Ciasteczka cynamonowe

Przyg: 20 min Pieczenie: 8 min
Łatwy
Porcje: 30
Filtry wyszukiwania
IMG_7655.JPG

Składniki:

  • Ciasteczka:

    Ilość Składnik
    cukru pudru
    drobnego cukru brązowego (trzcinowego)
    200 g miękkiego masła
    duże jajko
    mąki
    sody
    cynamonu
    ekstraktu z wanilii
  • Dodatkowo:

    Ilość Składnik
    cukru pudru

Sposób przygotowania

Masło utrzeć z oboma rodzajami cukru na puszystą masę. Dodać jajko, zmiksować aż masa będzie puszysta i jednolita. Mąkę wymieszać z sodą i cynamonem, przesiać do masy. Zmiksować ciasto do połączenia w jednolitą masę, można też wyrobić je rękami, ale będzie się kleić. Uformować kulę lub placek, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce 1-2 godziny (do momentu aż ciasto znacznie stwardnieje, zrobi się plastyczne i nie będzie się kleić).

Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość ok 0,5 cm na oprószonej mąką stolnicy, powykrawać foremkami ciasteczka.

Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do wypieków, w odstępach około 1,5-2 cm. Piec około 8 minut (aż ciasteczka się zarumienią) w temperaturze 180 °C (piekłam z termoobiegiem). Gotowe wyjąć z piekarnika, studzić na kratce. Przestudzone oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego :)

Przyg: 20 min Pieczenie: 8 min
Łatwy
Porcje: 30

Można je podsumować jednym słowem zdaniem: takie proste, a takie dobre. Ciasteczka są banalne w przygotowaniu, kruche, pięknie pachnące cynamonem, chrupiące na zewnątrz, a w środku lekko ciągnące, z posmakiem karmelu, a to za sprawą dodatku brązowego cukru. Polecam. :)

ciasteczka%20cynamonowe.JPG

Zdjęcia Czytelników

Komentarze Czytelników

Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.

Twój komentarz
  • Miśka Miśka
    2015-12-20 12:42:19

    czy można dodać troszkę więcej cynamonu ? czy po 2 łyżeczkach smak będzie mocno odczuwalny ? musze je przygotować na wigilie klasową , i bardzo chciałabym żeby ten cynamon był głównym smakiem

    Twój komentarz
  • Monika Monika
    2014-12-29 19:58:35

    Ciasteczka są przepyszne. Musiałam tylko lekko zmodyfikować przepis, ponieważ u mnie w domu domownicy nie lubią cynamonu, zmieniłam go na tłuczone orzechy włoskie wyszły fenomenalne, ciasto jest cudownie plastyczne i w smaku nie ma sobie równych.

    Twój komentarz
  • muniashek muniashek
    2014-12-20 23:10:06

    Witam, czy zamiast samego cynamonu można dodać przypraw korzennych, czy ciastka już nie wyjdą tak dobre? :)

    Twój komentarz
    • Kasia - Slodkiefantazje.pl Kasia - Slodkiefantazje.pl
      2014-12-21 22:59:00

      Tak, wtedy ciasteczka będą po prostu ostrzejsze. Pozdrawiam

      Twój komentarz
  • Ananya Ananya
    2014-09-12 15:16:19

    SOS!

    Moje się nie udały:( Z konsystencją wszystko w porządku, ale smak fatalny. Mam wrażenie, że to wina sody, zostaje w ustach nieprzyjemny posmak. Szkoda pracy, nie chcę żeby wylądowały w koszu, czy można je jakoś uratować? Jak zabić smak sody?

    Pozdrowienia.

    Twój komentarz
    • Kasia - Slodkiefantazje.pl Kasia - Slodkiefantazje.pl
      2014-09-12 19:32:38

      Nie mam pojęcia, czemu się nie udały. Sody dajemy do nich tak mało, że praktycznie nie powinna być wyczuwalna. Ale jeśli jednak jest z jakiegoś powodu wyczuwalna, to niespecjalnie da się coś z tym zrobić. Ewentualnie można polukrować je lukrem z dodatkiem cynamonu, to powinno nieco złagodzić zapach sody, ale jej posmaku pewnie nie zlikwiduje. Ps. a na pewno dodała Pani tylko pół łyżeczki sody? Bo aż trudno uwierzyć, że przy tak nikłej ilości jest ona w ogóle wyczuwalna. :/ Pozdrawiam!

      Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2013-12-30 10:52:39

    @Ania - myślę, że tak. Z tymże ciasteczka na pewno trochę mniej wyrosną i zapewne nie będą już tak mięciutkie. Pozdrawiam

    Twój komentarz
  • Ania Ania
    2013-12-30 10:40:32

    Czy mogę użyć mąki pszennej pełnoziarnistej?

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2013-12-22 22:56:53

    @Malena - używam tortowej.

    Twój komentarz
  • Ania Ania
    2013-12-22 22:33:52

    Uff ciasteczka gotowe, udały się i muszę przyznać że tak pysznych domowych ciasteczek jeszcze nie jadłam:) mmmm:P dziękuję za ten przepis! jest rewelacyjny:) choć już póżno to ciasteczkami pięknie pachnie w całym domu:) a i niewiem jak to się stało ale wyszło mi ich ponad 100! także obdaruje nimi najblizszych:)

    Twój komentarz
  • Malena Malena
    2013-12-22 22:18:15

    A jaka dokładnie mąka?

    Twój komentarz
  • Człowiek z łyżką Człowiek z łyżką
    2013-12-22 21:00:50

    Świetnie wyglądają te ciasteczka!

    Twój komentarz
  • Ania Ania
    2013-12-22 19:17:28

    witam, mam do Pani pytanie odnośnie masy, wszystko satarałam się zrobić jak należy, minęło półtorej godzinki od momentu kiedy włożyłam ją do lodówki, jednak nie da się jej rozwałkować, za bardzo się klei. Czy mąka coś tutaj pomoże? Pozdrawiam:)

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2013-12-19 10:21:22

    Angelique, Zuzia, Gaba - tak.

    Twój komentarz
  • gaba gaba
    2013-12-19 06:04:53

    Czy ekstrakt z wanilii można zastąpić olejkiem waniliowym?

    Twój komentarz
  • guus guus
    2013-12-18 20:13:11

    witam czy ekstrakt z wanilii mozna zastapic aromatem z wanilii ?

    Twój komentarz
  • zuzia zuzia
    2013-12-17 20:50:10

    czy zamiast ekstraktu mozna dodac aromatu z wanilii?

    Twój komentarz
  • angelique angelique
    2013-12-17 19:37:44

    Czy zamiast ekstraktu z wanilii mogę dodać ziaren z laski wanilii?

    Twój komentarz
  • Iwona Iwona
    2013-12-17 16:02:29

    Ciasteczka wyszly mi przepyszne. Mam male foremki, wiec lukier sobie na nich odpuszczam, posypane cukrem pudrem nadaja sie jak najbardziej na prezent!Po upieczeniu ich zerknelam jeszcze raz na liste skladnikow i okazalo sie, ze pominelam ekstrakt z wanilii. Takiego nie posiadam, chcialam dodac aromat waniliowy, czy to moze zly pomysl? Pytam, bo nie jestem profi jesli chodzi o pieczenie. W ktorym momencie dodac go do ciasta?Pierwsza seria ciasteczek (okolo 200) zeszla. w weekend planuje piec nastepne :-)Pozdrawiam!

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2013-12-16 09:42:45

    @Kasia - Lukier w niczym im nie zaszkodzi, a wręcz przeciwnie. :) Pozdrawiam

    Twój komentarz
  • Kasia Kasia
    2013-12-15 14:38:45

    Wyglądają świetnie i chętnie je zrobię, ale mam pytanko - nadają się one do lukrowania? :) Chciałam zrobić kolorowe ciasteczka na prezent, a nie wiem czy te nie stracą na smaku przez lukier :)Pozdrawiam serdecznie

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2013-12-11 09:54:19

    @Ola - wychodzą dwie duże blachy ciasteczek. Jedna blacha to około 16-20 sztuk ciasteczek. Pozdrawiam

    Twój komentarz
  • Ola Ola
    2013-12-11 08:19:01

    Przepis brzmi pysznie, a ile takich ciasteczek wychodzi z tych ilości składników?

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2013-12-09 12:36:59

    @Aneta - myślę, że ok. 2-3 tygodni spokojnie.

    Twój komentarz
  • Aneta Aneta
    2013-12-09 09:38:39

    Jak długo można przechowywać te ciasteczka?

    Twój komentarz
  • gufo gufo
    2013-12-07 14:56:57

    Super!!! Właśnie pachną na cały dom i przywołują świąteczną atmosferę!Szybkie, proste i smaczne!

    Twój komentarz
  • Inspirowane Smakiem Inspirowane Smakiem
    2013-12-07 04:49:52

    Dwa razy nie trzeba mnie do nich namawiać. Uwielbiam kruche ciasteczka i cynamon, więc takie połączenie musi zachwycać podwójnie:)

    Twój komentarz

Ciasteczka cynamonowe

Ciasteczka cynamonowe

Przygotowanie: 20 min. Pieczenie: 8 min

Poziom trudności: Łatwy

Ilość porcji: 30

Opis

Można je podsumować jednym słowem zdaniem: takie proste, a takie dobre. Ciasteczka są banalne w przygotowaniu, kruche, pięknie pachnące cynamonem, chrupiące na zewnątrz, a w środku lekko ciągnące, z posmakiem karmelu, a to za sprawą dodatku brązowego cukru. Polecam. :)

Składniki

  • Ciasteczka:

    Ilość Składnik
    cukru pudru
    drobnego cukru brązowego (trzcinowego)
    200 g miękkiego masła
    duże jajko
    mąki
    sody
    cynamonu
    ekstraktu z wanilii
  • Dodatkowo:

    Ilość Składnik
    cukru pudru

Sposób przygotowania

Masło utrzeć z oboma rodzajami cukru na puszystą masę. Dodać jajko, zmiksować aż masa będzie puszysta i jednolita. Mąkę wymieszać z sodą i cynamonem, przesiać do masy. Zmiksować ciasto do połączenia w jednolitą masę, można też wyrobić je rękami, ale będzie się kleić. Uformować kulę lub placek, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce 1-2 godziny (do momentu aż ciasto znacznie stwardnieje, zrobi się plastyczne i nie będzie się kleić).

Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość ok 0,5 cm na oprószonej mąką stolnicy, powykrawać foremkami ciasteczka.

Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do wypieków, w odstępach około 1,5-2 cm. Piec około 8 minut (aż ciasteczka się zarumienią) w temperaturze 180 °C (piekłam z termoobiegiem). Gotowe wyjąć z piekarnika, studzić na kratce. Przestudzone oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego :)