Mus z malin i białej czekolady

Przyg: 20 min Pieczenie: 0 min
Łatwy
Porcje: 4
Filtry wyszukiwania
IMG_6394.JPG

Składniki:

  • Na 4 porcje:

    Ilość Składnik
    malin, świeżych lub mrożonych
    białej czekolady
    jogurtu naturalnego
    kremówki
    domowego cukru waniliowego
    mięta lub melisa do dekoracji

Sposób przygotowania

Maliny przebrać, oczyścić, pozostawić na sicie by odciekły z wody. Kilkanaście owoców odłożyć do dekoracji. Resztę zblendować na gładkie puree lub przetrzeć przez sito. Zblendowane owoce przetrzeć przez sito w celu pozbycia się pestek.

Czekoladę połamać na drobne kawałki, rozpuścić w kąpieli wodnej. Odstawić do przestudzenia.

Przestudzoną czekoladę wymieszać dokładnie z jogurtem. Kremówkę ubić na sztywno z cukrem waniliowym. Delikatnie wymieszać z masą czekoladową.
Połowę masy śmietanowo-czekoladowej odłożyć resztę połączyć z musem malinowym. Nakładać do pucharków na przemian biały i malinowy mus. Schłodzić w lodówce, ozdobić malinami i listkami mięty.

Smacznego :)

Przyg: 20 min Pieczenie: 0 min
Łatwy
Porcje: 4

Od kilku dni szukam wszelkich możliwych sposobów na schłodzenie się… jednym z nich jest ten oto zimny deser. Połączenie bitej śmietany, białej czekolady, malin i jogurtu… nie można mu się oprzeć. ;) I pomyśleć, ze do niedawna nie przepadałam za malinami. :) Wypróbujcie, szczególnie gdy za oknom powyżej 30 stopni i ostatnia rzecz na jaka macie ochotę to grzanie się przy piekarniku. :) Polecam! :)

IMG_6395.JPG IMG_6397.JPG

Komentarze Czytelników

Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.

Twój komentarz
  • Asia Asia
    2013-04-09 06:32:28

    A ja chcąc wygonić zimę robię ten letni deser! Wiosno przybywaj :D

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2013-02-12 19:37:08

    @kamycha - myślę, że temperatura tego wieczoru jest wystarczajaco wysoka z innych względów, więc zimny deser jest jak najbardziej wskazany :)

    Twój komentarz
  • kamycha kamycha
    2013-02-12 11:57:25

    Wybieram ten apetyczny deser na Walentynki; to co ,że na dworze temperatury ujemne ,ale Walentynki raz w roku juhuuu :)

    Twój komentarz
  • Samantha Samantha
    2012-07-05 16:00:50

    Pięknie i pysznie !!!

    Twój komentarz
  • wiosenka27 wiosenka27
    2012-07-05 14:22:24

    Ale cudo:)

    Twój komentarz
  • Jolanta Szyndlarewicz Jolanta Szyndlarewicz
    2012-07-05 14:15:29

    Kochana wspaniale wyglada ten mus .... i jak elegancko:) Chętnie zjadłabym taki mocno schłodzony:)

    Twój komentarz
  • Ola Ola
    2012-07-05 13:57:30

    malin w tym roku jeszcze nie jadłam :) urzekająca miseczka

    Twój komentarz
  • Bee Bee
    2012-07-05 11:49:09

    Cudowny deser- kocham połączenie kwaśnych malin i słodkiej białej czekolady- idealny duet ;D

    Twój komentarz
  • tygrysica tygrysica
    2012-07-05 09:12:30

    Pięknie i strasznie apetycznie wygląda ten deser.

    Twój komentarz
  • asieja asieja
    2012-07-05 08:34:07

    cudny mus!

    Twój komentarz
  • anyzkowo anyzkowo
    2012-07-05 07:38:41

    jak to pięknie wyglada. Pozdrawiam

    Twój komentarz
  • kuchenny bałagan kuchenny bałagan
    2012-07-05 06:56:57

    Wygląda po prostu wspaniale, maliny i biała czekolada to moje ulubione połączenie :)

    Twój komentarz

Mus z malin i białej czekolady

Mus z malin i białej czekolady

Przygotowanie: 20 min. Pieczenie: 0 min

Poziom trudności: Łatwy

Ilość porcji: 4

Opis

Od kilku dni szukam wszelkich możliwych sposobów na schłodzenie się… jednym z nich jest ten oto zimny deser. Połączenie bitej śmietany, białej czekolady, malin i jogurtu… nie można mu się oprzeć. ;) I pomyśleć, ze do niedawna nie przepadałam za malinami. :) Wypróbujcie, szczególnie gdy za oknom powyżej 30 stopni i ostatnia rzecz na jaka macie ochotę to grzanie się przy piekarniku. :) Polecam! :)

Składniki

  • Na 4 porcje:

    Ilość Składnik
    malin, świeżych lub mrożonych
    białej czekolady
    jogurtu naturalnego
    kremówki
    domowego cukru waniliowego
    mięta lub melisa do dekoracji

Sposób przygotowania

Maliny przebrać, oczyścić, pozostawić na sicie by odciekły z wody. Kilkanaście owoców odłożyć do dekoracji. Resztę zblendować na gładkie puree lub przetrzeć przez sito. Zblendowane owoce przetrzeć przez sito w celu pozbycia się pestek.

Czekoladę połamać na drobne kawałki, rozpuścić w kąpieli wodnej. Odstawić do przestudzenia.

Przestudzoną czekoladę wymieszać dokładnie z jogurtem. Kremówkę ubić na sztywno z cukrem waniliowym. Delikatnie wymieszać z masą czekoladową.
Połowę masy śmietanowo-czekoladowej odłożyć resztę połączyć z musem malinowym. Nakładać do pucharków na przemian biały i malinowy mus. Schłodzić w lodówce, ozdobić malinami i listkami mięty.

Smacznego :)