Sernik orzechowy

Przyg: 30 min Pieczenie: 60 min
Łatwy
Porcje: 12
Filtry wyszukiwania
IMG_4255.JPG

Składniki:

Forma okrągła (Kliknij ikonę, aby zmienić rozmiar)
22 cm

  • Spód:

    Ilość Składnik
    150 g kruchych owsianych lub jaglanych ciasteczek (można tez dodać garść posiekanych orzechów ziemnych)
    masła orzechowego
    masła, roztopionego (można odrobinę mniej lub wiecej, w zależności od tego jak nasze ciasteczka chłoną masło)
  • Kulki z masła orzechowego:

    Ilość Składnik
    masła orzechowego
    ksylitolu
    1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
  • Polewa:

    Ilość Składnik
    opcjonalnie 1 łyżka masła orzechowego
    gorzkiej lub mlecznej czekolady
    śmietanki kremówki 30%
    oleju rzepakowego
    opcjonalnie garść orzechów ziemnych
  • Masa serowa:*

    Ilość Składnik
    żółtka z dużych jajek
    duże jajka
    śmietanki 18% (można zastąpić jogurtem greckim)
    ksylitolu (można wiecej jeśli masa będzie dla Was mało słodka)
    tłustego twarogu, zmielonego trzykrotnie (może być wiaderkowy, ale musi być zwarty i gęsty)
    dobrej jakości masła orzechowego

Sposób przygotowania

Piekarnik nagrzać do temperatury 150 °C (piekłam z termoobiegiem; jeśli pieczecie bez wtedy można temperaturę podnieć do 160 -165 °C). 

Ciasteczkowy spód:

Ciasteczka rozkruszyć wałkiem (najlepiej je w tym celu włożyć je do torebki foliowej i rozgnieść wałkiem na stolnicy) lub w malakserze na proszek i przesypać do miski. Dodać masło orzechowe i roztopione masło, wymieszać. Masą ciasteczkową wyłożyć spód tortownicy o średnicy 22 cm (tortownicy niczym nie wykładamy, ewentualnie można lekko natłuścić same brzegi tortownicy, ale nie jest to konieczne), ugniatając dłonią lub palcami, wyrównać. Wstawić na kilka minut do lodówki.

Masa serowa:
Zmielony twaróg zmiksować z ksylitolem aż powstanie jednolita, gładka masa. Dodać resztę składników i dokładnie zmiksować na średnich obrotach miksera, nie dłużej niż to jest konieczne, żeby nie napowietrzać zbytnio masy.

Gotową masę serową wylać na schłodzony spód. W piekarniku na półce pod tą, na której będzie piekł się sernik wstawić dużą blachę lub naczynie żaroodporne i napełnić je gorącą (najlepiej wrzącą) wodą. 
Sernik wstawić na półkę nad naczyniem i piec około 1 godziny lub dłużej, aż masa będzie wyraźnie ścięta i sernik po poruszeniu tortownicy będzie już tylko drgał na środku, ale nie będzie już cały "falował" na boki. Pozostawić na kwadrans lub nieco dłużej do przestudzenia w uchylonym piekarniku, następnie wyjąć i wystudzić w tortownicy. Wystudzony wstawić na kilka-kilkanaście godzin do lodówki.

Polewa:

Czekoladę, śmietankę i olej rozpuścić w kąpieli wodnej, od czasu do czasu mieszając. W tym celu czekoladę pokroić na małe kawałki, przełożyć do suchej, metalowej miski, dodać śmietankę i olej. Miskę ustawić na garnku z gotującą się wodą (opierając miskę o ścianki garnka). Gdy czekolada się już rozpuścić, a masa jest jednolita i lśniąca polewamy nią sernik (jeśli polewa jest dość gęsta można dodać jeszcze odrobinę śmietanki, wymieszać i gdy masa jest jednolita i płynna polać nią ciasto). Można tez dodać łyżkę masła orzechowego i rozsmarować polewę na cieście. Dodatkowo można oprószyć go teraz solą morska lub orzechami ziemnymi. 

Kulki:
Masło orzechowe wymieszać z ugotowaną, zblendowaną na gładko kaszą jaglaną i ksylitolem, tak żeby powstała masa, z której da się uformować  kuleczki (konsystencja jak na trufle). Masa nie powinna się kleić, a trufle powinny być stabilne, nie zmieniać kształtu, ewentualnie można je po ulepieniu schłodzić. Gotowymi udekorować wierzch sernika.

Smacznego :) 
Przyg: 30 min Pieczenie: 60 min
Łatwy
Porcje: 12
Sernik, który przypadnie do gusty zwłaszcza fanom masła orzechowego i ... dzieciom. ;) Przetestowałam na kilku, więc wiem co mówię. :) Jajka dodawane do masy serowej pozostają nie ubite, więc sernik wychodzi kremowy, dość ciężki, nie jest to zdecydowanie puszysta, lekka masa serowa, ale też nie powinna taki być w tym przypadku. Dzięki takiej, a nie innej konsystencji w pełni docenimy jego smak i aromat. 
Masło orzechowe jest tylko subtelnie wyczuwalne, bardziej czuć je w surowej masie, a po upieczeniu smak i aromat jest wyraźnie łagodniejszy, delikatny i nie narzucający się.  Wierzch zdobią kulki przygotowane z masła orzechowego z dodatkiem ugotowanej kaszy jaglanej. Bardzo polecam. :)
IMG_4300.JPG IMG_4314.JPG

Komentarze Czytelników

Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.

Twój komentarz
  • Marylka Marylka
    2014-10-13 12:59:00

    Wyszedł przepyszny. nawet mężuś, który nie lubi masła orzechowego jadł z zachwytem! :) Na pewno jeszcze nie raz do tego serniczka wrócę. :) Pozdrawiam!

    Twój komentarz
  • 2014-09-26 06:36:33

    Mniam ;)

    Twój komentarz
  • 2014-09-25 21:22:43

    wygląda wspaniale i pewnie tak samo smakuje

    Twój komentarz
  • 2014-09-25 20:05:13

    o jesuniu, jakie pyszności , aż mi ślinka leci ....

    Twój komentarz
  • 2014-09-25 16:39:00

    Mniam

    Twój komentarz
  • 2014-09-25 16:03:08

    Taka rozpusta w jednym miejscu? Nie mogę się doczekać :)

    Twój komentarz
  • 2014-09-25 14:40:57

    Poproszę taki do szpitala:)

    Twój komentarz
  • 2014-09-25 14:29:51

    Nie mogę się doczekać!

    Twój komentarz
  • 2014-09-25 14:27:19

    Cudo :)

    Twój komentarz
  • 2014-09-25 14:18:28

    Toż to jakiś obłęd :D

    Twój komentarz
  • 2014-09-25 14:16:55

    heh do tego czasu same okruszki będą buuu

    Twój komentarz
  • 2014-09-25 14:16:44

    jezuuuu, podrzuć mi na szembeka w sobotę :)

    Twój komentarz

Sernik orzechowy

Sernik orzechowy

Przygotowanie: 30 min. Pieczenie: 60 min

Poziom trudności: Łatwy

Ilość porcji: 12

Forma: 22 cm

Opis

Sernik, który przypadnie do gusty zwłaszcza fanom masła orzechowego i ... dzieciom. ;) Przetestowałam na kilku, więc wiem co mówię. :) Jajka dodawane do masy serowej pozostają nie ubite, więc sernik wychodzi kremowy, dość ciężki, nie jest to zdecydowanie puszysta, lekka masa serowa, ale też nie powinna taki być w tym przypadku. Dzięki takiej, a nie innej konsystencji w pełni docenimy jego smak i aromat. 
Masło orzechowe jest tylko subtelnie wyczuwalne, bardziej czuć je w surowej masie, a po upieczeniu smak i aromat jest wyraźnie łagodniejszy, delikatny i nie narzucający się.  Wierzch zdobią kulki przygotowane z masła orzechowego z dodatkiem ugotowanej kaszy jaglanej. Bardzo polecam. :)

Składniki

  • Spód:

    Ilość Składnik
    150 g kruchych owsianych lub jaglanych ciasteczek (można tez dodać garść posiekanych orzechów ziemnych)
    masła orzechowego
    masła, roztopionego (można odrobinę mniej lub wiecej, w zależności od tego jak nasze ciasteczka chłoną masło)
  • Kulki z masła orzechowego:

    Ilość Składnik
    masła orzechowego
    ksylitolu
    1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
  • Polewa:

    Ilość Składnik
    opcjonalnie 1 łyżka masła orzechowego
    gorzkiej lub mlecznej czekolady
    śmietanki kremówki 30%
    oleju rzepakowego
    opcjonalnie garść orzechów ziemnych
  • Masa serowa:*

    Ilość Składnik
    żółtka z dużych jajek
    duże jajka
    śmietanki 18% (można zastąpić jogurtem greckim)
    ksylitolu (można wiecej jeśli masa będzie dla Was mało słodka)
    tłustego twarogu, zmielonego trzykrotnie (może być wiaderkowy, ale musi być zwarty i gęsty)
    dobrej jakości masła orzechowego

Sposób przygotowania

Piekarnik nagrzać do temperatury 150 °C (piekłam z termoobiegiem; jeśli pieczecie bez wtedy można temperaturę podnieć do 160 -165 °C). 

Ciasteczkowy spód:

Ciasteczka rozkruszyć wałkiem (najlepiej je w tym celu włożyć je do torebki foliowej i rozgnieść wałkiem na stolnicy) lub w malakserze na proszek i przesypać do miski. Dodać masło orzechowe i roztopione masło, wymieszać. Masą ciasteczkową wyłożyć spód tortownicy o średnicy 22 cm (tortownicy niczym nie wykładamy, ewentualnie można lekko natłuścić same brzegi tortownicy, ale nie jest to konieczne), ugniatając dłonią lub palcami, wyrównać. Wstawić na kilka minut do lodówki.

Masa serowa:
Zmielony twaróg zmiksować z ksylitolem aż powstanie jednolita, gładka masa. Dodać resztę składników i dokładnie zmiksować na średnich obrotach miksera, nie dłużej niż to jest konieczne, żeby nie napowietrzać zbytnio masy.

Gotową masę serową wylać na schłodzony spód. W piekarniku na półce pod tą, na której będzie piekł się sernik wstawić dużą blachę lub naczynie żaroodporne i napełnić je gorącą (najlepiej wrzącą) wodą. 
Sernik wstawić na półkę nad naczyniem i piec około 1 godziny lub dłużej, aż masa będzie wyraźnie ścięta i sernik po poruszeniu tortownicy będzie już tylko drgał na środku, ale nie będzie już cały "falował" na boki. Pozostawić na kwadrans lub nieco dłużej do przestudzenia w uchylonym piekarniku, następnie wyjąć i wystudzić w tortownicy. Wystudzony wstawić na kilka-kilkanaście godzin do lodówki.

Polewa:

Czekoladę, śmietankę i olej rozpuścić w kąpieli wodnej, od czasu do czasu mieszając. W tym celu czekoladę pokroić na małe kawałki, przełożyć do suchej, metalowej miski, dodać śmietankę i olej. Miskę ustawić na garnku z gotującą się wodą (opierając miskę o ścianki garnka). Gdy czekolada się już rozpuścić, a masa jest jednolita i lśniąca polewamy nią sernik (jeśli polewa jest dość gęsta można dodać jeszcze odrobinę śmietanki, wymieszać i gdy masa jest jednolita i płynna polać nią ciasto). Można tez dodać łyżkę masła orzechowego i rozsmarować polewę na cieście. Dodatkowo można oprószyć go teraz solą morska lub orzechami ziemnymi. 

Kulki:
Masło orzechowe wymieszać z ugotowaną, zblendowaną na gładko kaszą jaglaną i ksylitolem, tak żeby powstała masa, z której da się uformować  kuleczki (konsystencja jak na trufle). Masa nie powinna się kleić, a trufle powinny być stabilne, nie zmieniać kształtu, ewentualnie można je po ulepieniu schłodzić. Gotowymi udekorować wierzch sernika.

Smacznego :)