Naleśniki

Przyg: 5 min Pieczenie: 0 min
Łatwy
Porcje: 13
Filtry wyszukiwania
IMG_4973.JPG

Składniki:

  • Ciasto:

    Ilość Składnik
    mąki pszennej
    drobnego cukru do wypieków
    szczypta soli
    jajka
    mleka
    śmietanki kremówki
    kilka kropel esencji waniliowej lub pomarańczowej albo trochę startej skórki z cytryny
    topionego masła do smażenia

Sposób przygotowania

Mąkę, cukier i szczyptę soli wsypać do miski, wymieszać. Dodać jajka i dolewając stopniowo 100 ml mleka dobrze wymieszać składniki, aż masa będzie jednolita. Ciągle mieszając dolewać stopniowo resztę mleka i śmietankę.

Odstawić ciasto w ciepłe miejsce na ok. godzinę.

Przed przystąpieniem do smażenia wymieszać ciasto i dodać esencję waniliową/pomarańczową lub skórkę startą z wyszorowanej cytryny.

Patelnie (u mnie o śr. 22 cm) nasmarować odrobiną stopionego masła (ewentualnie oleju) i podgrzać. 

Łyżką wazową nalewać ciasto i przechylając patelnie rozprowadzić je tak, żeby tworzyło cienką warstwę, jednakowej grubości na całej patelni.

Smażyć około jednej minuty na średnim ogniu. Kiedy na całej powierzchni pojawią się małe dziurki odwrócić naleśnik i smażyć z drugiej strony około 40 sekund. Przełożyć na talerz i identycznie smażyć następne. Gotowe naleśniki oddzielać od siebie pergaminem.

Podawać z ulubionym nadzieniem.

Smacznego :)

Naleśniki

Ocena:
Przyg: 5 min Pieczenie: 0 min
Łatwy
Porcje: 13
Przyznaję się, że przepisu na naleśniki nie zamierzałam zamieszczać na blogu, bo uznałam, że po pierwsze - każdy z nas ma na nie swój sprawdzony przepis, po drugie - nawet jeśli takowego nie ma, to w Internecie jest zatrzęsienie przepisów na ciasto naleśnikowe. :) Ale ku mojemu zaskoczeniu dostawałam od Was tak wiele pytań o takowy przepis, że mimo wszystko postanowiłam go zamieścić. :) Ok, przyznaję, może trochę z własnej wygody, żebyście mnie już więcej o naleśniki nie pytali, ;)
Sama najczęściej robię ciasto naleśnikowe wymiennie z dwóch sprawdzonych przepisów. Z tego poniższego naleśniki wychodzą cieniutkie, delikatne, wręcz subtelne, z delikatnym posmakiem słodyczy - świetnie sprawdzają się z nadzieniem na słodko.  
Przepis na nie znalazłam kilka lat temu w książce M. Roux "Jajka" i bardzo przypadł mi i mojej rodzince do gustu. Jeśli więc ktoś z Was nie ma sprawdzonego przepisu na naleśniki lub chce wypróbować jakiś nowy, polecam gorąco ten!

IMG_4984.JPG

Komentarze Czytelników

Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.

Twój komentarz
  • aga aga
    2014-10-24 15:57:59

    Chciałam się poprostu podzielić swoim przepisem, czy coś w tym złego. A dwa dzięki pani poznaje nowe ciekawe przepisy. Niektóre znam choć czasem się zdarza tak jak w tej sytuacji że są inne lub dodatkowe składniki które sprawiają że przepisowi nadają tzw wisienki na torcie. Pisze pani o nalesnikach z piwem w życiu nie słyszałam o takich, a z chęcią bym sprawdziła przepis jeśli mogę prosić o link sprawdzonego przez panią była bym wdzięczna. Pozdrawiam :-D

    Twój komentarz
    • Kasia - Slodkiefantazje.pl Kasia - Slodkiefantazje.pl
      2014-10-24 16:18:59

      Pani Agnieszko, a gdzie ja napisałam, że coś w tym złego? :D Cieszę się, jak ktoś dzieli się ze mną i Czytelnikami swoimi przepisami i spostrzeżeniami, bo ile osób tyle pomysłów i przepisów i dotyczy to niemal każdego dania. :) Odnośnie receptury to nawiązuje do tego, co napisałam w opisie naleśników, a więc "Przyznaję się, że przepisu na naleśniki nie zamierzałam zamieszczać na blogu, bo uznałam, że po pierwsze - każdy z nas ma na nie swój sprawdzony przepis, po drugie - nawet jeśli takowego nie ma, to w Internecie jest zatrzęsienie przepisów na ciasto naleśnikowe. :) Ale ku mojemu zaskoczeniu dostawałam od Was tak wiele pytań o takowy przepis, że mimo wszystko postanowiłam go zamieścić. :) " Chyba źle mnie Pani zrozumiała, bo nie chodziło mi oczywiście o Pani recepturę. :) Jeśli chodzi o przepis na naleśniki z piwem to proporcje są następujące: szklanka mąki, 4 średnie jajka lub 3 duże, 1 i 1/4 szklanki jasnego piwa, szczypta soli, 1 łyżka cukru. Pozdrawiam :)

      Twój komentarz
      • aga aga
        2014-10-24 16:51:30

        Pani Kasiu, fakt blad z mojej strony ;) na tel nie wyswietla mi sie pani odpowiedz calkowicie nie wiem czemu :( przenioslam sie na komputer i teraz lepiej wszystko wyglada :) nawet Pani odpowiedzi :) zaraz lece do kuchni sprobowac nowego przepisu :D Pani Kasiu mam nadzieje ze nie gniewa sie Pani na mnie za ta pomylke. Pani bloga dodaje do ulubionych :D a dotarlam na niego w poszukiwaniach przepisu na ciasto francuskie juz znalazlam odpowiednie dla mnie :) We francji gdzie mieszkam robia pycha ciastka rogaliki i inne pysznosci na tym wlasnie ciescie, jednak ja postanowilam sprobowac jak to wyjdzie samemu czy tez bedzie takie dobre .... a moze lepsze ;) ale to dopiero w weekend wyprobuje bo stasznie czasochlonne to ciasto, a teraz do miksera i nalesniki z piwem bede robic :D Goraco pozdrawiam :)

        Twój komentarz
        • Kasia - Slodkiefantazje.pl Kasia - Slodkiefantazje.pl
          2014-10-24 19:08:24

          Proszę mi mówić po imieniu. ;) Oczywiście, że się nie gniewam. :) Mam nadzieję, ze zarówno naleśniki jak i ciasto francuskie będą smakowały. :) Pozdrawiam serdecznie

          Twój komentarz
  • aga aga
    2014-10-24 13:22:51

    Przeczytałam uważnie przepis i sądzę że ile kobiet tyle Przepisów jak z wieloma innymi rzeczami. Ja od kiedy tylko zaczelam robić nalesniki robie na tzw oko ;-) daje na oko mąki dwa jajka zamiast mleka daję wode gazowana i w zależności od tego czy maja byc na słodko czy na słono dodaje sól bądź cukier ahh zapomnialam olej dolewam do ciasta wtedy mniej chlonie z patelni. Jeśli ciasto jest zbyt gęste daje wody jeśli za zadkie dodaje mąki :-) Nalesniki są delikatne i miękkie. Pozdrawiam. :-D

    Twój komentarz
    • Kasia - Slodkiefantazje.pl Kasia - Slodkiefantazje.pl
      2014-10-24 14:01:54

      Dokładnie tak, ile osób tyle przepisów. Dlatego nie sądziłam, że jest potrzeba podawania takiej receptury. :) Ja w zależności jakie naleśniki robię (z jakim farszem), tak dostosowuje ciasto, czasami połowę mleka zastępuję wodą gazowaną, czasami robię naleśniki na piwie, a jeszcze innym razem daję maślankę lub ubijam pianę jak robię naleśniki biszkoptowe. Ale ten i drugi przepis znajdujący się na blogu to taka klasyka, którą w ramach swoich potrzeb można dowolnie modyfikować i z którym można eksperymentować. :) Pozdrawiam!

      Twój komentarz

Naleśniki

Naleśniki

Przygotowanie: 5 min. Pieczenie: 0 min

Poziom trudności: Łatwy

Ilość porcji: 13

Opis

Przyznaję się, że przepisu na naleśniki nie zamierzałam zamieszczać na blogu, bo uznałam, że po pierwsze - każdy z nas ma na nie swój sprawdzony przepis, po drugie - nawet jeśli takowego nie ma, to w Internecie jest zatrzęsienie przepisów na ciasto naleśnikowe. :) Ale ku mojemu zaskoczeniu dostawałam od Was tak wiele pytań o takowy przepis, że mimo wszystko postanowiłam go zamieścić. :) Ok, przyznaję, może trochę z własnej wygody, żebyście mnie już więcej o naleśniki nie pytali, ;)
Sama najczęściej robię ciasto naleśnikowe wymiennie z dwóch sprawdzonych przepisów. Z tego poniższego naleśniki wychodzą cieniutkie, delikatne, wręcz subtelne, z delikatnym posmakiem słodyczy - świetnie sprawdzają się z nadzieniem na słodko.  
Przepis na nie znalazłam kilka lat temu w książce M. Roux "Jajka" i bardzo przypadł mi i mojej rodzince do gustu. Jeśli więc ktoś z Was nie ma sprawdzonego przepisu na naleśniki lub chce wypróbować jakiś nowy, polecam gorąco ten!

Składniki

  • Ciasto:

    Ilość Składnik
    mąki pszennej
    drobnego cukru do wypieków
    szczypta soli
    jajka
    mleka
    śmietanki kremówki
    kilka kropel esencji waniliowej lub pomarańczowej albo trochę startej skórki z cytryny
    topionego masła do smażenia

Sposób przygotowania

Mąkę, cukier i szczyptę soli wsypać do miski, wymieszać. Dodać jajka i dolewając stopniowo 100 ml mleka dobrze wymieszać składniki, aż masa będzie jednolita. Ciągle mieszając dolewać stopniowo resztę mleka i śmietankę.

Odstawić ciasto w ciepłe miejsce na ok. godzinę.

Przed przystąpieniem do smażenia wymieszać ciasto i dodać esencję waniliową/pomarańczową lub skórkę startą z wyszorowanej cytryny.

Patelnie (u mnie o śr. 22 cm) nasmarować odrobiną stopionego masła (ewentualnie oleju) i podgrzać. 

Łyżką wazową nalewać ciasto i przechylając patelnie rozprowadzić je tak, żeby tworzyło cienką warstwę, jednakowej grubości na całej patelni.

Smażyć około jednej minuty na średnim ogniu. Kiedy na całej powierzchni pojawią się małe dziurki odwrócić naleśnik i smażyć z drugiej strony około 40 sekund. Przełożyć na talerz i identycznie smażyć następne. Gotowe naleśniki oddzielać od siebie pergaminem.

Podawać z ulubionym nadzieniem.

Smacznego :)