :)

    Twój komentarz
  • Droczilka Droczilka
    2012-12-31 10:36:37

    Faktycznie, wydaje się idealny na sylwestra i Nowy Rok. Zapowiada się przepysznie.

    Twój komentarz
  • Veronica Veronica
    2012-12-31 09:52:30

    Prawdziwie szampańskiej zabawy i udanego kroku w Nowy Rok!

    Twój komentarz

Tort szampański

Tort szampański

Przygotowanie: 90 min. Pieczenie: 40 min

Poziom trudności: Średni

Ilość porcji: 10

Forma: 21 cm

Opis

Tort, który zamierzałam przygotować już w ubiegłym roku, właśnie z okazji Sylwestra. W tamtym roku nie zdążyłam, ale – jak mówią – co się odwlecze to nie uciecze. :) Przyznaję, że nie raz myślałam o przygotowaniu tego tortu, zerkał na mnie ze stron pewnego czasopisma* i kusił, ale tak bardzo kojarzył mi się z Sylwestrem, że zrobienie go o innej porze roku nie dałoby mi takiej satysfakcji. :) Oczywiście to tylko moje widzimisię, bo równie dobrze można przygotować go gorącym latem, wykorzystując sezonowe owoce np. truskawki, myślę, że będzie z nimi jeszcze lepszy i bardziej orzeźwiający, ale ja się uparłam na teraz i już. :)

Jeśli chodzi o sam tort jest naprawdę smaczny, a jego przygotowanie nie sprawi nam większych problemów. Klasyczny biszkopt, przełożony kremem na bazie śmietanki i wina musującego, do kompletu masa figowa również z lekką nutą winną, owoce do dekoracji i voila. :)

Polecam!

Składniki

  • Biszkopt:

    Ilość Składnik
    dużych jajek
    cukru
    mąki pszennej tortowej
    mąki ziemniaczanej
  • Krem:

    Ilość Składnik
    żółtka
    cukru
    wina musującego
    żelatyny w proszku
    wody
    śmietanki kremówki
  • Masa figowa:

    Ilość Składnik
    suszonych fig
    musującego wina
    cukru pudru
  • Dodatkowo do dekoracji:

    Ilość Składnik
    suszona lub świeża karambola
    50 g wiśni kandyzowanych

Sposób przygotowania

Biszkopt:
Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, cały czas ubijając (ubita piana powinna być sztywna i lśniąca). Następnie dodawać kolejno żółtka, po każdym ubijając około 30 sekund. Mąki wymieszać, przesiać, delikatnie wmieszać do ciasta drewnianą łyżką.
Dno tortownicy o średnicy 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Boków tortownicy niczym nie wykładać i nie smarować. Do formy wlać ciasto. Piec w temperaturze 160 - 170ºC około 40 minut (do suchego patyczka).
Biszkopt pozostawić w uchylonym piekarniku do ostygnięcia. Całkowicie wystudzić. Wyjąć z formy (boki biszkoptu oddzielać nożykiem od formy dopiero jak biszkopt będzie wystudzony). Biszkopt przekroić ostrym nożem na 4 blaty.

Krem:

Żółtka ucierać z cukrem na parze na puszystą masę, stopniowo dolewając szklankę wina. Ucierać na parze aż masa będzie gęsta (powinna być płynna, ale gęsta, nie wodnista). Żelatynę zalać wodą, by napęczniała, podgrzać w garnuszku i dodać do ciepłej masy jajecznej.
Kremówkę ubić na sztywno, połączyć z ostudzoną masą jajeczną (najlepiej dodać 1-2 łyżki kremówki do masy jajecznej i wymieszać, połączyć masę z resztą kremówki, zapobiegnie to zbryleniu się żelatyny pod wpływem zimnej śmietanki. Krem schłodzić.

Masa figowa:

Figi pokroić, namoczyć w winie, gotować w nim aż zaczną się rozpadać, dodać cukier puder, zmiksować.
Przygotować paterę, wyłożyć na nią papier do pieczenia. Na papierze położyć pierwszy blat biszkoptowy, posmarować 1/3 kremu winnego, przykryć drugim blatem i rozsmarować na nim cała masę figową. Na masę wyłożyć biszkopt, na niego krem winny (połowę) i ostatni blat. Boki i wierzch tortu posmarować resztą kremu winnego. Udekorować karambolą w plasterkach i kandyzowanymi wiśniami lub inaczej wg swojego uznania. Schłodzić 2-3 godziny w lodówce.


Smacznego :)

*Źródło przepisu – Claudia – Domowe przyjęcia 12/2008