KidsPRO.pl - Pierwszy w Polsce kurs programowania, gdzie uczymy pisząc prawdziwe programy, a nie gry!

Chrupiące czekoladowe ciasteczka owsiane

Przyg: 15 min Pieczenie: 25 min
Łatwy
Porcje: 10
KidsPRO.pl - Pierwszy w Polsce kurs programowania, gdzie uczymy pisząc prawdziwe programy, a nie gry!
Filtry wyszukiwania
IMG_9278.JPG

Składniki:

Forma protokątna (Kliknij ikonę, aby zmienić rozmiar)
20x20 cm

  • Ilość Składnik
    płatków owsianych
    otrębów
    masła
    miodu
    cukru
    75 g czekolady deserowej, posiekanej
    rodzynków lub żurawiny

Sposób przygotowania

W rondelku rozpuścić masło, dodać cukier i miód. Gotując na małym ogniu wymieszać, aż powstanie jednolita masa. Zdjąć z ognia, dodać płatki owsiane, otręby i starannie wymieszać. Dodać posiekaną czekoladę i rodzynki, dokładnie wymieszać.

Przełożyć do natłuszczone formy o wym. 20 x 20 cm i docisnąć.

Piec około 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C (termoobieg). Gdy ciasteczka nieco przestygną, zaznaczyć porcje nożem. Pokroić na ciasteczka, gdy ciasto całkowicie wystygnie.


Smacznego :)

Przyg: 15 min Pieczenie: 25 min
Łatwy
Porcje: 10

To jedne ze zdrowszych ciasteczek, na pewno nie są baaaardzo kaloryczne, a smakują wyśmienicie i bardzo trudno się od nich oderwać. Cudownie chrupią, wspaniale pachną czekoladą, gdzieniegdzie znajdujemy w nich orzeźwiające rodzynki lub żurawinę (jest ich sporo.

Ciasteczka są bardzo energetyczne i sycące. Można spokojnie zjeść 1-2 sztuki na drugie śniadanie i na pewno głód szybko nas nie zaatakuje. ;) Zarówno cieple i zimne smakują wyśmienicie. Można też je pokruszyć i potraktować jako granolę, dodając do jogurtu, mleka etc.

Polecam serdecznie, bo są pyszne :

IMG_9271.JPG IMG_9319.JPG

Komentarze Czytelników

Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.

Twój komentarz
  • iwona iwona
    2016-01-02 19:28:59

    porazka te ciasta... ciezko to nazwac ciastkiem. dodalam jajko bo sie sypalo od razu a i tak nic nie pomoglo... jedna wielka granola ciastka ani jednego sie nie da wyciac :(

    Twój komentarz
  • Kasia Kasia
    2015-09-20 06:17:13

    Fantastyczny przepis, doskonale sprawdza się na różne outdoorowe aktywności fizyczne. Ostatnio dodałam siemie lniane i garść pokruszonych orzechów włoskich, wyszło przepysznie i co ciekawe nie aż tak chrupiące, ale to mi nawet bardziej pasowało.

    No i trzeba poczekać do całkowitego ostygnięcie, inaczej nie da rady tego pokroić, tzn da, ale wyjdzie z tego raczej owsiana kruszonka czekoladowa ;)

    Twój komentarz
  • astovera astovera
    2013-11-26 17:36:11

    Na szczęście kilka sie udalo posklejac, reszta bedzie do mleka na śniadanie:)

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2013-11-24 17:53:24

    Figi są dużo twardsze niż rodzynki i bardziej suche, więc prawdopodobnie dlatego ciasteczka nie wyszły. Ja robię je często i zawsze wychodzą. :) Pozdrawiam.

    Twój komentarz
  • astovera astovera
    2013-11-24 09:34:12

    Nie wyszly mi:( zamienilam rodzynki na suszone figi i klapa-rozsypuje sie wszystko.. juz nie pamietam kiedy ostatnio cos mi tak nie wyszlo;) a moze w przepisie powinno byc jajko? Eh...

    Twój komentarz
  • Asiek Asiek
    2011-08-20 20:28:00

    Super są te ciacha!! W sam raz do pochrupania!

    Cudne zdjęcia!!

    Pozdrawiam.

    Twój komentarz
  • Karmel-itka. Karmel-itka.
    2011-08-18 22:30:31

    lubię, lubię, oj i to bardzo!

    Twój komentarz
  • małgo małgo
    2011-08-18 21:23:22

    muszą być pyszne!!

    Twój komentarz
  • slodkiefantazje slodkiefantazje
    2011-08-18 21:16:28

    @Russkaya - dzięki, a Ty to nie kusisz? ;)) ilekroć zajrzę do Ciebie, to ślinka mi cieknie... a ta ostatnia rolada ... mniam :)

    @Łykżka, dziękuję :)

    @Chantel - ja również lubię, to jedne z nielicznych "zdrowych", które mi smakują :)

    @Nemi - polecam w takim razie wypróbować, specjalnie dla Mr. T ;))

    @kornik - to prawda, ale umiar, jak we wszystkim jest wskazany ;))

    @Szarlotek, to prawda, też je za to lubię.

    @Burczymiwbrzuchu - dzięki, to prawda, są świetną "przekąską" jak brakuje energii :)

    @Elżunia - dzięki, polecam wypróbować :)

    Twój komentarz
  • elżunia elżunia
    2011-08-18 20:44:51

    jej super ciasteczka na drugie śniadanie :) pychotka

    Twój komentarz
  • burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
    2011-08-18 17:17:07

    Super! Fajne do szkoły/pracy do podgryzania:)

    Twój komentarz
  • Szarlotek Szarlotek
    2011-08-18 16:49:28

    Lubię takie maleństwa , bo to się i do torebki zmieszczą i nakarmią jak brakuje sił do dalszej pracy :)

    Twój komentarz
  • kornik kornik
    2011-08-18 16:45:06

    Ooo, takie ciasteczka można zajadać bez obaw o talię;)

    Twój komentarz
  • Nemi Nemi
    2011-08-18 12:12:19

    Wow, genialne;) Zachwyciły by mojego Mr.T, bo lubi takie energetyczne przekąski:)

    Twój komentarz
  • chantel chantel
    2011-08-18 08:02:05

    super :) lubię owsiane ciacha, a jeszcze do tego czekolada mniam :)

    Twój komentarz
  • Łyżka Łyżka
    2011-08-18 07:18:02

    wyglądają bardzo apetycznie ;)

    Twój komentarz
  • Russkaya Russkaya
    2011-08-18 07:17:49

    Kolejna słodka wspaniałość u Ciebie :)

    Ależ kusisz tymi pysznościami...i weź tu człowieku dbaj o linię :P

    Twój komentarz

Chrupiące czekoladowe ciasteczka owsiane

Chrupiące czekoladowe ciasteczka owsiane

Przygotowanie: 15 min. Pieczenie: 25 min

Poziom trudności: Łatwy

Ilość porcji: 10

Forma: 20x20 cm

Opis

To jedne ze zdrowszych ciasteczek, na pewno nie są baaaardzo kaloryczne, a smakują wyśmienicie i bardzo trudno się od nich oderwać. Cudownie chrupią, wspaniale pachną czekoladą, gdzieniegdzie znajdujemy w nich orzeźwiające rodzynki lub żurawinę (jest ich sporo.

Ciasteczka są bardzo energetyczne i sycące. Można spokojnie zjeść 1-2 sztuki na drugie śniadanie i na pewno głód szybko nas nie zaatakuje. ;) Zarówno cieple i zimne smakują wyśmienicie. Można też je pokruszyć i potraktować jako granolę, dodając do jogurtu, mleka etc.

Polecam serdecznie, bo są pyszne :

Składniki

  • Ilość Składnik
    płatków owsianych
    otrębów
    masła
    miodu
    cukru
    75 g czekolady deserowej, posiekanej
    rodzynków lub żurawiny

Sposób przygotowania

W rondelku rozpuścić masło, dodać cukier i miód. Gotując na małym ogniu wymieszać, aż powstanie jednolita masa. Zdjąć z ognia, dodać płatki owsiane, otręby i starannie wymieszać. Dodać posiekaną czekoladę i rodzynki, dokładnie wymieszać.

Przełożyć do natłuszczone formy o wym. 20 x 20 cm i docisnąć.

Piec około 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C (termoobieg). Gdy ciasteczka nieco przestygną, zaznaczyć porcje nożem. Pokroić na ciasteczka, gdy ciasto całkowicie wystygnie.


Smacznego :)