KidsPRO.pl - Pierwszy w Polsce kurs programowania, gdzie uczymy pisząc prawdziwe programy, a nie gry!

Babeczki cytrynowe z porzeczkami

Przyg: 25 min Pieczenie: 20 min
Średni
Porcje: 12
KidsPRO.pl - Pierwszy w Polsce kurs programowania, gdzie uczymy pisząc prawdziwe programy, a nie gry!
Filtry wyszukiwania
babeczki_1.JPG

Składniki:

  • Na około 12 babeczek:

    Ilość Składnik
    mąki pszennej tortowej
    proszku do pieczenia
    jajka (rozmiar L)
    cukru
    gęstej kwaśnej śmietany 18%
    mleka
    masła, stopionego
    skórka starta z 1 sparzonej cytryny
    świeżych lub mrożonych czarnych porzeczek
  • Dodatkowo na krem:

    Ilość Składnik
    250 g masła
    cukru pudru (można dać mniej, jeśli krem będzie odpowiednio gęsty już przy mniejszej ilości cukru; sporo zależy od użytego masła)
    musu z czarnej porzeczki
    ewentualnie odrobina fioletowego barwnika w paście

Sposób przygotowania

Ciasto:

Masło stopić, przestudzić.

Mąkę przesiać do naczynia, dodać proszek do pieczenia i skórkę cytrynową, wymieszać.

Do drugiego naczynia wbić jajka, ubić na puszystą masę. Ubijając stopniowo wsypywać cukier, mieszać do całkowitego rozpuszczenia. Porcjami dodawać śmietanę, dodać mleko, wymieszać. Do masy dodać masło, ponownie dokładnie wymieszać. Mąkę dodać do masy śmietanowo jajecznej, wymieszać tylko do połączenia się składników.

Porzeczki przebrać, umyć, osuszyć na papierowych ręcznikach (mrożonych nie rozmrażamy). Dodać do ciasta, delikatnie wymieszać.

Formę na muffinki wyłożyć papilotkami. Ciasto nakładać do papilotek – do 3/4 wysokości papilotki.

Piec ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 180 °C (do suchego patyczka). Upieczone wyjąć z piekarnika, ostudzić.

Krem:

Porzeczki zmiksować na mus, przetrzeć przez sto.

Masło utrzeć mikserem do miękkości, stopniowo dosypując cukier puder. Cały czas ucierać, aż do wykorzystania całego cukru. Dodać mus porzeczkowy, wymieszać. W miarę potrzeby dodać odrobinę fioletowego barwnika spożywczego. Wymieszać.

Przestudzonym babeczkom odciąć wystające „górki”, tak by wierzch babeczek był płaski.
Szpryce cukierniczą z tylką cukierniczą w kształcie gwiazdki napełnić kremem. Udekorować babeczki kremem, zaczynając od brzegu i zataczając spiralnie coraz mniejsze okręgi ku środkowi (powinny na siebie nachodzić). Udekorować porzeczkami lub posypką cukrową.

Smacznego :)

Babeczki cytrynowe z porzeczkami

Ocena:
Przyg: 25 min Pieczenie: 20 min
Średni
Porcje: 12

Wilgotne, puszyste babeczki cytrynowe. W naszych babeczkach znajdziemy porzeczki które możemy zastąpić innymi drobnymi owocami. Ciasto jest mięciutkie. Ciasto naszych babeczek cytrynowych jest nie za kwaśne. Do ozdoby możemy użyć kremu z czarnej porzeczki. Polecam spróbować tych pysznych cytrynowych babeczek.

babeczki_44.JPG babeczki%20cytrynowe%20z%20porzeczkami_2.JPG babeczki%20cytrynowe%20z%20porzeczkami_3.JPG

Komentarze Czytelników

Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.

Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2013-06-28 20:05:15

    @Kama - myślę, że tak. :)

    Twój komentarz
  • kama kama
    2013-06-28 19:48:48

    Kasiu czy mogłabym zamienić 100gr mąki na 100gr zmielonych migdałów? myślisz,że babeczki wyjdą?

    Twój komentarz
  • Majana Majana
    2013-06-16 16:58:07

    Wyglądają przepięknie. Delikatnie i pysznie.Zjadłoby się :)Pozdrawiam Kasiu!:)

    Twój komentarz
  • Catherine Catherine
    2013-06-16 12:58:14

    Ależ ślicznusie te babeczki z czarną porzeczką! A zwłaszcza papilotki domowej roboty-kolorystycznie idealnie dobrane;) Musze zajrzeć do swojego zamrażalnika też by mu się przydało tzw. "czyszczenie" z zeszłorocznych mrożonych owoców.Pozdrawiam:-)

    Twój komentarz
  • Jolanta Szyndlarewicz Jolanta Szyndlarewicz
    2013-06-16 06:00:13

    Oj to ja Cie podziwiam, ze Ty kalorie liczysz .... ja kilka razy próbowałam i stwierdziłam, ze to nie dla mnie:) .... za czarnymi porzeczkami na surowo nie przepadam, ale w wypiekach bardzo mi smakują:)

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2013-06-15 21:27:01

    @Ami - ja też nie przepadam za porzeczkami, ale zapewniam, że w tym połączeniu ich intensywna kwaśność ginie, a jenocześnie fajnie przełamuje słodycz babeczek. Papilotki są domowej roboty. :) Pozdrawiam serdecznie

    Twój komentarz
  • ami ami
    2013-06-15 16:48:40

    Przepis wygląda naprawdę interesująco. Nie próbowałam jeszcze babeczek z porzeczkami. Być może dlatego, że za porzeczkami nie przepadam. Ale w takim połączeniu to chyba się skuszę :) No i Twoje babeczki wyglądają imponująco. Czy papilotki są domowej roboty, czy można gdzieś takie kupić?

    Twój komentarz
  • Ania Ania
    2013-06-15 07:10:35

    Przepis na pewno wypróbuję! a papilotki poprostu fantastyczne!!!! :)

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2013-06-15 06:37:05

    @Anka29 - dziękuję za czujność, już zmieniłam w przepisie. Powinny być 2 szklanki, 2 obok 3 niedaleko, więc chyba niechcący wcisnęłam nie to co trzeba... nie zmienia to faktu, że do kremów maślanych, żeby były odpowiednio gęste daje się raczej sporo cukru pudru, ale jeśli krem jest plastyczny i wystarczajaco gęsty już przy mniejsze ilości cukru np. 1,5 szklanki, to oczywiscie nie ma potrzeby dawać więcej. Dużo zależy od użytego masła, jak wchłania cukier. Pozdrawiam!

    Twój komentarz
  • gin gin
    2013-06-14 23:07:43

    Wyglądają prześlicznie :) Ostatnio chodzi za mną czarna porzeczka...

    Twój komentarz
  • anka29 anka29
    2013-06-14 22:17:56

    Czy w przepisie nie ma przypadkiem błędu odnośnie ilości cukru?3 szklanki to trochę dużo

    Twój komentarz

Babeczki cytrynowe z porzeczkami

Babeczki cytrynowe z porzeczkami

Przygotowanie: 25 min. Pieczenie: 20 min

Poziom trudności: Średni

Ilość porcji: 12

Opis

Wilgotne, puszyste babeczki cytrynowe. W naszych babeczkach znajdziemy porzeczki które możemy zastąpić innymi drobnymi owocami. Ciasto jest mięciutkie. Ciasto naszych babeczek cytrynowych jest nie za kwaśne. Do ozdoby możemy użyć kremu z czarnej porzeczki. Polecam spróbować tych pysznych cytrynowych babeczek.

Składniki

  • Na około 12 babeczek:

    Ilość Składnik
    mąki pszennej tortowej
    proszku do pieczenia
    jajka (rozmiar L)
    cukru
    gęstej kwaśnej śmietany 18%
    mleka
    masła, stopionego
    skórka starta z 1 sparzonej cytryny
    świeżych lub mrożonych czarnych porzeczek
  • Dodatkowo na krem:

    Ilość Składnik
    250 g masła
    cukru pudru (można dać mniej, jeśli krem będzie odpowiednio gęsty już przy mniejszej ilości cukru; sporo zależy od użytego masła)
    musu z czarnej porzeczki
    ewentualnie odrobina fioletowego barwnika w paście

Sposób przygotowania

Ciasto:

Masło stopić, przestudzić.

Mąkę przesiać do naczynia, dodać proszek do pieczenia i skórkę cytrynową, wymieszać.

Do drugiego naczynia wbić jajka, ubić na puszystą masę. Ubijając stopniowo wsypywać cukier, mieszać do całkowitego rozpuszczenia. Porcjami dodawać śmietanę, dodać mleko, wymieszać. Do masy dodać masło, ponownie dokładnie wymieszać. Mąkę dodać do masy śmietanowo jajecznej, wymieszać tylko do połączenia się składników.

Porzeczki przebrać, umyć, osuszyć na papierowych ręcznikach (mrożonych nie rozmrażamy). Dodać do ciasta, delikatnie wymieszać.

Formę na muffinki wyłożyć papilotkami. Ciasto nakładać do papilotek – do 3/4 wysokości papilotki.

Piec ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 180 °C (do suchego patyczka). Upieczone wyjąć z piekarnika, ostudzić.

Krem:

Porzeczki zmiksować na mus, przetrzeć przez sto.

Masło utrzeć mikserem do miękkości, stopniowo dosypując cukier puder. Cały czas ucierać, aż do wykorzystania całego cukru. Dodać mus porzeczkowy, wymieszać. W miarę potrzeby dodać odrobinę fioletowego barwnika spożywczego. Wymieszać.

Przestudzonym babeczkom odciąć wystające „górki”, tak by wierzch babeczek był płaski.
Szpryce cukierniczą z tylką cukierniczą w kształcie gwiazdki napełnić kremem. Udekorować babeczki kremem, zaczynając od brzegu i zataczając spiralnie coraz mniejsze okręgi ku środkowi (powinny na siebie nachodzić). Udekorować porzeczkami lub posypką cukrową.

Smacznego :)