Ulubione drożdżówki mojej córci. Mięciutkie, puszyste, subtelnie pachnące wanilią i skórką cytryny. Aż po brzegi wypełnione pyszną masą serową.
Proste, szybkie ciacho kruche pachnące wanilią, przełożone masą śliwkowo-budyniową.
Chrupiące ciasteczka o wyraźnym smaku i aromacie Nutelli.
Puszyste, mięciutkie ciasto ucierane, o delikatnym bananowym smaku i intensywnym cynamonowym aromacie.
Bardzo delikatne, kruche i lekko ciągnące w środku. W smaku delikatnie kawowe, choć ja bym rzekła, że raczej przypominają smak cappuccino
Ciasto, które kojarzy mi się z domem rodzinnym i dzieciństwem. Pamiętam, że tego tupu ciasta często gościły na naszym stole w tygodniu, babcia przygotowywała je na podwieczorek.
Ciasto, które zapewne każdy z Was choć raz jadł w dzieciństwie. Być może znacie je z domu, a może podobnie jak ja z imienin u cioci ;), albo po prostu z Waszej ulubionej cukierni.
Jeśli lubicie Nutelle i czekoladowe wypieki nie będziecie zawiedzeni. Przygotowanie tego ciacha nie przysporzy Wam raczej problemów, jest naprawdę proste, a przy tym wyjątkowo smaczne.
Banalne w przygotowaniu wilgotne ciasto czekoladowe, u mnie tym razem ze śliwkami, ale równie dobrze sprawdzą się inne owoce letnie.
Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu ciasto, które nie przysporzy Wam najmniejszych trudności, a przy okazji na pewno zasmakuje.
Klasyczny sos czekoladowy o głębokim smaku i aromacie czekolady, idealny na ciepło do lodów, naleśników, ciast i wszelkich deserów.
Jeden z moich ulubionych. Nie sposób mu się oprzeć. Jedwabiście kremowy, delikatny, nie za słodki.
Idealne ciasto francuskie, najlepszy przepis, jaki do tej pory wypróbowałam (a trochę już ich było). Ciasto wychodzi leciutkie, mocno polistkowane, delikatnie maślane, ale niezbyt tłuste.
Klasyka gatunku. Prościej już się chyba nie da, szczególnie jeśli użyjecie gotowego ciasta (koniecznie na maśle) lub domowego wcześniej przygotowanego.
To już któryś z kolei sernik czekoladowy na słodkich fantazjach. Sama nie wiem, który jest najlepszy, ale każdy jest nieco inny.
Obłędnie czekoladowy, wilgotny, nieziemsko pyszny tort, któremu nie sposób się oprzeć.
Krem angielski, a w zasadzie sos, bo ma raczej płynna konsystencję, inaczej zwany custard. Jest to słodki sos używany do deserów.
Mimo, że nie jestem wielbicielką kokosowych smaków, skusiłam się na to ciacho, bo na zdjęciach wyglądało bardzo smakowicie. I musze przyznać, że nie zawiodłam się. :) Ba, wyszło jeszcze leps...
Przepyszne ciasto, któremu nie sposób się oprzeć. Kakawy biszkopt przełożony masą kajmakową, kremem na bazie mleka w proszku i domowym dżemem śliwkowym, który z powodzeniem można zastąpić po...
Zdecydowanie jeden z najlepszych tortów na blogu. W tytule zaznaczyłam, że to wersja dla dzieci, bo opcja z dekoracją M&M i wafelkami kit kat jest dość słodka i uszczęśliwi szczególnie dziec...
Mięciutkie, puszyste i rozpływające się w ustach bułeczki. Tak pyszne, że ciężko się od nich „oderwać”. ;) Idealne na drugie śniadanko lub podwieczorek, w sam raz dla dzieci. I wiem co mówię...
Tradycyjny puszysty, ale jednocześnie dość wilgotny placek ucierany, na który przepis znalazłam w babcinym kajecie, i którego smak pamiętam z dzieciństwa. To taka klasyka, do której miło jes...
To już czwarte ciasto czekoladowe z wiśniami na blogu. Nie pytajcie mnie, które jest najlepsze, bo sama nie wiem. :) Każde jest inne, przy każdym następnym wydaje mi się, że właśnie to jest ...
Kolejna propozycja na Wielkanocny stół. Tym razem mam dla Was pyszną babkę orzechowo-truflową. Niewątpliwie to jedna z lepszych babek jakie jadłam. W smaku i aromacie delikatnie wyczuwalne o...
Znają je chyba niemal wszyscy, większość z was zapewne robiła je już niejednokrotnie. Jedni je uwielbiają, u innych budzą wstręt i obrzydzenie. :) Na mnie nie robią wrażenia, ciastka, to po ...
Moja kolejna wariacja na temat szarlotki. Tm razem wersja z dodatkiem białego wina, które jest prawie niewyczuwalne, subtelnie tylko podkreśla winność jabłek. Ciasto bardzo kruche, delikatne...
Dziś ciasteczka, które zażyczyła sobie moja córcia, po tym jak zobaczyła podobne na wystawie cukierni. Nie miałam więc wyjścia, trzeba było zrobić. ;)To nic innego jak klasyczne kruche ciast...
Witajcie po przerwie, trochę się rozchorowałam i nie miałam siły i weny, żeby piec, ale wracam już powoli do siebie i postaram się nadrobić zaległości.Wracając do wypieku... To chyba klasyka...
W zasadzie, to nie wiem dlaczego dopiero teraz dodałam ten przepis na stronę. Może po prostu wydawało mi się, że sernik nowojorski jest tak znany, że wszyscy go już robili i nie ma potrzeby ...
Miał być sernik z gruszkami, ale że u zaprzyjaźnionego rolnika nie dostałam gruszek padło na śliwki. I bardzo dobrze się stało, bo serniczek wyszedł obłędnie pyszny. :) Jedwabiście kremowy, ...