Lepkie bułeczki cynamonowe

Przyg: 50 min Pieczenie: 20 min
Średni
Porcje: 12
Filtry wyszukiwania
IMG_7758.JPG

Składniki:

  • Ciasto:

    Ilość Składnik
    mąki pszennej, najlepiej chlebowej
    15 g drożdży świeżych lub 7 g suchych
    drobnego cukru do wypieków
    mleka
    soli
    masła
    duże jajka
  • Syrop:

    Ilość Składnik
    roztopionego msła
    brązowego cukru
    syropu klonowego
    golden surup
    orzechów włoskich
  • Glazura:

    Ilość Składnik
    duże jajko
    mleka
  • Wypełnienie:

    Ilość Składnik
    brązowego cukru (dałam 150 g brązowego, pomijając biały)
    drobnego cukru do wypieków (nie dodawałam, dałam więcej brązowego)
    cynamonu (dałam 1,5 łyżeczki)

Sposób przygotowania

Rozczyn:
Drożdże pokruszyć do miski, utrzeć widelcem razem z 1 łyżeczką cukru. Mleko lekko podgrzać (nie powinno być gorące, tylko letnie), przelać do miski z drożdżami, dodać tyle mąki, aby powstał rozczyn o konsystencji gęstej śmietany (ok. 2/3 szklanki mąki), wymieszać. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (na ok. 20 minut).

Jeżeli używamy suchych drożdży, mieszamy je od razu z mąką i resztą suchych składników.

Ciasto:
Resztę mąki przesiać do misy miksera, dodać cukier, sól i wymieszać. Masło roztopić i przestudzić, wymieszać z jajkami, dodać razem z wyrośniętym rozczynem do mąki. Wyrabiać ciasto ręcznie (ok. 10 minut) lub mikserem za pomocą mieszadła z hakiem (ok. 5 minut) aż będzie sprężyste i nie będzie się mocno kleić do rąk. Uformować z niego kulę, przełożyć do nasmarowanej oliwą miski, obrócić, żeby całe się natłuściło. Miskę przykrych folią spożywcza lub suchą ściereczką. Odstawić na 1-1,5 godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ciasto powinno podwoić swoją objętość).

Syrop:
Stopione masło wymieszać z cukrem. Dodać oba syropy, ponownie wymieszać. Wlać do wgłębień w formie na muffinki.
Orzechy włoskie posiekać, dodać po 1 łyżce orzechów do każdego wgłębienia z syropem

Wypełnienie:
Oba rodzaje cukru przesypać do miski, dodać cynamon, wymieszać.

Glazura:
Jajko rozbełtać razem z mlekiem.

Całość:

Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 °C.
Wyrośnięte ciasto rozgazować uderzają w nie pięścią, rozwałkować na duży prostokąt o wymiarach ok. 60 x 30 cm. Ciasto posmarować rozbełtanym jajkiem (za pomocą pędzla lub palcami). Całość posypać cukrem wymieszanym z cynamonem. Zrolować wzdłuż dłuższego boku (starannie, ale niezbyt mocno), jak na zdjęciu z etapu przygotowania. 
Rulon pokroić na 12 jednakowych plastrów i ułożyć spiralą do góry na warstwie orzechów i syropu we wgłębieniach formy.
Bułeczki odstawić do ponownego wyrośnięcia, na 20-30 minut (aż zrobią się puszyste). 
Wyrośnięte wstawić do piekarnika na 20-25 minut, aż będą złociste i wypieczone (miejscami chrupiące, a miejscami lepkie i ciągnące).
Gotowe wyjąć z piekarnika, przykryć blachą wyłożona papierem do wypieków i odwróci formę z bułeczkami do góry dnem, tak, żeby bułeczki wypadły na blachę wyłożona papierem. Resztki orzechów i syropu , kore pozostały we wgłębieniach wyjąć i nałożyć na odwrócone bułeczki. Przestudzić.

Smacznego :)

Przyg: 50 min Pieczenie: 20 min
Średni
Porcje: 12
Bułeczki o niemiecko-amerykańskim rodowodzie. W smaku przypominają nieco bułeczki norweskie, ale są bardziej lepkie, chciałoby się powiedzieć ciągnące i zdecydowanie słodsze (co nota bene sprawia, że nie da się ich zjeść za dużo). ;)
Przepis na te bułeczki znalazłam u Nigelli Lawson w How To Be A Domestic Goddess, a w oryginale pochodzi z  The Village Baker's Wife autorstwa Gayle i Joe Ortizów. Polecam!

IMG_7781.JPG IMG_7796.JPG IMG_7820.JPG IMG_7739.JPG IMG_7749.JPG IMG_7754.JPG

Komentarze Czytelników

Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.

Twój komentarz
  • gin gin
    2015-03-21 21:47:32

    Mmm, rozpustnie pyszne :)

    Twój komentarz

Lepkie bułeczki cynamonowe

Lepkie bułeczki cynamonowe

Przygotowanie: 50 min. Pieczenie: 20 min

Poziom trudności: Średni

Ilość porcji: 12

Opis

Bułeczki o niemiecko-amerykańskim rodowodzie. W smaku przypominają nieco bułeczki norweskie, ale są bardziej lepkie, chciałoby się powiedzieć ciągnące i zdecydowanie słodsze (co nota bene sprawia, że nie da się ich zjeść za dużo). ;)
Przepis na te bułeczki znalazłam u Nigelli Lawson w How To Be A Domestic Goddess, a w oryginale pochodzi z  The Village Baker's Wife autorstwa Gayle i Joe Ortizów. Polecam!

Składniki

  • Ciasto:

    Ilość Składnik
    mąki pszennej, najlepiej chlebowej
    15 g drożdży świeżych lub 7 g suchych
    drobnego cukru do wypieków
    mleka
    soli
    masła
    duże jajka
  • Syrop:

    Ilość Składnik
    roztopionego msła
    brązowego cukru
    syropu klonowego
    golden surup
    orzechów włoskich
  • Glazura:

    Ilość Składnik
    duże jajko
    mleka
  • Wypełnienie:

    Ilość Składnik
    brązowego cukru (dałam 150 g brązowego, pomijając biały)
    drobnego cukru do wypieków (nie dodawałam, dałam więcej brązowego)
    cynamonu (dałam 1,5 łyżeczki)

Sposób przygotowania

Rozczyn:
Drożdże pokruszyć do miski, utrzeć widelcem razem z 1 łyżeczką cukru. Mleko lekko podgrzać (nie powinno być gorące, tylko letnie), przelać do miski z drożdżami, dodać tyle mąki, aby powstał rozczyn o konsystencji gęstej śmietany (ok. 2/3 szklanki mąki), wymieszać. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (na ok. 20 minut).

Jeżeli używamy suchych drożdży, mieszamy je od razu z mąką i resztą suchych składników.

Ciasto:
Resztę mąki przesiać do misy miksera, dodać cukier, sól i wymieszać. Masło roztopić i przestudzić, wymieszać z jajkami, dodać razem z wyrośniętym rozczynem do mąki. Wyrabiać ciasto ręcznie (ok. 10 minut) lub mikserem za pomocą mieszadła z hakiem (ok. 5 minut) aż będzie sprężyste i nie będzie się mocno kleić do rąk. Uformować z niego kulę, przełożyć do nasmarowanej oliwą miski, obrócić, żeby całe się natłuściło. Miskę przykrych folią spożywcza lub suchą ściereczką. Odstawić na 1-1,5 godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ciasto powinno podwoić swoją objętość).

Syrop:
Stopione masło wymieszać z cukrem. Dodać oba syropy, ponownie wymieszać. Wlać do wgłębień w formie na muffinki.
Orzechy włoskie posiekać, dodać po 1 łyżce orzechów do każdego wgłębienia z syropem

Wypełnienie:
Oba rodzaje cukru przesypać do miski, dodać cynamon, wymieszać.

Glazura:
Jajko rozbełtać razem z mlekiem.

Całość:

Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 °C.
Wyrośnięte ciasto rozgazować uderzają w nie pięścią, rozwałkować na duży prostokąt o wymiarach ok. 60 x 30 cm. Ciasto posmarować rozbełtanym jajkiem (za pomocą pędzla lub palcami). Całość posypać cukrem wymieszanym z cynamonem. Zrolować wzdłuż dłuższego boku (starannie, ale niezbyt mocno), jak na zdjęciu z etapu przygotowania. 
Rulon pokroić na 12 jednakowych plastrów i ułożyć spiralą do góry na warstwie orzechów i syropu we wgłębieniach formy.
Bułeczki odstawić do ponownego wyrośnięcia, na 20-30 minut (aż zrobią się puszyste). 
Wyrośnięte wstawić do piekarnika na 20-25 minut, aż będą złociste i wypieczone (miejscami chrupiące, a miejscami lepkie i ciągnące).
Gotowe wyjąć z piekarnika, przykryć blachą wyłożona papierem do wypieków i odwróci formę z bułeczkami do góry dnem, tak, żeby bułeczki wypadły na blachę wyłożona papierem. Resztki orzechów i syropu , kore pozostały we wgłębieniach wyjąć i nałożyć na odwrócone bułeczki. Przestudzić.

Smacznego :)