Tiramisu - najlepsze

Przygotowanie: 30 min. Pieczenie: 60 min
Poziom trudności: Łatwy
Ilość porcji: 10
Forma: 22 cm
Hmmmm…. Zapowiadałam, że będzie wytrawnie i na potwierdzenie prezentuję ciasto, które jest zdecydowanym zaprzeczeniem wytrawności, choć bardzo słodkie nie jest ;)) Ale mam nadzieję, że mi wybaczycie, po prostu mam ogromną słabość do pieczenia słodkości, więc one nadal będą się tu często pojawiały. ;)
A teraz już o samym cieście, w zasadzie należałoby powiedzieć o „wspaniałym cieście” słów kilka… Ciasto jest na wskroś czekoladowe, wilgotne do granic możliwości, chciałoby się rzec, że to nie ciasto, a mus czekoladowy na ciepło. Konsystencję ma nieco zbliżoną do brownie, ale to jednak nie ta bajka, bo jest zdecydowanie bardziej puszyste. W smaku ciasta dominuje czekolada, ale wyczuwalna jest też mocna nuta kawowa, szczególnie w polewie, którą wymyśliłam na potrzeby tego ciasta i powiem Wam, był to strzał w dziesiątkę, gdyż między innymi dzięki tej polewie nie można przejść obok tego ciasta obojętnie.
Jeśli podobnie jak my lubicie sobie dogadzać czekoladowymi smakołykami, to polecam Wam to ciasto gorąco, nie zawiedziecie się. ;)
Przepis własny, pomysł zaczerpnięty dzięki różnym inspiracjom w sieci.
Ilość | Składnik |
---|---|
gorzkiej czekolady 70% kakao | |
kakao | |
masła lub oleju kokosowego | |
zaparzonej mocnej kawy espresso lub rozpuszczalnej | |
mąki migdałowej lub z orzechów laskowych | |
ksylitolu | |
jajek | |
proszku do pieczenia |
Ilość | Składnik |
---|---|
masła orzechowego | |
mlecznej czekolady dobrej jakości | |
śmietanki kokosowej lub mleka | |
kawy rozpuszczalnej |
Czekoladę, kakao, masło (olej kokosowy), kawę i 1/4 szklanki ksylitolu włożyć do garnka z grubym dnem i podgrzewać na małym ogniu (mieszając) do połączenia wszystkich składników. Odstawić do przestygnięcia.
Żółtka dokładnie ubić na białą puszystą masę (ubijać przy najmniej kilka minut). Wymieszać z ostudzoną masą czekoladową (masa nie powinna być gorąca). Delikatnie połączyć z przesianą mąką, wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodając stopniowo ksylitol. Piana powinna być sztywna i lśniąca. 1/3 piany delikatnie połączyć z masą czekoladową za pomocą drewnianej łyżki. Resztę piany delikatnie wmieszać.
Tortownicę o śr. 22 cm natłuścić i wyłożyć papierem do wypieków. Masę przełożyć do formy i piec w piekarniku nagrzanym do temp. 160 C około 1 godziny, bez termoobiegu o ok. 15-20 minut dłużej.
Ciasto po upieczeniu studzić w piekarniku przy lekko uchylonych drzwiczkach (dzięki temu ciasto tylko nieznacznie opadnie).
Wystudzone ciasto wyjąć z formy. Przygotować polewę: W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę, masło orzechowe śmietankę i rozpuszczoną w dwóch łyżkach gorącej wody kawę, wymieszać do połączenia składników). Ciasto polać przygotowaną polewą.
Smacznego :)