Sernik czekoladowy z malinami

Przyg: 30 min Pieczenie: 60 min
Średni
Porcje: 1
Filtry wyszukiwania
IMG_2436.JPG

Składniki:

  • Spód:

    Ilość Składnik
    ciasteczek Oreo
    masła
  • Masa serowa:*

    Ilość Składnik
    tłustego twarogu, zmielonego przynajmniej dwukrotnie
    gorzkiej czekolady, dobrej jakości
    średnie jajka
    skondensowanego mleka słodzonego (można ok.50 ml więcej, jeśli preferujecie mocno słodkie serniki)
    śmietanki kremówki
    ekstraktu lub pasty z wanilii
    mąki ziemniaczanej (opcjonalnie)
  • Polewa:

    Ilość Składnik
    gorzkiej czekolady, dobrej jakości
    śmietanki kremówki
    masła
  • Dodatkowo:

    Ilość Składnik
    malin

Sposób przygotowania

Spód:

Masło roztopić. 
Ciasteczka rozdrobnić w malakserze lub blenderze ewentualnie rozgnieść wałkiem, przesypać do miski, dodać roztopione masło, wymieszać ręką do połączenia się składników. Masą ciasteczkową wyłożyć spód tortownicy o śr. 22 cm (tortownicy nie natłuszczamy i nie wykładamy papierem do wypieków), docisnąć ręką i wyrównać wierzch. Wstawić do lodówki, żeby spód nieco stężał.

Masa serowa:
Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej (instrukcja jak to robimy tutaj). Przestudzić.
Wszystkie składniki masy serowej przełożyć do miski, zmiksować na jednolitą gładką masę (miksujemy do momentu, gdy składniki się połączą i w tym momencie przestajemy, żeby zbytnio nie napowietrza masy sernikowej).
Masę wylać na schłodzony ciasteczkowy spód.

Zagotować wodę w czajniku.

Tortownicę wstawić do większej formy, włożyć do nagrzanego piekarnika, a do formy, w której stoi tortownica nalać wrzącej wody do połowy wysokości formy.

Piec w temperaturze 150-160 °C przez około 60 min. lub ciut dłużej, dopóki cała powierzchnia sernika się nie zetnie. Poziom upieczenia można sprawdzić delikatnie poruszając tortownicą – upieczony sernik po poruszeniu powinien delikatnie drgać na środku, ale nie powinien „falować” na całej powierzchni, bo to oznacza, że masa jest jeszcze nie upieczona.

Sernik pozostawić w uchylonym piekarniku, aby spokojnie i powoli stygł.

Polewa:

Czekoladę posiekać.

Śmietankę podgrzać w rondelku do momentu wrzenia  (nie gotować), zalać nią posiekaną czekoladę, dodać masło, od czasu do czasu mieszać, aż czekolada zupełnie się rozpuści i powstanie jednolita, gładka i lśniąca polewa. Gdy jest już gotowa polewamy nią wierzch sernika. Na nim układamy maliny.

Smacznego )


Przyg: 30 min Pieczenie: 60 min
Średni
Porcje: 1
To już któryś z kolei sernik czekoladowy na słodkich fantazjach. Sama nie wiem, który jest najlepszy, ale każdy jest nieco inny. Ten bardzo przypadł mi do gustu, jest mocno kremowy, o głębokim czekoladowym smaku. Nie za słodki, jak dla mnie idealny. Nie sposób odmówić sobie choćby kawałeczka. Choć jest tak sycący, że na raz nie podołacie chyba większej ilości. :) Ale nie traktujcie tego jako wyzwanie. ;) W połączeniu z malinami smakuje wybornie, owoce cudownie łagodzą słodycz i mocno czekoladowy smak. Polecam.
IMG_2410.JPG IMG_2471.JPG

Komentarze Czytelników

Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.

Twój komentarz
  • Magda Magda
    2016-03-22 19:33:03

    Witaj Kasiu, chciałabym zapytać czy mogę użyć do tego sernika mleka skondensowanego nieslodzonego? Czy musi być slodzone?

    Twój komentarz
    • Kasia - Slodkiefantazje.pl Kasia - Slodkiefantazje.pl
      2016-03-26 00:01:08

      Słodzone. Ono wływa na jedwabistą konsystencję i smak tego sernika.

      Twój komentarz
  • Magda Magda
    2015-03-31 23:46:33

    Kasiu, chciałabym upiec ten sernik na Święta i mam kilka pytań: czy do masy serowej i polewy mogę użyć mlecznej czekolady? Czy zamiast Oreo mogę dać zwykłe kakaowe herbatniki? Czy Twoim zdaniem do tego sernika będzie pasować suszona żurawina na wierzch? Czy może lepiej posypać go płatkami migdałowymi? No bo o tej porze roku to jednak trudno o maliny ;) No i najwazniejsze, w domu mam tortownicę 20 cm, może być, czy będzie za mała? Czy użyć tortownicy 26 cm? Pozdrawiam :-)

    Twój komentarz
    • Kasia - Slodkiefantazje.pl Kasia - Slodkiefantazje.pl
      2015-04-01 02:02:41

      Tak, można użyć mlecznej czekolady. Zamiast Oreo można dać dowolne inne herbatniki kakaowe/czekoladowe, ewentualnie w razie potrzeby można dodać 10-20 g masła więcej, jeśli masa byłaby zbyt sucha. Można dać na wierzch suszoną żurawinę, ale będzie też smaczny z samą polewą czekoladową, posiekanymi orzechami, podprażonymi wiórkami kokosowymi lub płatkami migdałów. Myślę, że fajnie sprawdzi się na wierzchu też karmelizowana gruszka. Można też użyć mrożonych malin, zrobić z ich mus i polać nim sernik. Wszystko zależy od tego jakie smaki preferujecie. Myślę, że tortownica o śr. 20 cm będzie w porządku. Pozdrawiam

      Twój komentarz
      • Magda Magda
        2015-04-01 19:31:44

        Dziękuję za odpowiedź ;) a jeszcze jedno pytanko mam: potrzebuję go na niedzielę, czy mogę go upiec już w piątek wieczorem, że przez noc się schłodzi w lodówce, a polewę zrobić dopiero w sobotę? pozdrawiam przedświątecznie :)

        Twój komentarz
        • Kasia - Slodkiefantazje.pl Kasia - Slodkiefantazje.pl
          2015-04-01 20:47:29

          Tak można upiec w pt wieczorem, a polewę zrobić w sobotę wieczorem, ale najlepiej w nd rano wtedy będzie bardzo lśniąca, bo niska temperatura w lodówce powoduje, ze czekolada już tak bardzo się nie błyszczy. Pozdrawiam

          Twój komentarz
  • Ola Ola
    2014-08-31 10:19:14

    Bardzo chcialabym zrobić taki sernik a w lodówce już mam wydrylowane wiśnie. Czy mogłabym dać kilkanaście wiśni do sera w całości a na górę polać puree z wiśni? Uda się i będzie pasować? Pozdrawiam serdecznie. Stronka wygląda super, jest przejrzysta :)

    Twój komentarz
    • Kasia - Slodkiefantazje.pl Kasia - Slodkiefantazje.pl
      2014-08-31 10:42:59

      Tak, jak najbardziej można dodać wiśnie. Myślę, że puree z wiśni na górze również nie zaszkodzi., tym bardziej, że wiśnie z czekoladą się fantastycznie komponują. :) Pozdrawiam serdecznie. ps. cieszę się, że strona się podoba :)

      Twój komentarz

Sernik czekoladowy z malinami

Sernik czekoladowy z malinami

Przygotowanie: 30 min. Pieczenie: 60 min

Poziom trudności: Średni

Ilość porcji: 1

Opis

To już któryś z kolei sernik czekoladowy na słodkich fantazjach. Sama nie wiem, który jest najlepszy, ale każdy jest nieco inny. Ten bardzo przypadł mi do gustu, jest mocno kremowy, o głębokim czekoladowym smaku. Nie za słodki, jak dla mnie idealny. Nie sposób odmówić sobie choćby kawałeczka. Choć jest tak sycący, że na raz nie podołacie chyba większej ilości. :) Ale nie traktujcie tego jako wyzwanie. ;) W połączeniu z malinami smakuje wybornie, owoce cudownie łagodzą słodycz i mocno czekoladowy smak. Polecam.

Składniki

  • Spód:

    Ilość Składnik
    ciasteczek Oreo
    masła
  • Masa serowa:*

    Ilość Składnik
    tłustego twarogu, zmielonego przynajmniej dwukrotnie
    gorzkiej czekolady, dobrej jakości
    średnie jajka
    skondensowanego mleka słodzonego (można ok.50 ml więcej, jeśli preferujecie mocno słodkie serniki)
    śmietanki kremówki
    ekstraktu lub pasty z wanilii
    mąki ziemniaczanej (opcjonalnie)
  • Polewa:

    Ilość Składnik
    gorzkiej czekolady, dobrej jakości
    śmietanki kremówki
    masła
  • Dodatkowo:

    Ilość Składnik
    malin

Sposób przygotowania

Spód:

Masło roztopić. 
Ciasteczka rozdrobnić w malakserze lub blenderze ewentualnie rozgnieść wałkiem, przesypać do miski, dodać roztopione masło, wymieszać ręką do połączenia się składników. Masą ciasteczkową wyłożyć spód tortownicy o śr. 22 cm (tortownicy nie natłuszczamy i nie wykładamy papierem do wypieków), docisnąć ręką i wyrównać wierzch. Wstawić do lodówki, żeby spód nieco stężał.

Masa serowa:
Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej (instrukcja jak to robimy tutaj). Przestudzić.
Wszystkie składniki masy serowej przełożyć do miski, zmiksować na jednolitą gładką masę (miksujemy do momentu, gdy składniki się połączą i w tym momencie przestajemy, żeby zbytnio nie napowietrza masy sernikowej).
Masę wylać na schłodzony ciasteczkowy spód.

Zagotować wodę w czajniku.

Tortownicę wstawić do większej formy, włożyć do nagrzanego piekarnika, a do formy, w której stoi tortownica nalać wrzącej wody do połowy wysokości formy.

Piec w temperaturze 150-160 °C przez około 60 min. lub ciut dłużej, dopóki cała powierzchnia sernika się nie zetnie. Poziom upieczenia można sprawdzić delikatnie poruszając tortownicą – upieczony sernik po poruszeniu powinien delikatnie drgać na środku, ale nie powinien „falować” na całej powierzchni, bo to oznacza, że masa jest jeszcze nie upieczona.

Sernik pozostawić w uchylonym piekarniku, aby spokojnie i powoli stygł.

Polewa:

Czekoladę posiekać.

Śmietankę podgrzać w rondelku do momentu wrzenia  (nie gotować), zalać nią posiekaną czekoladę, dodać masło, od czasu do czasu mieszać, aż czekolada zupełnie się rozpuści i powstanie jednolita, gładka i lśniąca polewa. Gdy jest już gotowa polewamy nią wierzch sernika. Na nim układamy maliny.

Smacznego )