Holenderska odmiana szarlotki, czyli Hollandse appeltaart. Tak na dobrą sprawę niewiele różni się od naszej polskiej szarlotki.
Wyważone, przyjemne połączenie kruchuteńkiego ciasta z masą jabłeczną, masą kokosową i masą orzechowo-czekoladową. Całość pokryta kołderką z polewy czekoladowej oprószonej wiórkami kokosa.
Proste, ciasto ucierane z jabłkami i cynamonową nutą. Puszyste i wilgotne za razem. Idealne do popołudniowej kawki lub herbaty.
Szarlotki nigdy mi się chyba nie znudzą. A nadchodząca powoli jesień nastraja wyjątkowo jabłecznikowo i szarlotkowo.
Ciasto jest kruchuteńkie, cienkie i delikatnie chrupiące, z przyjemną waniliową nutą. A jabłuszka mięciutkie, przyjemnie rozpływające się w ustach, ale nie „rozciapciane”.
Te ciasteczka to jedna z pierwszych słodkości, które upiekłam na samym początku mojej przygody z kucharzeniem.
Pączki, które mnie - fance cynamonu - bardzo przypadły do gustu...
Szybki i bezproblemowy, niezbyt wyrafinowany, ale wyjątkowo smaczny placek budyniowo-jabłkowy.
Ciasto idealne na jesień i zimę, można rzec, że nawet trochę w klimacie świątecznym. Miodowe blaty przełożone nadzieniem ze smażonych jabłek i kremem budyniowym.
Połączenie delikatnego ucieranego ciasta na samych żółtkach z masą jabłeczno-budyniową, bitą śmietaną i chrupiącą bezą.
Kruchuteńka, rozpływająca się w ustach szarlotka mojej mamy, która obok tej babcinej jest najczęściej serwowana w naszym domu.
Kruchy, maślany spód w połączeniu z pysznymi karmelizowanymi jabłkami z nutą wanilii.
Ciasto, które zapewne każdy z Was choć raz jadł w dzieciństwie. Być może znacie je z domu, a może podobnie jak ja z imienin u cioci ;), albo po prostu z Waszej ulubionej cukierni.
Dziś mam dla Was szarlotkę. Dla mnie szarlotka (przez niektórych zwana jabłecznikiem) jest jednym z tych ciast, które przywołują mnóstwo wspomnień i zdecydowanie kojarzą mi się z dzieciństwe...
Zostało mi trochę masy makowej przygotowanej do sernika i zastanawiałam się jak ją wykorzystać, aż tu wpadł mi w ręce taki oto przepis. Wspaniałe, jesienne połączenie pachnącego cynamonem, k...
Jeśli nie macie pomysłu na śniadanie, a chcecie spałaszować coś słodkiego te drożdżówki będą świetnym rozwiązaniem. Przygotowuje się je stosunkowo szybko, ok, nie ekspresowo, ale jednak jak ...
Jeśli macie ochotę na delikatne, mocno owocowe ciasto, bez zbędnych dodatków w postaci śmietany czy kremów, ta tarta sprawdzi się idealnie :) Aż po brzegi wypełniona jest nadzieniem jabłkowo...
Szarlotka jest jednym z moich ulubionych ciast, dlatego jak tylko znajomi podarowali mi reklamówkę antonówek, od razu wiedziałam, jak je wykorzystam. :) Tym razem nie eksperymentowałam i zro...
Na wstępie powiem tak, to najlepsza, najwspanialsza szarlotka, jaką kiedykolwiek jadłam! :) Od dawna wiedziałam, że czekolada z jabłkami w wypiekach wspaniale smakuje, ale nigdy nie jadłam t...
Faktycznie zasługują na miano koneserek. Jedne z lepszych ciasteczek owsianych, jakie jadłam, chrupiąc, ale jednocześnie niesamowicie wilgotne i owocowe dzięki jabłku i rodzynkom. A jak wspa...
Klasyka. Pyszna, lekka jak puch, mało kaloryczna biszkoptowa rolada z musem jabłkowym. Mus wzbogacony jest nutą cynamonu i goździków. Dzięki czemu jego aromat unosi się po całej kuchni, a sa...
Pyszna szarlotka w cieście z mąki razowej. Ciasto jest kruchutkie z cynamonową nutą i delikatnym karmelowym i miodowym posmakiem. Nadzienie dość klasyczne, z nutą cynamonu, wzbogacone o orze...
Moja kolejna wariacja na temat szarlotki. Tm razem wersja z dodatkiem białego wina, które jest prawie niewyczuwalne, subtelnie tylko podkreśla winność jabłek. Ciasto bardzo kruche, delikatne...
Klasyczna szarlotka na kruchym waniliowym cieście z pysznym nadzieniem jabłecznym, w którym zapach wanilii i cynamonu wzajemnie cudownie się przenikają. Wspaniale smakuje zarówno na ciepło j...
To ciasto, które uwielbiałam będąc dzieckiem. Nie wiem w zasadzie, dlaczego tak nazywa się to ciasto i czy faktycznie taka jest jego nazwa, czy może tylko u nas w domu tak się na nią mówiło....
Mała odmiana od klasycznej szarlotki na kruchym spodzie. Tych na blogu jest już kilka, więc postawiłam teraz coś lżejszego i bardziej puszystego. Mowa oczywiście o jabłeczniku na maślanym bi...
Ta włoska szarlotka to nic innego jak wilgotny biszkopt genueński o mocno cytrynowym aromacie połączony z jabłkami, najlepiej kwaskowatymi. Ale w prostocie tkwi siła, bo ciasto smakuje wyśmi...
Mięciutkie, puszyste i rozpływające się w ustach bułeczki. Tak pyszne, że ciężko się od nich „oderwać”. ;) Idealne na drugie śniadanko lub podwieczorek, w sam raz dla dzieci. I wiem co mówię...
Klasyczna tarta z jabłkami, podana w nieco mniej klasyczny, ale za to efektowny sposób. Pyszne połączenie rozpływającego się w ustach kruchego ciasta, serowo-waniliowego kremu i jabłek oprós...
Kochani mam dla Was kolejną propozycję na świąteczne słodkości. Tym razem proponuję Wam świąteczny torcik na zimno. Połączenie wszystkiego co pyszne i typowo świąteczne. Migdałowo-czekoladow...