Muffiny orzechowo-czekoladowe z wiśniami

Przyg: 20 min Pieczenie: 25 min
Łatwy
Porcje: 12
Filtry wyszukiwania
muffiny%20czekoladowo-wi%C5%9Bniowe3.jpg

Składniki:

  • Na 12 sztuk:

    Ilość Składnik
    duże jajka
    drobnego cukru
    masła
    zmielonych orzechów laskowych
    gorzkiej czekolady
    120 g masy marcepanowej
    300 g wiśni świeżych lub mrożonych

Sposób przygotowania

Czekoladę i masę marcepanową zetrzeć na tarce (masę można wcześniej schłodzić przez chwile w zamrażalniku, będzie lepiej się ścierać).

Masło z cukrem utrzeć mikserem (na najwyższych obrotach) na puszystą masę. Stopniowo dodawać po żółtku, miksując po każdym dodaniu. Dodać startą czekoladę i marcepan oraz orzechy laskowe. Wymieszać, uważając, żeby marcepan się nie zbrylił.

Z białek ubić sztywną pianę. Dodać ja do masy i delikatnie wymieszać.

Foremkę do muffinek wyłożyć papilotkami i wyłożyć do nich ciasto. Na wierzchu poukładać wiśnie, delikatnie zanurzając je w cieście.

Piec około 25 minut w temperaturze 180°C. Udekorować wg uznania (ja uznałam, że wystające z ciasta wiśnie są wystarczającą ozdobą). :)

Smacznego

Przyg: 20 min Pieczenie: 25 min
Łatwy
Porcje: 12

Kolejne muffiny, do których na pewno będę często wracać… Smakują obłędnie. Są niesamowicie wilgotne. Mocno wyczuwalne połączenie czekolady z orzechem laskowym oraz delikatnie wyczuwana nuta marcepanu… A wszystko idealnie dopełniają kwaskowate wiśnie, dzięki którym przełamana zostaje słodycz muffinek… Polecam!

Komentarze Czytelników

Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.

Twój komentarz
  • justyna justyna
    2011-05-31 12:58:59

    Moim zdaniem też najlepsze muffiny jakie jadłam. Polecam. Na pewno będę polecać je swoim znajomym.

    Twój komentarz
  • slodkiefantazje slodkiefantazje
    2011-05-30 20:11:25

    Kuba, cieszę się i dziękuję za uznanie :)... a jakaś ciekawa kawka też się niedługo tu pojawi, także zapraszam częściej ;)

    Twój komentarz
  • slodkiefantazje slodkiefantazje
    2011-05-30 20:09:41

    Zielu1, dlatego nie ma sensu się opierać :) i odbierać sobie tę odrobinę przyjemności ;)

    Twój komentarz
  • Kuba Kuba
    2011-05-24 10:32:04

    Miałem okazję spróbować :) Nie przepadam za słodyczami, ale to było pyszne ;) zabrakło kawy, ale to z mojego własnego lenistwa ;))

    Dobry smaczek!

    Twój komentarz
  • zielu1 zielu1
    2011-05-23 20:18:26

    Niesamowite, jak cieżko było się oprzeć tym malutkim ciasteczkom...

    Twój komentarz

Muffiny orzechowo-czekoladowe z wiśniami

Muffiny orzechowo-czekoladowe z wiśniami

Przygotowanie: 20 min. Pieczenie: 25 min

Poziom trudności: Łatwy

Ilość porcji: 12

Opis

Kolejne muffiny, do których na pewno będę często wracać… Smakują obłędnie. Są niesamowicie wilgotne. Mocno wyczuwalne połączenie czekolady z orzechem laskowym oraz delikatnie wyczuwana nuta marcepanu… A wszystko idealnie dopełniają kwaskowate wiśnie, dzięki którym przełamana zostaje słodycz muffinek… Polecam!

Składniki

  • Na 12 sztuk:

    Ilość Składnik
    duże jajka
    drobnego cukru
    masła
    zmielonych orzechów laskowych
    gorzkiej czekolady
    120 g masy marcepanowej
    300 g wiśni świeżych lub mrożonych

Sposób przygotowania

Czekoladę i masę marcepanową zetrzeć na tarce (masę można wcześniej schłodzić przez chwile w zamrażalniku, będzie lepiej się ścierać).

Masło z cukrem utrzeć mikserem (na najwyższych obrotach) na puszystą masę. Stopniowo dodawać po żółtku, miksując po każdym dodaniu. Dodać startą czekoladę i marcepan oraz orzechy laskowe. Wymieszać, uważając, żeby marcepan się nie zbrylił.

Z białek ubić sztywną pianę. Dodać ja do masy i delikatnie wymieszać.

Foremkę do muffinek wyłożyć papilotkami i wyłożyć do nich ciasto. Na wierzchu poukładać wiśnie, delikatnie zanurzając je w cieście.

Piec około 25 minut w temperaturze 180°C. Udekorować wg uznania (ja uznałam, że wystające z ciasta wiśnie są wystarczającą ozdobą). :)

Smacznego