Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Przestudzić. Czekoladę rozprowadzić dość grubo pędzelkiem z miękkim włosiem w zagłębieniach foremki, Postawić do góry nogami, żeby zbędna czekolada spłynęła z dołu foremek, wstawić na kilka minut do lodówki. Gdy czekolada zastygnie rozsmarować na niej kolejna warstwę czekolady, ponownie schłodzić.
Konfiturę wiśniową podgrzać.
Masa bajaderkowa:
Ciastka, ciasta drobno pokruszyć, część można zostawić w większych kawałkach (ja wszystko zblendowałam), przesypać do naczynia.
Jeśli bajaderka robiona jest tylko z resztek ciast warto dodać do niej trochę suchych herbatników.
Zagotować razem mleko, cukier, masło i kakao. Lekko przestudzić i wymieszać z pokruszonymi na proszek ciastami, powidłami, kremem czekoladowym i aromatem. Wszystko ugnieść na jednolitą masę. Jeśli otrzymana masa okaże się zbyt miękka, wystarczy ją schłodzić w lodówce lub dosypać trochę ciastek.
Całość
Foremki w zastygnięta czekoladą wyjąć z lodówki, do każdej czekoladowej skorupki włożyć po 1 łyżeczce płynnej konfitury wiśniowej, resztę wolnego miejsca wypełnić masą bajaderkową. Na wierzchu każdego „móżdżka” rozsmarować białą czekoladę, by całość była osłonięta czekoladą jak pralinka. Ponownie schłodzić w lodówce do zastygnięcia.
Jeżeli chcesz zrobić niezapomniane wrażenie na swoich gościach podczas Halloween, mam dla Ciebie coś wyjątkowego: bajaderki w kształcie mózgu z "krwawiącą" konfiturą wiśniową. Te makabryczne, ale jednocześnie pyszne bajaderki z pewnością staną się hitem każdej imprezy. Wyglądają przerażająco realistycznie, ale smakują po prostu nieziemsko!
Bajaderki są tradycyjnym słodkim przysmakiem, ale moja wersja na Halloween dodaje do nich odrobinę strasznej magii. Kształt mózgu wykonany z delikatnej masy czekoladowej idealnie komponuje się z konfiturą wiśniową, która imituje krew. Kiedy goście zdecydują się na kęs, będą zaskoczeni "krwawiącym" wnętrzem bajaderki.
Co więcej, bajaderki są stosunkowo łatwe do zrobienia. Po uformowaniu masy w kształcie mózgu, wystarczy wypełnić je konfiturą i gotowe! Bajaderki są nie tylko efektowne, ale i smaczne, co z pewnością zostanie docenione przez wszystkich gości.
Jeśli więc planujesz imprezę na Halloween i chcesz zaskoczyć swoich gości czymś więcej niż standardowymi słodyczami, te bajaderki są idealnym wyborem. Nie tylko wprowadzą atmosferę grozy, ale również zadowolą podniebienia najbardziej wymagających smakoszy. Nie czekaj więc dłużej i dodaj te unikalne bajaderki do menu swojej Halloweenowej imprezy!
Składniki:
Na ok. 8 sztuk:
Ilość
Składnik
250 g
ciast, pokruszonych ciasteczek, herbatników, etc. (ciasta nie powinny mieć dodatku masy kremowej, żelatyny, owoców itp.)
Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.
Krasz
2015-03-07 13:04:15
A jak te móżdżki schłodzone wyjąć z foremek, żeby zachowały swój kształt? Moje niestety się rozpadają...
Kasia - Slodkiefantazje.pl
2015-03-07 13:27:53
Ja swoje po prostu delikatnie odginałam i móżdżki same wyskakiwały. Warstwa czekolady musi być na tyle gruba, żeby nie pękała przy delikatnym dotknięciu. Można foremkę z móźdżkami włozyć dosłownie na kilka sekund do gorącej wody i wtedy móżdżki powinny same wyskoczyć. Pozdrawiam i trzymam kciuki
Catherine
2013-10-31 13:54:24
Teraz to się naprawdę przestraszyłam!:D GENIALNE!
Majana
2013-10-30 20:40:40
He he , ale masakra! :D.Świetne są!
gin
2013-10-30 15:14:38
Brrr... Wyglądają naprawdę makabrycznie :)
Maggie
2013-10-30 11:48:00
Idealne na halloweenowa impreze! Makabryczne? Owszem, ale o to chodzi :)
Jeżeli chcesz zrobić niezapomniane wrażenie na swoich gościach podczas Halloween, mam dla Ciebie coś wyjątkowego: bajaderki w kształcie mózgu z "krwawiącą" konfiturą wiśniową. Te makabryczne, ale jednocześnie pyszne bajaderki z pewnością staną się hitem każdej imprezy. Wyglądają przerażająco realistycznie, ale smakują po prostu nieziemsko!
Bajaderki są tradycyjnym słodkim przysmakiem, ale moja wersja na Halloween dodaje do nich odrobinę strasznej magii. Kształt mózgu wykonany z delikatnej masy czekoladowej idealnie komponuje się z konfiturą wiśniową, która imituje krew. Kiedy goście zdecydują się na kęs, będą zaskoczeni "krwawiącym" wnętrzem bajaderki.
Co więcej, bajaderki są stosunkowo łatwe do zrobienia. Po uformowaniu masy w kształcie mózgu, wystarczy wypełnić je konfiturą i gotowe! Bajaderki są nie tylko efektowne, ale i smaczne, co z pewnością zostanie docenione przez wszystkich gości.
Jeśli więc planujesz imprezę na Halloween i chcesz zaskoczyć swoich gości czymś więcej niż standardowymi słodyczami, te bajaderki są idealnym wyborem. Nie tylko wprowadzą atmosferę grozy, ale również zadowolą podniebienia najbardziej wymagających smakoszy. Nie czekaj więc dłużej i dodaj te unikalne bajaderki do menu swojej Halloweenowej imprezy!
Składniki
Na ok. 8 sztuk:
Ilość
Składnik
250 g
ciast, pokruszonych ciasteczek, herbatników, etc. (ciasta nie powinny mieć dodatku masy kremowej, żelatyny, owoców itp.)
Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Przestudzić. Czekoladę rozprowadzić dość grubo pędzelkiem z miękkim włosiem w zagłębieniach foremki, Postawić do góry nogami, żeby zbędna czekolada spłynęła z dołu foremek, wstawić na kilka minut do lodówki. Gdy czekolada zastygnie rozsmarować na niej kolejna warstwę czekolady, ponownie schłodzić.
Konfiturę wiśniową podgrzać.
Masa bajaderkowa:
Ciastka, ciasta drobno pokruszyć, część można zostawić w większych kawałkach (ja wszystko zblendowałam), przesypać do naczynia.
Jeśli bajaderka robiona jest tylko z resztek ciast warto dodać do niej trochę suchych herbatników.
Zagotować razem mleko, cukier, masło i kakao. Lekko przestudzić i wymieszać z pokruszonymi na proszek ciastami, powidłami, kremem czekoladowym i aromatem. Wszystko ugnieść na jednolitą masę. Jeśli otrzymana masa okaże się zbyt miękka, wystarczy ją schłodzić w lodówce lub dosypać trochę ciastek.
Całość
Foremki w zastygnięta czekoladą wyjąć z lodówki, do każdej czekoladowej skorupki włożyć po 1 łyżeczce płynnej konfitury wiśniowej, resztę wolnego miejsca wypełnić masą bajaderkową. Na wierzchu każdego „móżdżka” rozsmarować białą czekoladę, by całość była osłonięta czekoladą jak pralinka. Ponownie schłodzić w lodówce do zastygnięcia.