Tort śmietankowo-truskawkowy

Przyg: 60 min Pieczenie: 35 min
Łatwy
Porcje: 12
Filtry wyszukiwania
tort%20%C5%9Bmietankowo-truskawkowy.jpg

Składniki:

Forma okrągła (Kliknij ikonę, aby zmienić rozmiar)
24 cm

  • Ilość Składnik
    śmietanki 36%
    mąki pszennej tortowej
    proszku do pieczenia
    mielonego maku
    cukru
    200 g masła
    szczypta soli
    jajek
    mleka
    truskawek
    konfitury truskawkowej
    opakowanie zagęstnika do śmietany (smeitan-fix)
    cukru pudru
    100 g białej czekolady (wiórki)
    migdałów w płatkach

Sposób przygotowania

Piekarnik rozgrzać do temp. 160-180°C (ja piekłam z termoobiegiem w 160°C). Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, makiem i szczypta soli.

Masło utrzeć na puszystą masę, razem z cukrem, skórką i sokiem z cytryny (ucierać ok. 3 minut). Następnie wbijać po jednym jajku, mieszając na przemian dodawać porcję mąki i część mleka, całość powtarzać do wyczerpania składników.

Ciasto włożyć do natłuszczonej i wysypanej kaszą manną lub bułką tartą tortownicy o śr. 24 cm ( ja użyłam tortownicy o śr. 21 cm, dlatego tort wyszedł tak wysoki). Piec ok 30-35 minut. Wystudzić, podzielić na cztery placki.

Truskawki umyć, osuszyć, usunąć szypułki i przekroić na pół. Śmietanę (400 g) ubić na sztywno z cukrem pudrem (2-3 łyżki - wg uznania, bez zagęstnika). Część truskawek odłożyć do dekoracji, resztę dodać do masy śmietanowej i delikatnie wymieszać.

Konfitury podgrzać i posmarować nimi 3 placki. Następnie wyłożyć na każdy z nich po 1/3 masy śmietanowej i ułożyć jeden na drugim. Całość przykryć czwartym plackiem.

Resztę śmietanki ubić z zagęstnikiem i pozostałym cukrem pudrem. Posmarować wierzch i boki tortu. Górę udekorować wiórkami białej czekolady i truskawkami, boki płatkami migdałowymi lub drobno posiekanymi migdałami ewentualnie wiórkami z białej czekolady.

Smacznego :)

Przyg: 60 min Pieczenie: 35 min
Łatwy
Porcje: 12

Na pożegnanie sezonu truskawkowego postanowiłam zrobić jakiś torcik… taka forma pocieszenia ;) I muszę przyznać, że ten, na który się zdecydowałam, nie tylko mi, ale reszcie domowników też bardzo przypadł do gustu ;)… Mój małżonek pałaszując kawałek pokaźnych rozmiarów stwierdził, że tort jest niesamowity , po prostu idealny… a moja córcia, pochłonęła przy moich niemałych protestach, o zgrozo, połowę takiego samego kawałka… Oczywiście nie byłoby protestów, gdyby nie fakt, że Sara ma dopiero nieco ponad roczek ;)... no, ale na szczęście na co dzień moja córcia nie ma tyle „swobody” w kwestii jedzenia, a przecież wyjątkowo raz na jakiś czas należy jej „coś od życia” ;))



A tak zupełnie poważnie… tort jest naprawdę znakomity, idealnie wilgotny od konfitury i soku z truskawek, słodycz ciasta i bitej śmietany świetnie przełamują truskawki , a całość świetnie współgra z nutką białej czekolady… Dodatkowo przepis jest naprawdę banalny, rzekłabym klasyk… Dlatego szczerze polecam :)

bbb.jpg

Komentarze Czytelników

Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.

Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2013-06-29 05:29:04

    @Ilona - można po prostu usunąć. Pozdrawiam serdecznie!

    Twój komentarz
  • ilona ilona
    2013-06-28 20:44:27

    Czy mak można po prostu usunąć z przepisu czy trzeba go czymś zastąpić? :)

    Twój komentarz
  • slodkiefantazje slodkiefantazje
    2011-06-29 11:26:57

    @zielu1 dziękuje, dziękuje :)) Ty generalnie jesteś pierwszym testerem wszystkich moich słodkości ;))

    Twój komentarz
  • slodkiefantazje slodkiefantazje
    2011-06-29 11:25:10

    @Papaya, dziekuje i zapewniam, że spokojnie można zrobić. :) Przepis jest prosty, więc na pewno każdemu wyjdzie :)

    Twój komentarz
  • slodkiefantazje slodkiefantazje
    2011-06-29 11:23:55

    @zauberi - no fakt, tych warstw wyszło aż cztery :), martwiłam się nawet, że za dużo :), ale jak użyjemy ciut większej tortownicy to od razu jedna warstwa nam odpadnie ;)

    Twój komentarz
  • slodkiefantazje slodkiefantazje
    2011-06-29 11:22:25

    @kuchennefascynacje - dzięki, dzięki :)

    Twój komentarz
  • zielu1 zielu1
    2011-06-29 07:21:58

    Ja jestem jednym z tych szczęśliwców, który miał przyjemność skosztować tego tortu... nie tylko pięknie wygląda, ale też nieziemsko smakuje... nie za słodki, nie mdły, wilgotny... idealny do kawusi :)... ehh... szkoda, że już go nie ma :(

    Twój komentarz
  • Papaya Papaya
    2011-06-28 19:29:18

    Czarujesz w kuchni.

    Aż trudno mi uwierzyć, że można coś takiego wykonać.

    Poezja ! Gratulacje.

    Twój komentarz
  • zauberi zauberi
    2011-06-28 11:46:24

    ale cudny! I ile ma warstw :)

    Twój komentarz
  • kuchennefascynacje kuchennefascynacje
    2011-06-28 09:43:04

    Świetny :)Z tą paterą wygląda jak z bajki :)

    Twój komentarz

Tort śmietankowo-truskawkowy

Tort śmietankowo-truskawkowy

Przygotowanie: 60 min. Pieczenie: 35 min

Poziom trudności: Łatwy

Ilość porcji: 12

Forma: 24 cm

Opis

Na pożegnanie sezonu truskawkowego postanowiłam zrobić jakiś torcik… taka forma pocieszenia ;) I muszę przyznać, że ten, na który się zdecydowałam, nie tylko mi, ale reszcie domowników też bardzo przypadł do gustu ;)… Mój małżonek pałaszując kawałek pokaźnych rozmiarów stwierdził, że tort jest niesamowity , po prostu idealny… a moja córcia, pochłonęła przy moich niemałych protestach, o zgrozo, połowę takiego samego kawałka… Oczywiście nie byłoby protestów, gdyby nie fakt, że Sara ma dopiero nieco ponad roczek ;)... no, ale na szczęście na co dzień moja córcia nie ma tyle „swobody” w kwestii jedzenia, a przecież wyjątkowo raz na jakiś czas należy jej „coś od życia” ;))



A tak zupełnie poważnie… tort jest naprawdę znakomity, idealnie wilgotny od konfitury i soku z truskawek, słodycz ciasta i bitej śmietany świetnie przełamują truskawki , a całość świetnie współgra z nutką białej czekolady… Dodatkowo przepis jest naprawdę banalny, rzekłabym klasyk… Dlatego szczerze polecam :)

Składniki

  • Ilość Składnik
    śmietanki 36%
    mąki pszennej tortowej
    proszku do pieczenia
    mielonego maku
    cukru
    200 g masła
    szczypta soli
    jajek
    mleka
    truskawek
    konfitury truskawkowej
    opakowanie zagęstnika do śmietany (smeitan-fix)
    cukru pudru
    100 g białej czekolady (wiórki)
    migdałów w płatkach

Sposób przygotowania

Piekarnik rozgrzać do temp. 160-180°C (ja piekłam z termoobiegiem w 160°C). Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, makiem i szczypta soli.

Masło utrzeć na puszystą masę, razem z cukrem, skórką i sokiem z cytryny (ucierać ok. 3 minut). Następnie wbijać po jednym jajku, mieszając na przemian dodawać porcję mąki i część mleka, całość powtarzać do wyczerpania składników.

Ciasto włożyć do natłuszczonej i wysypanej kaszą manną lub bułką tartą tortownicy o śr. 24 cm ( ja użyłam tortownicy o śr. 21 cm, dlatego tort wyszedł tak wysoki). Piec ok 30-35 minut. Wystudzić, podzielić na cztery placki.

Truskawki umyć, osuszyć, usunąć szypułki i przekroić na pół. Śmietanę (400 g) ubić na sztywno z cukrem pudrem (2-3 łyżki - wg uznania, bez zagęstnika). Część truskawek odłożyć do dekoracji, resztę dodać do masy śmietanowej i delikatnie wymieszać.

Konfitury podgrzać i posmarować nimi 3 placki. Następnie wyłożyć na każdy z nich po 1/3 masy śmietanowej i ułożyć jeden na drugim. Całość przykryć czwartym plackiem.

Resztę śmietanki ubić z zagęstnikiem i pozostałym cukrem pudrem. Posmarować wierzch i boki tortu. Górę udekorować wiórkami białej czekolady i truskawkami, boki płatkami migdałowymi lub drobno posiekanymi migdałami ewentualnie wiórkami z białej czekolady.

Smacznego :)