Pierogi z jagodami

Przyg: 60 min Pieczenie: 0 min
Średni
Porcje: 8
Filtry wyszukiwania
IMG_3286.JPG

Składniki:

  • Farsz:

    Ilość Składnik
    jagód
    cukru
  • Ciasto (z podanej porcji wychodzi około 50 pierogów):

    Ilość Składnik
    mąki pszennej (do pierogów używam poznańskiej)
    gorącego mleka (w miare potrzeby odrobinę mniej lub więcej - ciasto powinno być mięciutkie, elastyczne i nie kleić się)
    soli
    miękkiego masła

Sposób przygotowania

Jagody, przebrać, umyć, osuszyć. Wymieszać z cukrem.

Mąkę przesiać do wysokiej dość wąskiej miski, dodać sól, wymieszać. Sparzyć wrzącym mlekiem, (wylewamy  gorące mleko na mąkę i mieszamy), dodać masło, wyrobić (najlepiej w robocie, bo ciasto będzie gorące). Jeśli okaże się, że ciasto jest za suche/zbyt twarde dodajemy trochę gorącego mleka, jeśli zbyt klejące i mało elastyczne dodajemy odrobinę mąki i ponownie wyrabiamy.

Gotowe podzielić na 2-3 porcje.  Jedną rozwałkować na oprószonej mąką  stolnicy na cienki placek, pozostałe porcje ciasta owinąć w folię, żeby nie wysychały. Z rozwałkowanego ciasta wycinać wykrawaczką lub kubkiem okrągłe placuszki, na każdy nakładać około 1 łyżki nadzienie (tak, żeby dało się skleić pierogi i żeby były dość pękate, nie płaskie).
Pierogi ułożyć na lnianej ściereczce lub stolnicy oprószonej mąką. Wykładać na osolony wrzątek i gotować około 3 minut od momentu wypłynięcia na wierzch. Kolejno rozwałkować pozostałe ciasto i postępować jak z pierwsza porcją do wyczerpania casta i nadzienia. 

Smacznego :)

Pierogi z jagodami

Ocena:
Przyg: 60 min Pieczenie: 0 min
Średni
Porcje: 8
Pierogi z jagodami to taka klasyka, do której wracam każdego lata. Moja córcia je uwielbia, a ja mam do nich ogromny sentyment, bo pamiętam, jak dla mnie przygotowywała je w każde wakacje moja ukochana babcia. Tego smaku nie da się zapomnieć. Wiąże się z nim oczywiście wiele innych wspomnień - wspólne zbieranie jagód, babcine historie opowiadane podczas lepienia pierogów, podpatrywanie jak robić na nich warkocze i wiele wiele innych. :) Bardzo bym chciała, by moja córeczka też kiedyś mogła z sentymentem wspominać nasze wspólne lepienie pierogów. ;) Bardzo Wam je polecam, wychodzą mięciutkie, delikatne, no i te jagodowe nadzienie - place lizać. :)
IMG_3298.JPG IMG_3306.JPG IMG_3315.JPG IMG_3320.JPG IMG_3323.JPG

Komentarze Czytelników

Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.

Twój komentarz
  • ania ania
    2015-07-09 16:59:04

    czym - że tak idealnie - zlepione są na krawędziach pierogi? palcami?... chyba nie :)

    Twój komentarz
    • Kasia - Slodkiefantazje.pl Kasia - Slodkiefantazje.pl
      2015-07-09 17:17:52

      zlepione palcami a wzorek zrobiony najzwyklejszym widelcem :)

      Twój komentarz
  • agnieszka agnieszka
    2014-11-30 14:58:03

    czy do ciasta dodajemy mleko czy wodę bo w składnikach jest podane mleko a w przepisie że dodajemy wody

    Twój komentarz
    • Kasia - Slodkiefantazje.pl Kasia - Slodkiefantazje.pl
      2014-12-01 10:36:27

      Już poprawiłam w przepisie. Można dodać wrzątek lub gorące (wrzące) mleko. Jedno i drugie sprawia, że ciasto pierogowe jest mięciutkie, ale dodatek mleka powoduje, że ciasto jest jeszcze ciut delikatniejsze. Pozdrawiam

      Twój komentarz

Pierogi z jagodami

Pierogi z jagodami

Przygotowanie: 60 min. Pieczenie: 0 min

Poziom trudności: Średni

Ilość porcji: 8

Opis

Pierogi z jagodami to taka klasyka, do której wracam każdego lata. Moja córcia je uwielbia, a ja mam do nich ogromny sentyment, bo pamiętam, jak dla mnie przygotowywała je w każde wakacje moja ukochana babcia. Tego smaku nie da się zapomnieć. Wiąże się z nim oczywiście wiele innych wspomnień - wspólne zbieranie jagód, babcine historie opowiadane podczas lepienia pierogów, podpatrywanie jak robić na nich warkocze i wiele wiele innych. :) Bardzo bym chciała, by moja córeczka też kiedyś mogła z sentymentem wspominać nasze wspólne lepienie pierogów. ;) Bardzo Wam je polecam, wychodzą mięciutkie, delikatne, no i te jagodowe nadzienie - place lizać. :)

Składniki

  • Farsz:

    Ilość Składnik
    jagód
    cukru
  • Ciasto (z podanej porcji wychodzi około 50 pierogów):

    Ilość Składnik
    mąki pszennej (do pierogów używam poznańskiej)
    gorącego mleka (w miare potrzeby odrobinę mniej lub więcej - ciasto powinno być mięciutkie, elastyczne i nie kleić się)
    soli
    miękkiego masła

Sposób przygotowania

Jagody, przebrać, umyć, osuszyć. Wymieszać z cukrem.

Mąkę przesiać do wysokiej dość wąskiej miski, dodać sól, wymieszać. Sparzyć wrzącym mlekiem, (wylewamy  gorące mleko na mąkę i mieszamy), dodać masło, wyrobić (najlepiej w robocie, bo ciasto będzie gorące). Jeśli okaże się, że ciasto jest za suche/zbyt twarde dodajemy trochę gorącego mleka, jeśli zbyt klejące i mało elastyczne dodajemy odrobinę mąki i ponownie wyrabiamy.

Gotowe podzielić na 2-3 porcje.  Jedną rozwałkować na oprószonej mąką  stolnicy na cienki placek, pozostałe porcje ciasta owinąć w folię, żeby nie wysychały. Z rozwałkowanego ciasta wycinać wykrawaczką lub kubkiem okrągłe placuszki, na każdy nakładać około 1 łyżki nadzienie (tak, żeby dało się skleić pierogi i żeby były dość pękate, nie płaskie).
Pierogi ułożyć na lnianej ściereczce lub stolnicy oprószonej mąką. Wykładać na osolony wrzątek i gotować około 3 minut od momentu wypłynięcia na wierzch. Kolejno rozwałkować pozostałe ciasto i postępować jak z pierwsza porcją do wyczerpania casta i nadzienia. 

Smacznego :)