Muffinki serowe

Przyg: 20 min Pieczenie: 30 min
Łatwy
Porcje: 12
Filtry wyszukiwania
muffinki%20serowe.JPG

Składniki:

  • Ilość Składnik
    jajka
    żółtko
    ser twarogowy
    mąki pszennej
    masła
    cukru
    cukru z prawdziwą wanilią
    mleka
    proszku do pieczenia

Sposób przygotowania

Przygotowanie:

W jednej misce wymieszać suche składniki (mąkę, cukier, proszek, 1 łyżeczka cukru waniliowego), w drugim naczyniu wymieszać składniki mokre (rozpuszczone wcześniej masło, jajka i mleko). Do miski z suchymi składnikami dodać zawartość drugiego naczynia i wszystko wymieszać do połączenia składników.

Ser twarogowy wymieszać z żółtkiem i resztą cukru waniliowego, można dodać też 1-2 łyżeczki cukru zwykłego, jeśli ser wydaje się nam za kwaśny.

Foremki do muffinek wyłożyć papilotkami i nakładać do nich na zmianę po łyżce ciasta i po łyżce sera. Na wierzchu powinno być ciasto. Foremki wypełnić do 3/4 ich wysokości, żeby ciasto po wyrośnięciu w piekarniku nie wypłynęło poza papilotki. Piec ok 20-25 min. w temperaturze 170 stopni C.

Smacznego :)

Przyg: 20 min Pieczenie: 30 min
Łatwy
Porcje: 12

Wspaniałe muffiny, które przypominają w smaku drożdżówki z serem. Jedne z ciekawszych połączeń. Przepis autorstwa dorotus76

Komentarze Czytelników

Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.

Twój komentarz
  • Agata Agata
    2012-09-23 12:19:30

    Robiłam wczoraj, pychotka. Do kilku zamiast sera dodałam suszoną żurawinę, też pycha. Polecam

    Twój komentarz
  • AsiaTk AsiaTk
    2012-07-18 10:19:01

    Muszę je zrobić już dziś!Aż mi ślinka cieknie:)

    Twój komentarz

Muffinki serowe

Muffinki serowe

Przygotowanie: 20 min. Pieczenie: 30 min

Poziom trudności: Łatwy

Ilość porcji: 12

Opis

Wspaniałe muffiny, które przypominają w smaku drożdżówki z serem. Jedne z ciekawszych połączeń. Przepis autorstwa dorotus76

Składniki

  • Ilość Składnik
    jajka
    żółtko
    ser twarogowy
    mąki pszennej
    masła
    cukru
    cukru z prawdziwą wanilią
    mleka
    proszku do pieczenia

Sposób przygotowania

Przygotowanie:

W jednej misce wymieszać suche składniki (mąkę, cukier, proszek, 1 łyżeczka cukru waniliowego), w drugim naczyniu wymieszać składniki mokre (rozpuszczone wcześniej masło, jajka i mleko). Do miski z suchymi składnikami dodać zawartość drugiego naczynia i wszystko wymieszać do połączenia składników.

Ser twarogowy wymieszać z żółtkiem i resztą cukru waniliowego, można dodać też 1-2 łyżeczki cukru zwykłego, jeśli ser wydaje się nam za kwaśny.

Foremki do muffinek wyłożyć papilotkami i nakładać do nich na zmianę po łyżce ciasta i po łyżce sera. Na wierzchu powinno być ciasto. Foremki wypełnić do 3/4 ich wysokości, żeby ciasto po wyrośnięciu w piekarniku nie wypłynęło poza papilotki. Piec ok 20-25 min. w temperaturze 170 stopni C.

Smacznego :)