Szybkie pierniczki

Przyg: 20 min Pieczenie: 10 min
Łatwy
Porcje: 40
Filtry wyszukiwania
IMG_1335.JPG

Składniki:

  • Na około 50 pierniczków:

    Ilość Składnik
    mąki pszennej
    mąki żytniej pełnoziarnistej
    duże jajka
    cukru pudru
    masła, roztopionego
    miodu
    przyprawy do piernika
    kakao
    sody oczyszczonej
  • Lukier:

    Ilość Składnik
    białko ze średniego jajka
    cukru pudru

Sposób przygotowania

Wszystkie składniki wsypać do naczynia, wymieszać i wyrobić. Ciasto może być klejące, ale nie dodawać mąki.

Ciasto rozwałkować na grubość 4 mm (nie cieniej), podsypując je teraz mąką (tyle, by się nie kleiło). Wykrawać różne kształty pierniczków. Układać je na blaszce w niewielkich odstępach. Piec w temperaturze 180ºC przez około 8 - 10 minut. Studzić na kratce. Cukier puder i białko utrzeć drewnianą łyżką na bardzo gęsty lukier. Dowolnie udekorować.

Smacznego :)

Przyg: 20 min Pieczenie: 10 min
Łatwy
Porcje: 40

Tym razem ekspresowe pierniczki, szybkie w przygotowaniu i do szybkiej konsumpcji, więc można je zrobić tuż przed Wigilią. Pierniczki po upieczeniu są miękkie, później tylko nieco twardnieją, ale spokojnie nie połamiemy sobie na nich zębów, ponieważ są raczej kruche i po ugryzieniu rozpływają się w ustach. Jednakowoż, moim zdaniem, najlepsze będą jak troszkę poleżą w puszce. Moje robiłam z przeznaczeniem "zawieszenia" na choince, więc nie dodawałam cukru, tylko sam miód, a mimo to są smaczne. A jaka frajda przy dekorowaniu pierniczków. :) Ja w tym roku po raz pierwszy dekorowałam pierniczki wspólnie z moją małą córą i było hmmmm… wesoło ;)… szczególnie mała miała masę atrakcji z tym związanych… ja trochę mniej, bo musiałam co jakiś czas odganiać małego skrzata podkradającego mi lukier, pierniki i perełki… ;)) Przepis od Dorotus.

IMG_1320.JPG IMG_1305.JPG

Komentarze Czytelników

Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.

Twój komentarz
  • Emila Emila
    2015-12-24 11:42:16

    Mam pytanie czy zamiast maki żytniej mozna dodać maki tortowej ? :) pozdrawiam i wesołych swiat :)

    Twój komentarz
  • Sylwia Sylwia
    2015-12-12 13:21:01

    Witam, chciałabym zrobić pierniczki i nadziać je powidłami, czy ten przepis nadaje się do "nadziewanych pierniczków"? :) Pozdrawiam

    Twój komentarz
    • Kasia - Slodkiefantazje.pl Kasia - Slodkiefantazje.pl
      2015-12-16 11:49:59

      Tak, jak najbardziej można nadziać. Pozdrawiam :)

      Twój komentarz
  • justina justina
    2015-12-09 10:42:15

    Dziękuje za umieszczenie przy przepisie przelicznika wag ( jak na złość moja waga kuchenna "padła" przed świętami:)) Pozdrawiam

    Twój komentarz
  • Ewa Ewa
    2015-12-08 08:10:59

    Witam. Pierniczki są rewelacyjne. Udekorowałam je lukrem królewskim i są przepiękne. Mam jednak pytanie z czego mogę zrobić lukier, który będzie równie piękny jak królewski. Mój syn jest alergikiem i nie może białka jaja kurzego. Będę wdzięczna za podpowiedź :)

    Twój komentarz
    • Kasia - Slodkiefantazje.pl Kasia - Slodkiefantazje.pl
      2015-12-08 12:28:42

      Można zrobić zwykły bardzo gesty lukier (bez dodatku białek) i nim dekorować, ale efekt będzie jednak trochę gorszy, bo taki lukier jest bardziej kruchy.

      Twój komentarz
  • Anett Anett
    2014-12-17 23:36:02

    Hmm, myślałam nad "katarzynkami", ale doczytałam, że muszą poleżeć, a moim zadaniem jest zrobić je na Święta, więc.... chyba skuszę się na te :)

    Tylko pytanie - ile mogą poleżeć (w słoiku lub puszce)?

    Pozdrawiam :)

    Twój komentarz
    • Kasia - Slodkiefantazje.pl Kasia - Slodkiefantazje.pl
      2014-12-19 10:19:39

      Katarzynki faktycznie muszą znacznie dłużej leżakować, żeby zmiękły, tym wystarczy dosłownie 2-3 dni. Później mogą leżakować w puszce przez kilka tygodni. Pozdrawiam serdecznie

      Twój komentarz
  • Pyszne pierniczki... Pyszne pierniczki...
    2014-12-13 09:18:01

    Witam p. Kasiu, w zeszłym roku robiłam pierniczki razem z córka i powiem tylko tyle,ze moja córa nie może się doczekać żeby znowu zrobić pyszne korzenne ciasteczka. Mam pytanie czy mogła by Pani polecić jakieś przepisy na pierniczki z Pani bloga i proszę o przepis na pyszne ciasto na Boże Narodzenie może sernik? Nie wiem Z góry pięknie dziękuje i Życzę Pani i Wszytkim Dobrych Świat .Fanka bloga.

    w

    Twój komentarz
    • Kasia - Slodkiefantazje.pl Kasia - Slodkiefantazje.pl
      2014-12-14 11:04:07

      Witam serdecznie,

      Jeśli chodzi o pierniczki do wycinania, to polecam te powyższe lub te: http://www.slodkiefantazje.pl/przepisy/4558/pierniczki lub ewentualnie te http://www.slodkiefantazje.pl/przepisy/3137/pierniczki-skandynawskie---pepparkakor. Z takich mięciutkich polecam te http://www.slodkiefantazje.pl/przepisy/3258/mieciutkie-pierniczki-pomaranczowo-migdalowe - są pyszne i mięciutkie. Smaczne sa też korzenne ciasteczka z tego przepisu: http://www.slodkiefantazje.pl/przepisy/3261/kruche-ciasteczka-korzenne.

      Z ciast polecam Stefanke http://www.slodkiefantazje.pl/przepisy/3247/stefanka, Pychotke http://www.slodkiefantazje.pl/przepisy/3128/pychotka-krowkowo-mleczna, sernik z piernikczami http://www.slodkiefantazje.pl/przepisy/3112/sernik-piernikowo-karmelowy lub pomarańczowo czekoladowy http://www.slodkiefantazje.pl/przepisy/3141/sernik-pomaranczowo-czekoladowy, a z takich tradycyjnych to Makowiec: http://www.slodkiefantazje.pl/przepisy/3116/makowiec-zawijany-mojej-babci lub Sernik krakowski.

      Twój komentarz
      • Kasia - Slodkiefantazje.pl Kasia - Slodkiefantazje.pl
        2014-12-14 11:07:52

        Nie wiem czy pomogłam :) Pozdrawiam serdecznie i życzę zdrowych i radosnych Świąt.

        Twój komentarz
        • Lidia Lidia
          2014-12-22 17:06:43

          Witam p. Kasiu Dziękuję za propozycje na pewno skorzystam myślę o stefance. Czyjak jutro zrobię ciasto to czy na święta będzie dobre? Pozdrawiam świątecznie:)

          Twój komentarz
  • anna.lak.wis anna.lak.wis
    2014-12-01 15:13:12

    Wyszły pyszne! Oczywiście nie tak pięknie ozdobione ale palce lizać. Mój 1,5 roczny Synek był zachwycony :)

    Twój komentarz
  • anna.lak.wis anna.lak.wis
    2014-11-30 13:49:02

    Czy pierniczki mogą być troszkę grubsze niż 4mm? :)DB

    Twój komentarz
    • Kasia - Slodkiefantazje.pl Kasia - Slodkiefantazje.pl
      2014-12-01 10:39:08

      Tak, ale one mocno wyrastają, więc czym grubiej je rozwałkujemy tym będą grubsze. :) Pozdrawiam serdecznie

      Twój komentarz
  • Marta Marta
    2013-12-15 12:59:37

    dziś mam zamiar zrobić pierniki, oby wyszły :-)pozdrawiam

    Twój komentarz
  • Kaczaag Kaczaag
    2012-12-20 22:11:30

    Pierniczki rewelacja, smakują jak sklepowe :) palce lizać. Jestem zachwycona. Bardzo dziękuję za przepis :)

    Twój komentarz
  • puszek puszek
    2012-12-06 14:53:50

    Dziś zrobiłam :) pomimo mojego talentu do wypieków udały sie :) wszystkim smakują ;) następnym razem dam więcej przyprawy, a zamiast lukru zrobiłam na szybko polewe z kakao :) pozdrawiam

    Twój komentarz
  • Anonymous Anonymous
    2011-12-20 20:24:35

    pyszne, i faktycznie od razu mięciutkie! pozdrawiam, Justyna

    Twój komentarz
  • klliisiaa klliisiaa
    2011-12-09 16:23:07

    tylko brać i chrupać :))

    Twój komentarz
  • Kaś Kaś
    2011-12-07 22:13:44

    piekłam je kiedyś, bardzo smaczne. przepięknie je przyozdobiłaś

    Twój komentarz
  • Kasia, Slodkie fantazje Kasia, Slodkie fantazje
    2011-12-07 21:45:44

    @Patrycja - dziękuję ślicznie! :* a na drzewku już za jakiś czas zawisną, ma się rozumieć ;))

    Twój komentarz
  • Kasia, Slodkie fantazje Kasia, Slodkie fantazje
    2011-12-07 21:44:43

    @Angie - oj to prawda - sprzątanie jest the best ;) zwłaszcza jak mała próbuje pomóc mi też przy sprzątanie!

    @Zauberi - dzięki Kochana :*, a w tym roku sie nie skusisz? :)

    @Maggie - dziękóweczki :*

    @Kachna, jest ich sporo, więc zabieraj ile chcesz :)

    @Asiek - to prawda, pierniczki, jak wszytskie od Dorotus są pycha :)dzięki serdeczne za miłe słowa :*

    @JolaS - Jolu dziękuję za miłe słowa :) a do dekrowania pierniczków naprawde nie potzreba żadnych wyjątkowych zdolności plastycznych czy manulanych, ja przynajmniej takowych nie posiadam :)

    Twój komentarz
  • Patrycja Patrycja
    2011-12-07 20:44:44

    Przepięknie udekorowane! Muszą zawisnąć na drzewku...

    Twój komentarz
  • JOlanta Szyndlarewicz JOlanta Szyndlarewicz
    2011-12-07 16:40:32

    ależ je pięknie udekorowałaś ....ja niestety nie mam takich zdolności ...ale i tak piekę setki pierniczków rokrocznie:)

    Twój komentarz
  • Asiek Asiek
    2011-12-07 09:38:17

    Jakie piękne!! Też korzystałam z tego przepisu, są pyszne:)

    Zdjęcia cudne!!

    Pozdrawiam serdecznie:)

    Twój komentarz
  • kachna kachna
    2011-12-07 08:33:25

    jakie piękne!

    zabieram jednego piernika i znikam :)

    pozdrawiam

    http://wszystkoogotowaniuks.blogspot.com

    Twój komentarz
  • Maggie Maggie
    2011-12-07 08:23:23

    Pieknie udekorowane!

    Twój komentarz
  • zauberi zauberi
    2011-12-07 08:07:57

    śliczne :), robiłam takie w zeszłym roku

    Twój komentarz
  • Angie Angie
    2011-12-07 07:45:56

    Piękne! Ja jestem jeszcze przed lukrowaniem z Maluchem...najfajniejsze jest potem sprzatanie kuchni po takim wydarzeniu;))

    Twój komentarz

Szybkie pierniczki

Szybkie pierniczki

Przygotowanie: 20 min. Pieczenie: 10 min

Poziom trudności: Łatwy

Ilość porcji: 40

Opis

Tym razem ekspresowe pierniczki, szybkie w przygotowaniu i do szybkiej konsumpcji, więc można je zrobić tuż przed Wigilią. Pierniczki po upieczeniu są miękkie, później tylko nieco twardnieją, ale spokojnie nie połamiemy sobie na nich zębów, ponieważ są raczej kruche i po ugryzieniu rozpływają się w ustach. Jednakowoż, moim zdaniem, najlepsze będą jak troszkę poleżą w puszce. Moje robiłam z przeznaczeniem "zawieszenia" na choince, więc nie dodawałam cukru, tylko sam miód, a mimo to są smaczne. A jaka frajda przy dekorowaniu pierniczków. :) Ja w tym roku po raz pierwszy dekorowałam pierniczki wspólnie z moją małą córą i było hmmmm… wesoło ;)… szczególnie mała miała masę atrakcji z tym związanych… ja trochę mniej, bo musiałam co jakiś czas odganiać małego skrzata podkradającego mi lukier, pierniki i perełki… ;)) Przepis od Dorotus.

Składniki

  • Na około 50 pierniczków:

    Ilość Składnik
    mąki pszennej
    mąki żytniej pełnoziarnistej
    duże jajka
    cukru pudru
    masła, roztopionego
    miodu
    przyprawy do piernika
    kakao
    sody oczyszczonej
  • Lukier:

    Ilość Składnik
    białko ze średniego jajka
    cukru pudru

Sposób przygotowania

Wszystkie składniki wsypać do naczynia, wymieszać i wyrobić. Ciasto może być klejące, ale nie dodawać mąki.

Ciasto rozwałkować na grubość 4 mm (nie cieniej), podsypując je teraz mąką (tyle, by się nie kleiło). Wykrawać różne kształty pierniczków. Układać je na blaszce w niewielkich odstępach. Piec w temperaturze 180ºC przez około 8 - 10 minut. Studzić na kratce. Cukier puder i białko utrzeć drewnianą łyżką na bardzo gęsty lukier. Dowolnie udekorować.

Smacznego :)