Holenderska odmiana szarlotki, czyli Hollandse appeltaart. Tak na dobrą sprawę niewiele różni się od naszej polskiej szarlotki.
Wyważone, przyjemne połączenie kruchuteńkiego ciasta z masą jabłeczną, masą kokosową i masą orzechowo-czekoladową. Całość pokryta kołderką z polewy czekoladowej oprószonej wiórkami kokosa.
Proste, ciasto ucierane z jabłkami i cynamonową nutą. Puszyste i wilgotne za razem. Idealne do popołudniowej kawki lub herbaty.
Szarlotki nigdy mi się chyba nie znudzą. A nadchodząca powoli jesień nastraja wyjątkowo jabłecznikowo i szarlotkowo.
Ciasto jest kruchuteńkie, cienkie i delikatnie chrupiące, z przyjemną waniliową nutą. A jabłuszka mięciutkie, przyjemnie rozpływające się w ustach, ale nie „rozciapciane”.
Te ciasteczka to jedna z pierwszych słodkości, które upiekłam na samym początku mojej przygody z kucharzeniem.
Pączki, które mnie - fance cynamonu - bardzo przypadły do gustu...
Szybki i bezproblemowy, niezbyt wyrafinowany, ale wyjątkowo smaczny placek budyniowo-jabłkowy.
Ciasto idealne na jesień i zimę, można rzec, że nawet trochę w klimacie świątecznym. Miodowe blaty przełożone nadzieniem ze smażonych jabłek i kremem budyniowym.
Połączenie delikatnego ucieranego ciasta na samych żółtkach z masą jabłeczno-budyniową, bitą śmietaną i chrupiącą bezą.
Kruchuteńka, rozpływająca się w ustach szarlotka mojej mamy, która obok tej babcinej jest najczęściej serwowana w naszym domu.
Kruchy, maślany spód w połączeniu z pysznymi karmelizowanymi jabłkami z nutą wanilii.
Ciasto, które zapewne każdy z Was choć raz jadł w dzieciństwie. Być może znacie je z domu, a może podobnie jak ja z imienin u cioci ;), albo po prostu z Waszej ulubionej cukierni.
Pyszna szarlotka w cieście z mąki razowej. Ciasto jest kruchutkie z cynamonową nutą i delikatnym karmelowym i miodowym posmakiem. Nadzienie dość klasyczne, z nutą cynamonu, wzbogacone o orze...
Mięciutkie, puszyste i rozpływające się w ustach bułeczki. Tak pyszne, że ciężko się od nich „oderwać”. ;) Idealne na drugie śniadanko lub podwieczorek, w sam raz dla dzieci. I wiem co mówię...
Moja kolejna wariacja na temat szarlotki. Tm razem wersja z dodatkiem białego wina, które jest prawie niewyczuwalne, subtelnie tylko podkreśla winność jabłek. Ciasto bardzo kruche, delikatne...
Klasyczna szarlotka na kruchym waniliowym cieście z pysznym nadzieniem jabłecznym, w którym zapach wanilii i cynamonu wzajemnie cudownie się przenikają. Wspaniale smakuje zarówno na ciepło j...
To ciasto, które uwielbiałam będąc dzieckiem. Nie wiem w zasadzie, dlaczego tak nazywa się to ciasto i czy faktycznie taka jest jego nazwa, czy może tylko u nas w domu tak się na nią mówiło....
Mała odmiana od klasycznej szarlotki na kruchym spodzie. Tych na blogu jest już kilka, więc postawiłam teraz coś lżejszego i bardziej puszystego. Mowa oczywiście o jabłeczniku na maślanym bi...
Ta włoska szarlotka to nic innego jak wilgotny biszkopt genueński o mocno cytrynowym aromacie połączony z jabłkami, najlepiej kwaskowatymi. Ale w prostocie tkwi siła, bo ciasto smakuje wyśmi...
Klasyczna tarta z jabłkami, podana w nieco mniej klasyczny, ale za to efektowny sposób. Pyszne połączenie rozpływającego się w ustach kruchego ciasta, serowo-waniliowego kremu i jabłek oprós...
Kochani mam dla Was kolejną propozycję na świąteczne słodkości. Tym razem proponuję Wam świąteczny torcik na zimno. Połączenie wszystkiego co pyszne i typowo świąteczne. Migdałowo-czekoladow...
Dziś mam dla Was klasyczną tartę w wydaniu jesiennym. Ta tarta powstała, ponieważ nie mogłam zdecydować się jakimi owocami chcę powitać jesień. Rywalizowały o to śliwki i jabłka i w końcu w ...
Jeśli lubicie murzynka i czekoladowe wypieki z dodatkiem jabłka to polecam Wam wypróbować ten oto przepis. Muffinkowe murzynki wychodzą pulchne, wilgotne i puszyste, nie za słodkie. A dodate...
Dziś kolejny przepis mojej Babci… zanotowany dziecięcym pismem w kajeciku, a potem starannie przepisany przez mojego Tatę. Niestety ani Taty ani Babci nie ma już ze mną, ale jestem pewna, że...
Dziś już nieco jesienna propozycja. Następna wariacja na temat szarlotki. Tym razem prażone jabłka pod malinową pianką, a wszystko otulone kruchuteńkim ciastem. Jestem wielką fanką szarlotek...
To ciacho powstało na specjalne życzenie Agnieszki. Pewnego dnia podczas rozmowy na Facebooku opowiedziała mi, że jadła pyszne ciasto i od słowa do słowa ustaliłyśmy, że dowie się co to za c...
Powiem krótko, że jest to najpyszniejszy jabłecznik na cieście ucieranym, jaki do tej pory jadłam. Wspaniale pachnie wanilią, cytryną i cynamonem (który jak wspomniałam w przepisie można pom...
Dziś mam dla Was szarlotkę. Dla mnie szarlotka (przez niektórych zwana jabłecznikiem) jest jednym z tych ciast, które przywołują mnóstwo wspomnień i zdecydowanie kojarzą mi się z dzieciństwe...
Szczerze mówiąc nie planowałam robić tego ciasta, zwłaszcza, że pierników u nas w te święta „dostatek” ;). Ale jak tylko przeczytałam składniki, stwierdziłam, że jednak muszę upiec jeszcze j...