Przygotowanie: 40 min. Pieczenie: 20 min
Poziom trudności: Łatwy
Ilość porcji: 18
Forma: 27 cm
Ilość | Składnik |
---|---|
jajka | |
cukru | |
mąki pszennej tortowej | |
mąki ziemniaczanej |
Ilość | Składnik |
---|---|
tłustego twarogu, trzykrotnie zmielonego (może być wiaderkowy) | |
302 g | masła |
cukru pudru (mniej lub więcej w zależności od upodobań smakowych) | |
żółtka | |
jajko | |
śmietanki kremówki 30% | |
kakao | |
ekstraktu z wanilii | |
żelatyny |
Ilość | Składnik |
---|---|
truskawki lub inne owoce | |
galaretki owocowe |
Biszkopt:
Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania, gdy piana jest już sztywna, stopniowo dodawać cukier, cały czas ubijając do wyczerpania cukru (ubita piana powinna być sztywna i lśniąca). Następnie dodawać kolejno żółtka, po każdym ubijając około 30 sekund.
Mąki wymieszać, przesiać do puszystej masy jajecznej, delikatnie wmieszać do ciasta drewnianą łyżką lub mikserem na najwolniejszych obrotach.
Dno tortownicy o średnicy 21-22 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Boków tortownicy niczym nie wykładać i nie smarować. Do formy wlać ciasto. Piec w temperaturze 160 - 170ºC około 15-20 minut (do suchego patyczka).
Biszkopt pozostawić w uchylonym piekarniku do ostygnięcia. Całkowicie wystudzić.
Masa:
Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać żółtka, po każdym miksując do połączenia się składników, następnie dodać jajko i ekstrakt z wanilii, zmiksować. Dodawać porcjami ser, utrzeć na jednolitą masę.
Kremówkę ubić na sztywno, dodać do masy serowej i delikatnie wymieszać. Połowę masy przełożyć do drugiej miski, dodać do niej kakao, wymieszać.
Żelatynę zalać odrobiną wody (ok. 1/3 szklanki), pozostawić, żeby napęczniała. Podgrzać w rondelku do rozpuszczenia, nie gotować.
Przestudzoną żelatynę dodać do obu mas (po połowie do każdej), dodawać miksując na szybkich obrotach, żeby w masie nie zdążyły zrobić się grudki.
Masę kakaową wyłożyć na biszkopt, wierzch wyrównać, wstawić do lodówki, żeby masa nieco stężała. Na wierzch wyłożyć masę waniliową, wstawić do lodówki, żeby stężała.
Galaretki przygotować w 2/3 zalecanej ilości wody. Schłodzić. Owoce ułożyć na wierzchu sernika (na białej masie), zalać je tężejącą galaretką. Wstawić do lodówki na kilka godzin.
Smacznego :)