twarożku śmietankowego lub serka homogenizowanego naturalnego
ekstraktu z wanilii
mąki jaglanej
Dodatkowo:
Ilość
Składnik
truskawki, maliny lub inne ulubione owoce/konfitura
zmielonego ksylitolu
Sposób przygotowania
Żółtka utrzeć z ksylitolem na puszystą masę. Dodać serek, ekstrakt z wanilii i przesianą mąkę, zmiksować. Białka ubić na sztywno, delikatnie połączyć z resztą masy.
Smażyć na rozgrzanej, lekko natłuszczonej patelni (1-2 minuty z każdej strony, aż placek wyraźnie się zarumieni). Oprószyć mielonym ksylitolem, podawać z pokrojonymi truskawkami, malinami lub konfiturą.
Tym razem propozycja śniadaniowa. Choć moja córcia lubi te placki jadać na kolację. :D
Placuszki wychodzą przepyszne, delikatne jak puch, rozpływające się w ustach, wilgotne. W smaku przypominają serniczki. :) A jak dodamy do nich świeże truskawki lub konfiturę z tych owoców, to mamy prawdziwe „niebo w gębie”. :) Przepis nieco zmodyfikowany, przerobiony na zdrowszą wersję, znaleziony kilka lat temu w zbiorach Nigelli. Bardzo polecam.
Składniki:
Na około 12 placuszków:
Ilość
Składnik
duże jajka
ksylitolu
twarożku śmietankowego lub serka homogenizowanego naturalnego
ekstraktu z wanilii
mąki jaglanej
Dodatkowo:
Ilość
Składnik
truskawki, maliny lub inne ulubione owoce/konfitura
Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.
Kaszanasza
2016-01-19 18:47:06
Super przepis ! Choć wprowadziłam małe zmiany Zamiast maki dodałam kasze jaglana ugotowana i troche kaszy mannej Taka troche zdrowsza wersja :)
Placuszki serowe
2015-08-16 15:33:48
Witam
Mialem ochote na placuszki serowe (nigdy jeszcze ich sam nie robilem) wiec wszedlem na google i wybralem pierwszy przepis od gory (Twoj) Musze powiedziec, ze cala kompozycja wyglada bardzo przyjemnie i az by sie chcialo zasiasc do takiego stolu. Jestem absolutnie przekonany, ze placuszki sa rewelacyjne. Tak na marginesie zauwazylem, ze mozna to przetlumaczyc (Bing translator) wiec to zrobilem. Te automatyczne tlumaczenia sa rozbrajajace czasami-dobra zabawa. Pozdrawiam Darek
Agnieszka
2014-09-21 23:12:11
Przygotowałam dziś placuszki na śniadanie. Do ciasta dodałam garść rodzynek. Wyszły doskonałe. Uwielbiam takie delikatne placuszki smażone bez dodatku tłuszczu. Smażyłam na zwykłej, teflonowej patelni i nie miałam żadnego problemu z przywieraniem. Dziękuję za ten przepis i pozdrawiam serdecznie:)
Agniesia
2013-05-24 13:30:45
Kasiu zrobiłam placuszki twarogowe pamiętając o Twoim przepisie, ale wprowadziłam małe zmiany i nie chciało mi się już brudzić kolejnej miski na ubicie białka, więc dałam całe jajko od razu :) Lubię takie szybkie placuszki :)
kama
2013-04-28 10:50:19
Oj tak placuszki wyśmienite:) właśnie się nimi zajadam:) Próbowałam jednego upiec w piekarniku ale wyszedł jednak za suchy i resztę smażyłam na patelni...na pierwsze placki bardzo leciutko wysmarowałam patelnie olejem a następne już bez,więc nie są tłuste:) Tak patrzę Kasiu na Twoje zdjęcia i Twoje placuszki są takie grubsze...moje wyszły trochę płaskie bo rozlewały mi się na patelni...jakiej konsystencji wychodzi Ci ciasto? może moje było za rzadkie i przez to trochę rozlały mi się przy formowaniu?
mequi
2013-04-28 09:18:27
Placuszki rewelacja!W ogóle czego nie spróbuje robic z twojego bloga wszystko wychodzi dobrze i smakuje jeszcze lepiej:)
gin
2013-04-27 17:50:01
Uwielbiam takie placuszki... I na śniadanie, i na kolację ;)
SlodkieFantazje
2013-04-27 16:03:25
@Kama - wydawało mi się, że już odpisałam odnośnie tgo oleju, ale w komentarzach nie widzę, więc może nie kliknęłam "opublikuj". :D ja smażę na patelni ceramicznej, więc nie dodaje juz tłuszczu, ale placuszki serowe mają to do siebie, że lubią się przyczepiać do patelni i przypalać, więc lepiej dodać trochę oleju, ale nie za dużo, żeby nie wchłonęły go zbyt wiele, bo będzie tłusto i po rozgrzaniu patelni, smażyć na dość małym ogniu. Opcja z pieczeniem też bardzo mi się podoba, jestem ciekawa co z tego wyjdzie. :) Jeśli wypróbujesz w piekarniku to daj znać. :))
kama
2013-04-26 17:45:34
a właśnie wpadłam na pewien pomysł i nie wiem czy jest on dobry;-) a może można je upiec w piekarniku tak jak pączki pieczone czy ciasto jest za luzne?
kama
2013-04-26 17:43:30
Kasiu,więc jak z tym olejem? dużo go trzeba? :)
Agniesia
2013-04-26 09:36:20
Piękne te Twoje placuszki Kasiu. Robiłam kiedyś podobne. Smakują jak serniczki :)
SlodkieFantazje
2013-04-25 22:15:37
@An - około 12 grubszych placukszów.
an
2013-04-25 18:52:58
a ile wychodzi z tego placuszków? ;)
kulinarny-swiat.pl
2013-04-25 16:58:30
mega :) cudne zdjęcie i pyszności na talerzu.
kama
2013-04-25 16:44:34
Oooooooo jakie piękne i pewnie bardzo smaczne;-) jutro robię;-) A proszę mi powiedzieć czy na takie placuszki trzeba dawać dużo oleju? tak jak na pączki? oby nie;-)
kamycha
2013-04-25 15:51:48
Dopiero wiosna , a tu już lato gości na dobre.Wyglądają rewelacyjnie a i deska fiu fiu .Pyszności :)
SlodkieFantazje
2013-04-25 12:27:37
@Inspirowane Smakiem - blat zrobiony jest ze starych desek (z rozberanej komórki) :), pomalowałam je na biało, zbiłam gwoździami, postarzyłam dodatkowo papierem sciernym i gotowe. :) Na początku też szukałam w sklepach, ale jak nigdzie nie znalazłam stwierdziłam, że zrobię sama, teraz mam już trzy takie blaty. :D I szukam desek na następne w innych kolorach, bo zapas desek też mi sie już skończył. :D Najłatwiej przejechać sie na wieś i tam zpaytać kogoś, tam ludzie często chętnie oddają za grosze takie rzeczy, bo poza drewnem na opał nic z nimi więcej nie robią, ewentualnie na budowie zapytać, etc. A jeśli chcesz nowe, to najlepiej w tartaku kupić lub hipermarkecie budowlanym i pomalować wg uznania. Teraz np. w Obi są w promocji deski sosnowe, chyba niecałe 30 zł za metr kwadratowy kosztują. Pozdrawiam serdecznie!
Katarzyna
2013-04-25 11:48:59
Świetne, też takie robię, ale zamiast białej mąki dodaję kukurydzianej i dosypuję otręby :)
Inspirowane Smakiem
2013-04-25 10:27:24
Prosto i pysznie, czyli tak jak i ja lubię. :) I w dodatku piękne zdjęcia! Ps. czy można wiedzieć, jak zdobyłaś takie ładne deski na tło? Szukałam w zakamarkah domu, szukałam w sklepach, nigdzie nie mogę się na takie natknąć...
Tym razem propozycja śniadaniowa. Choć moja córcia lubi te placki jadać na kolację. :D
Placuszki wychodzą przepyszne, delikatne jak puch, rozpływające się w ustach, wilgotne. W smaku przypominają serniczki. :) A jak dodamy do nich świeże truskawki lub konfiturę z tych owoców, to mamy prawdziwe „niebo w gębie”. :) Przepis nieco zmodyfikowany, przerobiony na zdrowszą wersję, znaleziony kilka lat temu w zbiorach Nigelli. Bardzo polecam.
Składniki
Na około 12 placuszków:
Ilość
Składnik
duże jajka
ksylitolu
twarożku śmietankowego lub serka homogenizowanego naturalnego
ekstraktu z wanilii
mąki jaglanej
Dodatkowo:
Ilość
Składnik
truskawki, maliny lub inne ulubione owoce/konfitura
zmielonego ksylitolu
Sposób przygotowania
Żółtka utrzeć z ksylitolem na puszystą masę. Dodać serek, ekstrakt z wanilii i przesianą mąkę, zmiksować. Białka ubić na sztywno, delikatnie połączyć z resztą masy.
Smażyć na rozgrzanej, lekko natłuszczonej patelni (1-2 minuty z każdej strony, aż placek wyraźnie się zarumieni). Oprószyć mielonym ksylitolem, podawać z pokrojonymi truskawkami, malinami lub konfiturą.