Mini serniczki walentynkowe

Przyg: 20 min Pieczenie: 30 min
Łatwy
Porcje: 20
Filtry wyszukiwania
sernikowe%20serduszka_4.JPG

Składniki:

Forma protokątna (Kliknij ikonę, aby zmienić rozmiar)
28x38 cm

  • Ilość Składnik
    mielonego twarogu (można użyć wiaderkowego, ważne, żeby był gęsty i zwarty)
    duże jajka
    ksylitolu
    mleka kokosowego
    ekstraktu z wanilii lub innego aromatu
    mąki ziemniaczanej,
    odrobina czerwonego barwnika spożywczego (można zastąpić sokiem z buraków)

Sposób przygotowania

Wszystkie składniki poza barwnikiem wymieszać na średnich obrotach miksera, niezbyt długo, żeby nie napowietrzać zbytnio sernika.

Odłożyć 1/4 masy, resztę zabarwić na czerwono. Dużą blachę (u mnie o wym. 38 x 28 cm natłuścić, wyłożyć papierem do wypieków.

Czerwoną masę wyłożyć na blachę, równomiernie rozprowadzić na całej powierzchni, na wierzch wyłożyć łatki białej masy, rozprowadzić je patyczkiem do szaszłyków robiąc esy floresy.

Piec ok. 25-30 w piekarniku nagrzanym do 160 stopni C (piekłam z termoobiegiem), aż sernik będzie wyraźnie ścięty, uważać, żeby wierzch się nie zarumienił (w razie potrzeby górę sernika przykryć arkuszem papieru do wypieków). Studzić w piekarniku, ostudzony schłodzić. Powycinać wykrawaczką serduszka.


Smacznego :)

Przyg: 20 min Pieczenie: 30 min
Łatwy
Porcje: 20

Mam dla Was jeszcze jedną propozycję Walentynkową, choć nie widzę przeciwskazań, żeby takie sernikowe serduszka przygotować bliskiej osobie z innej okazji albo też zupełnie bez okazji.

Te serniczki są banalne w przygotowaniu, a ucieszą zapewne nie tylko wielbicieli serników. Ich smak i zapach możemy dowolnie skomponować, ograniczeniem jest tu tylko nasza wyobraźnia. Ja postawiłam tym razem na klasyczny waniliowy smak, ale te maleństwa równie dobrze będą smakowały jeśli wanilię zamienimy na ekstrakt z migdałów, cytryny lub pomarańczy. Możemy też urozmaicić smak Amaretto lub białą czekoladą, jednym słowem postawcie na swoje ulubione smaki i zapachy. :)

serduszkowe%20serniczki_2.JPG serduszkowe%20serniczki_3.JPG

Komentarze Czytelników

Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.

Twój komentarz
  • Sweet Housewife Sweet Housewife
    2014-02-14 00:57:21

    Świetny pomysł ;)

    Twój komentarz
  • gin gin
    2013-02-17 18:25:26

    Wyglądają cudnie - prześliczne maleństwa przygotowałaś :)

    Twój komentarz
  • kas kas
    2013-02-14 18:54:28

    śliczne są ale nie wychodzą.Niestety wyrzuciłam bo się nie upiekły w środku :(

    Twój komentarz
  • kamycha kamycha
    2013-02-14 18:51:03

    Zrobione i....zjedzone mniam :)Na jutro uchowało mi się parę sztuk ,będzie jak znalazł do porannej kawusi.Dziękuję Kasiu :)

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2013-02-14 18:47:43

    @Katarsia - na drugim zdjęciu widać jak te serniczki wyglądaja w środku, generalnie struktura i konsystencja nie różnią się niczym od klasycznego sernika.

    Twój komentarz
  • katasia katasia
    2013-02-14 17:46:22

    zrobiłam placek według tego przepisu i wylądował w koszu.A jak wyglądały te serniczki w środku? Niech Pani pokaże

    Twój komentarz
  • Asia Asia
    2013-02-14 13:50:08

    Zrobiłam są pycha !

    Twój komentarz
  • Kamciss Kamciss
    2013-02-14 13:47:17

    CUDOWNE *.*

    Twój komentarz
  • BezbarwnaMaska BezbarwnaMaska
    2013-02-14 12:49:00

    mam pytanie, mozna zamiast barwnika dac kakao albo gorzka czekolade np jak chce sie miec czekoladowe te serniczki i w jakich proporcjach by mozna bylo??

    Twój komentarz
  • Lucyna Lucyna
    2013-02-14 12:47:08

    Sprytne!

    Twój komentarz
  • drjola drjola
    2013-02-14 10:55:14

    fantastyczny pomysł zaraz spróbuje wykonać coś podobnego - zobaczymy co z tego wyjdzie - pozdrawiam!

    Twój komentarz
  • Catherine Catherine
    2013-02-14 10:32:07

    Sernikowe serducha:-)Słodziutkie... i takie na jeden gryz. Fajowe! A gdyby tak zamiast czerwonego barwnika dodać soku z truskawek czy wiśni...? Chodzi o jakiś zastępczy barwnik naturalny. Tylko... pewnie wtedy nie wyszłyby takie intensywnie czerwone i ser mógłby mieć przez to rzadszą konsystencję.Pozdrawiam:)

    Twój komentarz
  • Łucja Łucja
    2013-02-14 08:29:23

    śliczne ;) bardzo fajny pomysł!

    Twój komentarz
  • Małgorzata Małgorzata
    2013-02-14 06:59:41

    jak zwykle uroczo :)

    Twój komentarz
  • Inspirowane Smakiem Inspirowane Smakiem
    2013-02-14 06:22:20

    Wyglądają zdecydowanie pysznie:))

    Twój komentarz
  • Majana Majana
    2013-02-14 05:48:24

    Są takie śliczne Kasiu! :)Ukochana osoba na pewno sie ucieszy !:)

    Twój komentarz

Mini serniczki walentynkowe

Mini serniczki walentynkowe

Przygotowanie: 20 min. Pieczenie: 30 min

Poziom trudności: Łatwy

Ilość porcji: 20

Forma: 28x38 cm

Opis

Mam dla Was jeszcze jedną propozycję Walentynkową, choć nie widzę przeciwskazań, żeby takie sernikowe serduszka przygotować bliskiej osobie z innej okazji albo też zupełnie bez okazji.

Te serniczki są banalne w przygotowaniu, a ucieszą zapewne nie tylko wielbicieli serników. Ich smak i zapach możemy dowolnie skomponować, ograniczeniem jest tu tylko nasza wyobraźnia. Ja postawiłam tym razem na klasyczny waniliowy smak, ale te maleństwa równie dobrze będą smakowały jeśli wanilię zamienimy na ekstrakt z migdałów, cytryny lub pomarańczy. Możemy też urozmaicić smak Amaretto lub białą czekoladą, jednym słowem postawcie na swoje ulubione smaki i zapachy. :)

Składniki

  • Ilość Składnik
    mielonego twarogu (można użyć wiaderkowego, ważne, żeby był gęsty i zwarty)
    duże jajka
    ksylitolu
    mleka kokosowego
    ekstraktu z wanilii lub innego aromatu
    mąki ziemniaczanej,
    odrobina czerwonego barwnika spożywczego (można zastąpić sokiem z buraków)

Sposób przygotowania

Wszystkie składniki poza barwnikiem wymieszać na średnich obrotach miksera, niezbyt długo, żeby nie napowietrzać zbytnio sernika.

Odłożyć 1/4 masy, resztę zabarwić na czerwono. Dużą blachę (u mnie o wym. 38 x 28 cm natłuścić, wyłożyć papierem do wypieków.

Czerwoną masę wyłożyć na blachę, równomiernie rozprowadzić na całej powierzchni, na wierzch wyłożyć łatki białej masy, rozprowadzić je patyczkiem do szaszłyków robiąc esy floresy.

Piec ok. 25-30 w piekarniku nagrzanym do 160 stopni C (piekłam z termoobiegiem), aż sernik będzie wyraźnie ścięty, uważać, żeby wierzch się nie zarumienił (w razie potrzeby górę sernika przykryć arkuszem papieru do wypieków). Studzić w piekarniku, ostudzony schłodzić. Powycinać wykrawaczką serduszka.


Smacznego :)