Kokosowy blok czekoladowy

Przyg: 15 min Pieczenie: 0 min
Łatwy
Porcje: 19
Filtry wyszukiwania
IMG_5907.JPG

Składniki:

Forma protokątna (Kliknij ikonę, aby zmienić rozmiar)
11x25 cm

  • Blok:

    Ilość Składnik
    200 g oleju kokosowego
    ksylitolu
    wody
    kakao
    kokosowego mleka w proszku
    200 g herbatników typu Petit Beurre (u mnie bezglutenowe)
    orzechów włoskich lub laskowych
    żurawiny, rodzynek lub innych bakalii

Sposób przygotowania

Olej podgrzać w rondelku razem z ksylitolem, wodą i kakao, aż całość dobrze się rozpuści ale nie gotować.

Dodać kokosowe mleko w proszku, dokładnie wymieszać, aż całość się połączy. dodać połamane herbatniki, rodzynki i posiekane orzechy, wymieszać.

Foremkę keksówkę o wym. ok. 11 x 25 cm wyłożyć papierem do wypieków. Nałożyć do niej masę czekoladową i dokładnie docisnąć. Podczas wykładania masy można jeszcze nałożyć do niej trochę herbatników (wkładamy pod ukosem), żeby po ukrojeniu masa ładnie się prezentowała. Wierzch wygładzić.

Wstawić do lodówki na minimum 3 godziny, a najlepiej na 5 godzin.

Po schłodzeniu wyjąć z formy, kroić ostrym nożem bez ząbków w dość grube plastry.

Smacznego :)

Przyg: 15 min Pieczenie: 0 min
Łatwy
Porcje: 19
Moja ulubiona słodkość z dzieciństwa i pierwsza, którą zrobiłam zupełnie sama, będąc jeszcze dzieckiem. :) Często pomagałam mamie i babci w kuchni, asystując przy pieczeniu serników, szarlotek i innych ciast, ale akurat do tej mam sentyment, bo zrobiłam ją zupełnie samiusieńka, mając 7 lat, na jakieś święto taty (imieniny, urodziny lub coś podobnego). :) To oczywiście żaden wyczyn, bo blok jest banalny w przygotowaniu, ale i tak byłam wtedy z siebie dumna. :D A blok wszystkim bardzo smakował, ale to akurat nic dziwnego, bo jego chyba nie da się popsuć. ;) Zawsze wychodzi przepyszny. :)

Komentarze Czytelników

Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.

Twój komentarz
  • Daria Daria
    2015-09-15 21:46:57

    Mój pierwszy blok zrobiłam mając nie całe 10 lat z przepisu, który nikt nie wie skąd się w domu wziął. Pamiętam, że byłam strasznie zła na mamę, bo kupiła mleko w granulkach :) Smak ten sam :)

    Teściowa robiła kiedyś i wyszło jej bardziej ciągnące, także pyszne. Jestem ciekawa dlaczego :)

    Pozdrawiam i dziękuję.

    Twój komentarz
  • Ewa Ewa
    2015-02-05 18:14:21

    Wspaniały,przepyszny-nie mogę się oderwać.Jutro mam zamiar upiec Leśny Mech i w przepisie podajesz.że tortownicę wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia-to papier ma iść na masło???Pozdrawiam i uwielbiam Twój profesjonalny blog.

    Twój komentarz
    • Kasia - Slodkiefantazje.pl Kasia - Slodkiefantazje.pl
      2015-02-05 23:44:29

      Tak, papier ma iść na masło, dzięki temu papier dobrze przylega do tortownicy i łatwiej jest na niego wyłożyć ciasto. Ps. cieszę się, że blok smakował i bardzo dziękuję za miłe słowa :)

      Twój komentarz
  • Moniś Moniś
    2015-01-22 00:00:51

    Wyszedł pyszny. Dokładnie taki jak pamiętam z dawnych lat. Polecam!

    Twój komentarz
  • Monika1981 Monika1981
    2014-12-12 19:32:10

    Ja od zawsze do masy zamiast wody daję mleko. Tak miałam w przepisie na masę do orzeszków i muszę przyznać że mi smakuję bardziej. Blok jest wtedy jeszcze bardziej mleczny.

    Twój komentarz
  • gin gin
    2014-12-10 21:32:21

    Cudownie wygląda, dla wielu osób to właśnie wspomnienie dzieciństwa :)

    Twój komentarz
  • 2014-12-10 14:50:40

    pycha

    Twój komentarz
  • 2014-12-10 11:03:28

    <3

    Twój komentarz
  • magma magma
    2014-12-09 09:49:50

    proste i smaczne ciasto:) piękne zdjęcia:)

    www.ciastkarnia-na-kruchym-spodzie.blogspot.com

    Twój komentarz
  • 2014-12-09 09:37:49

    Mmmhhh pyyychaaaa<3

    Twój komentarz

Kokosowy blok czekoladowy

Kokosowy blok czekoladowy

Przygotowanie: 15 min. Pieczenie: 0 min

Poziom trudności: Łatwy

Ilość porcji: 19

Forma: 11x25 cm

Opis

Moja ulubiona słodkość z dzieciństwa i pierwsza, którą zrobiłam zupełnie sama, będąc jeszcze dzieckiem. :) Często pomagałam mamie i babci w kuchni, asystując przy pieczeniu serników, szarlotek i innych ciast, ale akurat do tej mam sentyment, bo zrobiłam ją zupełnie samiusieńka, mając 7 lat, na jakieś święto taty (imieniny, urodziny lub coś podobnego). :) To oczywiście żaden wyczyn, bo blok jest banalny w przygotowaniu, ale i tak byłam wtedy z siebie dumna. :D A blok wszystkim bardzo smakował, ale to akurat nic dziwnego, bo jego chyba nie da się popsuć. ;) Zawsze wychodzi przepyszny. :)

Składniki

  • Blok:

    Ilość Składnik
    200 g oleju kokosowego
    ksylitolu
    wody
    kakao
    kokosowego mleka w proszku
    200 g herbatników typu Petit Beurre (u mnie bezglutenowe)
    orzechów włoskich lub laskowych
    żurawiny, rodzynek lub innych bakalii

Sposób przygotowania

Olej podgrzać w rondelku razem z ksylitolem, wodą i kakao, aż całość dobrze się rozpuści ale nie gotować.

Dodać kokosowe mleko w proszku, dokładnie wymieszać, aż całość się połączy. dodać połamane herbatniki, rodzynki i posiekane orzechy, wymieszać.

Foremkę keksówkę o wym. ok. 11 x 25 cm wyłożyć papierem do wypieków. Nałożyć do niej masę czekoladową i dokładnie docisnąć. Podczas wykładania masy można jeszcze nałożyć do niej trochę herbatników (wkładamy pod ukosem), żeby po ukrojeniu masa ładnie się prezentowała. Wierzch wygładzić.

Wstawić do lodówki na minimum 3 godziny, a najlepiej na 5 godzin.

Po schłodzeniu wyjąć z formy, kroić ostrym nożem bez ząbków w dość grube plastry.

Smacznego :)