KidsPRO.pl - Pierwszy w Polsce kurs programowania, gdzie uczymy pisząc prawdziwe programy, a nie gry!

Kruche z wiśniami i migdalowo-marcepanowa kruszonka

Przyg: 0 min Pieczenie: 0 min
Średni
Porcje: 5
KidsPRO.pl - Pierwszy w Polsce kurs programowania, gdzie uczymy pisząc prawdziwe programy, a nie gry!
Filtry wyszukiwania
Kruche%20z%20wisniami%20i%20migdalowa%20kruszonka.JPG

Składniki:

  • Ciasto:

    Ilość Składnik
    mąki pszennej
    cukru pudru
    cukru z prawdziwą wanilią
    proszku do pieczenia
    zimnego masła
    żółtka
    ekstraktu z migdałów
  • Nadzienie:

    Ilość Składnik
    600 g wiśni (poza sezonem mogą być mrożone lub z kompotu)
    cukru
    mąki ziemniaczanej
  • Kruszonka:

    Ilość Składnik
    mąki
    zmielonych migdałów
    cukru pudru
    100 g masy marcepanowej schłodzonej, startej na wiórki
    roztopionego masła

Sposób przygotowania

Ciasto:

Mąkę wymieszać z cukrem i proszkiem do pieczenia. Dodać masło pokrojone w wiórki, ekstrakt oraz żółtka, zagnieść szybko ciasto. Zawinąć w folię i wstawić do lodówki na ok. 1 godzinę.
Schłodzone ciasto rozwałkować, wyłożyć dno i boki (do wysokości 2-3 cm) tortownicy o śr. 22 cm. Spód ponakłuwać widelcem. Ciasto obciążyć suchym grochem, fasolą etc, w tym celu na ciasto wyłożyć delikatnie folię aluminiowa lub papier do wypieków i wysypać na nie groch lub fasolę, podpiec ok. 12 minut w temp. 180°C.

Nadzienie:

Wiśnie umyć, odsączyć na papierowych ręcznikach, wydrylować, zasypać cukrem i odstawić na kilka minut, żeby owoce puściły sok. Następnie poddusić wiśnie w rondelku przez kilka minut. Podduszone odsączyć na sicie nad miską, zachowując sok. Odlać 1 szklankę soku. Do oddzielnego naczynia odlać kilka łyżek soku (3-4 łyżki), przestudzić. W tych odlanych kilku łyżkach soku rozrobić mąkę ziemniaczaną, wymieszać. Pozostały odlany sok (niepełna szklanka) ponownie zagotować, zmniejszyć ogień i mąkę wymieszaną z sokiem, mieszając doprowadzić do wrzenia. Dodać wiśnie, cukier (ewentualnie dosłodzić, jeśli wiśnie byłyby wyjątkowo kwaśne). Przestudzić.
Nadzienie wiśniowe wyłożyć na przestudzone ciasto.

Kruszonka:

Masło roztopić. Mąkę i mielone migdały wymieszać z cukrem pudrem i, zalać ciepłym masłem i rozetrzeć palcami na grudki. Dodać starty marcepan. Kruszoną posypać wierzch ciasta.
Piec jeszcze 30-40 minut w temp. 180 °C. Ciasto studzić w tortownicy.


Smacznego :)

Przyg: 0 min Pieczenie: 0 min
Średni
Porcje: 5

Lubicie kruche ciasta? A kwaskowate wiśnie zatopione w takim cieście? A chrupiącą kruszonkę o smaku migdałów i marcepanu? Jeśli odpowiedzieliście twierdząco na powyższe pytania, to ciasto jest właśnie dla Was. :) U nas zniknęło niemalże zaraz po upieczeniu, tylu było na nie chętnych. :) I powiem Wam bez owijania w bawełnę i bez zbędnej kokieterii, że to jedno z najlepszych ciast kruchych jakie jadłam… samo ciasto kruche jest tak kruchusieńkie, że aż rozpływa się w ustach, a z dodatkiem masy wiśniowej i chrupiącej migdałowo-marcepanowej kruszonki to istne niebo w gębie. :) Bardzo, bardzo polecam!

Przepis własny.

Kruche%20z%20wi%C5%9Bniami%20i%20migda%C5%82ow%C4%85%20kruszonk%C4%852.JPG Kruche%20z%20wi%C5%9Bniami%20i%20migda%C5%82ow%C4%85%20kruszonk%C4%853.JPG

Komentarze Czytelników

Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.

Twój komentarz
  • marta marta
    2015-07-08 21:34:29

    Czy kruszonka bez dodatku cukru wyjdzie odpowiednia? Marcepan jest slodki i nie chce zeby calosc wyszla zbyt slodka:-) pozdrawiam

    Twój komentarz
    • Kasia - Slodkiefantazje.pl Kasia - Slodkiefantazje.pl
      2015-07-09 12:08:22

      Bez cukru będzie po prostu mniej słodka. Pozdrawiam

      Twój komentarz
  • MonikaKolor MonikaKolor
    2014-01-13 19:33:13

    Zrobiłam i zapewniam, że jest idealne. Dałam trochę mniej marcepanowej masy bo nie przepadam ale nie było wyraźnego posmaku. Wiśnie były ze słoika, nie z kompotu tylko takie zasypane cukrem i może trochę za dużo ich dałam (zdaniem rodziny) ALE BYŁO WYŚMIENITE

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2013-08-12 21:23:37

    @M -wiśnie z kompotu dobrze osączyć i pozostawić kompot w garnuszku. Odmierzyć 1 szklankę (250 ml) kompotu. Dalej postępować jak w przepisie, czyli mąkę rozrabiamy w kompocie, itd. Pozdrawiam serdecznie!

    Twój komentarz
  • m m
    2013-08-12 20:33:29

    moze glupie pytanie.. ale jak postąpić z wisniami z kompotu??

    Twój komentarz
  • Madziorek Madziorek
    2013-08-04 15:25:49

    Genialny przepis! Ciasto jest przepyszne, palce lizać :) Zniknęło w mgnieniu oka :D Przepis zapisuję "do ulubionych" :) POZDRAWIAM :)

    Twój komentarz
  • as as
    2012-12-09 12:43:10

    Ciasto jest rewelacyjne,wczoraj je pieklam i juz nie duzo zostalo:)

    Twój komentarz
  • Angie Angie
    2012-08-02 06:30:46

    Zrobiłam. Jest doskonałe!Pozdrawiam!

    Twój komentarz
  • Jolanta Szyndlarewicz Jolanta Szyndlarewicz
    2012-07-29 06:39:22

    Wiśnie w moim sadzie już dośc dawno się skończyły, ale zapiszę sobie ten przepis na przyszły rok:) pozdrawiam

    Twój komentarz
  • aga-aa aga-aa
    2012-07-28 23:23:16

    ciasta z kruszonką należą do moich ulubionych :)

    Twój komentarz
  • Angie Angie
    2012-07-27 06:50:32

    Wygląda przepysznie!

    Twój komentarz
  • Gosia Gosia
    2012-07-27 05:21:42

    wygląda obłędnie, nie dziwię się, że miało wielu amatorów :)

    Twój komentarz

Kruche z wiśniami i migdalowo-marcepanowa kruszonka

Kruche z wiśniami i migdalowo-marcepanowa kruszonka

Przygotowanie: 0 min. Pieczenie: 0 min

Poziom trudności: Średni

Ilość porcji: 5

Opis

Lubicie kruche ciasta? A kwaskowate wiśnie zatopione w takim cieście? A chrupiącą kruszonkę o smaku migdałów i marcepanu? Jeśli odpowiedzieliście twierdząco na powyższe pytania, to ciasto jest właśnie dla Was. :) U nas zniknęło niemalże zaraz po upieczeniu, tylu było na nie chętnych. :) I powiem Wam bez owijania w bawełnę i bez zbędnej kokieterii, że to jedno z najlepszych ciast kruchych jakie jadłam… samo ciasto kruche jest tak kruchusieńkie, że aż rozpływa się w ustach, a z dodatkiem masy wiśniowej i chrupiącej migdałowo-marcepanowej kruszonki to istne niebo w gębie. :) Bardzo, bardzo polecam!

Przepis własny.

Składniki

  • Ciasto:

    Ilość Składnik
    mąki pszennej
    cukru pudru
    cukru z prawdziwą wanilią
    proszku do pieczenia
    zimnego masła
    żółtka
    ekstraktu z migdałów
  • Nadzienie:

    Ilość Składnik
    600 g wiśni (poza sezonem mogą być mrożone lub z kompotu)
    cukru
    mąki ziemniaczanej
  • Kruszonka:

    Ilość Składnik
    mąki
    zmielonych migdałów
    cukru pudru
    100 g masy marcepanowej schłodzonej, startej na wiórki
    roztopionego masła

Sposób przygotowania

Ciasto:

Mąkę wymieszać z cukrem i proszkiem do pieczenia. Dodać masło pokrojone w wiórki, ekstrakt oraz żółtka, zagnieść szybko ciasto. Zawinąć w folię i wstawić do lodówki na ok. 1 godzinę.
Schłodzone ciasto rozwałkować, wyłożyć dno i boki (do wysokości 2-3 cm) tortownicy o śr. 22 cm. Spód ponakłuwać widelcem. Ciasto obciążyć suchym grochem, fasolą etc, w tym celu na ciasto wyłożyć delikatnie folię aluminiowa lub papier do wypieków i wysypać na nie groch lub fasolę, podpiec ok. 12 minut w temp. 180°C.

Nadzienie:

Wiśnie umyć, odsączyć na papierowych ręcznikach, wydrylować, zasypać cukrem i odstawić na kilka minut, żeby owoce puściły sok. Następnie poddusić wiśnie w rondelku przez kilka minut. Podduszone odsączyć na sicie nad miską, zachowując sok. Odlać 1 szklankę soku. Do oddzielnego naczynia odlać kilka łyżek soku (3-4 łyżki), przestudzić. W tych odlanych kilku łyżkach soku rozrobić mąkę ziemniaczaną, wymieszać. Pozostały odlany sok (niepełna szklanka) ponownie zagotować, zmniejszyć ogień i mąkę wymieszaną z sokiem, mieszając doprowadzić do wrzenia. Dodać wiśnie, cukier (ewentualnie dosłodzić, jeśli wiśnie byłyby wyjątkowo kwaśne). Przestudzić.
Nadzienie wiśniowe wyłożyć na przestudzone ciasto.

Kruszonka:

Masło roztopić. Mąkę i mielone migdały wymieszać z cukrem pudrem i, zalać ciepłym masłem i rozetrzeć palcami na grudki. Dodać starty marcepan. Kruszoną posypać wierzch ciasta.
Piec jeszcze 30-40 minut w temp. 180 °C. Ciasto studzić w tortownicy.


Smacznego :)