Cukierki a'la Białe Michałki

Przyg: 30 min Pieczenie: 0 min
Łatwy
Porcje: 20
Filtry wyszukiwania
IMG_0869.JPG

Składniki:

  • Cukierki

    Ilość Składnik
    białej czekolady
    mleka
    masła
    cukru
    cukru wanilinowego
    mleka w proszku
    100 g pokruszonych herbatników (opcjonalnie)
    zmielonych, niesolonych orzechów arachidowych
    drobno posiekanych orzechów arachidowych
    spirytusu
    kilka kropel aromatu arakowego
  • Polewa:

    Ilość Składnik
    białej czekolady
    masła
    mleka
    ewentualnie może być gotowa biała polewa

Sposób przygotowania

Mleko zwykłe podgrzewamy z cukrami i masłem. Czekoladę rozpuszczamy na parze. Do mleka dodajemy przesiane mleko w proszku, miksując, żeby nie było grudek. Porcjami dodajemy stopioną, ciepłą czekoladę. Wrzucamy jeszcze orzechy, kilka kropel spirytusu i aromatu arakowego. Mieszamy i odstawiamy do ostudzenia. Po godzince dodajemy pokruszone herbatniki, mieszamy. Masę przekładamy do foremki na michałki, wstawiamy do lodówki do stwardnienia. W kapieli wodnej rozpuszczamy białą czekoladę, obtaczamy w niej cukierki, pozostawiamy do zastygnięcia.

Smacznego :)

Przyg: 30 min Pieczenie: 0 min
Łatwy
Porcje: 20

Dzisiaj zapraszam na małą cukierkową ucztę. :) Odkąd zakupiłam formę na cukierki, wiedziałam, że muszę je szybko zrobić. Jeśli lubicie Białe Michałki firmy Wawel, ten przepis powinien Wam przypaść do gustu. Cukiereczki wychodzą naprawdę zbliżone w smaku do tych oryginalnych i ciężko poprzestać na jednej sztuce. Ale spokojnie, chęć wbicia się na święta w co najmniej ten sam rozmiar nie pozwoli Wam zjeść ich za dużo. :) To w sumie jest ich zaleta, można je przechowywać przez jakiś czas i delektować się nimi po kawałeczku, kiedy najdzie nas nieodparta pokusa. :)



Na pewno przypadną do gustu również dzieciom, do tego stopnia, że musiałam je przed córcią chować po różnych kuchennych zakamarkach. :) Przepis nieco zmodyfikowany, widziałam na kilku blogach, ale w oryginale pochodzi chyba stąd.

IMG_0855.JPG IMG_0858.JPG IMG_0874.JPG IMG_0877.JPG

Komentarze Czytelników

Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.

Twój komentarz
  • Nanaya Nanaya
    2015-11-12 16:47:01

    W oryginalnych michałkach są kawałki orzechów, a nie herbatników xD

    Twój komentarz
    • Kasia - Slodkiefantazje.pl Kasia - Slodkiefantazje.pl
      2015-11-16 13:13:27

      W tych również :) a herbatniki dajemy "opcjonalnie" :)

      Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2013-03-05 14:16:04

    @Anonim - mozna zastąpić np. foremkami do czekoladek lub silikonowymi foremkami do lodu.

    Twój komentarz
  • anonim anonim
    2013-03-05 11:59:28

    Czym można zastąpić specjane foremki do michałków?

    Twój komentarz
  • doradr doradr
    2012-11-07 10:46:03

    Bardzo dziękuję za szybką odpowiedź:) Teraz tylko muszę upolować taką foremkę i brać się za cukiereczki Michałki!:) Pozdrawiam

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2012-11-06 10:14:18

    @Doradr - foremka wygląda tak: http://babeczkowo.pl/michalki-sf060-p462.html Pozdrawiam serdecznie :)

    Twój komentarz
  • doradr doradr
    2012-11-06 09:57:39

    Witam:) Świetny ten Pani blog:) Proszę tylko mi powiedzieć, albo podać link jak wygląda taka foremka do "Michałków" :D Pozdrawiam serdecznie

    Twój komentarz
  • PiernikowaChata PiernikowaChata
    2012-11-04 22:13:35

    Kocham białe Michałki koniecznie musze wypróbowac ten przepis.

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2012-08-23 19:19:24

    @Natalie - widziałam np tutaj http://babeczkowo.pl/michalki-sf060-p462.html, pozdrawiam serdecznie

    Twój komentarz
  • natalie natalie
    2012-08-23 18:48:23

    a skad wziac taka foremke ;>

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2012-08-16 18:21:53

    @Kina - niestety dokładnie już nie pamiętam, bo robiłam je już dość dawno, ale na pewno kilkadziesiąt, myślę, że ok. 50 szt.

    Twój komentarz
  • Kina Kina
    2012-08-16 15:12:57

    A ile pralinek wychodzi z tego przepisu?

    Twój komentarz
  • zacisze szympatart zacisze szympatart
    2012-02-22 13:46:35

    Kasiu, ja ten przepis wykorzystałam jako spód do ciacha i powiem szczerze.....znikneło w ekspresowym tempie ;)

    Twój komentarz
  • Kasia, Slodkie fantazje Kasia, Slodkie fantazje
    2011-12-13 08:59:12

    Anonimowy - ja kupiłam na allegro, ale wiem, że są też tutaj: http://babeczkowo.pl/michalki-sf060-p462.html, pozdrawiam serdecznie

    Twój komentarz
  • Anonymous Anonymous
    2011-12-13 07:59:46

    a gdzie kupiłaś taką foremkę?

    Twój komentarz
  • kokotka kokotka
    2011-11-30 09:10:07

    Sliczne! musze zrobic! mam tylko okragle foremki wiec beda w innym ksztalcie:)

    Twój komentarz
  • slodkiefantazje slodkiefantazje
    2011-11-20 15:17:53

    @Shy, polecam serdecznie!:)

    @Jolu, smakują jeszcze lepiej! :)

    @Aurora, dziękuję! :)

    @OlciakyvelOlcik - cieszę się, że mogę być sprawcą uśmeichu :) a przepis serdecznie polecam :)

    Twój komentarz
  • Olciaky vel Olcik Olciaky vel Olcik
    2011-11-20 15:02:42

    o kurczę!

    białe michałki to nasze (ostatnio) ulubione cukierki.

    ojjojojj! zabieram ten przepis z wieelkim uśmiechem na ustach

    Twój komentarz
  • Aurora Aurora
    2011-11-20 14:16:18

    Ale cukiernicze perełki! :D

    Twój komentarz
  • jolanta szyndlarewicz jolanta szyndlarewicz
    2011-11-19 10:50:18

    muszę wypróbować ten przepis, bo wyglądają obłędnie:)

    Twój komentarz
  • shy shy
    2011-11-19 08:25:15

    uwielbiam białe michałki. Musze wypróbowac Twój przepis :]

    Twój komentarz
  • slodkiefantazje slodkiefantazje
    2011-11-18 20:40:18

    @Kisiel - można kupić np. tutaj http://babeczkowo.pl/michalki-sf060-p462.html

    Twój komentarz
  • slodkiefantazje slodkiefantazje
    2011-11-18 20:37:32

    Serdecznie dziękuję Wam za wszystkie komentarze, wywołały całe mnóstwo uśmiechów na mojej twarzy. :) Cieszę się, że Michałki Wam się spodobały i szczerze polecam wypróbujcie je! :)

    Twój komentarz
  • Lovelykate Lovelykate
    2011-11-18 18:37:17

    Przepięknie wyglądają! Aż nabrałam ochoty żeby lecieć do kuchni i zrobić takie samemu. :)

    Twój komentarz
  • Monika Monika
    2011-11-18 18:21:29

    Wow! One naprawdę wyglądają jak białe michałki! :)

    Twój komentarz
  • pepa w kuchni pepa w kuchni
    2011-11-18 18:02:39

    Piękne zarówno cukierki jak i zdjęcia :)

    Twój komentarz
  • Nemi Nemi
    2011-11-18 17:35:44

    Ależ czarujesz tymi zdjęciami:) Chętnie się wproszę na cukierkową ucztę:)

    Twój komentarz
  • tjaryma tjaryma
    2011-11-18 16:40:03

    a komuś nie smakują Michałki ze sklepu?;) peace!

    Twój komentarz
  • kuchennefascynacje kuchennefascynacje
    2011-11-18 16:01:22

    Wspaniale wyglądają :)

    Twój komentarz
  • Sue Sue
    2011-11-18 14:37:30

    Uwielbiam michałki! Takie domowe muszą być boskie! ;)

    Twój komentarz
  • Duś Duś
    2011-11-18 12:52:38

    Wyglądają obłędnie pysznie.

    Twój komentarz
  • Karmel-itka. Karmel-itka.
    2011-11-18 11:44:53

    nie-sa-mo-wi-te!

    po rpostu... obłęd, szał!

    jaaa... chcę takiego Michałka!

    i chcę zaprosić Cię do zabawy ;]

    skusisz się?

    http://slodkakarmel-itka.blogspot.com/2011/11/tell-me-about-yourself.html

    Twój komentarz
  • Asiek Asiek
    2011-11-18 11:28:33

    Fantastyczne są! Prezentują się po prostu bosko!! A zdjęcia... niesamowite:)!

    Pozdrawiam serdecznie:)

    Twój komentarz
  • megii013 megii013
    2011-11-18 10:37:40

    Wyglądają przeapetycznie a zdjęcie anielskie;)))

    Twój komentarz
  • Kisiel Kisiel
    2011-11-18 10:30:49

    Wyglądają fantastycznie. A gdzie można kupić formę na cukierki?

    Twój komentarz
  • wedelka wedelka
    2011-11-18 09:59:04

    Wow...super wyszły :)

    Twój komentarz
  • Kaś Kaś
    2011-11-18 09:49:33

    moje ulubione cukierki :) prawdziwe skarby nam tu prezentujesz!

    Twój komentarz
  • Monisia Monisia
    2011-11-18 09:14:38

    Po prostu wspaniałe;)takie delikatne oblane białą polewą;)Lubię!

    Twój komentarz
  • deserowo deserowo
    2011-11-18 08:15:52

    uwielbiam je! ale nie wiedziałam że można je tak łatwo zrobić samemu :) super :)

    Twój komentarz
  • Maggie Maggie
    2011-11-18 07:52:44

    Oj, bardzo lubie! A ze mieszkam w miejscu, w ktorym nie jest wcale latwo je dostac, zapisze sobie twoj przepis i skorzystam na pewno :)

    Twój komentarz
  • ŁAKOMCZUCHY ŁAKOMCZUCHY
    2011-11-18 07:37:56

    wow.

    ślicznie Ci wyszły, a zdjęcia przy perełkach dodają im dodatkowo uroku!

    Twój komentarz
  • manoria manoria
    2011-11-18 07:21:29

    Jakie piękne :-) Po prostu prezentują się bajecznie. Brak słów. Pozdrawiam

    Twój komentarz
  • zauberi zauberi
    2011-11-18 07:20:59

    wyglądają jak michałki! :) chyba bym nie mogła oprzeć się pokusie i zjadłabym wszystkie

    Twój komentarz
  • Juska Juska
    2011-11-18 06:13:22

    Hmmm... i całe odchudzanie pójdzie na marne :) Poproszę jeszcze czekoladowe :) PYCHOTA!

    Twój komentarz
  • DarkANGELika DarkANGELika
    2011-11-18 06:03:30

    Uwielbiam białe michałki;) Jeżeli podobnie smakują własne to muszę je zrobić ;)

    Twój komentarz
  • majka majka
    2011-11-18 05:57:43

    Ale sliczne! I zdjecia jakie piekne... Podejrzewam, ze przede mna tez musialabys je chowac :)) Wygladaja przepysznie.

    Pozdrowienia :)

    Twój komentarz
  • słodkosłona. słodkosłona.
    2011-11-18 01:08:12

    o jezu, muszę je zrobić, jak ja kocham białe michałki.

    wyszły Ci genialnie!

    Pozdrawiam ; )

    Twój komentarz

Cukierki a'la Białe Michałki

Cukierki a

Przygotowanie: 30 min. Pieczenie: 0 min

Poziom trudności: Łatwy

Ilość porcji: 20

Opis

Dzisiaj zapraszam na małą cukierkową ucztę. :) Odkąd zakupiłam formę na cukierki, wiedziałam, że muszę je szybko zrobić. Jeśli lubicie Białe Michałki firmy Wawel, ten przepis powinien Wam przypaść do gustu. Cukiereczki wychodzą naprawdę zbliżone w smaku do tych oryginalnych i ciężko poprzestać na jednej sztuce. Ale spokojnie, chęć wbicia się na święta w co najmniej ten sam rozmiar nie pozwoli Wam zjeść ich za dużo. :) To w sumie jest ich zaleta, można je przechowywać przez jakiś czas i delektować się nimi po kawałeczku, kiedy najdzie nas nieodparta pokusa. :)



Na pewno przypadną do gustu również dzieciom, do tego stopnia, że musiałam je przed córcią chować po różnych kuchennych zakamarkach. :) Przepis nieco zmodyfikowany, widziałam na kilku blogach, ale w oryginale pochodzi chyba stąd.

Składniki

  • Cukierki

    Ilość Składnik
    białej czekolady
    mleka
    masła
    cukru
    cukru wanilinowego
    mleka w proszku
    100 g pokruszonych herbatników (opcjonalnie)
    zmielonych, niesolonych orzechów arachidowych
    drobno posiekanych orzechów arachidowych
    spirytusu
    kilka kropel aromatu arakowego
  • Polewa:

    Ilość Składnik
    białej czekolady
    masła
    mleka
    ewentualnie może być gotowa biała polewa

Sposób przygotowania

Mleko zwykłe podgrzewamy z cukrami i masłem. Czekoladę rozpuszczamy na parze. Do mleka dodajemy przesiane mleko w proszku, miksując, żeby nie było grudek. Porcjami dodajemy stopioną, ciepłą czekoladę. Wrzucamy jeszcze orzechy, kilka kropel spirytusu i aromatu arakowego. Mieszamy i odstawiamy do ostudzenia. Po godzince dodajemy pokruszone herbatniki, mieszamy. Masę przekładamy do foremki na michałki, wstawiamy do lodówki do stwardnienia. W kapieli wodnej rozpuszczamy białą czekoladę, obtaczamy w niej cukierki, pozostawiamy do zastygnięcia.

Smacznego :)