Naleśniki II

Przyg: 5 min Pieczenie: 0 min
Łatwy
Porcje: 10
Filtry wyszukiwania
IMG_5083.JPG

Składniki:

  • Ciasto:

    Ilość Składnik
    mąki pszennej
    jajka
    mleka
    szczypta soli
    oleju

Sposób przygotowania

Mąkę przesiać do miski, dodać szczyptę soli i jajka, ubijać ciasto trzepaczką, stopniowo dodając mleko. Mieszać do momentu aż ciasto będzie gładkie, bez grudek. Dodać olej, wymieszać. Powinno nam powstać gładkie ciasto o konsystencji rzadkiej śmietany.

Ciasto odstawić na około 30 min, żeby "odpoczęło".

Patelnie (u mnie o śr. 22 cm) posmarować tłuszczem i dobrze rozgrzać.  Na gorąca patelnię wlewać za pomocą łyżki wazowej porcje ciasta i przechylając patelnie rozprowadzać ciasto na całej jej powierzchni. Smażyć około 1-1,5 minuty, aż powierzchnia ciasta podeschnie. Łopatką odwrócić naleśnik na drugą stronę i smażyć około 30-40 sekund, przełożyć na talerz. W ten sam sposób usmażyć kolejne naleśniki, układać jeden na drugim. 

Podawać z ulubionym nadzieniem.

Smacznego :)

Naleśniki II

Ocena:
Przyg: 5 min Pieczenie: 0 min
Łatwy
Porcje: 10
To przepis, z którego najczęściej robię naleśniki. Ten drugi (choć dodany jako pierwszy), który znajdziecie tutaj, wykorzystuję wyłącznie do naleśników na słodko, ten jest uniwersalny. Naleśniki wychodzą z niego cieniutkie, bardziej wyraziste w smaku i świetnie komponują się również z nadzieniami wytrawnymi. Wg tego przepisu od dawien dawna robiło się naleśniki u nas w domu i zawsze wszystkim smakowały, jest banalny i bardzo łatwy do zapamiętania. Polecam!

Komentarze Czytelników

Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.

Twój komentarz
  • sweethaven sweethaven
    2014-10-27 16:23:48

    Oj przypominają mi się wakacje i letnie poranki przy naleśnikach! Pychotka :)

    Zapraszam również do siebie http://mw-inspiracje.blogspot.com/

    Twój komentarz

Naleśniki II

Naleśniki II

Przygotowanie: 5 min. Pieczenie: 0 min

Poziom trudności: Łatwy

Ilość porcji: 10

Opis

To przepis, z którego najczęściej robię naleśniki. Ten drugi (choć dodany jako pierwszy), który znajdziecie tutaj, wykorzystuję wyłącznie do naleśników na słodko, ten jest uniwersalny. Naleśniki wychodzą z niego cieniutkie, bardziej wyraziste w smaku i świetnie komponują się również z nadzieniami wytrawnymi. Wg tego przepisu od dawien dawna robiło się naleśniki u nas w domu i zawsze wszystkim smakowały, jest banalny i bardzo łatwy do zapamiętania. Polecam!

Składniki

  • Ciasto:

    Ilość Składnik
    mąki pszennej
    jajka
    mleka
    szczypta soli
    oleju

Sposób przygotowania

Mąkę przesiać do miski, dodać szczyptę soli i jajka, ubijać ciasto trzepaczką, stopniowo dodając mleko. Mieszać do momentu aż ciasto będzie gładkie, bez grudek. Dodać olej, wymieszać. Powinno nam powstać gładkie ciasto o konsystencji rzadkiej śmietany.

Ciasto odstawić na około 30 min, żeby "odpoczęło".

Patelnie (u mnie o śr. 22 cm) posmarować tłuszczem i dobrze rozgrzać.  Na gorąca patelnię wlewać za pomocą łyżki wazowej porcje ciasta i przechylając patelnie rozprowadzać ciasto na całej jej powierzchni. Smażyć około 1-1,5 minuty, aż powierzchnia ciasta podeschnie. Łopatką odwrócić naleśnik na drugą stronę i smażyć około 30-40 sekund, przełożyć na talerz. W ten sam sposób usmażyć kolejne naleśniki, układać jeden na drugim. 

Podawać z ulubionym nadzieniem.

Smacznego :)