Krem z białej czekolady z musem malinowo-porzeczkowym

Przyg: 20 min Pieczenie: 0 min
Łatwy
Porcje: 4
Filtry wyszukiwania
krem%20z%20bia%C5%82a%20czekolada%20i%20musem%20porzeczkowym.JPG

Składniki:

  • Mus malinowy:

    Ilość Składnik
    zblendowanych na mus malin
    cukier do smaku
    żelatyny
  • Mus z czarnej porzeczki:

    Ilość Składnik
    zblendowanych na mus czarnych porzeczek
    cukier do smaku
    żelatyny
  • Krem:

    Ilość Składnik
    białej czekolady
    śmietanki kremówki 30%
    serka mascarpone
    likieru Amaretto lub innego ulubionego (np. kokosowego, Baileys, etc.)

Sposób przygotowania

Mus:
Oba musy przetrzeć przez sito w celu pozbawienia ich pestek. Żelatynę przeznaczoną na mus malinowy rozpuścić w 2 łyżkach zimnej wody, podgrzać (nie gotować). Dodać do niej 1-2 łyżki musu, wymieszać, połączyć z resztą musu.

Identycznie postąpić z żelatyną przeznaczoną do musu porzeczkowego.

Oba musy wstawić do lodówki, aby nieco się schłodziły i odrobinę stężły (co jakiś czas zerknąć, czy za mocno nie zastygły).

Krem:

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej.

Serek mascarpone ubić ze śmietanką na sztywną, puszysta masę. Dodać wystudzona czekoladę i Amaretto, zmiksować.

Krem nałożyć do pucharków. Na wierzch wyłożyć mus z czarnej porzeczki, na niego mus malinowy, wierzch wyrównać. Wstawić na 2-3 godziny do lodówki, aby masa stężała i dobrze się schłodziła.

Smacznego :)

Przyg: 20 min Pieczenie: 0 min
Łatwy
Porcje: 4

Tym razem szybki i pyszny deser. Krem z białej czekolady na bazie śmietanki i mascarpone, wzbogacony nutą Amaretto z dodatkiem musów owocowych, które przełamują wyraźną słodycz kremu. Bardzo poelcam!

krem%20z%20bia%C5%82a%20czekolada%20i%20musem%20porzeczkowym_1.JPG

Komentarze Czytelników

Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.

Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2013-08-01 08:22:25

    @Anetka4295 - bardzo się cieszę, że smakował :)

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2013-08-01 08:17:27

    @Anetka - cieszę się bardzo, że smakował :)

    Twój komentarz
  • anetka anetka
    2013-07-31 13:46:10

    Bardzo pyszny deser :) Moja rodzina nie mogła się najeść łącznie ze mną.;)

    Twój komentarz
  • anetka4295 anetka4295
    2013-07-31 09:08:53

    Bardzo dobry deser zrobiłam go tydzień temu i rodzina się nim zachwycała :)A oto mój blog o książkach zapraszam do obejrzenia http://kraina-ksiazek.bloog.pl/ :)

    Twój komentarz
  • Jolanta Szyndlarewicz Jolanta Szyndlarewicz
    2013-06-23 07:03:14

    Jak tylko dojrzeją porzeczki to musze zrobic ten deser ...bo uwielbiam połaczenie mascarpone i owoców:)

    Twój komentarz
  • gin gin
    2013-06-20 17:21:29

    Mmm, pycha :) Połączenie słodyczy białej czekolady i orzeźwiających owoców jest cudowne :)

    Twój komentarz
  • Nemi Nemi
    2013-06-19 18:26:49

    Brzmi jak marzenie:)

    Twój komentarz
  • Inspirowane Smakiem Inspirowane Smakiem
    2013-06-19 04:26:49

    Szybki = pyszny! Bardzo mi się podoba. :) Chociaż co do zasady unikam dużej ilości kremowych deserów. ;))

    Twój komentarz

Krem z białej czekolady z musem malinowo-porzeczkowym

Krem z białej czekolady z musem malinowo-porzeczkowym

Przygotowanie: 20 min. Pieczenie: 0 min

Poziom trudności: Łatwy

Ilość porcji: 4

Opis

Tym razem szybki i pyszny deser. Krem z białej czekolady na bazie śmietanki i mascarpone, wzbogacony nutą Amaretto z dodatkiem musów owocowych, które przełamują wyraźną słodycz kremu. Bardzo poelcam!

Składniki

  • Mus malinowy:

    Ilość Składnik
    zblendowanych na mus malin
    cukier do smaku
    żelatyny
  • Mus z czarnej porzeczki:

    Ilość Składnik
    zblendowanych na mus czarnych porzeczek
    cukier do smaku
    żelatyny
  • Krem:

    Ilość Składnik
    białej czekolady
    śmietanki kremówki 30%
    serka mascarpone
    likieru Amaretto lub innego ulubionego (np. kokosowego, Baileys, etc.)

Sposób przygotowania

Mus:
Oba musy przetrzeć przez sito w celu pozbawienia ich pestek. Żelatynę przeznaczoną na mus malinowy rozpuścić w 2 łyżkach zimnej wody, podgrzać (nie gotować). Dodać do niej 1-2 łyżki musu, wymieszać, połączyć z resztą musu.

Identycznie postąpić z żelatyną przeznaczoną do musu porzeczkowego.

Oba musy wstawić do lodówki, aby nieco się schłodziły i odrobinę stężły (co jakiś czas zerknąć, czy za mocno nie zastygły).

Krem:

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej.

Serek mascarpone ubić ze śmietanką na sztywną, puszysta masę. Dodać wystudzona czekoladę i Amaretto, zmiksować.

Krem nałożyć do pucharków. Na wierzch wyłożyć mus z czarnej porzeczki, na niego mus malinowy, wierzch wyrównać. Wstawić na 2-3 godziny do lodówki, aby masa stężała i dobrze się schłodziła.

Smacznego :)