Eton Mess z jagodami

Przyg: 10 min Pieczenie: 0 min
Średni
Porcje: 6
Filtry wyszukiwania
eton%20mess%20jagodowe.JPG

Składniki:

  • Na 4-6 porcji (w zależności od wielkości pucharków):

    Ilość Składnik
    jagód
    drobnego cukru do wypieków
    cukru pudru
    śmietanki kremówki 30%
    50 g bezików

Sposób przygotowania

Jagody oczyścić, umyć, zasypać cukrem, by puściły nieco soku.
Kremówkę ubić z cukrem pudrem, aż będzie gęsta, nie musi być bardzo sztywna.
Bezy pokruszyć na niezbyt małe kawałki. Dodać do ubitej śmietany i delikatnie wymieszać.
Jagody układać w pucharkach na przemian z masą śmietanowo-bezową zaczynając od jagód. Wierzch udekorować całymi bezami lub bitą śmietaną.


Smacznego :)

Przyg: 10 min Pieczenie: 0 min
Średni
Porcje: 6

Banalnie prosty i szybki deser, czyli tradycyjny angielski deser. Klasyczna wersja zawiera truskawki, które ja podmieniłam na jagody. Oprócz nich deser składa się z ubitej śmietanki i pokruszonej chrupiącej bezy. Jeśli jeszcze nie mieliście okazji robic Eton Mess z jagodami to bardzo Wam polecam, bo jest przepyszne, choć wersji z truskawkami też nie można nic zarzucić. ;)

eton%20mess%20jagodowe_1.JPG

Komentarze Czytelników

Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.

Twój komentarz
  • kamycha kamycha
    2013-06-28 14:45:06

    Pierwsze jagody poszły do słoiczków, następne wylądują w tym prostym i szybkim deserze :)

    Twój komentarz

Eton Mess z jagodami

Eton Mess z jagodami

Przygotowanie: 10 min. Pieczenie: 0 min

Poziom trudności: Średni

Ilość porcji: 6

Opis

Banalnie prosty i szybki deser, czyli tradycyjny angielski deser. Klasyczna wersja zawiera truskawki, które ja podmieniłam na jagody. Oprócz nich deser składa się z ubitej śmietanki i pokruszonej chrupiącej bezy. Jeśli jeszcze nie mieliście okazji robic Eton Mess z jagodami to bardzo Wam polecam, bo jest przepyszne, choć wersji z truskawkami też nie można nic zarzucić. ;)

Składniki

  • Na 4-6 porcji (w zależności od wielkości pucharków):

    Ilość Składnik
    jagód
    drobnego cukru do wypieków
    cukru pudru
    śmietanki kremówki 30%
    50 g bezików

Sposób przygotowania

Jagody oczyścić, umyć, zasypać cukrem, by puściły nieco soku.
Kremówkę ubić z cukrem pudrem, aż będzie gęsta, nie musi być bardzo sztywna.
Bezy pokruszyć na niezbyt małe kawałki. Dodać do ubitej śmietany i delikatnie wymieszać.
Jagody układać w pucharkach na przemian z masą śmietanowo-bezową zaczynając od jagód. Wierzch udekorować całymi bezami lub bitą śmietaną.


Smacznego :)