Muffinki brownies z malinami

Przyg: 15 min Pieczenie: 18 min
Łatwy
Porcje: 12
Filtry wyszukiwania
muffinki%20brownies%202.JPG

Składniki:

  • Ilość Składnik
    gorzkiej czekolady
    masła
    cukru
    jajka
    mąki pszennej
    kakao
    proszku do pieczenia
    ekstraktu waniliowego
    malin

Sposób przygotowania

Czekoladę, cukier i masło rozpuścić w rondelku z grubym dnem, od czasu do czasu mieszając. Przestudzić. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać do przestudzonej czekolady razem z resztą składników. Zmiksować do połączenia się składników.
Dodać maliny i delikatnie wymieszać.

Foremki na muffiny (silikonowe lub papilotki) wypełnić do 3/4 wysokości. Piec w temp. 180°C ok. 18-20 minut (z termoobiegiem wystarczy 160°C).
Ostudzić w foremkach, po ostudzeniu muffinki powinny łatwo odchodzić od papilotek/foremek.

Smacznego :)

Przyg: 15 min Pieczenie: 18 min
Łatwy
Porcje: 12

Nie ma sensu się rozpisywać nad walorami smakowymi tych muffinek… Po prostu spróbujcie, są bez dwóch zdań pyszne, rozpływające się w ustach, mocno czekoladowe. Wszyscy, którzy ich spróbowali chcieli przepis, więc myślę, że warto się skusić. :) Nie od dziś wiadomo, że czekolada z malinami stanowi wybitnie smaczne połączenie i dotyczy to również tych muffinek. Przygotowanie nie zajmie Wam więcej niż 10-15 minut, a efekt smakowy taki jakbyście poświecili im naprawdę dużo czasu. :) Przepis przerobiłam na potrzeby muffinek z mojego klasycznego przepisu na brownies i sama byłam zdziwiona, że wyszły tak pyszne. :) Polecam Wam serdecznie!

Ps. Przypominam o głosowaniu w Liście życzeń (wyjeżdżająca po kliknięciu zakładka zamieszczona w lewej górnej szpalcie strony), dzięki temu macie wpływ na to co dla Was upichcę w przyszłym tygodniu). :)

muffinki%20brownies1.JPG

Komentarze Czytelników

Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.

Twój komentarz
  • Ania Ania
    2015-04-13 05:38:54

    Ja zaczynam dopiero swoją przygodę z wypiekami i czytając niektóre wcześniejsze komentarze bałam się, że nie wyjdą, ale muszę przyznać, że były pyszne;) polecam

    Twój komentarz
  • Łucja Łucja
    2014-06-23 22:27:48

    Upiekłam :) były pyszne i szybko zniknęły!

    Twój komentarz
  • Diana Diana
    2013-08-04 08:33:05

    Dziękuję za odpowiedź. Powodem mogło być za szybkie wyciągnięcie z piekarnika, gdyż gdy wyciągałam wystawały poza foremkę, ale w przeciągu następnych 10-15 minut mocno się zapadły. Wiem, że brownies jest mokrawe, ale moje muffinki trochę przesadziły w tej kwestii ;) Ale jak już mówiłam, mimo to smakowały wyśmienicie i jeszcze będę je robić. A tymczasem popatrzę na inne Twoje przepisy.Miłej niedzieli

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2013-08-04 07:26:37

    @Diana - brownies to rodzaj ciasta, które jest wilgotne, takie nieco zakalcowate, gliniaste, nie jest wyrośnięte i puszyste, podobnie muffinki z brownies nie będą wyrośnięte i puszyste, moje też takie nie były. To, że muffinki opadły, to może być kwestia zbyt krótkiego pieczenia (dobrze jest przed zakończeniem pieczenia upewnić się czy muffinki dobrze upiekły się w środku (bo każdy piekarnik inaczej piecze), gdy są jeszcze zbyt mokre w środku, zapdną się. Mogło na to wpłynąć również zbyt szybkie wyjęcie z piekarnika (zmiana temperatury), lepiej studzić je w foremce w piekarniku, a dopiero po przestudzeniu wyjąć na kratkę. Pozdrawiam

    Twój komentarz
  • Diana Diana
    2013-08-03 17:28:23

    Witam,spróbowałam zrobić te muffinki, gdyż wyglądają bardzo smakowicie. Niestety, miło zachowania proporcji i użycia świeżych malin, miały dziwną konsystencję. Nie można ich było jeść jak normalnych muffinów, tylko wygrzebywać łyżeczką, gdyż były bardzo mokre. Mimo to w smaku super! Ale może miałby ktoś dla mnie wskazówkę, dlaczego takie wyszły? Najpierw ładnie wyrosły, a później mocno opadły (wręcz zapadły się) i w środku nie przypominały tych Twoich z obrazka.Pozdrawiam

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2013-06-13 11:03:24

    @Stokrotkal86 - już dokładnie nie pamiętam, ale chyba około 10-12 sztuk.

    Twój komentarz
  • stokrotkal86 stokrotkal86
    2013-06-13 07:44:52

    na ile sztuk jest ten przepis? :)

    Twój komentarz
  • Smaczne-zdrowe Smaczne-zdrowe
    2013-04-23 18:26:41

    Świetnie wyglądają:) Planuję zrobić je w ten weekend. Czekolada i malina to ulubione składniki mojej córki, będzie zachwycona!:)

    Twój komentarz
  • Kasia Kasia
    2013-02-27 00:27:06

    No i stało się :)uzależniłam się. przez ostatnie trzy dni upiekłam trzy porcje muffinów a jutro zabieram się za kolejne dwie :)Dziękuję raz jeszcze za najlepszy przepis ever!

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2013-02-01 16:56:46

    @Kasia - można użyć mrożonych, tylko trzeba wcześniej rozmrozić i odsączyć z nadmiaru soku i wody, pozdrawiam serdecznie

    Twój komentarz
  • Kasia Kasia
    2013-02-01 14:36:25

    smakowity przepis :)zastanawiam się, czy zamiast świeżych malin, mogę użyć mrożonych wcześniej rozmrożonych?

    Twój komentarz
  • martyyn martyyn
    2012-12-30 19:08:37

    zrobiłam wszystko tak jak w przepisie, z aptekarską precyzją, muffinki się ugotowały i wyszły mokre, surowe i zapadnięte.

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2012-09-24 18:52:55

    @Marlena - z przepisu wychodzi około 10-12 sztuk. :)

    Twój komentarz
  • Marlena Marlena
    2012-09-24 17:57:10

    helow :) sa naprawdę piękne , też chce takie zrobić tylko czy mogłabys zdradzić na ile babeczek jest ten przepis?będę bardzo wdzieczna Marlena :)

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2012-08-30 14:03:30

    @Ania - bardzo się ciesze :))))

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2012-08-30 14:02:51

    @Domi w kuchni - cieszę się, że smakowały :)

    Twój komentarz
  • ania ania
    2012-08-30 11:39:54

    Przepyszne!!! dziesiątki razy piekłam muffiny z przerożnych przepisów, ale ten jest genialny - nie szukam niczego innego :-) dzięki

    Twój komentarz
  • Domi z kuchni Domi z kuchni
    2012-07-21 06:43:35

    Zrobiłam je w końcu wczoraj... wyszły boskie!!!! :))

    Twój komentarz
  • degustatorka degustatorka
    2012-07-20 20:53:00

    Oglądając Pani bloga, jak najbardziej mam chęć pieczenia tych smakowitości i szkolenia się w tym temacie, jednak wychowywanie 1,5 rocznego ukochanego synka i podstawowe obowiązki domowe zabierają mi prawie 100 % czasu.JEDNAK przymierzam sie kolejny raz do tych muffinków ;))Pozdrawiam serdecznie.

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2012-07-19 21:27:49

    @Owieczka - bardzo się cieszę, że smakowały :)

    Twój komentarz
  • owieczka owieczka
    2012-07-19 20:04:03

    wyszły xD aaaaaaaaaa normalnie pyyychotka ;) DZIĘKUJĘ Ci bardzo, bo chce mi się piec cokolwiek, a jeszcze jak wychodzi to już w ogóle ;)

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2012-07-12 20:28:52

    @Degustatorka - bardzo się cieszę, że muffinki tak posmakowały! :) A co do innych przepisów, to jak najbardziej polecam próbować, zanim się Pani nie obejrzy będzie Pani z łatwością przygotowywać ciacha, które na początku wydawały się nieosiągalne!!!! A na bloga zaptraszam jak najczęściej! :) pozdrawiam serdecznie

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2012-07-12 20:25:42

    @Catherine - Kasiu cieszę się, że smakowały! :) Z muscovado musiały być jeszcze pyszniejsze. :) pozdrawiam serdecznie!

    Twój komentarz
  • Catherine Catherine
    2012-07-11 11:27:17

    Fakt- Muffinki pyszne! Upiekłam je w przypływie jednoosobowej ochoty na brownies - idealne do kawy;) W dodatku z połowy porcji wyszło mi 6 sztuk, cukier biały zastąpiłam dark muscovado, poza tym bez zmian. Przygotowuje się je naprawdę w ekspresowym tempie a efekt doskonały.....i apetyt na czekoladę zaspokojony na jakiś czas;) w zupełności...:)

    Twój komentarz
  • degustatorka degustatorka
    2012-07-10 20:34:22

    RACJA! REWELACJA! w domu sensacja po upieczeniu tych pyszności, dziękuje!Jestem kompletnie zielona w temacie pieczenia ale po zrobieniu i co najwazniejsze udaniu się tych muffinków chyba będę próbować innych rewelacyjnych przepisów.Gratuluje bloga i zdolności :)

    Twój komentarz
  • Jolanta Szyndlarewicz Jolanta Szyndlarewicz
    2012-07-04 13:41:09

    wyglądaja fantastycznie ...a browqnie to ja uwielbniam:)

    Twój komentarz
  • Domi z kuchni Domi z kuchni
    2012-07-04 12:22:01

    Z takimi muffinkami przenoszę się z kuchni... do nieba :) cudne!

    Twój komentarz
  • Majana Majana
    2012-07-03 17:23:34

    Przepiękne muffiny:) Brownies z malinami - to jest coś wspaniałego ! :)Ja zagłosowałam juz, na ostatnią propozycję. Chętnie ujrzałabym i tak wszystkie z nich :)Pozdrowienia:)

    Twój komentarz
  • karmel-itka karmel-itka
    2012-07-03 06:11:26

    czekolada z malinami to naprawdę udane połączenie ;]

    Twój komentarz
  • Daria Anna Daria Anna
    2012-07-02 22:37:25

    Wyglądaja genialnieee , a muszą smakowac jeszcze lepiej.

    Twój komentarz

Muffinki brownies z malinami

Muffinki brownies z malinami

Przygotowanie: 15 min. Pieczenie: 18 min

Poziom trudności: Łatwy

Ilość porcji: 12

Opis

Nie ma sensu się rozpisywać nad walorami smakowymi tych muffinek… Po prostu spróbujcie, są bez dwóch zdań pyszne, rozpływające się w ustach, mocno czekoladowe. Wszyscy, którzy ich spróbowali chcieli przepis, więc myślę, że warto się skusić. :) Nie od dziś wiadomo, że czekolada z malinami stanowi wybitnie smaczne połączenie i dotyczy to również tych muffinek. Przygotowanie nie zajmie Wam więcej niż 10-15 minut, a efekt smakowy taki jakbyście poświecili im naprawdę dużo czasu. :) Przepis przerobiłam na potrzeby muffinek z mojego klasycznego przepisu na brownies i sama byłam zdziwiona, że wyszły tak pyszne. :) Polecam Wam serdecznie!

Ps. Przypominam o głosowaniu w Liście życzeń (wyjeżdżająca po kliknięciu zakładka zamieszczona w lewej górnej szpalcie strony), dzięki temu macie wpływ na to co dla Was upichcę w przyszłym tygodniu). :)

Składniki

  • Ilość Składnik
    gorzkiej czekolady
    masła
    cukru
    jajka
    mąki pszennej
    kakao
    proszku do pieczenia
    ekstraktu waniliowego
    malin

Sposób przygotowania

Czekoladę, cukier i masło rozpuścić w rondelku z grubym dnem, od czasu do czasu mieszając. Przestudzić. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać do przestudzonej czekolady razem z resztą składników. Zmiksować do połączenia się składników.
Dodać maliny i delikatnie wymieszać.

Foremki na muffiny (silikonowe lub papilotki) wypełnić do 3/4 wysokości. Piec w temp. 180°C ok. 18-20 minut (z termoobiegiem wystarczy 160°C).
Ostudzić w foremkach, po ostudzeniu muffinki powinny łatwo odchodzić od papilotek/foremek.

Smacznego :)