Szarlotka z bitą śmietaną

Przyg: 40 min Pieczenie: 20 min
Łatwy
Porcje: 10
Filtry wyszukiwania
IMG_3477.JPG

Składniki:

Forma okrągła (Kliknij ikonę, aby zmienić rozmiar)
22 cm

  • Biszkopt:

    Ilość Składnik
    duże jajka
    cukru
    mąki pszennej tortowej
    mąki ziemniaczanej
  • Masa jabłkowa:

    Ilość Składnik
    duże jabłka lub 5 średnich (ok. 1 kg); najlepiej papierówka, antonówka lub szara reneta
    cukru (mniej lub więcej wg upodobań smakowych)
    wody
    galaretka cytrynowa, proszek (lub inna kwaskowata)
    sok wyciśnięty z 1/2 cytryny
  • Masa śmietanowa:

    Ilość Składnik
    śmietanki kremówki
    cukru pudru
    żelatyny
  • Dodatkowo:

    Ilość Składnik
    gorzkiej czekolady

Sposób przygotowania

Biszkopt:

Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania, gdy piana jest już sztywna, stopniowo (po łyżce) dodawać cukier, cały czas ubijając do wyczerpania cukru (ubita piana powinna być sztywna i lśniąca). Następnie dodawać kolejno żółtka, po każdym ubijając około 30 sekund.

Mąki wymieszać, przesiać do puszystej masy jajecznej, delikatnie wmieszać do ciasta drewnianą łyżką.

Dno tortownicy o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Boków tortownicy niczym nie wykładać i nie smarować. Do formy wlać ciasto. Piec w temperaturze 160 - 170º C około 20-25 minut (do suchego patyczka).

Biszkopt pozostawić w uchylonym piekarniku do ostygnięcia. Całkowicie wystudzić. Biszkopt pozostawiamy w formie.

Mus z jabłek:

Jabłka umyć, obrać, pokroić na ćwiartki, wykroić gniazda nasienne i pokroić na mniejsze kawałki. Skropić sokiem z cytryny. 
Jabłka włożyć do dużego rondla, dodać wodę, cukier, poddusić jabłka do miękkości.  Jeśli masa jest zbyt kwaśna dosłodzić jeszcze odrobinę do smaku. Gorącą masę zbindować na mus, dodać galaretkę (proszek wsypujemy bezpośrednio do zblendowanych jabłek), szybko zmiksować. Masę wystudzić, przez chwilę schłodzić i lekko tężejącą wyłożyć na biszkopt.

Masa śmietanowa:

Śmietankę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier puder i zmiksować.
Żelatynę rozpuścić w 3-4 łyżkach zimnej wody, tak, żeby napęczniała, podgrzać w garnuszku aż się rozpuści (nie gotować), dodać do żelatyny 2 łyżki bitej śmietany, wymieszać, dodać do reszty ubitej śmietany i szybko zmiksować, żeby nie było grudek. 
Masę wyłożyć na niemalże zastygnięty mus jabłkowy, wierzch wyrównać i wygładzić. Wstawić do lodówki na kilka godzin, żeby całość dobrze zastygła. 

Wierzch ciasta ozdobić płynną czekoladą. W tym celu trzeba rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej, przestudzić. Gotową przelać do worka cukierniczego i precz maleńki otworek wyciskać czekoladę robiąc kratkę, esy floresy lub inne wzorki.

Smacznego :)



Przyg: 40 min Pieczenie: 20 min
Łatwy
Porcje: 10
Ciasto, które zapewne każdy z Was choć raz jadł w dzieciństwie. Być może znacie je z domu, a może podobnie jak ja z imienin u cioci ;), albo po prostu z Waszej ulubionej cukierni. To nic innego jak puszysty biszkopt z dodatkiem musu jabłkowego i masy śmietanowej. 
Pamiętam, że ja będąc dzieckiem zawsze pozbywałam się wierzchniej warstwy (do tej pory nie przepadam za bitą śmietaną, choć nie przeszkadza mi aż tak bardzo jak dawniej). :) Ciasto mimo wszystko mi smakowało, choć wydawało mi się zawsze odrobinę zbyt mdłe, więc od jakiegoś czasu. robiąc je sama, zawsze dodaję kwaskowatą galaretkę do musu, a czasami również do bitej śmietany, dzięki czemu ciasto nabiera nowego, bardziej wyrazistego smaku. I w zależności od użytej galaretki zawsze może smakować nieco inaczej. :) ps. W takiej właśnie wersji uwielbia je zarówno mój mąż jak i moja córcia. :)
IMG_3491.JPG

Komentarze Czytelników

Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.

Twój komentarz
  • barbara z krakowa barbara z krakowa
    2014-11-10 20:31:26

    Rewelacja!!! Wlasnie je wczoraj "pooelnilam". Dzis nie ma juz nawet okruszka PRZEPYSZNE.

    Dziekuje za tak pyszny blog. Pozdrawiam

    Twój komentarz
  • Nuśka Nuśka
    2014-10-23 07:56:41

    Przepyszne!!Wyszło idealne! A Pani stronka jest rewelacyjna! Ten przelicznik proporcji na różne blachy jest genialny!UWIELBIAM :)

    Twój komentarz
    • Kasia - Slodkiefantazje.pl Kasia - Slodkiefantazje.pl
      2014-10-23 10:13:04

      Bardzo się cieszę, ze smakowało. :) Dziękuję za miłe słowa. :)

      Twój komentarz
  • 2014-09-12 21:40:20

    Zapatrzyłam się na to cudo i w niedziele wyląduje takie u mnie na stole :) A jeszcze bardzie zauroczyła mnie patera achhh Zdradzi Pani sekret gdzie zakupiła ową paterę?

    Twój komentarz
  • 2014-09-05 14:30:39

    Czekam na przepis

    Twój komentarz
    • 2014-09-05 20:06:52

      Dziekuje

      Twój komentarz
    • 2014-09-05 15:26:50

      przepis jest od wczoraj na blogu

      Twój komentarz
  • Marcin Marcin
    2014-09-05 13:17:05

    Jedno z najpyszniejszych ciast jakie jadlem :) Polecam:)

    Twój komentarz
    • Kasia - Slodkiefantazje.pl Kasia - Slodkiefantazje.pl
      2014-09-06 00:44:50

      Ogromnie się cieszę, że zasmakowało. :)

      Twój komentarz
  • karmel-itka karmel-itka
    2014-09-04 21:03:43

    robię podobną wersję, ale na półkruchym cieście :)

    Twój komentarz
  • Kacpi Kacpi
    2014-09-04 16:30:46

    Nie wiem dlaczego, ale w żaden sposób nie mogę zmienić kształtu i wymiarów formy.

    Twój komentarz
    • Kasia - Slodkiefantazje.pl Kasia - Slodkiefantazje.pl
      2014-09-04 19:03:46

      Hmmmm... Testowałam na 3 przeglądarkach, ale u mnie wszystko działa, prozę podesłać na mój email screen'a, wtedy zobaczę w czym tkwi problem i spróbuję pomóc. Pozdrawiam serdecznie

      Twój komentarz
  • 2014-09-03 22:31:52

    wyglada oblednie ;)

    Twój komentarz
  • 2014-09-03 19:41:26

    I . . . pysznie się prezentuje :)

    Twój komentarz
  • 2014-09-03 18:22:37

    Wygląda apetycznie :)

    Twój komentarz
  • 2014-09-03 16:44:17

    już się zakochałam <3

    Twój komentarz

Szarlotka z bitą śmietaną

Szarlotka z bitą śmietaną

Przygotowanie: 40 min. Pieczenie: 20 min

Poziom trudności: Łatwy

Ilość porcji: 10

Forma: 22 cm

Opis

Ciasto, które zapewne każdy z Was choć raz jadł w dzieciństwie. Być może znacie je z domu, a może podobnie jak ja z imienin u cioci ;), albo po prostu z Waszej ulubionej cukierni. To nic innego jak puszysty biszkopt z dodatkiem musu jabłkowego i masy śmietanowej. 
Pamiętam, że ja będąc dzieckiem zawsze pozbywałam się wierzchniej warstwy (do tej pory nie przepadam za bitą śmietaną, choć nie przeszkadza mi aż tak bardzo jak dawniej). :) Ciasto mimo wszystko mi smakowało, choć wydawało mi się zawsze odrobinę zbyt mdłe, więc od jakiegoś czasu. robiąc je sama, zawsze dodaję kwaskowatą galaretkę do musu, a czasami również do bitej śmietany, dzięki czemu ciasto nabiera nowego, bardziej wyrazistego smaku. I w zależności od użytej galaretki zawsze może smakować nieco inaczej. :) ps. W takiej właśnie wersji uwielbia je zarówno mój mąż jak i moja córcia. :)

Składniki

  • Biszkopt:

    Ilość Składnik
    duże jajka
    cukru
    mąki pszennej tortowej
    mąki ziemniaczanej
  • Masa jabłkowa:

    Ilość Składnik
    duże jabłka lub 5 średnich (ok. 1 kg); najlepiej papierówka, antonówka lub szara reneta
    cukru (mniej lub więcej wg upodobań smakowych)
    wody
    galaretka cytrynowa, proszek (lub inna kwaskowata)
    sok wyciśnięty z 1/2 cytryny
  • Masa śmietanowa:

    Ilość Składnik
    śmietanki kremówki
    cukru pudru
    żelatyny
  • Dodatkowo:

    Ilość Składnik
    gorzkiej czekolady

Sposób przygotowania

Biszkopt:

Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania, gdy piana jest już sztywna, stopniowo (po łyżce) dodawać cukier, cały czas ubijając do wyczerpania cukru (ubita piana powinna być sztywna i lśniąca). Następnie dodawać kolejno żółtka, po każdym ubijając około 30 sekund.

Mąki wymieszać, przesiać do puszystej masy jajecznej, delikatnie wmieszać do ciasta drewnianą łyżką.

Dno tortownicy o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Boków tortownicy niczym nie wykładać i nie smarować. Do formy wlać ciasto. Piec w temperaturze 160 - 170º C około 20-25 minut (do suchego patyczka).

Biszkopt pozostawić w uchylonym piekarniku do ostygnięcia. Całkowicie wystudzić. Biszkopt pozostawiamy w formie.

Mus z jabłek:

Jabłka umyć, obrać, pokroić na ćwiartki, wykroić gniazda nasienne i pokroić na mniejsze kawałki. Skropić sokiem z cytryny. 
Jabłka włożyć do dużego rondla, dodać wodę, cukier, poddusić jabłka do miękkości.  Jeśli masa jest zbyt kwaśna dosłodzić jeszcze odrobinę do smaku. Gorącą masę zbindować na mus, dodać galaretkę (proszek wsypujemy bezpośrednio do zblendowanych jabłek), szybko zmiksować. Masę wystudzić, przez chwilę schłodzić i lekko tężejącą wyłożyć na biszkopt.

Masa śmietanowa:

Śmietankę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier puder i zmiksować.
Żelatynę rozpuścić w 3-4 łyżkach zimnej wody, tak, żeby napęczniała, podgrzać w garnuszku aż się rozpuści (nie gotować), dodać do żelatyny 2 łyżki bitej śmietany, wymieszać, dodać do reszty ubitej śmietany i szybko zmiksować, żeby nie było grudek. 
Masę wyłożyć na niemalże zastygnięty mus jabłkowy, wierzch wyrównać i wygładzić. Wstawić do lodówki na kilka godzin, żeby całość dobrze zastygła. 

Wierzch ciasta ozdobić płynną czekoladą. W tym celu trzeba rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej, przestudzić. Gotową przelać do worka cukierniczego i precz maleńki otworek wyciskać czekoladę robiąc kratkę, esy floresy lub inne wzorki.

Smacznego :)