Ciasteczka migdałowo-korzenne z konfiturą morelową

Przyg: 20 min Pieczenie: 12 min
Łatwy
Porcje: 24
Filtry wyszukiwania
IMG_1235.JPG

Składniki:

  • Ciasto:

    Ilość Składnik
    mąki pszennej
    mielonych migdałów
    200 g zimnego masła
    drobnego cukru
    mielonego cynamonu
    szczypta mielonego kardamonu
  • Dodatkowo:

    Ilość Składnik
    cukru pudru
    domowa konfitura morelowa

Sposób przygotowania

Z mąki, migdałów, masła, cukru i przypraw korzennych zagnieść kruche ciasto. Wstawić do lodówki na ok. 1 h.

Ciasto rozwałkować na grubość ok 2-3 mm, foremką powycinać gwiazdki. W połowie gwiazdek wyciąć okrągłe dziurki. Ciasteczka ułożyć na blasze wyłożonej papierem do wypieków, piec ok. 10-12 min, aż ciasteczka będą złote, w temp. 180°C. po przestudzeniu gwiazdki bez dziurki posmarować konfiturą, gwiazdki z dziurką oprószyć cukrem pudrem, przykryć nimi gwiazdki z konfiturą, tak, by rogi gwiazdek się nie stykały.


Smacznego :)

Ciasteczka migdałowo-korzenne z konfiturą morelową

Ocena:
Przyg: 20 min Pieczenie: 12 min
Łatwy
Porcje: 24

Jeśli lubicie ciasteczka tak kruche, że aż rozpływające się w ustach, te powinny przypaść Wam do gustu. Ciasteczka wspaniale pachną migdałami i cynamonem, a w połączeniu z konfiturą morelową smakują, że ach! :) Wystarczy dodać kubek aromatycznej herbaty lub ulubioną kawę i mamy pokusę, której naprawdę ciężko się oprzeć. :)

To kolejne ciasteczka, które można przygotować jako świąteczny (i nie tylko) upominek dla kogoś bliskiego… myślę, że taki prezent po prostu nie może się nie spodobać ;)… ps. ja byłabym zadowolona. ;))

IMG_1246.JPG IMG_1241.JPG

Komentarze Czytelników

Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.

Twój komentarz
  • adx adx
    2013-12-24 13:30:46

    nie da sie rozwalkowac w takich proporcjach ciasto sie rozwala po dodaniu sporej ilosci maki dalej ciasta nie da sie rozwalkowac

    Twój komentarz
  • Monika Monika
    2013-10-09 08:38:31

    Może to śmieszne, że o tej porze myślę o Świętach, ale jak tak przeglądam Twoje przepisy to postanowiłam, że upiekę te ciasteczka właśnie na Święta. Nie mogę się doczekać :)

    Twój komentarz
  • klliisiaa klliisiaa
    2011-12-04 14:43:08

    jaaa chęę takie ciasteczka na deser :D wyglądają przepysznie :DD

    Twój komentarz
  • Jolanta Szyndlarewicz Jolanta Szyndlarewicz
    2011-12-03 18:13:18

    nie pogniewałabym się, gdybym dostała taki piękny prezent:) pozdrawiam ciepło

    Twój komentarz
  • Patrycja Patrycja
    2011-12-03 15:59:39

    Jest w nich wszystko, czemu trudno się mi oprzeć...

    Twój komentarz

Ciasteczka migdałowo-korzenne z konfiturą morelową

Ciasteczka migdałowo-korzenne z konfiturą morelową

Przygotowanie: 20 min. Pieczenie: 12 min

Poziom trudności: Łatwy

Ilość porcji: 24

Opis

Jeśli lubicie ciasteczka tak kruche, że aż rozpływające się w ustach, te powinny przypaść Wam do gustu. Ciasteczka wspaniale pachną migdałami i cynamonem, a w połączeniu z konfiturą morelową smakują, że ach! :) Wystarczy dodać kubek aromatycznej herbaty lub ulubioną kawę i mamy pokusę, której naprawdę ciężko się oprzeć. :)

To kolejne ciasteczka, które można przygotować jako świąteczny (i nie tylko) upominek dla kogoś bliskiego… myślę, że taki prezent po prostu nie może się nie spodobać ;)… ps. ja byłabym zadowolona. ;))

Składniki

  • Ciasto:

    Ilość Składnik
    mąki pszennej
    mielonych migdałów
    200 g zimnego masła
    drobnego cukru
    mielonego cynamonu
    szczypta mielonego kardamonu
  • Dodatkowo:

    Ilość Składnik
    cukru pudru
    domowa konfitura morelowa

Sposób przygotowania

Z mąki, migdałów, masła, cukru i przypraw korzennych zagnieść kruche ciasto. Wstawić do lodówki na ok. 1 h.

Ciasto rozwałkować na grubość ok 2-3 mm, foremką powycinać gwiazdki. W połowie gwiazdek wyciąć okrągłe dziurki. Ciasteczka ułożyć na blasze wyłożonej papierem do wypieków, piec ok. 10-12 min, aż ciasteczka będą złote, w temp. 180°C. po przestudzeniu gwiazdki bez dziurki posmarować konfiturą, gwiazdki z dziurką oprószyć cukrem pudrem, przykryć nimi gwiazdki z konfiturą, tak, by rogi gwiazdek się nie stykały.


Smacznego :)