Przygotowanie: 25 min. Pieczenie: 60 min
Poziom trudności: Łatwy
Ilość porcji: 12
Powoli zbliża się Wielkanoc, więc babek będzie u nas coraz więcej, zwłaszcza, że wszyscy moi domownicy je lubią… tym razem przyszła kolej na babkę marmurkową,aromatyczną, pachnąca wanilią i czekoladą… Babka jest bardzo puszysta, niesamowicie długo zachowuje świeżość, mięciutka, po ugryzieniu, niemal rozpływa się w ustach. Bardzo Wam polecam nie tylko na Wielkanoc, ale też na co dzień do popołudniowej herbatki! Przepis własny, powstał po przetestowaniu kilku innych książkowych.
| Ilość | Składnik |
|---|---|
| gorzkiej czekolady | |
| kakao | |
| 220 g | miękkiego masła |
| cukru | |
| jajka | |
| mleka | |
| mąki tortowej | |
| proszku do pieczenia | |
| szczypta soli | |
| ekstraktu z wanilii |
Czekoladę połamać na kawałki, roztopić w kąpieli wodnej, wymieszać z kakao. Masło utrzeć z cukrem i szczyptą soli na puszystą masę. Dalej ucierając, kolejno dodawać jajka (po dodaniu każdego ucierać ok. 15-20 sekund, aż masa będzie jednolita).
Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodawać do masy jajecznej na przemian z mlekiem, ucierać. Po dokładnym wymieszaniu ciasto podzielić na dwie części. Do jednej dodać roztopioną czekoladę i aromat czekoladowy. Wymieszać. Do drugiej dodać aromat waniliowy, wymieszać.
Formę do babki lub keksówkę (u mnie forma o pojemności 2 i 1/2 litra) posmarować masłem i wyspać mąką. Na przemian wykładać do foremki dwa rodzaje ciasta. Na koniec wymieszać patyczkiem, tworząc wzór marmurkowy. Piec około 1 godziny w temp. 175°C (z termoobiegiem 160°C), do suchego patyczka.
Wyjąć z piekarnika, lekko przestudzić w formie, następnie wyjąć z formy i studzić na kratce. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego :)