Babka kawowa

Tagi: babka, wielkanoc, ciasto ucierane, babka wielkanocna, babka na wielkanoc, kawowa babka

Babka kawowa

Jeśli lubicie kawowe smaki w wypiekach ta babka przypadnie Wam do gustu. Delikatnie kawowa, z drobinkami ciągnącej się czekolady, zanurzona w polewie nutellowo-kawowej.  Dość zwarta i wilgotna, niezbyt puszysta, ale mięciutka i długo zachowująca świeżość. 

Ja osobiście nie za bardzo przepadam za kawą, ale kawa w takiej postaci, jak najbardziej do mnie przemówiła. :) Babka jest dość uniwersalna i mimo że kawa jest wyczuwalna, to jest to na tyle subtelny smak, iż z pewnością zasmakuje również młodszym biesiadnikom. :) Polecam nei tylko na Wielkanoc!

Składniki

Ciasto:

  • 120 g masła, miękkiego

  • 220 g drobnego cukru

  • 4 duże jajka

  • 1 łyżeczka pasty waniliowej (można zastąpić ekstraktem z wanilii)

  • 180 g kwaśnej śmietany, 12 lub 18%

  • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej (rozpuszczone w odrobinie gorącej wody)

  • 300 g mąki pszennej

  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 100 g gorzkiej czekolady, posiekanej (można zastąpić mleczną)

Polewa:

  • 200 g Nutelli

  • 2 łyżki oleju

  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej

Przygotowanie

Ciasto:

Masło utrzeć mikserem ze 140 g cukru na puszystą masę, cukier dodawać stopniowo. Dodać pastę/ekstrakt z wanilii, zmiksować. Dodawać po 1 żółtku i dalej miksować na puszysta masę. Dodać śmietanę i kawę, wymieszać. 

W drugim naczyniu wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia.

Białka ubić na sztywną pianę, gdy piana jest już sztywna stopniowo (po 1 łyżce dodawać cukier) i ubijać aż piana będzie sztywna i lśniąca.

Do masy maślano-żółtkowej przesiać mąkę i dodać ½ piany. Zmiksować. Dodać resztę ubitej piany i delikatnie wymieszać. Dodać posiekaną czekoladę, ponownie delikatnie wymieszać. 

Formę na babkę o śr. góry ok. 24 cm (może być mniejsza) nasmarować masłem i oprószyć mąką (formę silikonową wystarczy natłuścić).

Ciasto wylać do formy. Piec ok. 45-50 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 160 °C (piekłam z termoobiegiem). Przed wyjęciem warto sprawdzić patyczkiem czy ciasto na pewno się upiekło. Gotowe przestudzić nieco w formie, później przełożyć na kratkę. 

Polewa:

Nutelle rozpuścić w kąpieli wodnej, w tym celu. Miskę z Nutellą opieramy na garnku z gotującą się wodą (nie stawiamy na wodzie), dodajemy olej i kawę rozpuszczoną w 1-2 łyżeczkach gorącej wody lub mleka. Trzymamy na garnku, od czasu do czasu mieszając, aż masa będzie płynna, gładka i błyszcząca.

Gotową polewą polewamy przestudzone ciasto.

Smacznego :)

Babka kawowa
Dodaj komentarz

* Twój adres email nie bedzie opublikowany.

7 komentarzy

  • Majana said

    Jest cudowna! Uwielbiam wypieki z kawą, może kiedyś skosztuję tej babeczki. Cudowna propozycja! Pozdrowienia serdeczne.

  • bastach said

    Właśnie upiekłam z podwójnej porcji. dałam jedną czekoladę gorzką i jedną mleczną. Jest cudowna. Dziękuję za przepis. to już kolejny, który robiłam. A tort kajmakowy to rewelacja. Pozdrawiam.

  • Pati252 said

    Babka jest rewelacyjna! :) Upiekłam ją na święta i na pewno jeszcze nie raz powtórzę! Jest wilgotna, wcale nie sucha, o bardzo ciekawym posmaku kawy.. A do tego te kawałki czekolady i polewa... Pycha! Szkoda tylko, że nie zdążyłam zrobić zdjęcia, ale to przynajmniej kolejny dowód tego, jak bardzo smakowała ;)

Konsola diagnostyczna

Lista błędów na stronie: