Mus czekoladowo-pomarańczowy

Przyg: 20 min Pieczenie: 0 min
Łatwy
Porcje: 4
Filtry wyszukiwania
IMG_8298.JPG

Składniki:

  • Na 4 nieduże pucharki:

    Ilość Składnik
    kaszy jaglanej suchej
    mleka roślinnego lub krowiego
    ksylitolu lub erytrotolu
    gorzkiej czekolady, posiekanej (używałam czekolady o zawartości kakao 70 %)
    ekstraktu z pomarańczy lub skórka starta z 1 średniej sparzonej pomarańczy
    dodatkowo odrobina startej na grubych oczkach czekolady
    opcjonalnie kawałki pomarańczy lub inne owoce

Sposób przygotowania

Kaszę przesypujemy na sito, płuczemy pod bieżącą wodą, przelewamy ją wrzątkiem lub na chwilę nim ją zalewamy. Przesypujemy kaszę do rondelka, zalewamy dwoma szklankami mleka roślinnego lub zwierzęcego. Gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem aż kasza będzie miękka (zazwyczaj około 15-20 min.), jeśli wchłonie całe mleko, a nadal będzie twardawa dolewamy jeszcze pół szklanki mleka i dalej gotujemy.

Ugotowaną kasze przekładamy do blendera, dodajemy szklankę ciepłego mleka. Blendujemy kilka minut aż masa będzie gładka.  Dodajemy drobno posiekaną lub roztopioną w kąpieli wodnej czekoladę, ekstrakt cytrynowy lub startą skórkę z pomarańczy. Ponownie blendujemy kilka minut, do czasu aż masa będzie jedwabiście gładka. 

Mus przekładamy do pucharków/kieliszków lub słoiczków. Schłodzić przez kilka godzin. Z wierzchu posypujemy tartą czekoladą, posiekanymi orzechami lub owocami.

Smacznego :)

Przyg: 20 min Pieczenie: 0 min
Łatwy
Porcje: 4

Jaglany mus czekoladowy z nutą pomarańczy. Niezbyt słodki, choć to oczywiście zależy od użytej czekolady i ilości dodanego słodziła. :) Puszysty, rozpływający się w ustach, bez wyczuwalnej goryczki kaszy i mega czekoladowy. Wychodzi tak pyszny, że niepotrzebne są mu już żadne dodatki. :) Polecam.

IMG_8301.JPG

Komentarze Czytelników

Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.

Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2014-01-29 00:37:45

    @Olla - tak, ja najbardziej można. Nawet dobrze mu to zrobi. Pozdrawiam

    Twój komentarz
  • olla olla
    2014-01-28 15:54:54

    Witam. Czy można ten mus przygotować dzień wcześniej, wieczorem i na całą noc wstawić do lodówki? Nie odbędzie się to ze szkodą dla niego? Z góry dziękuję za odpowiedź.

    Twój komentarz
  • Jolanta Szyndlarewicz Jolanta Szyndlarewicz
    2014-01-17 11:19:47

    Puszek:) .... po prostu jak puszek:)

    Twój komentarz
  • Majana Majana
    2014-01-08 20:04:48

    Och, ależ pysznosci!:)

    Twój komentarz
  • Salvador Dali Salvador Dali
    2014-01-08 12:47:06

    cudeńko... :)

    Twój komentarz

Mus czekoladowo-pomarańczowy

Mus czekoladowo-pomarańczowy

Przygotowanie: 20 min. Pieczenie: 0 min

Poziom trudności: Łatwy

Ilość porcji: 4

Opis

Jaglany mus czekoladowy z nutą pomarańczy. Niezbyt słodki, choć to oczywiście zależy od użytej czekolady i ilości dodanego słodziła. :) Puszysty, rozpływający się w ustach, bez wyczuwalnej goryczki kaszy i mega czekoladowy. Wychodzi tak pyszny, że niepotrzebne są mu już żadne dodatki. :) Polecam.

Składniki

  • Na 4 nieduże pucharki:

    Ilość Składnik
    kaszy jaglanej suchej
    mleka roślinnego lub krowiego
    ksylitolu lub erytrotolu
    gorzkiej czekolady, posiekanej (używałam czekolady o zawartości kakao 70 %)
    ekstraktu z pomarańczy lub skórka starta z 1 średniej sparzonej pomarańczy
    dodatkowo odrobina startej na grubych oczkach czekolady
    opcjonalnie kawałki pomarańczy lub inne owoce

Sposób przygotowania

Kaszę przesypujemy na sito, płuczemy pod bieżącą wodą, przelewamy ją wrzątkiem lub na chwilę nim ją zalewamy. Przesypujemy kaszę do rondelka, zalewamy dwoma szklankami mleka roślinnego lub zwierzęcego. Gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem aż kasza będzie miękka (zazwyczaj około 15-20 min.), jeśli wchłonie całe mleko, a nadal będzie twardawa dolewamy jeszcze pół szklanki mleka i dalej gotujemy.

Ugotowaną kasze przekładamy do blendera, dodajemy szklankę ciepłego mleka. Blendujemy kilka minut aż masa będzie gładka.  Dodajemy drobno posiekaną lub roztopioną w kąpieli wodnej czekoladę, ekstrakt cytrynowy lub startą skórkę z pomarańczy. Ponownie blendujemy kilka minut, do czasu aż masa będzie jedwabiście gładka. 

Mus przekładamy do pucharków/kieliszków lub słoiczków. Schłodzić przez kilka godzin. Z wierzchu posypujemy tartą czekoladą, posiekanymi orzechami lub owocami.

Smacznego :)