Babeczki komunijne

Przyg: 30 min Pieczenie: 20 min
Łatwy
Porcje: 12
Filtry wyszukiwania
IMG_1349.JPG

Składniki:

  • Ciasto:

    Ilość Składnik
    mąki pszennej
    proszku do pieczenia
    cukru
    masla
    mleka
    jajka
    kandyzowanej skórki pomarańczowej
    skórka starta z ½ wyszorowanej i sparzonej pomarańczy
    150 g białej czekolady ( u 100 g białej zwyklej i 50 g białej truskawkowej)
  • Krem:

    Ilość Składnik
    500 g mascarpone
    śmietanki kremówki
    skórka starta z 1 sparzonej i wyszorowanej cytryny
    cukru pudru (wg smaku)
  • Dodatkowo:

    Ilość Składnik
    ażurowe owijki na babeczki

Sposób przygotowania

Ciasto:

Masło rozpuścić i przestudzić.  

Mąkę, proszek do pieczenia przesiać, dodać cukier i wymieszać.

W osobnej misce wymieszać przestudzone masło, mleko i jajka. 

Białą czekoladę posiekać na małe kawałki. 

Połączyć ze sobą suche i mokre składniki (najlepiej łyżką), następnie dodać skórkę pomarańczową i czekoladę, wymieszać. 

Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Napełnić je ciastem do 2/3 wysokości papilotek. Piec około 20 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 °C. Gotowe wyjąć z piekarnika, wystudzić na kratce.

Krem:

Mascarpone i śmietankę ubić razem na sztywną, puszystą masę. Dodać cukier puder, skórkę i sok z cytryny, wymieszać. Krem przełożyć do szprycy/worka cukierniczego z końcówką w kształcie dużej gwiazdki (używam tylki Wilton 1M). Zaczynając od brzegów wyciskać krem, robiąc ku środkowi i w kierunku góry. Udekorować posypką. 

Smacznego :)
Przyg: 30 min Pieczenie: 20 min
Łatwy
Porcje: 12

Tym razem w ramach akcji „Pieczemy tort komunijny” (prowadzonej wspólnie ze sklepem ZlotyAniol.pl) przygotowałam dla Was babeczki w wersji komunijnej. Nie samym tortem człowiek żyje podczas przyjęcia komunijnego, więc myślę, że babeczki jako jedna ze słodkości będą w sam raz. :) Trzeba tylko odpowiednio zwiększyć ilość składników w zależności od liczby gości. ;)

A o samych babeczkach powiem tyle, że wychodzą przepyszne. Mięciutkie z charakterystycznym smakiem i zapachem białej czekolady i subtelną nutą pomarańczy, która nieco je orzeźwia. Tę funkcję zresztą pełni również krem cytrynowy, który cudownie współgra z ciastem.

Ale jeśli wolicie klasyczną wersję można pominąć dodatek skórki i soku z cytryny i zrobić tradycyjny krem śmietankowy lub waniliowy. Jestem pewna, że babeczki zasmakują zarówno tym mniejszym jak i większym gościom. :)

Ps. Patera i dodatki w postaci owijek i serwetek pochodzą ze sklepu ZlotyAniol.pl.

IMG_1356.JPG IMG_1361.JPG IMG_1367.JPG IMG_1373.JPG IMG_1401.JPG IMG_1419_1.JPG IMG_1405_1.JPG

Komentarze Czytelników

Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.

Twój komentarz
  • Monika Monika
    2015-01-20 10:18:18

    Szkoda że zniknął przepis ma babeczki z żurawiną i białą czekoladą :( Wg mnie i mojego dziecka to jedne z najlepszych muffinek, Przez jakiś czas były nawet podstawowym elementem bajki o króliczku, który piekł babeczki dla przyjaciół ;)

    Twój komentarz
    • Kasia - Slodkiefantazje.pl Kasia - Slodkiefantazje.pl
      2015-01-20 10:29:08

      Babeczki wrócą na stronę lada dzień, zniknęły z kilkoma innymi przepisami przez przypadek podczas importowania przepisów na nową stronę. :) Pozdrawiam serdecznie

      Twój komentarz
  • Malinowa Malinowa
    2014-04-24 18:40:10

    Widziałam w sklepie te motylki i chyba kupię je na tort :D

    Twój komentarz
  • Nemi Nemi
    2014-04-24 17:44:11

    Prezentują się bajecznie;)

    Twój komentarz
  • Catherine Catherine
    2014-04-24 05:31:38

    Fantastyczne babeczki! Wyglądają tak lekko i wiosennie:)

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2014-04-23 21:05:21

    @Sabina - papilotki, a w zasadzie owijki kupiłam w sklepie zlotyaniol.pl. (http://www.zlotyaniol.pl/sklep,szukaj,6071,foremki_azurowe_na_muffinki_10szt.htm) Pozdrawiam :)

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2014-04-23 21:03:40

    @Majana - dziękuje Madziu. :)

    Twój komentarz
  • Majana Majana
    2014-04-23 18:58:33

    Piękne są. Bardzo dekoracyjne, a i środek bardzo zachęcająco wygląda. :)

    Twój komentarz
  • sabina sabina
    2014-04-23 18:48:48

    Kasiu, chciałam zapytać gdzie kupujesz takie piękne papilotki, babeczki w nich wyglądają obłędnie.

    Twój komentarz

Babeczki komunijne

Babeczki komunijne

Przygotowanie: 30 min. Pieczenie: 20 min

Poziom trudności: Łatwy

Ilość porcji: 12

Opis

Tym razem w ramach akcji „Pieczemy tort komunijny” (prowadzonej wspólnie ze sklepem ZlotyAniol.pl) przygotowałam dla Was babeczki w wersji komunijnej. Nie samym tortem człowiek żyje podczas przyjęcia komunijnego, więc myślę, że babeczki jako jedna ze słodkości będą w sam raz. :) Trzeba tylko odpowiednio zwiększyć ilość składników w zależności od liczby gości. ;)

A o samych babeczkach powiem tyle, że wychodzą przepyszne. Mięciutkie z charakterystycznym smakiem i zapachem białej czekolady i subtelną nutą pomarańczy, która nieco je orzeźwia. Tę funkcję zresztą pełni również krem cytrynowy, który cudownie współgra z ciastem.

Ale jeśli wolicie klasyczną wersję można pominąć dodatek skórki i soku z cytryny i zrobić tradycyjny krem śmietankowy lub waniliowy. Jestem pewna, że babeczki zasmakują zarówno tym mniejszym jak i większym gościom. :)

Ps. Patera i dodatki w postaci owijek i serwetek pochodzą ze sklepu ZlotyAniol.pl.

Składniki

  • Ciasto:

    Ilość Składnik
    mąki pszennej
    proszku do pieczenia
    cukru
    masla
    mleka
    jajka
    kandyzowanej skórki pomarańczowej
    skórka starta z ½ wyszorowanej i sparzonej pomarańczy
    150 g białej czekolady ( u 100 g białej zwyklej i 50 g białej truskawkowej)
  • Krem:

    Ilość Składnik
    500 g mascarpone
    śmietanki kremówki
    skórka starta z 1 sparzonej i wyszorowanej cytryny
    cukru pudru (wg smaku)
  • Dodatkowo:

    Ilość Składnik
    ażurowe owijki na babeczki

Sposób przygotowania

Ciasto:

Masło rozpuścić i przestudzić.  

Mąkę, proszek do pieczenia przesiać, dodać cukier i wymieszać.

W osobnej misce wymieszać przestudzone masło, mleko i jajka. 

Białą czekoladę posiekać na małe kawałki. 

Połączyć ze sobą suche i mokre składniki (najlepiej łyżką), następnie dodać skórkę pomarańczową i czekoladę, wymieszać. 

Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Napełnić je ciastem do 2/3 wysokości papilotek. Piec około 20 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 °C. Gotowe wyjąć z piekarnika, wystudzić na kratce.

Krem:

Mascarpone i śmietankę ubić razem na sztywną, puszystą masę. Dodać cukier puder, skórkę i sok z cytryny, wymieszać. Krem przełożyć do szprycy/worka cukierniczego z końcówką w kształcie dużej gwiazdki (używam tylki Wilton 1M). Zaczynając od brzegów wyciskać krem, robiąc ku środkowi i w kierunku góry. Udekorować posypką. 

Smacznego :)