Przepis na tradycyjny keks, najeżony bakaliami. Wilgotny, aromatyczny i pyszny. Ulubione ciasto mojego dziecka.
Do zrobienia tego ciasta zainspirował mnie przepis Nigelli. Ale wersja ciasta była tak słodka i przepełniona bakaliami, że okazała się nie do zaakceptowania przez moje i mojej rodzinki kubki...
Obłędnie pyszne ciasto, które powstało na skutek totalnej improwizacji i nawet przez chwilę nie przypuszczałam, że będzie aż tak pyszne. Jeśli podobnie jak ja lubicie keksy i inne rumowe cia...
Jeśli lubicie mocno bakaliowe wypieki, to ciasto będzie strzałem w dziesiątkę. W smaku przypomina nieco keks, choć przyprawy korzenne nadają mu trochę innego charakteru, a poza tym jest jesz...
Stollen to tradycyjne niemieckie ciasto, zwykle przygotowywane na Boże Narodzenie. Głównymi składnikami są kandyzowane i suszone owoce, orzechy, marcepan, rum, wanilia i drożdże, niekiedy te...
Z reguły nie przepadam za keksami i innymi ciastami z bakaliami, ale od czasu do czasu nachodzi mnie na nie ochota, a nawet jak nie nachodzi, to jestem zmotywowana, by od czasu do czasu je p...
Muszę przyznać, że nie jestem wielką fanką tego typu ciast, ciasta marchewkowe, pierniki i inne korzenne mogłyby dla mnie nie istnieć, mam na nie ochotę tak rzadko, że spokojnie bym bez nich...