Przygotowanie: 40 min. Pieczenie: 0 min
Poziom trudności: Łatwy
Ilość porcji: 12
Forma: 24 cm
Ilość | Składnik |
---|---|
jajka | |
cukru | |
mąki pszennej | |
mąki ziemniaczanej | |
kakao |
Ilość | Składnik |
---|---|
tłustego twarogu (nie wiaderkowego) | |
jajka (białka i żółtka oddzielnie) | |
200 g | masła |
cukru pudru (lub mniej wg uznania) | |
mleka | |
mąki ziemniaczanej (jeśli nie przeszkadza Wam posmak budyniu w serniku można zastąpić proszkiem budyniowym) | |
pasty z wanilii (można zastąpić ekstraktem z wanilii, ziarenkami z 2 lasek wanilii lub 32 g cukru z prawdziwą wanilią) |
Ilość | Składnik |
---|---|
1 szklanka | powideł śliwkowych lub dżemu z czarnej porzeczki |
gorzkiej czekolady | |
oleju słonecznikowego |
Biszkopt:
Białka ubić na sztywno. Stopniowo dodawać cukier, ubić na sztywną lśniącą pianę. Dodawać po 1 żółtku dalej ubijając.
Mąki i kakao wymieszać, przesiać, dodać do masy jajecznej. Delikatnie wymieszać drewnianą łyżką lub mikserem na najniższych obrotach miksera.
Spód tortownicy (o ś. 24 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, boków nie wykładać. Ciasto przełożyć do tortownicy. Piec ok 15 minut w temp. 160°C (do suchego patyczka).
Wyjąć z piekarnika, pozostawić w tortownicy.
Masa serowa:
Ser zemleć przynajmniej dwukrotnie. Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodać kolejno żółtka, ucierać, Dodać zmielony ser, pastę/ekstrakt waniliowy.
Białka ubić na sztywną pianę, dodać do masy serowej, delikatnie wymieszać. Masę przelać do garnka z grubym dnem. Zagotować, mieszając od czasu do czasu, żeby masa się nie przypaliła.
Mąkę ziemniaczaną lub budyń wymieszać z mlekiem, tak, żeby nie było grudek. Gdy masa serowa się zagotuje, dodać do niej rozrobioną w mleku mąkę/budyń. Mieszać do znacznego zgęstnienia masy (nadal powinny mieć konsystencje lejąca, ale znacznie gęstszą – a’la budyń do picia).
Biszkopt posmarować powidłami lub dżemem, wylać na niego gorącą masę serową. Sernik wstawić na całą noc do lodówki.
Schłodzony wyjąć z tortownicy, delikatnie oddzielając brzegi sernika od ścianek tortownicy. Polać polewą czekoladową (czekoladę rozpuścić w kąpiel wodnej, dodać olej, wymieszać).
Smacznego :)