Przygotowanie: 20 min. Pieczenie: 80 min
Poziom trudności: Łatwy
Ilość porcji: 12
Forma: 21 cm
Jedno z lepszych ciast czekoladowych jakie jadłam. Mocno czekoladowe, wilgotne, rozpływające się w ustach. Smakowało nawet osobom, które nie przepadają za czekoladowymi wypiekami. Podobno najlepsze na drugi, trzeci dzień, ale wspaniale smakuje również zaraz po upieczeniu na ciepło. Ciasto, jeśli chodzi o strukturę jest raczej lekkie, nie gliniaste, nie przypominające brownies.
Przepis pochodzi stąd. Polecam, szczególnie czekoladoholikom. ;)
| Ilość | Składnik |
|---|---|
| gorzkiej czekolady o zawartości kakao min.60% | |
| ciemnego cukru muscovado | |
| 200 g | masła |
| kawy rozpuszczalnej | |
| wody | |
| mąki tortowej | |
| proszku do pieczenia | |
| ¼ łyżeczki | sody |
| jasnego cukru demerara | |
| kakao | |
| średnie jajka | |
| śmietany 12%, jogurtu lub 75 ml maślanki | |
| 100 g | mrożonych wiśni lub malin (opcjonalnie) |
| Ilość | Składnik |
|---|---|
| mleka | |
| cukru pudru | |
| kakao | |
| masła | |
| 2 łyżki | soku z malin |
Czekoladę połamać na kawałki i rozpuścić z wodą, masłem i kawą, lekko przestudzić.
Mąkę przesiać z proszkiem, sodą i kakao, dodać oba cukry i dokładnie wymieszać z mąką.
Jajka rozmącić ze śmietaną i dodać do sypkich składników, dodać również czekoladę z masłem i rum, wymieszać dokładnie. Dodać mrożone owoce.
Tortownicę (u mnie o śr. 21 cm) natłuścić masłem i lekko wysypać bułką tartą . Wlać ciasto i piec je 70-90 minut w temperaturze 140°C (patyczek po wbiciu w ciasto nie powinien być oblepiony mokrym, lejącym ciastem, ale jak najbardziej mogą być na nim przyklejone wilgotne okruszki ciasta.
Mleko rozpuścić z masłem i gorące wlać do cukru przesianego z kakao. Wymieszać wszystko na gładką masę. Na lekko przestudzonym cieście rozsmarować polewę i odstawić do zastygnięcia.
Smacznego :)