Czekoladowa babka piaskowa

Przyg: 30 min Pieczenie: 45 min
Łatwy
Porcje: 16
Filtry wyszukiwania
IMG_7896.JPG

Składniki:

Forma okrągła (Kliknij ikonę, aby zmienić rozmiar)
22 cm

  • Ciasto:

    Ilość Składnik
    180 g masła w temperaturze pokojowej
    drobnego cukru do wypieków
    1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią lub 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
    duże jajka
    mąki pszennej
    mąki ziemniaczanej
    proszku do pieczenia
    kakao
    mleka
  • Polewa:

    Ilość Składnik
    gorzkiej czekolady
    masła
    śmietanki kremówki 30%

Sposób przygotowania

Ciasto:
Masło utrzeć mikserem na puszystą masę, stopniowo dodawać cukier i stale ucierać do wyczerpania cukru, aż masa będzie jasno kremowa i puszysta. Dodać cukier z prawdziwą wanilią lub ekstrakt z wanilii, zmiksować. Następnie dodawać po jednym jajku i stale miksować (kolejne jajko dodajemy, gdy poprzednie połączyło się z masą maślaną w jednolitą całość). 
Do drugiego naczynia przesiać oba rodzaje mąki, kakao i proszek do pieczenia, wymieszać. Suche składniki dodawać do masy maślano-jajecznej w trzech porcjach, na przemian z mlekiem (a więc dodajemy 1/3 porcji suchych składników miksujemy, następnie 1/3 porcji mleka, znów miksujemy itd. do wyczerpania składników). 
Gotową masę czekoladową przełożyć do natłuszczonej i wysypanej mąką/kaszą manną lub bułką tartą formy z kominem (u mnie niewysoka, o śr. 22 cm). Ciasto wstawić do nagrzanego do temperatury 180 °C (grzanie góra/dół) lub 160 °C (termoobieg) i piec ok. 40-50 minut (w wyższej formie o mniejszej średnicy prawdopodobnie trzeba będzie piec chwilę dłużej; najlepiej sprawdzić drewnianym patyczkiem, czy babka w środku jest już upieczona).
Gotową wyjąć z piekarnika, przestudzić kilka minut w formie, a następnie wyjąć z formy na kratkę do studzenia.

Polewa:
Czekoladę, masło i śmietankę rozpuścić w kąpieli wodnej, od czasu do czasu mieszając. W tym celu czekoladę pokroić na małe kawałki, przełożyć do suchej, metalowej miski, dodać śmietankę i masło. Miskę ustawić na garnku z gotującą się wodą (opierając miskę o ścianki garnka). Gdy czekolada się już rozpuścić, a masa jest jednolita i lśniąca polewamy nią babkę. 

Smacznego :)


Przyg: 30 min Pieczenie: 45 min
Łatwy
Porcje: 16
Na blogu jest już sporo babek, w tym również piaskowe, ale piaskowej czekoladowej do tej pory nie było. To klasyczna, puszysta, delikatna babeczka, która, jeśli tylko dobrze ją przechowujemy, długo będzie nas cieszyć swoją świeżości i puszystością. Idealnie sprawdzi się nie tylko na Wielkanocnym stole, ale również na co dzień do poobiedniej herbatki. 
IMG_7910.JPG IMG_7919.JPG

Zdjęcia Czytelników

Komentarze Czytelników

Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.

Twój komentarz
  • anka anka
    2015-03-25 08:24:20

    Dlaczego piekę różne ciasta torty, drożdżowe i wszystko jest super, a w każdej babce mam zakalec :-( płakać mi się chce, że nie mogę upiec babki i nawet nie wiem ile prób poczyniłam :-(

    Twój komentarz
    • Halina Halina
      2015-09-03 15:45:03

      Chcę podzielić się moimi spostrzeżeniami odnośnie nieudanych babek Anki. Po pierwsze wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej tz. na 2 godzinki przed pieczeniem produkty które trzymamy w lodówce wyjąć i pozostawić do momentu wypieku.Po drugie do utartych jajek z cukrem i masłem dodajemy mąkę w trzech turach razem z 1/3 ilości mleka i już nie miksujemy tylko mieszamy łyżką lub szpatułką do połączenia składników. Też tak miałam prawie za każdym razem zakalec. Odkąd nie miksuję mąki babki wychodzą jak malowane. Spróbuj Halina

      Twój komentarz
    • Kasia - Slodkiefantazje.pl Kasia - Slodkiefantazje.pl
      2015-03-25 10:06:07

      To dotyczy tylko babek ucieranych czy również drożdżowych? W ucieranych istotne są w zasadzie trzy-cztery rzeczy: składniki powinny mieć temperaturę pokojową, masło powinno być dobrze utarte z cukrem na puszystą masę, jajka dodajemy stopniowo, żeby ciasto się nie zwarzyło podczas ucierania i bardzo ważne - po dodaniu mąki miksujemy ciasto tylko do połączenia się składników, nie dłużej. Pozdrawiam serdecznie

      Twój komentarz
  • 2015-03-24 20:43:37

    Fajna babka, ale ja lubie biale babki tak jak i moja rodzinka;)

    Twój komentarz
  • 2015-03-24 19:39:37

    Myślę, dziewczyny ze święta będą bardzo udane😊 twórzmy 😉

    Twój komentarz
  • 2015-03-24 17:45:29

    Ale mam ochotę na babeczke, wygląda smakowicie

    Twój komentarz
  • 2015-03-24 14:27:47

    Czekolada.....

    Twój komentarz
  • 2015-03-24 13:42:48

    Mój mąż mówi, ze te zdjecia to dla kobiet jest jak dobry seks. Zgadzam sie z min😊od razu mam dobry humor🍰🍰🍰🍰🍰🍰🍰☕☕☕☕☕Mniami

    Twój komentarz
    • 2015-03-24 13:43:40

      Hahaha :) coś w tym jest ;)

      Twój komentarz
  • 2015-03-24 13:05:46

    Aneta Płachta już wiesz co upiec w nowej foremce :) i pamiętaj zaproś mnie na inkę jak jeszcze w piekarniku będzie bo potem może być za późno :P

    Twój komentarz
  • 2015-03-24 12:44:30

    piękna :)

    Twój komentarz
  • 2015-03-24 12:40:55

    Poproszę kawałeczek :D

    Twój komentarz
    • 2015-03-24 12:54:22

      Z częstowaniem będzie ciężko, bo babce niestety nie ma już nawet śladu :D

      Twój komentarz

Czekoladowa babka piaskowa

Czekoladowa babka piaskowa

Przygotowanie: 30 min. Pieczenie: 45 min

Poziom trudności: Łatwy

Ilość porcji: 16

Forma: 22 cm

Opis

Na blogu jest już sporo babek, w tym również piaskowe, ale piaskowej czekoladowej do tej pory nie było. To klasyczna, puszysta, delikatna babeczka, która, jeśli tylko dobrze ją przechowujemy, długo będzie nas cieszyć swoją świeżości i puszystością. Idealnie sprawdzi się nie tylko na Wielkanocnym stole, ale również na co dzień do poobiedniej herbatki. 

Składniki

  • Ciasto:

    Ilość Składnik
    180 g masła w temperaturze pokojowej
    drobnego cukru do wypieków
    1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią lub 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
    duże jajka
    mąki pszennej
    mąki ziemniaczanej
    proszku do pieczenia
    kakao
    mleka
  • Polewa:

    Ilość Składnik
    gorzkiej czekolady
    masła
    śmietanki kremówki 30%

Sposób przygotowania

Ciasto:
Masło utrzeć mikserem na puszystą masę, stopniowo dodawać cukier i stale ucierać do wyczerpania cukru, aż masa będzie jasno kremowa i puszysta. Dodać cukier z prawdziwą wanilią lub ekstrakt z wanilii, zmiksować. Następnie dodawać po jednym jajku i stale miksować (kolejne jajko dodajemy, gdy poprzednie połączyło się z masą maślaną w jednolitą całość). 
Do drugiego naczynia przesiać oba rodzaje mąki, kakao i proszek do pieczenia, wymieszać. Suche składniki dodawać do masy maślano-jajecznej w trzech porcjach, na przemian z mlekiem (a więc dodajemy 1/3 porcji suchych składników miksujemy, następnie 1/3 porcji mleka, znów miksujemy itd. do wyczerpania składników). 
Gotową masę czekoladową przełożyć do natłuszczonej i wysypanej mąką/kaszą manną lub bułką tartą formy z kominem (u mnie niewysoka, o śr. 22 cm). Ciasto wstawić do nagrzanego do temperatury 180 °C (grzanie góra/dół) lub 160 °C (termoobieg) i piec ok. 40-50 minut (w wyższej formie o mniejszej średnicy prawdopodobnie trzeba będzie piec chwilę dłużej; najlepiej sprawdzić drewnianym patyczkiem, czy babka w środku jest już upieczona).
Gotową wyjąć z piekarnika, przestudzić kilka minut w formie, a następnie wyjąć z formy na kratkę do studzenia.

Polewa:
Czekoladę, masło i śmietankę rozpuścić w kąpieli wodnej, od czasu do czasu mieszając. W tym celu czekoladę pokroić na małe kawałki, przełożyć do suchej, metalowej miski, dodać śmietankę i masło. Miskę ustawić na garnku z gotującą się wodą (opierając miskę o ścianki garnka). Gdy czekolada się już rozpuścić, a masa jest jednolita i lśniąca polewamy nią babkę. 

Smacznego :)